marți, 24 februarie 2009

Liceele mari vor admitere din 2010

Dascălii de la colegiile centenare vor alt sistem de selecţie a elevilor în clasa a IX-a, deoarece tezele cu subiect unic sunt nerelevante. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că noile legi ale educaţiei vor da posibilitatea liceelor să-şi organizeze singure modalitatea de admitere.

Profesorii de la 40 de colegii centenare vor să introducă examenul de admitere la liceu din anul şcolar 2010-2011.
Cadrele didactice de la cele mai mari licee din România spun că tezele cu subiect unic sunt nerelevante ca modalitate de testare pentru clasele a şaptea şi a opta.
Reuniţi la sfârşitul săptămânii trecute, la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, în cadrul Asociaţiei Colegiilor Centenare, profesorii au propus Ministerului Educaţiei să schimbe sistemul de examinare a elevilor.

Astfel, începând cu anul şcolar 2010-2011, fiecare liceu să poată organiza propria testare a elevilor.

Dascălii vor ca admiterea la liceu să fie dată mai devreme de luna iulie, astfel încât cei picaţi să poată fi redistribuiţi la şcolile unde mai rămân locuri neocupate. „Au fost cazuri când elevi cu note de 9,70 la tezele cu subiect unic au rămas corigenţi sau au obţinut medii foarte mici după ce au intrat la liceu“, a spus Octavian Rusu, profesor de fizică la Colegiul „Sf. Sava“ din Bucureşti.

Legea s-a schimbat, tezele au rămas

„Tezele cu subiect unic, aşa cum sunt acum, sunt nerelevante pentru admiterea la liceu, mai ales în zonele rurale, unde notele sunt mult mai mari decât în realitate“, a spus Ioan Onofrei, director la Colegiul Naţional „A.T. Laurian“ din Botoşani. O altă variantă propusă de profesori este ca nota de la admiterea în liceu să fie o medie între tezele cu subiect unic şi media de peste ani din liceu.

Note mai mari în rural

Alţi dascăli spun că tezele cu subiect unic nu îşi mai găsesc rostul în condiţiile unui sistem de învăţământ obligatoriu de 10 clase. „În urmă cu 10 ani, când s-au introdus tezele, învăţământul obligatoriu era de opt ani, şi atunci se justifica testarea capacităţii elevilor. Apoi s-a revenit la sistemul de învăţământ obligatoriu de 10 ani, dar tezele s-au menţinut, deşi nu se mai justifică“, a spus Ioan Pop, directorul de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Satu Mare.

Adrian Horodnic, profesor de istorie la Colegiul Naţional Ferdinand din Bacău, susţine că sistemul de învăţământ „s-a stricat“ din cauza cadrelor didactice.

„Am comparat notele de la tezele cu subiect unic cu cele obţinute de elevi în primul semestru. Am constatat că notele de la teze au fost umflate“, a spus Adrian Horodnic. Dascălii spun că profesorii sunt de vină pentru notele foarte mari pentru că ei supraveghează la examene.

„Notarea nu e deloc obiectivă pentru că tezele sunt corectate de profesorii de la clasă. Admiterea la liceu ar trebui să constea într-o testare pe profil. De exemplu, dacă vor să urmeze limbile străine, atunci vor da examen obligatoriu la limbi străine“, a declarat Oana Topan, profesoară la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă“ din Sighetu Marmaţiei.
"Admiterea în liceu ne-ar permite să triem elevii. Acest lucru îl cer cele mai importante licee din ţară"

George Cazacu
preşedintele Alianţei
Colegiilor Centenare

"Au fost cazuri când elevi cu note de 9,70 la tezele unice au rămas corigenţi sau au obţinut medii foarte mici la liceu"
Octavian Rusu
profesor Bucureşti

"Tezele cu subiect unic sunt nerelevante pentru admiterea la liceu, mai ales în zonele rurale, unde notele sunt mai mari"

Ioan Onofrei
profesor Botoşani

"Notarea nu e deloc obiectivă pentru că tezele sunt corectate de profesorii de la clasă"
Oana Topan
profesoară Sighetu Marmaţiei

Ce propune Andronescu

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu (foto), nu respinge schimbarea modalităţii de intrare la liceu, dar susţine că aşteaptă ca legile învăţământului să treacă prin Parlament.

„Propunerea ministerului este ca liceele bune, unde concurenţa este mare, să-şi poată organiza din anul şcolar 2010-2011 propria modalitate de admitere. Această schimbare va fi cuprinsă în pachetul de legi ale educaţiei pe care îl vom înainta Parlamentului spre dezbatere, la 1 aprilie“, a precizat ministrul Andronescu.

Tezele dezavantajează elevii buni

Într-un raport al Organizaţiei „EDU CER“ se arată că anul trecut la tezele cu subiect unic s-a fraudat masiv, motiv pentru care ar trebui excluse dintre criteriile de admitere la liceu. „În actuala formulă, tezele unice schimbă fundamental ierarhia şi barează accesul elevilor buni la liceele performante“, spune Ştefan Vlaston, preşedintele „EDU CER”. Documentul propune ministerului schimbarea metodologiei de admitere încă din vara lui 2009.

Sursa: Adevarul

18 comentarii:

  1. cel mai corect ar fi ca elevii din clasa a VII si a VIII sa nu mai dea admitere deoarece noi am dat si teza si dam si admitere?
    Ce e asta?

    RăspundețiȘtergere
  2. eu spun k nu este corect.....deoarece noi elevi claselor 7 si 8 am dat tezele unice sa mai dam j admiterea????nu este corect....sunteti nijte nesimtiti

    RăspundețiȘtergere
  3. nu sunt de acord(dar ce importanta are parerea mea,oare? tot ce decid ei vor face.corect pentru toate generatiile de elevi(a7a si a8a care sunt acum in anul 2009)sa se mearga tot pe teza cu subiect unic ca doar nu sunt niste animale sa le manati de la spate unde si cum vor niste ministrii care fac experimente pe anumite generatii.totul la noi este cu fundul in sus....

    RăspundețiȘtergere
  4. faceti experiente pe copii

    RăspundețiȘtergere
  5. cred ca eliminarea modalitatii actuale de admitere este cea mai buna solutie.Exista scoli unde notele elevilor (unora)sunt f.f.foarte ,,UMFLATE" ,exista clase cu 15-16 elevi numai cu note de 10 , pentru a ridica asa zisul ,,prestigiu" al scolii si mediile elevilor (ca sa intre la licee bune). Vi se pare normal domnilor inspectori.

    RăspundețiȘtergere
  6. ok! examen pentru admitere in liceu - dar cu aceleasi subiecte pt. toti si la toate liceele concomitent Daca liceele cu "pretentii" isi vor organiza examinarea cu subiecte proprii ghiciti cine vor fi cei mai avantajati? PILOSII - ca si pana acum .

    RăspundețiȘtergere
  7. Bineinteles ca cei care fac meditatii cu profesorii din liceul respectiv, vor sti subiectele si vor avea un loc asigurat in acel liceu.,,Pilosii'' vor actiona ca si la examenul de intrare in clasa a 5-a, cand au fost copii care au iesit dupa jumatate de ora, fara nicio ciorna si au luat zece la limba romana, in conditiile in care au avut de facut pe langa partea de gramatica si o compunere cu inceput dat. Mi-e greu sa cred ca un copil de 11 ani poate executa o compunere perfecta, fara ciorna.

    RăspundețiȘtergere
  8. liceele mari vor admitere....vedeti titlul? nu copiii, nu parintii, ci liceele.saracii profesori de licee mari, cum sa-si iroseasca stiinta cu niste nevolnici cu note umflate de pe nu stiu ce coclauri. da de ce nu merg d-lor sa vada cate note sunt asa de mari pe la scolile din mediul rural, ca doar statisticile le sunt la indemana. sau unui parinte care locuieste la tara si plateste 4-5 milioane pe luna la internat, plus deplasarea copilului, plus alte cheltuieli nu-i mai ajung banii de meditatii? cine-mi garanteaza mie ca parinte ca, daca tezele sunt fraudate masiv, examenele nu vor fi. n-ar fi mai bine sa se stabileasca niste criterii ca la angajare? ex. media intre atat si atat, domiciliul in loc. x, venitul parintilor atat. sunt de la tara si va garantez ca, in general, de la scolile din mediul rural pleaca numai copii de intelectuali saraci, care cred in invatatura. acestia au zestre genetica pentru a invata, au mediu prielnic si sprijin pentru aceasta, dar nu au bani. este normal ca un fitos de bani gata sa se simta jignit ca a fost inlaturat la admitere de un elev de la tara si sa comenteze negativ, la fel cum este normal ca un profesor prost platit sa-si doreasca un copil mai putin dotat dar dispus sa plateasca si el ceva. cine va opreste sa nu lasati elevii slabi repetenti, domnilor de la liceele mari? asa fiecare se va duce unde-i este locul. invatamantul nu mai este ce a fost. si cu admitere si fara tot vor intra lichele la orice liceu. suntem prea corupti sa fie altfel. valorile nu mai sunt cei care stiu carte. stim cu totii asta.

    RăspundețiȘtergere
  9. parea mea este sa dam decat clasa a 8 teza pt ca am dat si pe clasa a 7 si sa dam exanem de admitere ar fi o mare nedreptate pt elevi.
    .de ce nu stabiliti odata ce vom da?ne tineti atat in suspans...

    RăspundețiȘtergere
  10. nu este corect ca noi cei ce am dat teza p cls a 7 sa dam acum in 2010 admitere .domnilor nu va mai jucati cu soarta elevilor ! daca nu lasati la fel (teza cu sub unic pt elevi ce vor intra la liceu in 2010) va blstem ..va pun la acatiste .NU ESTE CORECT! NE TINETI ATAT IN SUSPANS,SA ramana ca si pana acum.teze, teze!

    RăspundețiȘtergere
  11. noi astia ce suntem acum clasa a8a ar trebui sa dam tot tezele unice, de ce noi sa fim generatia care suferim? cum adica? noi am dat anul trecut si tezele unice, si acum admitere? nu credeti ca ne puneti in niste situatii destul de dificile, ganditi`va umpic si la noi!

    RăspundețiȘtergere
  12. ganditi`va odata si dati`ne si noua un raspuns.
    se zicea ca dam testarea nationala [pisa] si plus inca un examen ca sa intram la un liceu.
    dati`ne si noua un raspuns,ar trebui sa stim si noi ce ne rezerva viitoru asta apropiat.

    RăspundețiȘtergere
  13. iale si14 pic nu este normal sa se intre pe baza de admitere.Ex.;un copil da admiterea la caragiale si pica cu nota 9,ce va face el dupa?intra la un liceu,prost faimat,unde au ramas locuri...Vi se pare corect sa pierdem pe drum copii buni?
    Mai ganditi.....

    RăspundețiȘtergere
  14. îîîî....asa este....si examenele aste sunt din cate am intele/vazut....dar daca se da examen Pisa...se mai pune si media 5-8?..ca mie imi iese 9,83...

    RăspundețiȘtergere
  15. NU SAU CORECTAT CORECT ACELE TEZE NATIONALE DEOARECE ELEVII CARE SAU MEDITAT LA PROFESORII CARE AU CORECTAT ACELE TEZE AU LUAT NOTA 10 IAR ELEVI CARE AU MEDIA 10 LA MATERIA RESPECTIVCA DAR CARE NU SAU MEDITAT LA EI AU PRIMIT NOTE MICI .SI-AU BATUT JOC DE COPII BUNI!! DACA SA CERUT TEZA SA O VEDEM NU A FOST VOIE ,DECI EI AU STIUT LUCRUL ACESTA SI DE ACEEA AU CORECTAT CUM AU VRUT . SA LE FIE RUSINE !!!!! SI MAI VOR SI SALARII MARI!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Cel mai corect ar fi sa se ia in calcul media sau o evaluare generala a competentelor. Nu putem avea garantia ca examenele nu vor fi fraudate, la fel ca si tezele. In plus, ar fi absurd ca un singur examen sa stabileasca intreg viitorul copiilor.

    In orice caz, pana nu invatam sa fim cinstiti nu vom ajunge nicaieri, nici cu invatamantul, nici cu altceva!

    RăspundețiȘtergere
  17. Bună ziua, sunt aici pentru a răspândi această veste bună întregii lumi cu privire la modul în care am primit soțul meu înapoi. Eram nebun când soțul meu mi-a lăsat o altă femeie luna trecută. Dar când mă întâlnesc cu un prieten care ma introduce în profetul Okona, un mare mesager la oracolul pe care îl slujește, mi-am povestit problema profetului Okona despre cum ma lăsat soțul meu. El mi-a spus doar că am ajuns la locul potrivit că voi fi dorința mea de inimă fără nici un efect secundar. Mi-a spus ce trebuie să fac, după ce a fost făcut, în următoarele două zile, soțul meu a sunat mă la telefon și îmi pare rău că m-ai trăit înainte. Sunt atât de fericită și copleșită că trebuie să le spun întregii lumi cum mi-a ajutat profetul Okona să-mi dau dorința inimii. Dacă aveți nevoie de orice fel de ajutor, contactați Profetul Okona la următoarea adresă de e-mail: prophetokona@gmail.com De asemenea, a distribuit atâtea vrăji ca,
    (1) Dacă doriți ex-spate.
    (2) nu ai nevoie de un divorț în căsnicia ta.
    (3) Vrei să fii promovat în biroul tău.
    (4) Vrei să vindeci bolile mortale
    (5) Dacă vreți un copil.
    (6) Vrei să fii bogat.
    (7) Vrei să îți ceri soțul și soția să fie a ta pentru totdeauna.
    (8) Dacă aveți nevoie de asistență financiară.
    (9) vrei o soție / soț

    RăspundețiȘtergere
  18. Sotul meu s-a intors!!! După 1 an de căsnicie ruptă, soțul meu m-a lăsat cu doi copii și viața mea a fost spulberată. Am vrut să termin, aproape m-am sinucis pentru că ne-a lăsat fără nimic. Am fost rupt emoțional în tot acest timp și viața pare fără sens. Într-o zi fidelă, în timp ce navigam pe internet, am dat peste câteva mărturii despre Dr DAWN. Unii au mărturisit că și-a adus înapoi fostul, alții au mărturisit că restaurează uterul și vindecă afecțiunile cu ierburi. Pe mine m-a interesat mai mult împăcarea cu soțul meu, pe care dr. DAWN a făcut posibilă aducerea soțului meu înapoi în 3 zile. Acum soțul meu s-a întors și de atunci trăim fericiți. Toate mulțumim Dr. DAWN. Aici, las contactul lui pentru toată lumea. Căci are orice fel de provocări,
    E-mail ( dawnacuna314@gmail.com )
    Whatsapp: +2349046229159

    RăspundețiȘtergere