marți, 10 februarie 2009

Lipsa vitaminei D în copilărie duce la apariţia sclerozei

Femeile însărcinate trebuie să ia suplimente de vitamina D, iar copiilor să le fie asigurată o alimentaţie bogată în această vitamină, sugerează cercetătorii de la Universitatea Oxford.

Oamenii de ştiinţă recomandă suplimentele de vitamina D şi alimente precum peşte, ulei de peşte, gălbenuş de ou, ficat, lapte integral şi produse lactate nedegresate în mod special persoanelor care stau în regiuni umbroase. „Pe lângă faptul că această vitamină este responsabilă cu întărirea oaselor, cu buna dezvoltare a masei musculare şi cu glandele endocrine, vitamina D are un rol important şi în dezvoltarea sistemului nervos”, spune prof. George Ebers, autorul studiului.

Specialistul adaugă că lipsa acestei vitamine din organism în perioada sarcinii şi în copilărie duce la apariţia sclerozei. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford sunt de părere că prezenţa acestei vitamine în dietă reduce riscul de apariţie a sclerozei cu până la 80 la sută.

Cercetarea s-a desfăşurat pe 85.000 de persoane cu această afecţiune. Specialiştii le-au făcut subiecţilor analize complexe pentru a putea determina principala cauză a apariţiei sclerozei. „Cu excepţia câtorva persoane, pacienţii au prezentat deficienţe de vitamina D în organism”, explică dr. Screeram Ramagopalan, coautor al studiului. Cercetătorii spun că o doză de cel mult 50 de micrograme pe zi este suficientă pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.

Sursa: Gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu