marți, 9 septembrie 2008

Alimentaţia variată, ideală pentru viitoarele mămici

Pentru a avea un copil sănătos, femeile care se pregătesc să devină mame trebuie să-şi adapteze în primul rând regimul alimentar.


După naşterea copilului, tot alimentaţia va influenţa şi calitatea laptelui matern. De altfel, specialiştii de la Universitatea din Cambridge afirmă că dieta mamelor se reflectă în sănătatea copiilor lor. Specialiştii englezi recomandă femeilor care vor să aibă copii sau celor care au născut câteva dintre elementele de bază pe care trebuie să le includă în alimentaţie.

Înainte de a rămâne gravidă, calitatea şi varietatea hranei, precum şi suplimentele nutritive sunt extrem de importante deoarece acestea pot asigura mamei şi fătului elementele esenţiale pentru dezvoltarea corectă încă de la începutul perioadei de graviditate.

Înainte de a rămâne gravidă, femeia trebuie să-i spună medicului curant dacă este strict vegetariană, dacă face sport, dacă urmează o cură de slăbire sau dacă suferă de anemie. Suplimentarea cantităţilor de vitamină B poate ajuta la prevenirea anumitor defecte ale coloanei vertebrale şi ale creierului, provenite din defecte ale tubului neural ale embrionului.

Formarea acestui tub începe imediat după concepţia copilului. Multe femei nu ştiu că sunt gravide decât atunci când sunt în luna a doua sau a treia lună de sarcină. De aceea, specialiştii englezi sfătuiesc femeile care sunt la vârsta la care pot da naştere unui copil să ia zilnic acid folic. Studiile au arătat faptul că acidul folic reduce riscul apariţiei defectelor tubului neural.

Calciul, esenţial în sarcină

Pe lângă faptul că o femeie gravidă trebuie să rămână activă şi să doarmă suficient, ea are nevoie şi de o dietă adecvată. Corpul ei şi fătul aflat în creştere au nevoi nutriţionale speciale. Cea mai bună soluţie pentru a corespunde acestor nevoi este să consumaţi o varietate cât mai mare de alimente. Nu este bine să săriţi peste mese, să mâncaţi puţin sau să urmaţi o dietă cât timp sunteţi gravidă, deoarece astfel de atitudini pot afecta serios dezvoltarea fătului.

De asemenea, proteinele sunt foarte utile în procesul de creştere a fătului, de formare de noi ţesuturi şi de reparare a celor distruse. Femeile au un necesar zilnic de aproximativ 36 grame de proteine. Femeile gravide au nevoie de aproximativ 42-45 de grame/zi, iar femeile care alaptează, au nevoie de aproximativ 45-50 grame de proteine zilnic.

Trebuie reţinut faptul că 100 grame de carne­ animală conţin aproximativ 30 grame de proteine, 100 grame de carne de peşte – 19 grame de proteine, un ou de găină - aproximativ 6 grame de proteine, 100 mililitri de lapte – aproximativ 30 grame de proteine, iar 100 grame de fasole boabe – aproximativ 6-9 grame.

Sursa: Adevarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu