miercuri, 24 septembrie 2008

Alocatia mamelor - subiect fierbinte pe masa alesilor

Dragele noastre,

Asa cum am promis si pentru ca multe dintre voi ne-ati pus intrebari despre acest subiect, revenim azi asupra alocatiei pentru cresterea copilului.


Este intr-adevar o problema pentru multe mamici aflate in concediu de maternitate si un subiect fierbinte pe masa deputatilor, pentru ca, asa cum citim in presa, sunt multe necunoscute de care depinde modificarea legislatiei in vigoare.
Daca se va schimba ceva in ceea ce priveste suma lunara pe care o mamica o primeste din partea statului, astfel incat sa nu fie nevoita sa isi lase copilul in grija altora si sa se intoarca la serviciu, tocmai pentru a-l putea creste, vom afla, probabil, mai tarziu. Deocamdata asteptam hotararea Camerei Deputatilor in aceasta privinta.

In prezent, legislatia in vigoare - Legea nr.7/2007 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 148 din 2005, ,,privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului”- prevede acordarea unui concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, pentru persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit. Cuantumul alocatiei este in prezent de 600 Ron.

Asa cum citim in Financiarul, "Mamele aflate in concediu maternal se confrunta cu lipsa de interes a autoritatilor. Pe langa faptul ca indemnizatiile lunare sunt alocate cu intarziere de catre executiv, guvernantii au respins initiativa legislativa prin care se intentiona ca alocatia fixa de 600 de lei sa fie inlocuita cu un procent din venitul lunar net obtinut de catre persoana aflata in concediu de maternitate. Executivul isi motiveaza refuzul de a schimba modul de stabilire a indemnizatiei lunare pentru concediul de maternitate prin lipsa fondurilor." Un alt motiv pentru care guvernantii nu pot aproba initiativa legislativa este acela ca ,,nu face distinctie intre tipurile de venituri care ar putea fi obtinute’’.

In plus, ,,cuantumul actual al indemnizatei pentru cresterea copilului se majoreaza substantial si nu poate fi sustinut din punct de vedere financiar; influentele bugetare ar depasi cu mult posibilitatile de acoperire existente in prezent in bugetul de stat, avand in vedere ca exista categorii de salariati ale caror venituri sunt mai mari de 1280 lei”, se mai spune in raspunsul venit de la guvernanti.

Proiectul de lege nr. 181, inaintat la Camera Deputatilor, prevede ca ,,persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale nete de peste 1280 lei beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara in procent de 70% din venitul net lunar obtinut pentru primul an, respectiv 60% din venitul net lunar obtinut pentru cel de-al doilea an”.

Asadar, ramane de vazut daca acest proiect va reusi sa treaca de Camera Deputatilor pe a carei masa se afla in 8 septembrie 2008. Noi va vom tine la curent cu ce se va intampla si speram ca vom avea castig de cauza.

Un comentariu:

  1. nu vreau sa fiu rea dar legea actuala nu creste natalitatea decat in cazul anumitor categorii sociale - in special in cazul rromilor. iata ca din cauza acestei legi stupide majoritatea celor cu job-uri decente prefera sa astepte - asta daca isi doresc sa acorde totusi o perioada de acomodare nou nascutului. pentru ca altfel, dupa 3 luni, ar trebuie sa-ti lasi copilul in grija bunicilor (asta daca ai posibilitatea) si sa te intorci la munca epuizanta. sunt foarte revoltata si nu inteleg cum cei pe care i-am ales mai au curajul sa vorbeasca despre natalitatea scazuta din romania....

    RăspundețiȘtergere