marți, 3 februarie 2009

Indemnizatiile marite au intors mamele si tatii acasa

Aproape 100 de romani au renuntat la serviciu numai in prima luna de la introducerea noii indemnizatii marite de crestere a copilului pentru a sta acasa.

11.000 de parinti s-au adresat statului pentru a cere recalcularea indemnizatiei de crestere a copilului la valoarea de 85% din media veniturilor profesionale, numai in prima luna de la aplicarea ei. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, 10.500 de mame au depus cerere la agentiile de prestatii sociale pentru a primi mai mult de cele sase milioane standard de pana acum, in timp ce numarul tatilor care au cerut recalcularea a fost de aproape 500. in total, aproape 175.000 de parinti primeau in luna ianuarie, de la stat, indemnizatia de crestere a copilului, in timp ce aproape 18.000 aveau stimulentul pentru cei care aleg sa mearga la serviciu in loc sa stea acasa.in ambele cazuri, majoritatea sunt femei, adica aproape 144.000 cu indemnizatie si 13.000 cu stimulent.

In ceea ce priveste parintii care au renuntat la stimulent pentru a reveni la indemnizatia de crestere a copilului, deci s-au intors de la serviciu acasa, aproape 100 au depus o cerere in acest sens, majoritatea mame, in conditiile in care acum sunt indreptatiti sa primeasca 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni dinaintea nasterii. Cele mai multe cereri de revenire din stimulent, depuse in decursul primei luni a anului, s-au inregistrat in judetul Arges, 13, urmat de Iasi, Mures si Ilfov.

Datele ministerului mai releva si faptul ca cele mai multe cereri de recalculare a indemnizatiei de crestere a copilului, la finalul primei luni de aplicare, s-au inregistrat in Bucuresti - aproape 3.000, urmat de Timis, Brasov, Bihor si Constanta, unde se presupune ca si salariile sunt mai mari. Judetele cu cele mai putine cereri de recalculare sunt Harghita, Giurgiu, Mehedinti si Teleorman, in jur de 50. Au fost inregistrate de asemenea si cereri noi de indemnizatie, depuse de cei care au devenit proaspat parinti. Astfel, aproape 8.000 de noi parinti au cerut in prima luna a anului sa li se acorde acest drept, dintre care 6.700 femei si aproape 1.200 barbati. Cele mai multe cereri au fost depuse in Bucuresti, urmat de judetele Cluj, Constanta Prahova, Brasov si Timis.

In cazul mamelor care nasc mai mult de un copil, secretarul de stat pe Afaceri Sociale din minister, Mariana Nedelcu, a declarat de curand ca legea nu permite acordarea de indemnizatii pentru fiecare dintre copii, insa a afirmat ca exista posibilitatea modificarii legii in acest sens. Aceasta a spus ca 'se va avea in vedere si reconsiderarea acordarii indemnizatiei in cazul copiilor rezultati din sarcini multiple, dupa o ampla dezbatere cu societatea civila, ministerele si institutiile centrale cu atributii in domeniu'. Pana atunci, indemnizatia de crestere este un drept al parintelui, nu al copilului, spun autoritatile, iar dreptul care apartine copilului exclusiv este doar alocatia de stat, de 200 de lei.

Sursa: Newz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu