miercuri, 11 februarie 2009

Numărul familiilor monoparentale s-a dublat în 2008

Un studiu realizat de IMAS arata ca numarul familiilor monoparentale s-a dublat in 2008, comparativ cu datele de la recensamantul din 2002. “S-ar putea ca pe viitor sa asistam la o crestere a numarului de copii din familiile monoparentale", a spus Ovidiu Voicu, manager program la Fundatia Soros Romania.

Potrivit studiului, si concubinajul a crescut cu aproape 50% fata de ultimul recensamant. Daca la recensamantul din 2002, concubinajul reprezenta 3,9% din totalul populatiei, in 2008 insa, acesta a crescut pana la 5,7%.

Cercetarea mai spune ca 58,4% dintre cei care traiesc in uniune consensuala au probleme financiare, dar si un nivel educational scazut, comparativ cu cei casatoriti. Romanii se tem sa-si petreaca toata perioada concediului post-natal ingrijindu-si copiii.

Potrivit noului studiu, 13% dintre persoanele chestionate despre viata de familie au declarat ca niciunul dintre parinti nu a luat concediul de crestere si ingrijire a copilului. Studiul mai arata ca, dintre cei care s-au intors mai devreme la locul de munca, 70% au ales aceasta varianta din cauza banilor, in timp ce 20% se tem de posibilitatea aparitiei unor probleme la serviciu.

Studiul arata ca 90% dintre familiile monoparentale sunt alcatuite din mama (preponderent, femei cu varste intre 25 si 45 de ani) si copii. Jumatate dintre copiii din familiile monoparentale nu si-au vazut niciodata celalalt parinte. Totodata, implicarea statului in protectia familiei este o problema invocata de majoritatea respondentilor.

Studiul a fost realizat de IMAS pentru Fundatia Soros, in perioada aprilie-mai 2008, si s-a desfasurat pe trei esantioane, unul cuprinzand 1400 de respondenti pentru populatia adulta neinstitutionalizata, unul de 500 de cupluri care traiesc in uniune consensuala si 500 de familii monoparentale. Marja de eroare a studiului este de 2,8%.
Sursa: Capital

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu