marți, 2 septembrie 2008

25% dintre elevi şi preşcolari suferă de o boală cronică

Dragele noastre, Revenim cu stiri, nu dintre cele mai placute, despre copiii nostri care, din pacate, sufera de boli cronice, asa cum ne arata bilantul pe 2007 al Insitutului de Sanatate Publica. Stirea, preluata de pe pagina Realitatii, mai jos:



25 la sută dintre elevi şi preşcolari suferă de o boală cronică. Afecţiunile oftalmologice, întârzierile de creştere şi sechelele de rahitism sunt principalele boli ale copiilor. Datele reies dintr-un bilanţ al Institutul de Sănătate Publică, privind examenele medicale periodice realizate în 2007.

Afecţiunile apărute cel mai des în cazul copiilor sunt cele oftalmologice, rahitimismul şi întârzierile de creştere, dar şi obezitatea, problemele la coloana vertebrală sau amigdalitele.

Dacă prima afecţiune este o combinaţie între moştenire genetică, iluminatul slab sau poziţia incorectă la scris, ultimele două afecţiuni sunt cauzate în principal de proasta alimentaţie de care beneficiază copiii.

''Abandonarea alimentaţiei naturale e pe primul loc. Lipsa de vitamină D, şi în principal alimentaţia greşită a copiilor sunt principalele cauze ale apariţiei rahitismului şi întârzierilor de creştere'', a precizat medicul Denis Stănescu de la Spitalul Marie Curie din Capitală.

Cei mai mulţi copii diagnosticaţi cu afecţiuni oftalmologice sunt în judeţele Cluj, Argeş, Constanţa şi municipiul Bucureşti, în timp ce rahitismul este întâlnit cel mai des la copii din judeţele Cluj, Brăila şi Bihor. Intârzierele de creştere au devenit în ultimii ani problema principală a copiilor din judeţele Ialomiţa, Teleorman şi Constanţa.

Potrivit medicilor, principalii responsabili pentru apariţia acestor afecţiuni încă de la o vârstă fragedă sunt părinţii, care nu se îngrijesc corect de alimentaţia copiilor, şi, de asemenea, se prezintă foarte rar cu copiii la medic, multe dintre afecţiuni fiind depistate târziu.

O parte din vină o poartă şi profesorii care pot identifica destul de uşor noile probleme apărute în comportamentul copiilor şi pot anunţa părinţii din timp, dar şi medicii de familie.

Medicii avertizează că, lăsate netratate, aceste afecţiuni pot lăsa urme adânci, cu repercusiuni grave asupra vieţii de adult.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu