luni, 13 octombrie 2008

Mamicile din Romania o duc greu

Multumim tuturor mamicilor care au raspuns la sondajul gazduit pe blogul nostru. Ne-au ajutat sa ne dam seama ca principala problema cu care se confrunta mamele in Romania este situatia financiara dificila (mentionata de 53% dintre respondente) urmata de lipsa de emancipare si de incredere a mamelor in societatea romaneasca (un lucru reclamat de peste 16% dintre mamicile care au participat la sondajul online). 14% dintre mamici au votat si inegalitatea de sanse care le dezavantajeaza in Romania.
Cu alte cuvinte statutul de mama este intr-atat de ingrat la noi in tara incat ne obliga la a nu ne gandi mai departe de ziua de maine. Mamicile sunt preocupate sa faca fata problemelor financiare si sa-si creasca cat mai decent copiii. Nu mai ramane timp sau energie pentru emancipare, pentru afirmarea mamelor in familii si de aici mai departe in comunitate si in societate. Mamele par condamnate sa se descurce in liniste fara sprijinul cuiva. Iar problemele mamicilor sunt unele incompatibile cu o societate moderna, cu standarde de viata normale. Maternitatea reprezinta o problema in sine. Decizia de a avea un copil este dificila si implica foarte multe calcule de oportunitate. Perioada sarcinii si apoi cea a ingrijirii noului nascut le aduce pe mamele din Romania in contact cu deficientele sistemului de sanatate publica, acolo unde normalitatea costa scump. Cresterea unui copil cu o indemnizatie de 800 RON pe luna este o imposibilitate pentru majoritatea mamicilor asa ca cele mai multe dintre ele se intorc la lucru si se lovesc de problema ingrijirii copiilor. Si chiar daca reusesc cumva sa-si vada copiii trecuti de primii ani, mamele ajung la noi si noi probleme ...intra in cercul vicios al sistemului local de invatamant, cu problemele de a gasi gradinite si scoli unde sa isi poata trimite cu incredere micutii.

Nu este de mirare ca mamicile nu sunt deloc vizibile in societate. Consumate de atatea probleme, ele nu mai au timp sa se ocupe de promovarea unor teme de interes pentru ele, nu mai sunt reprezentate, iar deciziile in favoarea lor se lasa mereu asteptate.

Speram ca Initiativa mamelor sa poata schimba in sfarsit ceva. Dragi mamici, scrieti-ne! Nici nu stiti cat de mult ne incurajeaza mesajele voastre de sustinere si cata nevoie avem de parerile voastre pentru a ne pune in practica ideile si proiectele. sa mergem mai departe impreuna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu