miercuri, 7 ianuarie 2009

Indemnizatia pentru cresterea copilului: sunteti de acord cu plafonul impus la suma de 4.000 lei?

Modificarile aduse legii privind indemnizatia acordata mamelor pentru cresterea copilului au ridicat o multime de intrebari si au provocat multe nemultumiri in randul mamicilor.

Iata, pe scurt, principalele decizii ce au fost luate in privinta acestei legi:

  • 30 octombrie: Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea care prevede acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dar nu mai puţin de 600 de lei, cât era pana atunci nivelul indemnizaţiei.
  • 10 decembrie: au fost adoptate normele de aplicare
  • 30 decembrie: noul guvern decide pastrarea nivelului de 85% din veniturile nete realizate in ultimele 12 luni, insa introduce un plafon superior de trei salarii medii brute pe economie – 4.000 de lei.
  • 1 ianuarie 2009 – legea intra in vigoare.

Desi multe dintre noi nu ar ajunge la plafonul care se discuta in legatura cu indemnizatia, totusi nu suntem de acord cu plafonarea

Decizia de plafonare a nivelului indemnizatiei in cazul persoanelor cu venituri foarte mari adoptata de Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a starnit un interes urias, multe mamici scriindu-ne despre nemultumirile lor fata de aceasta decizie:

Sunt de acord cu celelalte mamici. O lege deja promulgata si publicata in MO ar trebui sa se aplice cu data specificata. Chiar isi bat joc de noi! Ar trebui sa facem ceva in directia asta. O sa discut cu avocati sa vedem, chiar nu se poate face nimic?” C.

Multe dintre noi nu sunt de acord cu acest lucru, nu neaparat deoarece am fi multe care depasesc plafonul ci pentru faptul ca ne-am simtit atacate si injosite de guvernantii care cred ca pot face orice doresc cu noi fara sa intampine vreo forma puternica de protest” C.P.

Pe de alta parte, in vremuri de criza economica in care se afla si tara noastra, prin plafonarea indemnizatiei, se va realiza o economie la bugetul de stat de circa 150 milioane euro, Premierul Emil Boc declarand ca “indemnizatia platita de la bugetul public e efectul solidaritatii (...) in vremuri dificile, grele". Tot el a adaugat despre aceasta lege ca este “este una dintre cele mai generoase din sistemul European” si ca “persoanele care au salarii mai mari si contribuie cu o suma mai mare la buget isi vor gasi materializata aceasta contributie la pensie”.

Noi dorim sa aflam parerile cat mai multor mamici cu privire la aceasta masura. Credeti ca este una discriminatorie? Va rugam sa ne scrieti, dragele noastre, despre cum vedeti aceasta decizie si despre cum credeti ca va va afecta in viitor.

Iata cateva comentarii de pana in prezent:

Avand in vedere ca este un ajutor oferit de stat, nu o obligatie a statului (nu exista un procent care se retine din salariu special pentru aceasta perioada ca in cazul pensiei), consider ca suma de 4000 ron este suficienta chiar si pentru mamicile care pana acum castigau mai mult de 2000 de euro pe luna. Sper totusi ca (si chiar va intreb daca) se pastreaza normele de aplicare discutate. Adica daca se iau in considerare toate formele de venit. Astept cu nerabdare mai multe detalii privind alcatuirea dosarului.”

“Este inca neclar cum va arata legea pana la urma. Oricum nici o decalaratie nu mai reprezinta ogarantie pentru mame.”

“Nu. Acest lucru inseamna discriminare impotriva mamelor care au salarii mari!

Cred ca afirmatii de genul "consider ca suma de 4000 ron este suficienta chiar si pentru mamicile care pana acum castigau mai mult de 2000 de euro pe luna" nu isi au rostul. Pana la urma nu este vorba doar de suma in sine, ci de faptul ca o mama cu 2000 EUR pe luna plateste taxe la bugetul statului aferent salariului de 2000 EUR si nu sumei de 4000 RON.
Statul ar trebui sa tina cont de contributia fiecaruia nu doar atunci cand i se solicita taxe, ci si atunci cand peroana in cauza are nevoie de ajutor.”

“E gresit spus ca mamele/tatii au contribuit si acum trebuie sa beneficieze pe masura; Pentru ca:

1. ei n-au contribuit cu 85% din salariu;
2. contributia se reflecta in pensie nu intr-un ajutor social.” “Cred ca e mai important sa va concentrati eforturile pentru a creste nivelul alocatiei pentru cresterea copilului - care pt multi parinti (cei fara loc de munca sau care lucreaza la negru), inseamna singura indemnizatie pentru a-si creste copilul.
Oamenii saraci si cu nevoia de sprijin pentru copii lor sunt mult mai multi decat cei cu venituri mari care oricum nu-si pun problema banilor la momentul in care isi extind familia.”

“Buna seara,am si eu o intrebare....lucrez de 3 luni cu contract de munca si mi-au promis ca imi fac carte de munca....daca raman insarcinata beneficiez de indemnizatia pt cresterea copilului chiar daca nu am un an de munca???Chiar daca am decat un simplu contaract?Va multumesc si as dorii sa ma lamuriti si pe mine.O seara buna”

“Buna seara...

Chiar credeti ca se va aplica L 257/2008?
Tocmai am vazut ca "dl" Marian Sarbu spune ca este o incertitudine...
De ce lovesc intotdeauna acesti "politicieni" in cei mai slabi? Femei si copii...
Sunt dezgustata... Ma gandesc serios ca inca nu este prea tarziu sa emigrez... Copilul meu poate inca sa faca parte dintr-o societate sanatoasa bazata pe valori, nu trebuie sa-l oblig sa traiasca in aceasta mocirla din Romania, in care totul se rezuma la interesul propriu si bataia pe "cascaval"!!!”

“Trebuie sa facem ceva...asa nu se mai poate dl Sarbu care a mai plafonat o data indemnizatiile s-a trezit din nou...sa ajutam tiganii sa faca 10 copii si o sa ne numim Tigania, nu Romania...iar mamelor care contribuie din salariile lor la bugetul statului sa le lasam sa moara de foame si sa fie nevoite sa munceasca imediat dupa ce se naste copilul...nenorociti de PSD-isti..cred ca emigrez...asa nu se mai poate!!!!”

“Si eu sunt absolut indignata de anuntul acesta. Eu m-am hotarat sa incep munca de la 1 ianuarie chiar daca tocmai fusese promulgata legea. Chiar le spuneam celor din familia mea ca este doar o manevra electorala si vor gasi o modalitate de a nu o aplica. Sau poate ca vor aplica un plafon, dar chiar sa anuleze legea... Desigur, fiica lu' Sarbu nu are nevoie de indemnizatie... Mie ar fi trebuit sa-mi acorde circa 4000 lei , de aceea mi-am spus ca este imposibil. Lumea ar putea spune ca n-am nevoie de indemnizatie daca am avut un salariu mare. Realitatea este alta: avem rata la casa si la masina ( parinti nostri nu ne-au dat nimic), cheltuili curente de acoperit , plus 2 parinti pensionari de ingrijit. Am muncit mult, cate 14-16 ore pe zi si am cotizat mult la fondurile statului.”


“Noi, mamicile impreuna cu intreaga societate civila ar trebui sa actionam pentru a le demonstra ca suntem o forta!” “Este incredibil!!! Omul care a jurat ieri ca se angajeaza a respecte legile tarii (in fata lui Basescu) isi bate joc de o lege IN VIGOARE si spune ca ar fi o ipocrizie sa spuna ca LEGEA se va aplica...Iar Basescu, care a promulgat legea, sustine acest Guvern al "visurilor lui".
Chiar suntem atat de usor de prostit? Chiar nu se poate face nimic????”

“Sunt de acord cu celelalte mamici. O lege deja promulgata si publicata in MO ar trebui sa se aplice cu data specificata. Chiar isi bat joc de noi! Ar trebui sa facem ceva in directia asta. O sa discut cu avocati sa vedem, chiar nu se poate face nimic? Revin cu noutati....”


9 comentarii:

  1. Avand in vedere ca este un ajutor oferit de stat, nu o obligatie a statului (nu exista un procent care se retine din salariu special pentru aceasta perioada ca in cazul pensiei), consider ca suma de 4000 ron este suficienta chiar si pentru mamicile care pana acum castigau mai mult de 2000 de euro pe luna. Sper totusi ca (si chiar va intreb daca) se pastreaza normele de aplicare discutate. Adica daca se iau in considerare toate formele de venit. Astept cu nerabdare mai multe detalii privind alcatuirea dosarului.

    RăspundețiȘtergere
  2. este inca neclar cum va arata legea pana la urma. Oricum nici o decalaratie nu mai reprezinta ogarantie pentru mame.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu. Acest lucru inseamna discriminare impotriva mamelor care au salarii mari!
    Cred ca afirmatii de genul "consider ca suma de 4000 ron este suficienta chiar si pentru mamicile care pana acum castigau mai mult de 2000 de euro pe luna" nu isi au rostul. Pana la urma nu este vorba doar de suma in sine, ci de faptul ca o mama cu 2000 EUR pe luna plateste taxe la bugetul statului aferent salariului de 2000 EUR si nu sumei de 4000 RON.
    Statul ar trebui sa tina cont de contributia fiecaruia nu doar atunci cand i se solicita taxe, ci si atunci cand peroana in cauza are nevoie de ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  4. E gresit spus ca mamele/tatii au contribuit si acum trebuie sa beneficieze pe masura; Pentru ca:
    1. ei n-au contribuit cu 85% din salariu;
    2. contributia se reflecta in pensie nu intr-un ajutor social.

    Cred ca e mai important sa va concentrati eforturile pentru a creste nivelul alocatiei pentru cresterea copilului - care pt multi parinti (cei fara loc de munca sau care lucreaza la negru), inseamna singura indemnizatie pentru a-si creste copilul.
    Oamenii saraci si cu nevoia de sprijin pentru copii lor sunt mult mai multi decat cei cu venituri mari care oricum nu-si pun problema banilor la momentul in care isi extind familia.

    RăspundețiȘtergere
  5. MAMELOR SAU VIITOERELOR MAMICI CU SALARII URIASE NU VA TOT PLANGETIA ATAT DE PLAFONUL PUS.... SI EU MA INCADREZ IN RANDUL CELOR CU SALARII MARI PESTE PLAFON SUNT DE ACORD CU EL PENTRU CA DACA NU SE ADOPTA LEGEA TOT CELE CU SALARII DE PANA LA 3000 RON VOR FI DEZAVANTAJATE SI ELE SUNT MAJORITARE. NOI CARE AVEM SALARII PESTE PLAFON SA FIM SERIOASE DACA STIM CA VREM UN COPIL, 9 LUNI SUNT SUFICIENTE PENTRU A FACE ECONOMII PENTRU CEAA CE URMEAZA CA AVEM DE UNDE, PE CAND RESTUL...

    RăspundețiȘtergere
  6. mamelor care nu sunteti deacord cu plafonul de 4000 ron,ar trebui sa fiti multumite ca indemnizatia voastra tocmai a săltat de la 600 ron la 4000 ron! nemultumitului i se ia darul!
    copilul meu are deja un an si am reusit sa il crestem pana acuma cu 600 ron pe luna, e drept ca nu ne strica o marire, dar nu vad de ce voi nu reusiti sa va cresteti un copil cu 4000 ron pe luna.

    RăspundețiȘtergere
  7. voi vorbiti de salarii de 2000 eur dar eu aveam doar 10 mil si cu ce sa mai strang acum eu nu am parte decat de 2 mil....si acum sa va puneti intrebarea...poti creste un copil cu chirie cu doar 2 milionane?In cazul in care sotului ia taiat si banii de chirie de la munca plus 15 % din salariu se poate? eu ce pot face...in cazul in care eu trebuia sa iau indemniztia si din cauza sefului eu nu iau nimic?eu ce fac acum aveam 1 an :((( vreau si eu raspuns

    RăspundețiȘtergere
  8. Comentarii de genul "ar trebuie sa fiti multumite ca primiti 4000 de lei in loc de 600" sunt atat de injositoare, incat ar trebui sterse de pe orice site la fel ca cele care contin anunturi publicitare... Mie nu mi-a crescut indemnizatia de la 600 de lei la 4000 de lei, eu pur si simplu nu imi pot permite sa iau o indemnizatie de numai 600 de lei pe luna pentru ca asta ar insemna sa raman fara casa in maxim 3 luni, asa ca m-as fi intors la serviciu imediat dupa nastere. Numai rata de casa depaseste 1500 de lei, pe care din salariul meu o pot achita, dar din 600 de lei nu. Inteleg ca statul a avut o initiativa in sensul de a permite copiilor cu parinti care castiga mai mult decat altii sa fie crescuti macar 1 an sau 2 de unul din parintii lor, drept pe care copiii cu parinti cu venituri mici il au deja. Si inca ceva celor care se cred super nedreptatiti ca n-au fost in stare sa obtina salarii mai mari de 10 mil: noi cei cu salarii mari oricum nu mancam banii statului 2 ani, ca nu ne permite serviciul, daca stam doi ani acasa, nu ne mai da nimeni aceleasi salarii. Pe langa asta, mai ajutam gratis angajatorul si de acasa, ca doar de-aia am primit bani multi atata timp.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sint perfect de acord cu afirmatiile anonimului din 29.10.2009 .Diferenta dintre cele cu salarii mari si cele cu salarii mici sint :primele muncesc minim 14-16 ore /zi + telefoane dupa orele de servici ,concedii odihna fractionate de cite 2-3 zile cumulate cu weekendul ,stres aferent ,contributii proportional cu salariul primit ,responsabilitati mari si presiuni de intoarecere la servici cit mai repede .Deci cele cu salarii mici sint mai avantajate :primesc mai multi bani decit salariul ,muncesc in general 8 ore /zi ,stres mediu sau deloc la loc munca si care se reflecta si in nivel de responsabilitate si salar.Deci cine e mai avantajata ????/

    RăspundețiȘtergere