joi, 30 octombrie 2008

21% dintre elevii bucureşteni sunt bolnavi

Vederea slaba, excesul de greutate si probleme ale coloanei vertebrale sunt cel mai des intalnite afectiuni in randul elevilor prescolari si liceeni din Bucuresti. Bolile de metabolism si nutritie si tulburarile neuropsihice sunt tot mai frecvente.

Dintre cei 87.500 de elevi examinati medical anul trecut, mai mult de un sfert s-au dovedit a fi bolnavi. Cifra reala este insa mult mai mare. Din totalul de 243.000 de elevi, aproape 21% sufereau de una sau mai multe boli.
Cele mai grave afectiuni ale ochilor, de care sufera 11% dintre elevi, sunt viciile de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism), aproape 8.500 avand o tulburare de vedere. Cauzele sunt lumina naturala insuficienta la scoala, folosirea calculatorului in exces, alimentatia nesanatoasa sau mediul urban poluat. Mai grav este ca elevii nu poarta ochelarii prescrisi de medic.

Colegii râd de ei, le spun aragaz cu patru ochiuri, iar ei refuză să-i mai poarte. Apoi este situaţia materială precară a părinţilor, care le cumpără ochelari o dată, de două ori, apoi renunţă, pentru că sunt foarte scumpi”, ne-a declarat dr. Ana Matilda Bucur, de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, Ambulatoriul de Specialitate Dorobanti. „Dacă ambliopia nu e tratată la timp, nimic nu se mai poate îndrepta după 7 ani”, a mai adăugat dr. oftalmolog Ana Matilda Bucur.

Elevii se indoapă cu E-uri si glucide!

O alta problema grava a elevilor sunt bolile de metabolism si nutritie. 9,17% dintre cei peste 87.000 de elevi examinati au diverse afectiuni metabolice. Procentul este umflat de numarul elevilor care au regimul de alimentatie nesanatos, bazat pe produse de tip fast-food.

Obezitatea instalată în copilărie e mult mai greu de înlăturat. Părinţii ar trebui să vină la medic când copilul devine supraponderal. Acesta e primul semnal de alarmă. Din cauza sărăciei, părinţii le dau copiilor să mănânce făinoase în neştire şi dulciuri. Mâncarea de tip fast-food este plină de glucide şi E-uri, exact substanţele contraindicate”, ne-a declarat Elena Armenescu-Ciuhrii, medic specialist in boli de nutritie. Aproape 2.500 de elevi sunt obezi, iar alti 41 au deja ulcer gastric si duodenal, cei mai multi fiind liceeni.

In topul afectiunilor scolarilor, pe locul al treilea se situeaza cele locomotorii, 5,75% dintre ei fiind afectati. Cele mai grave sunt deformarile coloanei vertebrale dobandite in timp.

Afecţiunile neuropshice – în creştere

Din ce in ce mai multi elevi au afectiuni neuropshice- 4,22%, cele mai dese probleme fiind tulburarile de vorbire si intarzierea mintala usoara. Desi nu exista date statistice la acest capitol, din datele Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, reiese ca in 2005 erau mai putine cazuri. Medicii specialisti si cozile din fata cabinetelor lor o dovedesc.

In 2005, aceste afectiuni erau intalnite mai mult la copiii din crese si gradinite, iar in 2008 problemele se intalnesc si la copiii de 13-15 ani. „Avem din ce în ce mai multe cazuri de tulburări nevrotice. Autismul infantil e mult mai frecvent. Acum câţiva ani aveam un caz pe lună, acum am chiar şi trei cazuri pe săptămână. Adolescenţii au tot mai multe tulburări de comportament. Sunt din ce în ce mai multe cazuri de epilepsie”, ne-a declarat dr. Mihaela Poppa, specialist in neuropsihiatrie infantila.

Cauzele sunt multiple: parintii care stau mai mult la serviciu decat cu propriii copii, certurile familiale, alcoolul, saracia, lipsa modelelor parentale, violenta din media, dependenta de calculator si chiar excesul de produse care contin cofeina.

O sticlă de suc care are cofeină este echivalentul a 6 cafele. Apoape toţi elevii care ajung în cabinetele noastre au o tulburare cauzată de consumul sucurilor bogate în cofeină. Am avut cazuri în care elevii nu mai beau deloc apă. Am găsit elevi cu cardiopatie ischemică, întâlnită în mod normal la peste 40 de ani. Ar trebui să înţeleagă că tot ce e maro nu trebuie mâncat!”, Elena Armenescu-Ciuhrii (medic specialist in boli de nutritie).

Sursa: Gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu