vineri, 6 februarie 2009

Ghid pentru părinţii vitregi

Acceptaţi întâlnirile dintre micuţi şi părinţii lor naturali şi nu încercaţi să vă impuneţi prea repede în faţa copiilor.

Una dintre greşelile mari pe care le fac părinţii vitregi este să-şi intre prea repede în rolul de părinte, atrag atenţia psihologii. O altă eroare este să-l bârfească pe celălalt părinte biologic al copilului şi să-i restricţioneze întâlnirile cu acesta. Dacă sunteţi în situaţia de a relaţiona cu un astfel de copil, este bine să nu încercaţi să vă împrieteniţi cu orice preţ cu micuţii dacă aceştia sunt reticenţi, deoarece riscaţi ca atitudinea lor ostilă să se menţină mai mult timp.

Părinţii vitregi care au la rândul lor un copil în grijă trebuie să stabilească reguli clare şi să evite comparaţiile şi competiţiile dintre micuţi.

Nu-i criticaţi părintele biologic

Copiii cu părinţi divorţaţi trebuie să rămână cu o impresie pozitivă faţă de aceştia. „Părintele în custodia căruia rămâne copilul nu trebuie să vorbească urât despre celălalt părinte sau să-l învinuiască, fiindcă micuţul riscă să devină vulnerabil emoţional. Copiii sunt ataşaţi de ambii părinţi. Părintele vitreg trebuie să urmeze regula şi să nu interzică vizitele dintre copil şi părinţii biologici. Copiii se simt responsabili pentru despărţirea părinţilor şi vor încerca să-i împace, să se ţină de mână, să se întâlnească des, dar asta este o atitudine la care părintele vitreg trebuie să se aştepte“, explică Bogdana Bursuc, psiholog la Mind Institut din Bucureşti.

Dacă relaţia părintelui biologic cu alt partener începe la scurt timp de la divorţ, copilul îl va percepe pe acesta din urmă ca pe o barieră în calea reunirii familiei. „În acest caz, părintele vitreg trebuie să facă eforturi suplimentare şi să dea dovadă de multă toleranţă“, mai spune psihologul. Totodată, copilului trebuie să i se explice că un divorţeste o rupere a relaţiei dintre adulţi, nu a familiei.

Ostilitatea e normală

De asemenea, părintele vitreg nu trebuie să-i critice excesiv pe copii şi să impună standarde. „Părintele vitreg este oricum perceput ca ostil, iar o atitudine rigidă din partea adultului ar creşte acest sentiment“, adaugă Bogdana Bursuc.
Dacă micuţul vă ignoră sau nu vă ascultă, nu încercaţi să vă impuneţi şi nici să-i câştigaţi cu orice preţ prietenia. Copilul ar putea simţi că atitudinea foarte prietenoasă este de fapt artificială şi că vreţi să-l manipulaţi. Dacă vedeţi că este trist sau retras, e suficient să-l întrebaţi dacă-l puteţi ajuta cu ceva, iar în cazul unui refuz, nu insistaţi. În timp, copilul îşi va da seama că poate avea încredere în voi, iar şansele de a vă accepta vor creşte.

Căutaţi relaţii autentice, nu de dragul copiilor

O greşeală pe care părinţii vitregi o fac este să intre în competiţie cu copilul vitreg. „Se poate întâmpla ca părintele vitreg să vrea să petreacă mai mult timp cu partenerul decât cu copilul, dar competiţiile pot apărea şi pe plan financiar. De exemplu, părintele vitreg vrea să cumpere un lucru, copilul alt lucru şi până la urmă se ţine cont doar de dorinţa adultului“, explică Bogdana Bursuc. Importantă este însă şi atitudinea părintelui biologic. Acesta trebuie să petreacă cât mai mult timp de calitate cu micuţul şi să nu anuleze întâlnirile cu părintele natural al copilului în favoarea noului partener.

Este foarte importantă şi atitudinea părintelui faţă de noul partener. Sunt frecvente situaţiile în care o mamă găseşte un nou tată pentru copil, nu un partener pentru ea. Astfel, apar stări conflictuale, pentru că micuţul simte că relaţia dintre cei doi nu este autentică. Copilului i se încurajează o atitudine cu care nu e de acord şi ajunge să fie făcut responsabil pentru alegerea mamei“, explică psihologul Mihnea Popescu.
Sursa: Evenimentul Zilei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu