vineri, 31 octombrie 2008
Legea mamelor a fost promulgata
joi, 30 octombrie 2008
21% dintre elevii bucureşteni sunt bolnavi

Cele mai grave afectiuni ale ochilor, de care sufera 11% dintre elevi, sunt viciile de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism), aproape 8.500 avand o tulburare de vedere. Cauzele sunt lumina naturala insuficienta la scoala, folosirea calculatorului in exces, alimentatia nesanatoasa sau mediul urban poluat. Mai grav este ca elevii nu poarta ochelarii prescrisi de medic.
„Colegii râd de ei, le spun aragaz cu patru ochiuri, iar ei refuză să-i mai poarte. Apoi este situaţia materială precară a părinţilor, care le cumpără ochelari o dată, de două ori, apoi renunţă, pentru că sunt foarte scumpi”, ne-a declarat dr. Ana Matilda Bucur, de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Ambulatoriul de Specialitate Dorobanti. „Dacă ambliopia nu e tratată la timp, nimic nu se mai poate îndrepta după 7 ani”, a mai adăugat dr. oftalmolog Ana Matilda Bucur.
Elevii se indoapă cu E-uri si glucide!
O alta problema grava a elevilor sunt bolile de metabolism si nutritie. 9,17% dintre cei peste 87.000 de elevi examinati au diverse afectiuni metabolice. Procentul este umflat de numarul elevilor care au regimul de alimentatie nesanatos, bazat pe produse de tip fast-food.
„Obezitatea instalată în copilărie e mult mai greu de înlăturat. Părinţii ar trebui să vină la medic când copilul devine supraponderal. Acesta e primul semnal de alarmă. Din cauza sărăciei, părinţii le dau copiilor să mănânce făinoase în neştire şi dulciuri. Mâncarea de tip fast-food este plină de glucide şi E-uri, exact substanţele contraindicate”, ne-a declarat Elena Armenescu-Ciuhrii, medic specialist in boli de nutritie. Aproape 2.500 de elevi sunt obezi, iar alti 41 au deja ulcer gastric si duodenal, cei mai multi fiind liceeni.
In topul afectiunilor scolarilor, pe locul al treilea se situeaza cele locomotorii, 5,75% dintre ei fiind afectati. Cele mai grave sunt deformarile coloanei vertebrale dobandite in timp.
Afecţiunile neuropshice – în creştere
Din ce in ce mai multi elevi au afectiuni neuropshice- 4,22%, cele mai dese probleme fiind tulburarile de vorbire si intarzierea mintala usoara. Desi nu exista date statistice la acest capitol, din datele Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, reiese ca in 2005 erau mai putine cazuri. Medicii specialisti si cozile din fata cabinetelor lor o dovedesc.
In 2005, aceste afectiuni erau intalnite mai mult la copiii din crese si gradinite, iar in 2008 problemele se intalnesc si la copiii de 13-15 ani. „Avem din ce în ce mai multe cazuri de tulburări nevrotice. Autismul infantil e mult mai frecvent. Acum câţiva ani aveam un caz pe lună, acum am chiar şi trei cazuri pe săptămână. Adolescenţii au tot mai multe tulburări de comportament. Sunt din ce în ce mai multe cazuri de epilepsie”, ne-a declarat dr. Mihaela Poppa, specialist in neuropsihiatrie infantila.
Cauzele sunt multiple: parintii care stau mai mult la serviciu decat cu propriii copii, certurile familiale, alcoolul, saracia, lipsa modelelor parentale, violenta din media, dependenta de calculator si chiar excesul de produse care contin cofeina.
Sursa: Gandul
luni, 27 octombrie 2008
Ce facem cu invatamantul?
Rezultatele slabe - vina elevilor?
Majoritatea isi explica rezultatele slabe la invatatura ale elevilor prin lipsa interesului pe care acestia il manifesta fata de scoala sau prin neimplicarea parintilor in procesul educational. Este cea mai “la indemana” explicatie. Problema are insa radacini mai adanci, pentru ca fara motivatie din partea dascalilor si fara un suport educational atractiv si coerent niciunui elev nu i se poate imputa lipsa interesului pentru o anumita materie sau un anume subiect.
Bani mai multi la salariu
Nu suntem impotriva majorarilor salariale. Insa dorim sa subliniem faptul ca nu aceasta este cauza reala a starii deplorabile in care se afla invatamantul romanesc. Daca vom crede ca, primind mai multi bani la salariu, un dascal e mai hotarat si inspirat sa ii atraga pe copii spre scoala, ne vom amagi cu siguranta. Degeaba va pompa Guvernul bani la Minister, daca beneficiarii acestor fonduri nu sunt… elevii. Degeaba avem prime mai mari si salarii de merit daca micutii nostri ingheata in sali de clase insalubre si sunt nevoiti sa-si cumpere manualele. Nu asa vom reusi sa avem copii mai destepti si mai sanatosi.
Ce pot face mamicile?
Pentru ca subiectul risca sa se ramana doar o tema strict electorala, dorim sa atragem si noi atentia asupra problemelor reale cu care se confrunta invatamantul romanesc, de aceea, rugam mamicile sa ne scrie despre problemele concrete de care s-au lovit, despre nemultumirile pe care le au si, de ce nu, despre ce ar trebui sa faca alesii nostri, astfel incat invatamantul romanesc sa redevina ce era odata.
luni, 20 octombrie 2008
Starea invatamantului romanesc: Generatia fara scoala
Datele oficiale descriu viitoarea generaţie care va conduce România: una fără şcoală, aproape analfabetă, mult mai slabă decât generaţiile de tineri europeni:
- 49% dintre absolvenţii de liceu nu au diplomă de bacalaureat
- 19% dintre elevi renunţă anual la şcoală
- 22% dintre copii nu merg la grădiniţă
- 16% dintre şcolarii de clasa a IV-a nu sunt capabili să înţeleagă un text scris

Bilanţul negru al educaţiei româneşti
Pe de altă parte, 49,5% dintre absolvenţii de liceu nu au diplomă de bac, iar 22,4% dintre copii nu merg la grădiniţă. 16% dintre şcolarii de clasa a IV-a nu sunt capabili să înţeleagă un text scris. Conform testărilor internaţionale, România se situează undeva pe locul 47, din 57 de ţări, unde s-a aplicat testul PISA.
49,5% dintre absolvenţii de liceu nu au diplomă de bac. Doar 60% dintre elevii de la SAM absolvă.
miercuri, 15 octombrie 2008
Veste buna
Indemnizatia pentru mamele in concediu de maternitate va reprezenta 85% din media veniturilor obtinute in ultimele 12 luni, insa nu mai putin de 600 de lei.
Iata stirea pe Hotnews.
marți, 14 octombrie 2008
Si mamele voteaza!
A venit si momentul mult asteptat! Maine Camera Deputatilor voteaza propunerea de modificare a ordonantei privind cresterea copilului. Initiativa Mamelor sustine intru totul acest proiect si incurajeaza toate mamicile sa ne scrie si sa ne spuna parerea lor despre acest subiect!
Pana acum ne-au scris multe dintre voi. Subiectul e deja fierbinte si asteptam cu toatele rezultatul votului de maine. Speram ca proiectul va fi adoptat si se va face, in sfarsit dreptate.
Multe dintre voi, dragi mamici ne-ati povestit despre nemultumirile pe care le aveti si ne-ati cerut ajutorul. Vocile voastre trebuie auzite de cei in masura sa ia decizii si sa voteze.
Credem ca situatia Mirelei depinde in mare masura de angajator, care nu de putine ori se folosesc de tot felul de subterfugii si motive sa obtina cat mai mult de pe urma angajatilor sai. Sfatul nostru este ca Mirela sa discute cu un avocat specializat pe probleme de munca, pentru ca, atata timp, cat ea lucreaza la stat si in lipsa unui Contract Colectiv de Munca pe ramura, institutia ar trebui, in mod normal, sa aplice prevederile stipulate in Contractul Colectiv de Munca la nivel national, ce prevede acest ajutor.
O alta mamica, insarcinata in 4 luni ar dori sa stie daca va beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, in conditiile in care a avut o intrerupere de activitate pe o perioada de o luna. Doreste sa stie in ce masura va fi afectata de acest lucru.
Pentru a putea face o evaluare a situatiei trebuie sa cunoastem exact care este motivul intreruperii activitatii (suspendare sau incetare), deoarece acest aspect determina daca mamica are sau nu dreptul la indemnizatie. Este un caz special si poate fi rezolvat numai de catre Directia de Munca si Protectie Sociala din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, de pe raza judetului in care mamica locuieste. Aceasta Directie are un cabinet juridic dedicat care va trebui sa evalueze indeplinirea conditiei necesare pentru a putea beneficia de indemnizatie: existenta a 12 luni de activitate anterior nasterii copilului, in care salariata a realizat venituri impozabile, potrivit Codului Fiscal.
Madalina, mamica unui bebelus de 6 luni a fost nevoita si ea sa se intoarca la serviciu, deoarece indemnizatia pe care o primeste din partea statului nu o ajuta prea mult. Vrea sa stie daca, in cazul in care proiectul de modificare a ordonantei privind indemnizatia pentru cresterea copilului va fi adoptat maine de Camera Deputatilor, se va putea intoarce in concediu de maternitate. Aceeasi intrebare ne este adresata si de Irina, care se afla in aceeasi situatie.
Un raspuns la aceasta intrebare vom putea avea numai dupa ce vom afla rezultatul votului in Parlament si data la care noile prevederi vor intra in vigoare. In general aceste prevederi nu sunt aplicabile imediat, ci numai dupa publicarea in Monitorul Oficial a noului act legislativ.
Scrieti-ne, dragi mamici, pentru ca ACUM e momentul sa ne facem auzite!
Indemnizatia pentru mame ar putea deveni 85% din media veniturilor din ultimul an
luni, 13 octombrie 2008
Mamicile din Romania o duc greu
Cu alte cuvinte statutul de mama este intr-atat de ingrat la noi in tara incat ne obliga la a nu ne gandi mai departe de ziua de maine. Mamicile sunt preocupate sa faca fata problemelor financiare si sa-si creasca cat mai decent copiii. Nu mai ramane timp sau energie pentru emancipare, pentru afirmarea mamelor in familii si de aici mai departe in comunitate si in societate. Mamele par condamnate sa se descurce in liniste fara sprijinul cuiva. Iar problemele mamicilor sunt unele incompatibile cu o societate moderna, cu standarde de viata normale. Maternitatea reprezinta o problema in sine. Decizia de a avea un copil este dificila si implica foarte multe calcule de oportunitate. Perioada sarcinii si apoi cea a ingrijirii noului nascut le aduce pe mamele din Romania in contact cu deficientele sistemului de sanatate publica, acolo unde normalitatea costa scump. Cresterea unui copil cu o indemnizatie de 800 RON pe luna este o imposibilitate pentru majoritatea mamicilor asa ca cele mai multe dintre ele se intorc la lucru si se lovesc de problema ingrijirii copiilor. Si chiar daca reusesc cumva sa-si vada copiii trecuti de primii ani, mamele ajung la noi si noi probleme ...intra in cercul vicios al sistemului local de invatamant, cu problemele de a gasi gradinite si scoli unde sa isi poata trimite cu incredere micutii.
Nu este de mirare ca mamicile nu sunt deloc vizibile in societate. Consumate de atatea probleme, ele nu mai au timp sa se ocupe de promovarea unor teme de interes pentru ele, nu mai sunt reprezentate, iar deciziile in favoarea lor se lasa mereu asteptate.
Speram ca Initiativa mamelor sa poata schimba in sfarsit ceva. Dragi mamici, scrieti-ne! Nici nu stiti cat de mult ne incurajeaza mesajele voastre de sustinere si cata nevoie avem de parerile voastre pentru a ne pune in practica ideile si proiectele. sa mergem mai departe impreuna!
Duceţi la medic copiii cu deviaţii la coloană
Iata stirea pe larg:
„Boala se depistează târziu sau incorect“
Birocraţia „răpeşte“ dreptul la operaţie
APEL CĂTRE PĂRINŢI

Duceţi la medic copiii cu deviaţii la coloană
Sursa: Evenimentul Zilei
vineri, 10 octombrie 2008
Judecătoarea-mămică a convins statul să o despăgubească
Stiri precum cea de mai jos nu pot decat sa ne dea sperante ca se pot intampla si lucruri bune in tara noastra. Felicitam mamica pentru curajul ei de a-si fi aparat drepturile in fata celor care le incalca, fie ele chiar si institutiile statului.
Iata si stirea:
Ele au invocat faptul că legea le discriminează prin faptul că, deşi au venituri salariale mai mari, primesc aceeaşi indemnizaţie de creştere a copiilor ca şi mamele care câştigă mai puţin. CNCD le-a dat dreptate, constatând următoarele: „Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, în cuantumurile prevăzute pentru magistraţi constituie un tratament discriminatoriu, nejustificat de un scop obiectiv şi legitim (…) Statul încalcă principiul tratamentului egal atunci când pe parcursul elaborării legilor sau a aplicării acestora distinge între persoane care sunt în situaţii analoage, respectiv atunci când în procesul de elaborare a legilor sau a aplicării acestora nu ia în considerare diferenţele efective între acestea”. În plus, CNCD recomandă ministerului să promoveze un proiect de act normativ prin care să se modifice această indemnizaţie, pornind de la contribuţia beneficiarilor acesteia.
Info plus:
Ministerul îşi face lege proprie: Un proiect de act normativ pus pe site-ul Ministerului Justiţiei prevede ca pe perioada de creştere a copilului, mamele - judecătoare, procuroare, grefiere - să primească o indemnizaţie lunară de 75 % din salariu.Sursa: Gandul
Promitem sa va tinem la curent cu tot ceea ce se intampla pe marginea indemnizatiei maternale. De altfel am mai scris pe aceasta tema si aici. Mutumim tuturor mamicilor pentru comentarii.
luni, 6 octombrie 2008
Mâncarea interzisă, strecurată în ghiozdan
Pateuri, merdenele şi gogoşi
Obezitatea, o problemă socială
Cu pacheţel sau fără
Comercianţii, afectaţi
PROBLEME
Lipsa banilor, piedica părinţilor
NERECOMANDATE
Chipsurile şi prăjiturile, pe lista neagră a Ministerului Sănătăţii
SFATUL NUTRIŢIONISTULUI
Mâncaţi cât mai multe fructe!

PROBLEMĂ. Obezitatea a devenit şi în ţara noastră una dintre bolile des întâlnite în rândul elevilor