luni, 22 septembrie 2008

Telefoanele mobile - cat de daunatoare sunt?

Dragele mele,

Dorim sa va vorbim despre una dintre problemele care, desi destul de mult dezbatuta in presa, nu este tratata, din pacate, cu atentia cuvenita. Si asta se intampla, tocmai pentru ca efectele nu sunt vizibile imediat. E vorba despre utilizarea in exces a telefonului mobil si riscurile pe care aceasta le presupune, in special pentru femeile insarcinate, copii si adolescenti.



Cel mai recent studiu pe aceasta tema ne informeaza ca telefonul mobil dauneaza grav sanatatii copiilor cu varste de pana la 16 ani, intrucat creierul lor si sistemul nervos este inca in stadiu de dezvoltare, acestia fiind mult mai expusi radiatiilor emise de telefoanele mobile si avand de cinci ori mai multe sanse de a dezvolta o tumora.

"Pentru că au capul mai mic, iar craniul este mai subţire, radiaţiile pătrund mai adânc în creierul copiilor, susţin cercetătorii suedezi, citaţi de cotidianul Daily Mail.

După aflarea rezultatelor acestui studiu, oamenii de ştiinţă au recomandat părinţilor să interzică utilizarea telefoanelor mobile, de către copiii cu vârste mai mici de 12 ani, De asemenea, cercetătorii susţin că adolescenţii ar trebui să utilizeze hands-free-ul atunci când vorbesc la telefonul mobil, pentru a mai reduce din radiaţii.

''Copiii petrec mult timp vorbind la telefoanele mobile. Am putea să ne confruntăm în viitor cu o criză a sistemului public de sănătate în urma unei epidemii de cancer cerebral, cauzate de telefoanele mobile'', a precizat David Carpenter de la Universitatea de Stat din New York.

Alţi cercetători şi-au exprimat îndoielilele faţă de rezultatele studiului suedez, susţinând că telefoanele mobile sunt folosite în masă de prea puţin timp pentru a face o asemenea evaluare şi predicţie."

Sursa: Realitatea

Un articol pe aceeasi tema publica Ziua.

Un comentariu:

  1. Asta este in buna masura si un mit: un fel de bau-bau. Nu exista inca studii care sa demonstreze cat de nocive sunt undele elctromagnetice emanate de telefoanele mobile. Asta nu inseamna ca trebuie sa stam linistite ore in sir la mobil. Ca orice exces, si expunerea continua la radiatii face de la un punct rau organismului. Eu auzisem de niste sfaturi: sa nu tii niciodata mobilul la nivelul organelor interne (adica nu in buzunarul de la piept sau la brau), sa nu vorbesti la mobil in metrou sau in lift (radiatiile se amplifica pentru ca semnalul trebuie sa fie mai intens ca sa treaca "la subsol" ) sa nu lasi copilul sa foloseasca telefonul prea mult, la varste fragede sunt mai vulnerabili. Par sfaturi de bun simt ... insa nu exista vreun studiu care sa demonstreze clar legatura dintre telefonul mobil si anumite afectiuni.

    RăspundețiȘtergere