luni, 4 august 2008

Lista alimentelor care nu trebuie vandute in incinta scolilor, supusa dezbaterii publice

Dragele mele,

Am gasit azi un articol extrem de interesant pe portalul de stiri hotnews, care ne informeaza despre initiativa Ministerului Sanatatii de a supune atentiei publice lista cu alimentele cu continut ridicat de zahar, grasimi si sare care nu se vor mai vinde in interiorul scolilor si gradinitelor. Am incercat sa gasim si adresa de internet unde este afisat acest proiect pentru a da ocazia mamicilor noastre sa isi exprime parerea vis-à-vis de acest subiect insa nu am reusit pana la ora la care va scriem sa facem acest lucru. Se pare ca aceasta decizie a Ministerului Sanatatii a ramas la statutul de intentie, cel putin pentru moment. Promitem sa va tinem la curent cu ce se intampla pe site-ul Ministerului Sanatatii, iar pana vom afla noi unde sa ne spunem parerea, cititi stirea mai jos:

Ministerul Sanatatii supune dezbaterii publice, incepand de astazi, lista alimentelor cu continut ridicat de zahar, grasimi şi sare care nu vor mai putea fi comercializate in incinta gradinitelor si scolilor. Pe lista, inca provizorie, figureaza alimentele care au peste 300 Kcal pe unitatea de vanzare, mai putin sandvisurile, care vor putea avea până la 350 Kcal. Elevii şi prescolarii nu vor mai putea cumpara de la magazinele din scoli, chips-uri, hamburgeri, pizza, cartofi prajiti, prajituri sau sucuri carbogazoase cu continut mare de zahar.

Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, sustine ca autoritatile au gresit elaborand o lista cu alimentele ce nu vor putea fi comercializate si crede ca aceasta trebuia sa le contina pe cele care se pot vinde in scoli, informeaza Radio Romania Actualitati.

Ministerul Sanatatii a alcatuit lista dupa ce Parlamentul a aprobat, in aceasta primavara, legea privind interzicerea comercializarii de alimente nesanatoase in incinta unitatilor scolare, asa-numita Lege anti fast-food.

Potrivit BBC in mai 2008 Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică din subordinea ministerului susţinea că o astfel de listă este greu de întocmit şi că ar putea să fie ignorată chiar de copii. Directorul Autorităţii de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătăţii, doctorul Florentina Furtunescu, spune că reprezentanţii ministerului au ridicat obiecţii la legea împotriva alimentelor nesănătoase din şcoli încă de când acest proiect se discuta în Parlament. "Noi ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu criteriile ştiinţifice disponibile la ora actuală pe baza cărora să întocmim o listă de aşa-numite alimente interzise sau nerecomandate. Şi depinde foarte mult cum reuşeşti să imprimi unui copil să facă acest lucru. Copilul poate să-şi cumpere un anumit produs de la chioşcul de lângă şcoală", spune Florentina Furtunescu.

Ministerul sănătăţii are îndoieli că poate interzice mâncarea fast-food în şcoli. Însă părinţii şi copiii au deja o idee despre ce înseamnă fast-food. Adică hamburgeri, chipsuri sau sucuri acidulate. Iar părinţii par să fie de acord cu legea care interzice acest tip de alimente în şcoli. Unii părinţi spun că îşi feresc copiii de alimentele nesănătoase pregătindu-le pachete cu mâncare de acasă.

Depinde asadar mult de noi, parintii. Intr-adevar, pachetul de acasa poate rezolva in parte problema alimentatiei necorespunzatoare la care copiii nostri sunt expusi in drumul spre scoala, in pauza mare, etc. Chiar daca poate parea mai comod sa dam copilului bani de buzunar pentru a-si cumpara gustarea din pauza mare, ar trebui sa ne gandim ca minimul efort de a pregati ceva in casa - inclusiv prajituri si dulciuri - si atentia permanenta, educatia alimentara facuta in casa ne feresc puiul de multe boli. Am inceput sa avem si noi probleme cu obezitatea la copii, afectiune care trage dupa sine multe alte boli grave care umbresc dezvoltarea copiilor nostri.
Sa avem mai multa grija, asadar ... si sa luptam impotriva produselor ademenitoare care ii pot tenta pe micuti.

2 comentarii:

  1. Sa speram ca acest proiect,la fel ca multe alte proiecte,nu va ramane totusi la statutul de intentie.Noroc cu cei de la Uniunea Europeana,care si-au propus sa impartacopiilor legume si fructe.Numai ca,cu un mar si un corn cu lapte nu se face primavara.
    Pe langa lista cu alimentele interzise ar trebui sa existe si lista pentru alimentele permise vanzarii in incinta scolilor.
    Intr-adevar,copilul poate merge la chioscul de langa scoala.De aceea,el trebuie educat incepand de acasa si continuind aceasta educatie alimentara la scoala,prin ore de curs la clasa macar o data pe saptamana.In aceasta ora de curs as include 10 minute dedicate igienei in alimentatie,fapt ignorat aproape in totalitate pana acum.
    Sunt de acord in totalitate cu acest proiect.Dupa parerea mea,in scoli ar trebui sa se vanda doar fructe si salate din legume proaspete,lactate,cereale si paine integrala,preparate la gratar,derivate din oua si sucuri naturale de fructe.
    Sa speram ca proiectul va fi finalizat cat mai curand si va fi pus in practica in toate scolile din Romania.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este foarte bine ca statul se gandeste la astfel de probleme si sper din inima ca nu ramane doar o intentie. Ati vazut ca nici legislatia cu mierea din programul cornulet, lapte si miere care trebuia initiat in 2006 nu s-a aplicat. Cica lipsesc normele de aplicare...
    Pana face statul ceva ar trebui ca noi mamicile sa ne luam rolul foarte in serios si sa le le facem senvisutul proaspat sa le dam fructe ca desert in loc de banutzi de buzunar... Bine, le mai luam noi un iaurtel cu fructe, o ciocolatica, un suc, dar ar fi bine sa ii si educam sa manance mai sanatos.

    RăspundețiȘtergere