miercuri, 18 februarie 2009

Cum primiţi prima pentru nou-născut

Mamele interesate de obţinerea alocaţiei pentru copilul nou-născut trebuie să se adreseze Serviciului de protecţie socială. Peste 5.000 de mămici din judeţul Mureş au încasat, anul trecut, această alocaţie.

Alocaţia pentru copiii nou-născuţi se acordă o singură dată, până când copilul împlineşte un an. Suma de bani se acordă doar pentru primii patru copii născuţi, indiferent dacă mama are loc de muncă sau nu. Alocaţia are valoarea de 230 de lei, iar banii se ridică de la primărie.

Dacă în luna decembrie aceşti bani au întârziat să apară, deoarece bugetul pentru anul 2009 nu era încă aprobat, în acest an nu mai există probleme în acordarea alocaţiilor. „Fiecare dosar primit la Serviciul de protecţie socială pentru alocaţia pentru nou-născut este analizat de către funcţionarii Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale, se face un centralizator şi se solicită de la Ministerul Muncii sumele necesare. Banii se virează apoi către primării, urmând ca mămicile să îi ridice. Deşi în decembrie 2008 au fost întârzieri cu plata acestor bani, în ianuarie 2009, am primit toate sumele solicitate şi suntem la zi cu plăţile alocaţiilor”, a precizat Ioan Oprişor, director adjunct al AJPS Mureş.

Mămicile interesate de obţinerea alocaţiei pentru copilul nou-născut trebuie să se adreseze Serviciului de protecţie socială din oraşul în care locuiesc şi să depună un dosar ce cuprinde:
  • o cerere tip
  • certificatul de naştere al copilului, în original şi copie
  • cartea de identitate a ambilor părinţi.
  • certificatul de naştere al celorlalţi copii ai familiei, în original şi copie
  • certificatul de căsătorie în original şi copie.
  • pentru copiii care s-au născut în altă localitate decât cea de domiciliu a mamei, trebuie prezentată o adeverinţă eliberată de primăria localităţii pe raza căreia s-a născut copilul, din care să rezulte că nu a depus dosar pentru acordarea alocaţiei de stat şi alocaţiei pentru copil nou-născut.
Conform datelor oferite de la AJPS Mureş, aproximativ 5.600 de părinţi au primit anul trecut alocaţia pentru nou-născut, iar valoarea sumelor accordate depăşea 900.000 de lei. În 2008 la Târgu-Mureş au fost înregistrate 1.456 de astfel de cereri.
Sursa: Adevarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu