joi, 26 februarie 2009

Bebelusii - victime in cazuri de malpraxis

Dragele mele,

Vrem sa va vorbim azi despre o realitate cutremuratoare si din pacate din ce in ce mai prezenta la stirile si in ziarele noastre: cazurile de malpraxis si suferinta provocata unor oameni fara nicio vina.

Destine curmate din neatentie, dezinteres, lipsa de profesionalism. Primind pe email povestea unei mame care a trecut printr-o astfel de experienta cutremuratoare, am incercat sa cautam pe internet informatii si despre alte cazuri de malpraxis in care au fost implicate mame si copii. La o simpla cautare, multitudinea de cazuri pe care am gasit-o ne-a ingrozit si ne-a determinat sa va atragem si noi atentia asupra acestui subiect.

O astfel de situatie este greu predictibila, pentru ca, in momentele de cumpana, inaintea unei nasteri sau inainte de a suferi o interventie chirurgicala de exemplu, nu prea poti face mare lucru decat sa ai incredere in medicul ce te va opera si sa speri ca este un profesionist si ca va face tot ce ii sta in putinta pentru ca pacientul sau sa treaca prin aceasta experienta cu bine. In cele mai multe dintre cazuri asa se si intampla. In altele insa, situatia nu este deloc ceea ce ar trebui sa fie si rezultatele sunt dintre cele mai dureroase.

Cu toate astea, daca am sti din timp anumite informatii, am reusi sa diminuam riscurile la care am putea fi supusi in momentul in care alegem un spital sau altul, un doctor sau altul.

In general, majoritatea viitoarelor mame se intereseaza din timp si planifica unde si cu cine va naste, nelasand la voia sortii acest important lucru. Totusi sunt multe cazuri in care asteptarile le-au fost inselate in modul cel mai grav cu putinta, reputatia unor medici sau asistente medicale depasindu-le cu mult abilitatile practice si profesionalismul.

Nu este normal ca in Romania anului 2009 sa mai existe astfel de "intamplari". Nu este normal ca bebelusi nevinovati sa fie scutiti de dreptul la viata sau mutilati pur si simplu intr-un minut de neatentie sau graba, lipsa de interes sau bani.

Sistemul sanitar are lacune foarte mari. Cu toatele stim asta. Poate daca am spune mai multe, mai des despre situatiile de care ne lovim fiecare am reusi sa mai schimbam cate ceva, astfel incat sa ne fie noua mai bine.

Va rugam, dragi mamici, daca ati trecut prin situatii similare cu cele din articolele de mai jos, sa ne spuneti. Sa putem spune si altora ca noi sa stim de cine si de ce sa ne ferim si sa apelam cu incredere la oameni care isi fac meseria cu dedicatie, de medici care au salvat vieti, care au adus pe lume bebelusi sanatosi si care au facut mame fericite.

Accesand linkurile ce urmeaza, veti gasi povesti triste ale unor mame ca si noi care au avut ghinionul de a se afla intr-un moment nepotrivit intr-un loc nepotrivit.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu