miercuri, 28 ianuarie 2009

Acordarea indemnizaţiei în cazul unor tripleţi, discutată de instanţa supremă

Înalta Curte de Casţie şi Justiţie (ICCJ) a dezbatut, ieri, contestaţia Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Alba faţă de hotărârea judecătoarească prin care i s-a dat câştig de cauză unei mame care reclama statul că îi plăteşte indemnizaţie doar pentru un singur copil, deşi are tripleţi.


Ionela Danciu din Aiud, judeţul Alba, a câştigat, în 9 octombrie 2008, la un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) Alba, pe care o acţionase în judecată pentru că are tripleţi, dar primeşte indemnizaţie pentru un singur copil.

Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Alba a făcut contestaţie în anulare împotriva deciziei la un alt complet de judecată. Concret, Direcţia a formulat, în 20 octombrie 2008, contestaţie în anulare, această acţiune fiind ultima cale extraordinară de atac pe care instituţia este nevoită s-o utilizeze.

Ionela Danciu, care a adus pe lume trei fetiţe în urmă cu un an şi zece luni, a dat în judecată Direcţia Muncii Alba din 2006, întrucât primise indemnizaţie doar pentru un singur copil. În august 2008, ea a câştigat în primă fază procesul la Curtea de Apel Alba, care a admis excepţia de nelegalitate.

Potrivit Legii 148/2006, modificată printr-o ordonanţă de Gurvern, mamele primesc indemnizaţie la fiecare naştere. Dar legea nu face nicio referire la mamele care la o singură naştere pot aduce pe lume doi-trei sau mai mulţi copii.

Direcţia Muncii Alba a atacat decizia Curţii de Apel Alba şi a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Însă instanţa supremă a respins recursul ca nefondat. Astfel, femeia a cerut să i se dea retroactiv banii care le-ar fi revenit de drept celorlalte două fetiţe, suma ridicându-se la 288 de milioane de lei vechi.

Potrivit statisticilor, în România 3.500 de femei nasc, anual, gemeni şi 1.500 tripleţi. Între timp, DMPS a epuizat şi ultima cale de atac, instanţa supremă urmând să se pronunţe ieri irevocabil în acest caz.

Instanta suprema, la finalul sedintei, a hotarat ad­miterea cererii de revizuire for­­mulata in acest proces, dispunand casarea deciziei prin care i s-a dat castig de cauza Ionelei Danciu Totodata, instanta a hotarat rejudecarea procesului la Curtea de Apel Alba.

Sursa: Mediafax

Un comentariu:

  1. AM CASTIGAT PROCESUL CU ``GUVERNUL`` PREZENT IN CAUZA ca ``intimat``, IN DATA DE 25.03.2009,
    DOS. 935.1/57/2008, Curtea de Apel Alba.
    SANATATE TUTUROR !!!!!!!!
    Ionela Danciu.

    RăspundețiȘtergere