vineri, 10 octombrie 2008

Judecătoarea-mămică a convins statul să o despăgubească

Dragele noastre,

Stiri precum cea de mai jos nu pot decat sa ne dea sperante ca se pot intampla si lucruri bune in tara noastra. Felicitam mamica pentru curajul ei de a-si fi aparat drepturile in fata celor care le incalca, fie ele chiar si institutiile statului.

Iata si stirea:

O judecătoare din Bucureşti, tânără mămică, a dat în judecată statul, în luna martie anul acesta, fiind nemulţumită de cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului. Ea a solicitat daune morale şi şi-a motivat pretenţiile prin faptul că, din cauza indemnizaţiei mici de creştere a copilului, nu a putut beneficia de tot concediul prevăzut de lege, respectiv doi ani. Întrucât cele câteva milioane prevăzute de lege nu îi ajungeau pentru creşterea copilului şi pentru întreţinerea sa, judecătoarea a trebuit să renunţe la concediu şi s-a dus la muncă. Instanţa i-a acordat despăgubiri în valoare de 10.000 RON. Mai multe mame judecătoare de la Tribunalul Olt au sesizat, anul trecut, Consiliul pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Ele au invocat faptul că legea le discriminează prin faptul că, deşi au venituri salariale mai mari, primesc aceeaşi indemnizaţie de creştere a copiilor ca şi mamele care câştigă mai puţin. CNCD le-a dat dreptate, constatând următoarele: „Acordarea in­dem­nizaţiei pentru creşterea co­pi­lului în vârstă de până la 2 ani, în cuantumurile prevăzute pentru magistraţi constituie un tratament discriminatoriu, nejustificat de un scop obiectiv şi legitim (…) Statul încalcă principiul tratamentului egal atunci când pe parcursul elaborării legilor sau a aplicării acestora distinge între persoane care sunt în situaţii analoage, respectiv atunci când în procesul de elaborare a legilor sau a aplicării acestora nu ia în considerare diferenţele efective între acestea”. În plus, CNCD recomandă ministerului să promoveze un proiect de act normativ prin care să se modifice această indemnizaţie, pornind de la contribuţia beneficiarilor acesteia.

Info plus:
Ministerul îşi face lege proprie: Un proiect de act normativ pus pe site-ul Ministerului Justiţiei prevede ca pe perioada de creştere a copilului, mamele - judecă­toare, procuroare, grefiere - să primească o indemnizaţie lunară de 75 % din salariu.

Sursa: Gandul

Promitem sa va tinem la curent cu tot ceea ce se intampla pe marginea indemnizatiei maternale. De altfel am mai scris pe aceasta tema si aici. Mutumim tuturor mamicilor pentru comentarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu