marți, 30 septembrie 2008

Exigenţa părinţilor îi determină pe copii să îşi practice obsesiv pasiunile

Dragele noastre,

O stire Mediafax ne-a atras azi atentia asupra modului in care multi parinti exagereaza in a-si sustine copiii sa adopte un hobby, determinandu-i sa dezvolte obsesii pentru astfel de preocupari, acestia ajungand sa neglijeze scoala, munca, prietenii si familia.

"Cercetătorii canadieni de la Universitatea din Montreal, autorii unui studiu publicat în Journal of Personality, au descoperit o asociere între perseverenţa într-o activitate de tip hobby şi exigenţa părinţilor după ce au intervievat aproape 600 de copii şi adulţi.

Cei intervievaţi aveau vârste cuprinse între 6 şi 38 de ani şi, în timpul liber, practicau activităţi precum cântatul la saxofon sau la pian, înotul sau schiatul, ca începători sau experţi.

Cercetătorii au descoperit că acei copii care au părinţi exigenţi prezintă mari probabilităţi de a dezvolta obsesii în legătură cu pasiunile lor şi nevoia de a excela în activitatea practicată. Acest lucru se întâmplă fie pentru a obţine o doză mai mare de afecţiune din partea părinţilor, fie pentru a scăpa de presiunea pe care aceştia o exercită.

"Cu cât părinţii exercită mai mult control, cu atât este mai greu pentru un copil să aibă o pasiune echilibrată pentru o activitate", spune Genevieve Mageau, autoare a studiului. "Tinerii care au o atitudine echilibrată (faţă de hobby, n.r.) au avut părinţi sau un anturaj de la care au primit sprijin, în timp ce aceia cu o pasiune obsesivă au fost crescuţi într-un mediu ostil", precizează aceasta.

Concluziile studiului vin în sprijinul ideii că părinţii ambiţioşi le fac rău copiilor, determinându-i pe aceştia să îşi stabilească obiective nerealiste.

Anul trecut, Vicky Tuck, directorul Cheltenham Ladies' College, din Marea Britanie, a lansat un avertisment cu privire la stresul şi anxietatea provocate de părinţii care tind să controleze toate aspectele vieţii copiilor lor, impulsionându-i să reuşească în toate domeniile, de la sport la muzică. Iar tinerii care nu reuşesc să atingă obiectivele stabilite de părinţii lor devin nefericiţi şi au o copilărie mai scurtă.

Însă această teză nu este în mod absolut adevărată, un alt studiu demonstrând că acei copii care au un program încărcat cu activităţi de petrecere a timpului liber sunt mai fericiţi, mai sănătoşi şi mai isteţi."

Asadar, parintii trebuie sa isi sustina micutii in pasiunile lor insa trebuie avut in vedere ca acest lucru sa nu devina o obligatie generatoare de stres si teama pentru ei. Consecintele pot fi grave.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu