luni, 15 septembrie 2008

Adoptia

Dragele noastre,

Dorim sa va vorbim azi despre adoptie si sa incercam sa lamurim putin problema pe care o pune acesta multor parinti care, desi isi doresc foarte mult un copil, se lasa descurajati in incercarea de a adopta un micut, si renunta, lasand prada intamplarii un suflet care are mare nevoie de dragoste parinteasca, caldura si intelegere.

O veste buna este ca numarul de adoptii in Romania a crescut in 2007 cu 21% fata de anul precedent, fiind adoptati aproximativ 900 de copii. In acelasi timp 2.500 de familii si persoane aveau atestat in vigoare pentru adoptie. Cifrele ne demonstreaza ca exista speranta atat pentru copii abandonati cat si pentru tinerii care nu pot avea copii pe cale naturala si aleg sa ofere o viata unui copil. Important e sa nu ne lasam descurajati de procedurile destul de anevoioase si indelungate pe care adoptia le implica, ci sa luptam pana la capat, pentru ca, la final, nimic nu ne recompenseaza eforturile decat zambetul unui copil fericit.

Asadar, adoptia este operatiunea juridica prin care se creeaza legatura de filiatie intre adoptator si adoptat, precum si legaturi de rudenie intre adoptat si rudele adoptatorului. Autoritatea care coordoneaza si supreavegheaza activitatile de adoptie este Oficiul Roman pentru Adoptii, aflat in subordinea Guvernului Romaniei.

Adoptia poate fi de doua tipuri: interna si internationala. Adoptia interna prevede ca persoana sau familia care doreste sa adopte si adoptatul sa aiba domiciliul in Romania, iar adoptia internationala este adoptia care in conditiile actualei legi, nu este adoptie interna.

In cursul procedurii de adoptie trebuiesc respectate anumite principii:

  • principiul interesului superior al copilului;
  • principiul cresterii si educarii copilului intr-un mediu familial;
  • principiul continuitatii in educarea copilului, tinându-se seama de originea sa etnica, culturala si lingvistica;
  • principiul celeritatii in indeplinirea oricaror acte referitoare la procedura adoptiei;
  • principiul informarii copilului si luarii in considerare a opiniei acestuia in raport cu vârsta si gradul sau de maturitate.

De De asemenea, procedura adoptiei are in vedere unele criterii esentiale:

  • adoptia se incheie numai daca este in interesul superior al copilului;
  • copilul poate fi adoptat pâna la implinirea vârstei majoratului civil;
  • persoana majora poate fi adoptata numai daca adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o in timpul minoritatii sale;
  • in cadrul procedurii de adoptie se iau masurile necesare pentru ca fratii sa fie incredintati impreuna;
  • copilul, respectiv majorul, nu poate fi adoptat de mai multi adoptatori nici simultan, nici succesiv;
  • adoptia a doi soti sau fosti soti de catre acelasi adoptator sau familie adoptatoare, precum si adoptia intre soti sau fosti soti sunt interzise;

Persoanele care trebuie sa consimta la adoptie sunt: parintii firesti sau tutorele copilului*; copilul care a implinit varsta de 10 ani; adoptatorul/familia adoptatoare (daca persoana care doreste sa adopte este casatorita, este necesar si consimtamântul sotului sau, cu exceptia cazurilor in care acesta este in imposibilitate de a-si manifesta vointa). Consimtamantul la adoptie trebuie sa fie dat de catre parintii firesti ai copilului, insa in urmatoarele situatii nu este necesar consimtamantul lor: sunt necunoscuti, decedati, pusi sub interdictie sau in imposibilitate de a-si exprima vointa, sunt declarati in conditiile legii, morti sau disparuti.

Procedura adoptiei

  • Familia care doreste sa ia in adoptie un copil, trebuie sa depuna la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din judetul de domiciliu, o cerere scrisa in vederea evaluarii conditiilor morale si materiale si obtinerea atestatului ca familie/persoana apta sa adopte un copil.
  • Urmeaza o perioada de evaluare si pregatire a familiei, efectuata de catre asistenti sociali profesionisti. Termenul de solutionare a cererii si de evaluare este de 60 zile. In cadrul procesului de evaluare vor avea loc intalniri cu familia la sediul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau la domiciliul acesteia.
  • In urma evaluarii asistentul social va intocmi un raport si va face o propunere cu privire la solutionarea cererii familiei.
  • Propunerea va fi inaintata directorului general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului care va decide eliberarea atestatului ca familie apta sa adopte un copil, pentru familia solicitanta. Atestatul este valabil un an.
  • Urmatorul pas se refera la etapa de potrivire copil-familie. Noua legislatie se centreaza pe identificarea pentru copil a celei mai potrivite familii, tinandu-se cont de toate informatiile cu privire la copil, familia adoptatoare, familia biologica. In urma analizarii tuturor informatiilor va avea loc o potrivire teoretica in urma careia se va selecta cea mai potrivita familie (dintre cele care au atestatul mai sus mentionat) care sa raspunda nevoilor copilului. Urmeaza potrivirea practica in care copilul si familia vor fi pregatite in vederea acomodarii si se va stabili un program de vizite. Perioada de potrivire are o durata diferita de la caz la caz in functie de nevoile copilului si acomodarea acestuia cu familia.
  • Asistentul social si psihologul, impreuna cu familia, vor decide cand se va trece la urmatoarea etapa a adoptiei si anume incredintarea in vederea adoptiei. Copilul este incredintat familiei in vederea adoptiei, pe o perioada de 90 zile, de catre instanta judecatoreasca. Pe perioada de incredintare in vederea adoptiei asistentul social impreuna cu psiholgul vor face vizite bilunare pentru a urmarii evolutia copilului in familie si acomodarea dintre acesta si familie.
  • La sfarsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei se va inainta instantei judecatoresti dosarul familiei impreuna cu o cerere de incuviintare a adoptiei. Atunci cand sentinta de incuviintare a adoptiei a ramas definitiva si irevocabila familia adoptatoare poate depune actele la primarie pentru a obtine un nou certificat de nastere.
  • Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului are obligatia de a urmari evolutia copilului in familie pe o perioada de 2 ani de la incuviintarea adoptiei, prin vizite trimestriale.

Cine poate adopta

  • Pot adopta persoanele sau familiile care prezinta conditii materiale si garantii morale necesare asigurarii dezvoltarii armonioase a copilului.
  • Nu pot adopta decat persoanele care au capacitate deplina de exercitiu si care sint cu cel putin 18 ani mai in varsta decit cei pe care doresc sa ii adopte.
  • Adoptia intre frati este interzisa.
  • Adoptia unui copil de catre mai multe persoane este interzisa, cu exceptia cazului in care ea se face de catre sot si sotie, simultan sau succesiv.
  • Daca persoana care doreste sa adopte este casatorita, va fi necesar si consimtamantul celuilalt sot, cu exceptia cazurilor in care acesta este in imposibilitatea de a-si manifesta dorinta.

Ce copil poate fi adoptat?

Poate fi adoptat orice copil aflat pe lista Directiei Generale Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului, copii care se gasesc in urmatoarele situatii:

  • este declarat judecatoreste abandonat;
  • exista consimtamantul parintilor naturali de adoptie;
  • daca parintii (parintele) copilului sint decazuti din drepturile parintesti, decedati, pusi sub interdictie, declarati judecatoreste morti sau necunoscuti;

Lista copiilor adoptabili se intocmeste de catre Directia Generala Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului din fiecare judet si se trimite Comitetului Roman pentru Adoptii. Exceptie fac cazurile in care sotul adopta copii celuilat sot si adoptia in familia extinsa.

Cat dureaza procedura adoptiei si care sunt actele necesare adoptiei?

In medie adoptia dureaza cam un an iar cererea de incuviintare a adoptiei este insotita de urmatoarele acte:

a) certificatul de nastere al copilului, in copie legalizata;

b) certificatul medical privind starea de sanatate a copilului, eliberat de catre unitati publice nominalizate de catre directia de sanatate publica;
c) atestatul valabil al adoptatorului sau familiei adoptatoare;
d) hotarârea judecatoreasca irevocabila de incredintare in vederea adoptiei;
e) certificatele de nastere ale adoptatorului sau ale sotului si sotiei din familia adoptatoare, in copie legalizata;
f) certificatul de casatorie al adoptatorului sau al sotilor din familia adoptatoare, in copie legalizata;
g) cazierul judiciar al adoptatorului sau, dupa caz, al fiecarui membru al familiei adoptatoare;
h) certificatul medical privind starea de sanatate a adoptatorului, eliberat de medicul de familie pe lista caruia este inscris;
i) documentele doveditoare cu privire la exprimarea consimtamântului parintilor firesti, in masura in care nu s-a pronuntat anterior o hotarâre judecatoreasca de incuviintare a deschiderii procedurii adoptiei interne a copilului.

Ultimele noutati privitoare la legislatia ce reglementeaza procedura adoptiei sunt cele referitoare la modificarea, in septembrie anul acesta, a Legii adoptiei, cea mai importanta dintre prevederi fiind cea referitoare la pastrarea confidentialitatii numelor parintilor naturali si a celor adoptivi. Astfel, daca in trecut Curtea Constitutionala cerea ca parintele natural sa fie parte in proces, anuland ideea de confidentialitate, pentru ca dosarul putea fi consultat, ceea ce era impotriva normelor europene, potrivit noii ordonante de urgenta, in procesele pentru adoptii, instantele vor avea posibilitatea ca, in anumite conditii si doar cu respectarea confidentialitatii datelor din dosarul de adoptie, sa poata solicita din nou consimtamantul parintilor naturali.
Mai multe cititi aici.


13 comentarii:

  1. Toate bune si frumoase daca angajatii de la Protectia copilului ar urma procedura dupa litera legii,daca ar face coect aceasta potrivire intre copil-familie si daca familia care doreste sa adopte nu s-ar trezi in mijlocul unei retele de minciuni. Nu vorbeste nimeni despre riscurile si problemele pe care le intampina familiile care vor sa adopte.Nu spune nimeni despre lipsa de profesionalism a multor angajati de la Protectia Copilului,care in spatele sloganului "interesul superior al copilului" ascund intresele lor materiale,bataia de joc si superficialitatea cu care trateaza familiile care vor sa adopte.

    RăspundețiȘtergere
  2. www.adoptia.ro - Primul forum romanesc dedicat in exclusivitate adoptiei

    RăspundețiȘtergere
  3. Vreau sa infiez copil, stiu legislatia dar stiu si mai mult de birocratia si "interesele" materiale ale functionarilor. Va rog sa lasati un comentariu cineva care a trecut prin aceasta procedura si sa imi scrieti real prin ce ati trecut in pratica. Cum sa ma comport ca sa nu patesc cum spune "ANONIM" in comentariul de mai sus. Cateva sfaturi practice de abordare a celor de la Protectia copilului. Va raman recunoscator

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am reusit din februarie 2005- noiembrie 2005. La mine intamplarea a facut sa am intai copilul si duapa aceea sa lupt pentru legalizarea adoptiei.
    Cert este ca singura solutie este sa urmezi calea legala, sa o cunosti foarte bine, sa insisti argumentat, dupa care poti apela la relatii atunci cand te impotmolesti si daca tot nu reusesti poti face reclamatii si amenintari cu presa de care le este cel mai frica.
    Nu este simplu, dar cu insistenta, devotiune, inteligenta se rezolva, iar eu va spun cu mana pe inima ca toate eforturile depuse merita fie si numai uitandu-te in ochii micutului tau, iar in momentul in care iti va spune ” Mami te iubesc pana la Doamne-Doamne, esti cea mai buna mamica din lume!”, se va sterge orice urma a celor ce a trebuit sa suportati in perioada formalizarii adoptiei.
    Curaj, insistenta si multa, multa bafata

    RăspundețiȘtergere
  5. am si eu o intrebare, ce inseamna ''infierea la distanta''?
    si ce trebuie sa faci pentru asta

    RăspundețiȘtergere
  6. intr-adevar procedurile de adoptie sunt mai mult decat complicate, si toate astea datorita birocratiilor inutile si de cacao din tara noastra draga. Sa nu mai vorbim despre indolenta si nesimtirea personalului abilitat sa te ajute.Daca nu esti mai nesimtit decat ei (incepand de la asistenti sociali si terminand cu dragii de bugetari peste care trebuie sa dai la tot pasul in institutiile care ar trebui sa te ajute)nu rezolvi mai nimic. Trebuie sa fii foarte insistent si direct pentru a obtine o banalitate de informatie pe care nu ai de unde sa o stii.
    Dar merita! Tot efortul acesta, toate certurile si tiganiile pe la usile celor platiti din banii nostri, toti nervii pe care ti-i faci cand vezi nonsalanta si indiferenta cu care esti tratat, toate acestea merita cand iti strangi copilul in brate.
    Gagalicea merita o viata mai buna.
    Si nu te gandi ca ii faci copilului un serviciu. De fapt el iti face tie viata mai frumoasa cand iti umple casa de rasete.

    RăspundețiȘtergere
  7. am multe nelamuriri,sa incep prin a va povesti de la inceput,am cunoscut o doamna ce este divortata si copilul ii este incredintat ei,sunt cu ea de 4 ani si nu suntem casatoriti,as dori sa trec copilul pe numele meu [copilul are 22 de ani si este de acord sa imi poarte numele]trebuie mai intai sa ma casatoresc cu mama si apoi sa merg la protectia copilului?sau se mai poate procedea si altfel??multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua am nascut 2 copilasi gemeni in Norvegia si nu mai stiu nimic de ei de la nastere ,Au ramas in grija tatalui lor .Se poate face infiere fara acordul meu ,daca nu sunt in tara respectiva ,el vrea sa ii infieze pe numele sotiei .Va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine in aceasta problema ,sunt disperata si nu pot sa ajung la ei sa ii vad . Nu stiu la cine sa mai apelez .Astept sa ma contactati la nr de tel;0732346817

    RăspundețiȘtergere
  9. Adoptia nu este usoara dar merita tot efortul.Daca va permite legea, plecati prin tara, cu atestaul in mana si cautati-va singuri copiii; nu asteptati sa va ofere statul tot sprijinul ca nu va fi asa. Nu va temeti de piedici...vor fi multe...dar faceti ceea ce simtiti. Copilul vostru este acolo undeva si va va astepta cu siguranta. Sunt fericita mamica adoptiva a doi copii, frati. Adoptia nu s-a finalizat inca desi copiii sunt la noi de 1 an si jumatate. Finalizarea depinde pur si simplu de bunavointa si atentia celor care completeaza acte juridice,a celor care din indolenta gresesc cateva litere in intocmirea actelor si te pun sa umbli cateva luni in plus ca sa remediezi tu, greseala lor, etc. Intr-adevar la inceput totul e roz... cand ti se prezinta copilul/ copiii.. dar ulterior afli lucruri cutremuratoare. Copii care sunt pusi la cersit, sunt abuzati chiar de cei care ar trebui sa le poarte de grija, asista la diverse acte de cruzime si raman cu traume imense... In final merita ! Pentru ca acesti copii sunt copii luptatori, stiu ce vor de la viata si trag cu indarjire de orice fir de speranta... Mult succes tuturor celor care fac acest pas binecuvantat!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna am si eu o intrebare , as dori impreuna cu mama mea sa infiem un copil , mai am inca 4 frati 3 traiesc in strainatate doar eu si fratele mai mic ca mine de 19 ani traim cu mama tatal fiind decedat , starea financiara este una medie, nu va simti lipsa la nimic ,dar de ce mama fiind vaduva ma intreb are dreptul de a infia ? sau eu daca nu am 22-23 de ani si am servici , va rog sunt interesat iubesc copii si as dori sa simt cum e sa ai un fratior mai mic in casa cu care sa ies la plimbare in parcuri , sa il duc sa il aduc de la gradinita sa ma joc cu el !! VA rog raspundeti la mesajul meu !! Si daca nu pot acum nu am sa ma las batut in momentul in care imi intemeiez o familie vreu un copil infiat doresc sa fac acest lucru din toata inima si am promis in fata Domnului ca am sa fac acest lucru mama mea si/a pierdut parinti la 7 respectiv 11 ani si a trait la casa de copii . Dar de aceea ea nu sia pierdut increderea in Dumnezeu si a are 5 copii si nea crescut singura de la 33 de ani cu 5 copii minori dar suntem mari suntem la casa noastra o parte 3 dintre noi !!

    RăspundețiȘtergere
  11. buna am si eu o intrebare, se poate adopta un sugar de cateva luni de la o minora (16 ani).?

    RăspundețiȘtergere
  12. iulia
    As dori sa stiu ce trebuie sa facem daca dorim sa infiem un copil japonez, din cei 100.000 de copii ramasi orfani dupa dezastrul care s-a abatut asupra acestui popor. Nu suntem de nationalitate japoneza, suntem romani si avem 2 copii, de 10 si de 7 ani. adresa noastra este iulirosu@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  13. Sotul meu s-a intors!!! După 1 an de căsnicie ruptă, soțul meu m-a lăsat cu doi copii și viața mea a fost spulberată. Am vrut să termin, aproape m-am sinucis pentru că ne-a lăsat fără nimic. Am fost rupt emoțional în tot acest timp și viața pare fără sens. Într-o zi fidelă, în timp ce navigam pe internet, am dat peste câteva mărturii despre Dr DAWN. Unii au mărturisit că și-a adus înapoi fostul, alții au mărturisit că restaurează uterul și vindecă afecțiunile cu ierburi. Pe mine m-a interesat mai mult împăcarea cu soțul meu, pe care dr. DAWN a făcut posibilă aducerea soțului meu înapoi în 3 zile. Acum soțul meu s-a întors și de atunci trăim fericiți. Toate mulțumim Dr. DAWN. Aici, las contactul lui pentru toată lumea. Căci are orice fel de provocări,
    E-mail ( dawnacuna314@gmail.com )
    Whatsapp: +2349046229159

    RăspundețiȘtergere