Frica de chinurile nasterii - motivul pentru tot mai multe operatii cezariene
Din ce in ce mai multe femei aleg sa nasca prin operatie cezariana, cauza fiind frica de chinurile nasterii. Daily Mail informeaza ca in Marea Britanie, una din patru nasteri are loc pe cale chirurgicala, cu o treime mai mult decat in 1980.
Conform lui Louise Silverton, secretar general al Colegiului Roial al Moaselor, nivelul "inacceptabil de ridicat” al nasterilor prin cezariana este determinat de cultura analgezicelor: pastilele sunt folosite in mod curent pentru a ameliora durerile cotidiene. Moasa de 30 de ani, Silverton este de parere ca toleranta societatii la durere si boala a scazut drastic, femeile fiind mai putin dispuse sa treaca prin chinurile nasterii pentru ca nu au dezvoltat o rezistenta la durere.
Cercetarile au demonstrat ca bebelusii nascuti prin cezariana sunt de doua ori mai expusi riscului de a muri decat ceilalti.
Cercetarile au demonstrat ca bebelusii nascuti prin cezariana sunt de doua ori mai expusi riscului de a muri decat ceilalti.
Mai mult de jumatate dintre operatiile de cezariana sunt efectuate la cerere si mai mult de o treime sunt facute prea devreme, supunand copiii unor riscuri precum problemele respiratorii, au anuntat cercetatorii americani. Potrivit acestora, riscul de complicatii se dubleaza daca operatia de cezariana se efectueaza, la cerere, la 37 de saptamani, cand se considera ca fatul este dezvoltat suficient, si nu la 39 de saptamani, cand operatia e considerata sigura.
"Chiar si nasterile prin cezariana facute cu trei zile mai devreme de 39 de saptamani au riscuri de complicatii", spune dr. Alan Tita, de la Universitatea Alabama din Birmingham.
In ciuda sfaturilor cercetatorilor, 36% dintre copii sunt adusi pe lume mai devreme de termenul de 39 de săptămâni. Motivul pentru care se efectuaza astfel de nasteri este ca medicii considera ca un termen sigur ar fi 37 de saptamani si cedeaza presiunilor mamelor, obosite de sarcina si nerabdatoare sa-si vada bebelusii. Un alt motiv ar fi ca medicii vor sa micsoreze sansele ca femeile sa intre in travaliu inainte ca operatia sa fie programata.
Studiul mai spune ca medicii nu ar trebui nici sa astepte prea mult, in conditiile in care riscurile de complicatii cresc si dupa 41 de saptamani de sarcina.
Surse:Realitate a.net, Romania Libera
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu