luni, 9 februarie 2009

Harta genetica a tuturor bebelusilor va transforma medicina preventiva

Fiecare bebelus nascut in urmatorul deceniu va avea codul genetic trasat si arhivat inca de la nastere, sustine seful celei mai importante companii de cercetare in domeniul genomului uman.

Intocmirea unei scheme complete a ADN-ului pentru fiecare nou-nascut este o tehnica ce va deveni posibila si accesibila in mai putin de cinci ani, promitand o revolutie in domeniul sanatatii, sustine Jay Flatley, director executiv la Illumina, scrie The Times.

Era "secventelor genomului" pentru toti va putea fi amanata doar de chestiuni de ordin social si legal. Pana in 2019 va deveni rutina stabilirea hartei generice a bebelusilor, chiar la nastere, spune Flatley.

Prin aceasta masura se deschide o noua abordare pentru medicina, in care conditii precum diabetul si bolile coronariere pot fi prevazute si tratate mai sigur si mai eficient.

Poiectul Human Genome, care a publicat prima secventa in mare a codului genetic al omenirii in 2001, a costat 4 miliarde de dolari. Pana cand oamenii de stiinta James Watson si Craig Venter si-au intocmit harta genetica anul trecut, costul a scazut la 1 milion de dolari.

Illumina se pregateste sa lanseze un serviciu mult mai ieftin de trasare a hartii genetice pentru doritori, care ar putea costa intre 10.000-20.000 de dolari.

Flatley spera insa ca progresele tehnologice vor cobori pretul pana la 1.000 de dolari in urmatorii trei-cinci ani.
Sursa: Ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu