joi, 15 ianuarie 2009

Indemnizaţia pentru creşterea copilului: noi provocări

Femeile care sunt în concediu de maternitate nu ştiu când vor primi diferenţa de bani la indemnizaţie. Autorităţile dau vina pe sistemul informatic.

Evenimentul Zilei de azi ne prezinta realitatea usturatoare: pentru a beneficia de ajutorul pentru cresterea copilului iti trebuie nervi de fier, pentru cas tatul la coada in fata institutiilor statului se transforma in sport national. Iata stirea:

Mamele au, mai nou, o altă preocupare: statul la coadă în faţa sediilor Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale (ANPS), unde trebuie să opteze pentru plata a 85% din venituri pentru indemnizaţia de creştere a copilului. Femeile se plâng că sunt ţinute cu orele la coadă şi că durează prea mult până ajung să depună actele. În plus, dacă sună să întrebe ce documente trebuie să conţină dosarul, nu le răspunde nimeni la telefon.

De cealaltă parte a ghişeului, însă, există tot plângeri în loc de soluţii. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale, Adrian Toader, spune că problema ar fi numărul mic de angajaţi care se confruntă cu un număr foarte mare de dosare.
La sediile judeţene şi municipale ale ANPS se formează cozi în fiecare zi de lucru cu publicul. În Bucureşti, în patru zile în care s-au primit dosare, au venit nu mai puţin de 600 de cereri, recordul fiind atins luni, cu 300 de opţiuni depuse în câteva ore, spune directorul agenţiei din Bucureşti, Mihai Rapi.
„Dosarele pentru recalcularea indemnizaţiilor solicitanţilor aflaţi deja în plată se depun până la sfârşitul lunii iunie. Diferenţele rezultate vor fi restituite retroactiv, începând cu 1 iulie“, susţine şi Adriana Savu, directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Prahova.
Doar 2.000 dintre cei 9.000 de părinţi din judeţul Prahova care primesc în prezent indemnizaţia de creştere a copilului vor beneficia de prevederile noii legi. În plus, ei vor primi banii abia în vară.
„Programul informatic nu e pregătit“
Problema devine cu atât mai acută pentru beneficiarii indemnizaţiei cu cât nimeni nu le poate garanta că îşi vor primi diferenţele de bani la o dată sigură. „Nu ştim cât ar mai putea dura. Calculele au fost demarate, dar nu putem face o estimare. Depinde de program (sistemul informatic - n.r.)“, a spus Rapi.
Mămicile reclamă şi aglomeraţia de la ghişee şi spun că aceasta este cauzată mai ales de numărul insuficient de birouri şi funcţionari care primesc cererile mămicilor. „Am gemeni şi nu pot să mă plimb toată ziua pe drumuri. Am venit degeaba până aici, pentru că la telefon nu răspunde nimeni. Am sunat să întreb ce acte îmi trebuie pentru recalcularea indemnizaţiei şi când pot să vin. Înţeleg că azi nu este program cu publicul aici, da’ la telefon de ce nu răspund?“, se arăta extrem de nemulţumită, ieri, o mămică din Capitală.
Şi în acest caz, Adrian Toader dă vina pe sistemul informatic. „Fiind vorba de o lege nouă, programul informatic nu este pregătit. Am chemat oamenii care se ocupă de asta, ca să pună la punct sistemul, să poată fi prelucrate automat datele. Însă asta durează. Oamenii ar trebui să înţeleagă. Avem 940 de angajaţi în ţară pentru 24 de tipuri de prestaţii sociale şi 11 milioane de beneficiari“, se scuză Toader, preşedintele ANPS. (A contribuit Marius Nica)

Cum primiti indemnizatie mai mare de crestere a copilului. Ce acte sunt necesare la dosar si unde trebuie sa le depuneti

Femeile care au nascut dupa 1 ianuarie 2009 trebuie sa mearga la Directiile de Asistenta Sociala ale Primariilor. In schimb, cele care sunt deja in plata se pot adresa Agentiilor locale de Prestatii Sociale, fostele Directii de Munca.

Mamele trebuie:

  • să completeze o cerere „de mână“ în care să precizeze că optează pentru 85% din venituri;
  • să depună o copie după buletin;
  • să depună o copie după certificatul de naştere al copilului;
  • să aducă de la serviciu o adeverinţă cu veniturile nete pe ultimele 12 luni înainte de a naşte.
Nu este nevoie de formulare tipizate la dosar.

Dacă mămica realizează şi alte venituri în afară de salariu, mai are nevoie de o adeverinţă avizată de Fisc, prin care să dovedească natura veniturilor respective şi faptul că acestea au fost impozitate.

Dacă reuşiţi să depuneţi dosarul până în data de 15 ianuarie ar urma să primiţi indemnizaţia marită chiar din februarie. În caz contrar, veţi primi banii retroactiv.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu