joi, 5 februarie 2009

Mai multe vaccinuri gratuite din toamnă

Copiii ar putea fi imunizaţi, în curând, împotriva unor boli care pot da complicaţii grave, cum ar fi varicela sau infecţia cu rotavirus.

Programul naţional de imunizări ar putea fi modernizat prin introducerea din această toamnă a trei noi vaccinuri. Este vorba despre:
  • vaccinul antipneomococic
  • antirotaviral
  • antivaricelos
Introducerea celor trei vaccinuri depinde de bugetul pe care Ministerul Sănătăţii îl va aloca pentru acest program, decizia urmând să fie luată luna aceasta.

Rotavirusul poate fi mortal


Vaccinul antirotaviral ar urma să fie administrat pe cale orală copiilor până la 6 luni.

Vaccinul este foarte util, deoarece rotavirusul este mortal pentru copiii cu vârsta între 6 luni şi 2 ani. 90% din cazurile de gastroenterite sunt cauzate de acest virus, iar 2% dintre copiii afectaţi riscă să moară“, explică Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Capitală. Infecţia se manifestă, printre altele, cu scaune diareice şi vărsături.

Vaccinul antipneumococic se administrează copiilor cu vârsta sub 5 ani, iar schema de vaccinare diferă în funcţie de vârstă. Copiilor mai mici de un an li se fac patru doze de vaccin, cu rapel la 16 luni. În cazul copiilor mai mari, dozele se reduc.
Pneumococul este responsabil de otite, pneumonii sau meningite. „Pneumococul este a doua cauză de meningită după haemophilus influenzae. 60% dintre copiii cu meningită mor, iar din restul de 40%, mulţi îşi pierd auzul. Otita medie supurată poate cauza o infecţie cronică, scade auzul, iar timpanul se poate perfora. Vaccinul antipneumococic este cu dublă acţiune, pentru că îi protejează şi pe adulţi. De multe ori, bunicii se ocupă de creşterea copiilor. Dacă micuţii se îmbolnăvesc şi tuşesc, bunicii se îmbolnăvesc de pneumonie cu pneumococ şi pot muri“, mai spune Adrian Streinu Cercel. În România, pneumococul are o rezistenţă foarte mare la antibiotice din cauza faptului că aceste medicamente au fost administrate în mod necontrolat.

Imunizarea pentru varicelă, prioritară sub 5 ani

Vaccinul împotriva varicelei (vărsat de vânt) se face printr-o singură administrare copiilor cu vârsta de până la 5 ani, prioritate având micuţii de un an. O persoană nevaccinată care a avut varicelă rămâne cu virusul în organism.
Virusul poate fi periculos mai ales pentru vârstnici, din cauza imunităţii scăzute, iar în cazul unei viroze, acesta migrează de-a lungul nervului până la piele, cauzând dureri herpetice atroce care pot persista o perioadă de doi ani. În plus, copiii nevaccinaţi care fac această boală pot face complicaţii grave.

CONDIŢII

Cele trei vaccinuri ar putea intra în programul naţional de imunizare în această toamnă.

Luna aceasta, Comitetul Naţional de Vaccinologie va avea o şedinţă de lucru şi vom lansa propunerile pentru 2009 ministrului sănătăţii. Extinderea gamei de protecţie se va face în funcţie de bugetul alocat“, a declarat medicul Gheza Molnar, membru al Comitetului Naţional de Vaccinologie.
Dacă vaccinarea împotriva celor trei afecţiuni nu se va face prin programul naţional, o soluţie ar fi vaccinarea copiilor din zonele cu risc, propun specialiştii. Vaccinurile pot fi însă cumpărate şi din farmacii. Cel antipneumococic costă în jur de 300 de lei, iar cel antivaricelă peste 100 de lei.

Sursa: Evenimentul Zilei

Un comentariu:

  1. Prea multe vaccinuri, nu e bine. Flora din toate cavitatile noastre sunt in echilibru, vaccinurile dau peste cap acest echilibru. Copii nu vor mai face pneumonii pneumocicice ci altele mai grave, caci locul pneumococului va fi luata de alta bacterie, vor avea nevoie de antibiotice mai puternice care vor fi sau nu vor fi, si atunci in loc sa le facem un bine le facem rau, iar companiile farmaceutice vor cistiga si mai mult, pretul platit de noi si copii nostrii nu conteaza.
    betti

    RăspundețiȘtergere