luni, 20 octombrie 2008

Starea invatamantului romanesc: Generatia fara scoala

MEC va lansa un raport de 162 de pagini, cu zeci de statistici negre despre „Starea învăţământului românesc“

Datele oficiale descriu viitoarea generaţie care va conduce România: una fără şcoală, aproape analfabetă, mult mai slabă decât generaţiile de tineri europeni:

  • 49% dintre absolvenţii de liceu nu au diplomă de bacalaureat
  • 19% dintre elevi renunţă anual la şcoală
  • 22% dintre copii nu merg la grădiniţă
  • 16% dintre şcolarii de clasa a IV-a nu sunt capabili să înţeleagă un text scris
Sunt statistici şi rezultate la teste internaţionale care aruncă România pe ultimele locuri din Europa la calitatea şi eficienţa Educaţiei. Potrivit Raportului privind „Starea învăţământului românesc“, elaborat de Ministerul Educaţiei şi intrat în posesia Gândul, mulţi dintre indicii pe care vi i-am prezentat se depreciază.




Bilanţul negru al educaţiei româneşti


Aproape o cincime dintre elevii români, înscrişi în învăţământul obligatoriu, şi-au abandonat studiile.
Pe de altă parte, 49,5% dintre absolvenţii de liceu nu au diplomă de bac, iar 22,4% dintre copii nu merg la grădiniţă. 16% dintre şcolarii de clasa a IV-a nu sunt capabili să înţeleagă un text scris. Conform testărilor internaţionale, România se situează undeva pe locul 47, din 57 de ţări, unde s-a aplicat testul PISA.
Continuăm să fim pe ultimele locuri în Europa când vine vorba de Educaţie. Analizand datele cuprinse în „Starea învăţământului” pe anul 2007-2008 - raport finalizat recent de Ministerul Educaţiei - rezultă că abandonul şcolar este de departe situaţia cea mai gravă. 19,2% dintre elevi au renunţat la şcoală, în loc să-şi termine studiile, anul trecut şcolar. Acest procent este cu atât mai mare, în comparaţie cu media UE de doar 14,8% şi cu obiectivul UE de a reduce abandonul şcolar la maxim 10%, până în 2010.

Doar trei state stau mai prost decât ţara noastră în privinţa ratei abandonului şcolar: Spania – 31%, Portugalia - 36,3% şi Malta - 37,6%. Pe de altă parte, suntem întrecuţi cu mult de state care de-abia ajung la un procent al abandonului şcolar de 5,5%: Slovenia, Polonia şi Cehia. Elevul român a ajuns, anul trecut, să frecventeze învăţământul, în medie, până la 16,3 ani, adică până în clasele a IX-X. Ne situăm, în continuare, pe un loc inferior în privinţa speranţei de viaţă şcolară. Dacă excludem învăţământul preşcolar, speranţa de viaţă şcolară a unui copil în vârstă de 6 ani ajunge la 14 ani.
Cauzele principale sunt alegerea greşită a filierei educaţionale, rata repetenţiei sau situaţia financiară precară a familiei. În Europa, Finlanda se situează pe primul loc, speranţa de viaţă ajungând la 20 de ani. Singurele ţări care stau mai slab decât noi sunt Malta şi Cipru, state în care speranţa de viaţă şcolară este puţin peste 14 ani.
Suntem, de asemenea, pe penultimul loc în Europa în privinţa participării la toate nivelurile de educaţie. În timp ce rata UE este de 59,2%, în România doar 50,5% dintre tineri urmează toate nivelurile de şcolarizare. Cel mai bine stă Finlanda – 66,4%, iar cel mai slab stau vecinii noştri bulgari, cu doar 49,8%. Elevele sunt cele care aleg să meargă la liceu, postliceale şi facultăţi, faţă de băieţi.
În privinţa elevilor din anii terminali, rata de absolvire nu este nici ea prea roz. Conform datelor Ministerului Educaţiei de acum doi ani (n.r. – nu există date din ultimul an şcolar) doar 61,1% dintre elevii de clasa a VIII-a absolvă cu examen.
Restul, neavând nici un examen, au ajuns la şcolile de arte şi meserii sau au renunţat la şcoală. Dacă îi luăm în calcul şi pe elevii care nu au susţinut examen, procentul urcă până la 92,4%. În mediul rural, aproape un sfert dintre elevi nu reuşesc să absolve nici măcar fără examen.
Elevii de liceu stau mai prost decât colegii lor mai mici: doar 50,5% termină liceul cu examen. Procentul ajunge la doar 55,3%, dacă sunt luaţi în calcul şi elevii care nu susţin examenul de bacalaureat. Dintre toţi, de departe, cel mai slab stau elevii de la SAM-uri: nici 40% nu reuşesc să-şi finalizeze studiile. Faţă de anul şcolar 2005-2006, rata de absolvire a SAM-urilor a crescut cu peste 13%.
19,2% dintre elevi au abandonat studiile în anul şcolar 2007-2008. Rata abandonului a crescut cu 4,3% în ultimii doi ani
49,5% dintre absolvenţii de liceu nu au diplomă de bac. Doar 60% dintre elevii de la SAM absolvă.

3 comentarii:

  1. eu cred ca am ajuns in starea asta pentru ca ne-am saturat de tot ce inseamna Romania! nu mai avem exemple in familie! tinerii de azi nu mai fug de-acasa ca sa se inscrie la scoala ci ca sa mearga in cluburi si discoteci si aiurea pe strazi! parc-ar fi un film cu negri din america care nu vor dacat muzica si isi bat joc de profesorul care scie pe tabla, fara sa-i pese ca elevii nu inteleg nimic!
    am ajuns rau de tot! si familia este pornirea! nu sunt bani in casele romanesti! este o realitate!si parintii merg la servici din obligatie, pentru ca daca n-ai bani, n-ai nimic! dar ce se intampla cu copiii care vad lucrul asta? sunt dezamagiti! ne pasa doar de ziua de maine dpdv financiar, si copiii sunt tristi, suparati. familiile unde sunt mamici care fac un copil ptr banii de la stat, pana cand se vor "inmulti"? nu sunt rea, dar ar trebui sa existe si un fel de asistenta sociala, care, stiu eu... sa nu permita familiilor care n-au situatie financiara, sau case, ca sunt si familii in "cocioabe care cresc 4-5 sau chiar mai multi copii", nu neaparat "de etnie roma, ca sunt si altele" (am vazut la tv) sa aiba copii, sau... sincer nu mai stiu ce sa cred si sa spun! e de-adreptul "josnic" sa traiesti in Romania... si problema e ca, oricat nu-mi place aici, nu-mi vine sa plec! Guvernul nostru stie, sunt sigura, toate chestiile astea, si nu poate face nimic... parlamentarii voteaza fara sa stie ce, sunt sigura ca-s multi care nici calculatorul nu-l stiu folosi, dar ei au ajuns acolo sus, prin votul tuturor, au salarii frumoase, stiu sa vorbeasca frumos si sa promita ca sa ajunga acolo, si noi, nu doar mamicile, asteptam mana cereasca, sa se trezeasca guvernul cu solutii pentru toti!!! REALITATEA E CA NICI NU POT, SI NICI NU VOR SA SE SCHIMBE CEVA! mereu imi aparam tara si neamul, si am ajuns sa-mi fie mila de ea...
    am deviat de la subiect?
    parintii ar trebui sa se tina mai mult de copiii lor... sa lucreze dar sa si COMUNICE cu copiii lor, pentru ca asta e sursa! e de-a dreptul plictisitor la scoala cate-odata! m-am uitat in manualul finei mele! invata multe lucruri pe care (zice ea) profesorii nu le explica! si in carte nu sunt exemple! si cand i-am explicat eu, era deja usor! (regula de trei simpla, la mate, de exemplu).
    Nici profesorii , care culmea, in multe cazuri sunt si ei parinti, si nici ceilalti parinti nu-si mai fac treaba!!
    Traim degeaba! vrem doar case, salarii mari, familii... dar daca nu gandim mai bine, n-avem nevoie de nimic, pentru ca ne distrugem singuri cu toate nevoile astea! nu ne mai iubim unii pe altii! este o concurenta intre oameni! si doar cei puternici reusesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. ,mamele acum ce facce au facut pana mai ieri cum a zis si sinistrul

    RăspundețiȘtergere
  3. situatia este cumplita intrucat mintea sinistrului este in pacla ,si i-a zis basismul sinistrului ba n-auzi care recredibilizare ,nu vezi ce mi-au facut aia in franta si italia ca din prost si tampit de presedinte nu ma scot ,iar sinistrul fue,,sau cum ,zicea asa bre ,el fiind macaragiu ca lumea ,lucrand cu sudura autogena in lemn ,dupa fata il,cunosti ca si pe basism-pdl - boc ,cu fete de lemn lucrate in tarnacop ca la arhitectura sau pe buzesti la demolari,doar sunt ca lumea salbateci ,fosta clasa muncitoare unita cu taranimea intelectuala cu masini

    RăspundețiȘtergere