miercuri, 21 ianuarie 2009

Campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin a fost amanata

In Romania, in fiecare an, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si peste 2.000 mor din cauza acestei boli. Statisticile plaseaza Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul cazurilor de cancer de col uterin. Tara noastra este urmata in acest clasament de Bulgaria si Slovacia.

De asemenea, in Europa, la fiecare 18 minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin, 60.000 de cazuri noi sunt diagnosticate anual si 30.000 de femei mor in fiecare an, in urma complicatiilor acestei afectiuni. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin testare citologica regulata, respectiv prin efectuarea testului Papanicolau si prin vaccinare. Este bine de stiut ca fiecare femeie activa sexual este supusa riscului de a contacta HPV, virusul care cauzeaza acest tip de cancer. Potrivit specialistilor, pana la 80% dintre femei vor fi infectate cu HPV la un moment dat in viata.

Campania de vaccinare amanata


Ministerul Sanatatii va demara, timp de un an, o campanie publica de informare a populatiei privind vaccinarea anti HPV, dupa care, in functie de evaluarea rezultatelor acesteia, va decide daca va relansa campania de vaccinare, a anuntat, duminica, 18 ianuarie, ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Desi considera vaccinarea anti-HPV un lucru bun, ministrul spune ca executia acestui program a fost proasta. "Campania a fost un esec pentru ca a fost construita in pas de defilare", a spus ministrul Bazac. In cadrul programului de vaccinare, s-au achizitionat 110.000 de doze de vaccin, cu 23 de milioane de euro. Dozele de vaccin au ramas in custodia autoritatilor sanitare. Ministrul Sanatatii a cerut celor doua firme farmaceutice producatoare (GlaxoSmithKline si Merk Sharp & Dohme) amanarea livrarilor vaccinurilor.

Totodata, comisia de specialisti constituita la nivelul ministerului Sanatatii, a stabilit ca prioritate a politicii de sanatate publica scaderea mortalitatii prin cancer de col uterin, si ca prima urgenta, desfasurarea unui program national de screening al cancerului de col uterin.


O campanie esuata


Campania Ministerului Sanatatii demarata la sfarsitul anului trecut prin programul de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a impotriva cancerului de col uterin a fost un esec.
Vaccinarea fetitelor de clasa a IV-a a inceput in toamna anului 2008 si include administrarea a trei doze de vaccin in decurs de sase luni. Astfel, curand va incepe cea de-a doua transa de vaccinari pentru elevele care au facut primul vaccin anul trecut. Campania Ministerului Sanatatii se desfasoara conform urmatorului program:
  • prima doza: 24 noiembrie - inceputul lunii decembrie 2008
  • a doua doza: in cursul lunii ianuarie 2009, in functie de data primei vaccinari
  • a treia doza: la interval de 6 luni de la prima vaccinare – in luna mai.
Dupa incheierea termenului administrarii primei doze, Ministerul Sanatatii a anuntat cifrele legate de campania de vaccinare a fetitelor clasa a IV-a impotriva cancerului de col uterin. Astfel, intre 24 si 28 noiembrie, medicii care ar fi trebuit sa faca vaccinarea au primit 37.714 de refuzuri scrise, ceea ce reprezinta o rata de respingere a vaccinului de 70%. In Bucuresti, din 5.956 de fete care puteau fi vaccinate, doar 193 au fost imunizate.
Adica doar 3,2%. Esecul este si mai accentuat in restul tarii:

  • in judetul Bacau, unde exista 1.500 de fete de clasa a IV-a, doar doi parinti au acceptat vaccinarea;
  • in judetul Cluj, doar parintii a 41 de copii, din 2.800, au fost de acord;
  • in Satu-Mare, doar 16 fete din 2.056 au facut vaccinul.

Parintii nu sunt de a
cord cu vaccinarea

Presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar (FNAP-IP), Mihaela Guna, a declarat ca, in general, parintii nu au fost de acord cu aceasta vaccinare. “Foarte putine fetite au facut acest vaccin oferit gratuit de Minister Sanatatii Publice. Noi (n.r. – FNAP-IP) am acuzat acest minister ca nu a facut o campanile publica de informare cu privire la aceasta boala si la acest vaccin. FNAP-IP nu a incercat sa convinga parintii nici sa-l faca, nici sa nu-l faca”, a spus presedintele Federatiei.

Mihalea Guna a tinut sa precizeze: “Cu cat parintii au fost mai informati, cu atat mai mult au refuzat vaccinarea copiilor, din cauza risurilor foarte mari si numeroase mentionate in prospectul vaccinurilor.”

Nemultumirea generala vine de la faptul ca in Romania au fost aduse doua tipuri de vaccinuri impotriva cancerului de col uterin, dintre care unul nu a fost testat indeajuns. Astfel, testarea celui de-al doilea vaccin se incheie in toamna anului 2009, in conditiile in care el este comercializat de ceva timp.


Vaccinarea are efecte negative chiar si asupra unui sistem imunitar sanatos

Dr. Rares Simu, medic specialist in imunologie clinica si alergologie, este de parere ca vaccinurile nu sunt suficient testate pentru a fi administrate ca tratament. “In ultima perioada, nu se mai tine cont de indicatiile efectuarii unui vaccin, ci se merge pe vaccinarea in masa. De exemplu, un copil sau un tanar sanatos, fara alte probleme, nu are nevoie de niciun vaccin antigripal, pentru ca sistemul sau imunitar este capabil sa faca fata unei raceli. Indicatia, in acest caz, ar fi pentru cei care au imunitatea scazuta (persoanele varstnice sau cei care sufera de boli cronice), din motive care pot fi obiectivate prin analize”, explica situatia Dr. Rares Simu.

Pe de alta parte, Rares Simu spune: “Infectia cu acest virus se transmite in principal pe cale sexuala. Este adevarat ca exista si alte posibilitati de contaminare, dar tipurile pentru care exista vaccinul se transmit mai ales pe cale sexuala. Ori, nu este logic sa faci un asemenea vaccin la fetite care inca nu si-au inceput viata sexuala.“

De asemenea, se presupune ca prin acest vaccin se obtine o imunitate pe termen lung, dar trebuie avut in vedere faptul ca vaccinul nu este utilizat de mult timp pe scara larga, deci nu se stie care va fi, de fapt, perioada pentru care asigura protectie”, adauga medicul.

Dr. Rares Simu ne-a marturisit: “Eu fac parte din categoria scepticilor, in practica medicala am intalnit numeroase cazuri in care vaccinurile au facut mai mult rau decat bine pacientilor.”

Reactii adverse


Vaccinul se comercializeaza in doua forme, cea mai cuprinzatoare fiind forma tetravalenta, care ofera imunitate pentru tulpinile 6,11,16 si 18. Exista si o forma bivalenta , care contine doar tulpinile 16 si 18. Vaccinul nu este gratuit, ci se poate cumpara de la farmacie si trebuie administrat cu avizul medicului ginecolog.

Vaccinul se administreaza intramuscular in regiunea umarului, in trei etape, dupa prima doza fiind necesar un rapel la doua luni si unul la sase luni. Pretul unei doze de vaccin este intre 400 si 450 de lei si sunt necesare trei doze in sase luni. Astfel, parintii ale caror fetite sunt mai mari de clasa a IV-a, vor suporta din bugetul familiei o suma de bani mare pentru acest medicament controversat.
Lista efectelor adverse prezentate in prospectul vaccinurilor este impresionanta:








Pana acum, nu a existat nici un vaccin pe piata care sa manifeste atat de multe reactii adverse si de o variabilitate atat de mare, putand fi afectate aproape toate aparatele si sistemele organismului.


Anglia: O fetita de 12 ani a paralizat dupa ce a fost vaccinata


In urma cu aproximativ trei luni, Ashleigh Cave, o eleva de 12 ani din Anglia, a paralizat de la mijloc in jos dupa ce a fost injectata cu vaccinul HPV, titreaza publicatia britanica “DailyMail”.
Starile de rau ale fetitei au aparut la doar o jumatate de ora de la administrarea vaccinului impotriva cancerului de col uterin, copilul acuzand dureri de cap si o stare generala proasta. Sanatatea fetitei a continuat sa se deterioreze, ajungand intr-o stare severa in urmatoarele zile de la vaccinare.

Imunizarea a fost facuta la Liceul Catolic Maricourt, din Liverpool. O saptamana mai tarziu, Ashleigh a fost internata in spital, deoarece si-a pierdut in totalitate puterea de a-si mai folosi picioarele. Nici in prezent in starea acesteia nu a inregistrat nici un fel de ameliorare.

Mama fetitei, Cherzl Cave, in varsta de 37 de ani, e convinsa ca vaccinul impotriva virusului papilloma a determinat imbolnavirea fiicei sale. „Nu pot spune cu certitudine ca afectiunea fetei reprezinta o reactie patologica a organismului la vaccin”, a precizat pediatrul de la spitalul in care a fost internata fetita, dr.Andrew Curran.

Potrivit “DailyMail”, in Statele Unite, vaccinarea HPV a provocat serioase efecte adverse in rindul tinerelor imunizate, printre acestea fiind inregistrate si 30 de decese, dar si paralizii. Autoritatile americane au spus insa ca nu exista dovezi ca vaccinul HPV ar fi provocat aceste reactii.

Surse: Adevarul, MondoNews

2 comentarii:

  1. Probabil ca multa lume se gandeste ca, decat sa-si supuna fetita la riscurile vaccinarii (paralizie, colaps)mai bine ii ofera o educatie corespunzatoare si se concentreaza pe depistarea si tratarea timpurie. Mortalitatea crescuta din tara noastra se explica prin slaba educatie medicala. Femeile mor de cancer de col uterin pentru ca nu fac controale ginecologice periodice, pentru ca boala - care nu are simptome vizibile - este descoperita prea tarziu. Poate ar fi mai bine ca Ministerul Sanatatii sa investeasca in teste Papanicolau gratuite si in educarea femeilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi se pare un abuz asupra fetitelor faptul ca, daca au ales sa nu se vaccineze, sunt obligate sa mearga la un control ginecologic unde li se elibereaza adeveinta ca sunt virgine :(((

    RăspundețiȘtergere