vineri, 7 noiembrie 2008

Fondul clasei - o taxa interzisa, dar obligatorie

Am gasit in Adevarul o stire care intereseaza toate mamicile ai caror copii merg la scoala. E vorba de taxa pe care o are de platit fiecare parinte fie lunar, fie semestrial, pentru burete, creta sau mici reparatii prin clasa. Suma cotizata insa ajunge uneori sa usture destul de mult, mai ales daca vorbim de o mamica ce are mai multi copii. Desi interzisa prin lege si de reprezentantii Ministerului Invatamantului, taxa e mereu prezenta in scoli, pentru ca, nu-i asa, invatamantul e gratuit, dar pe banii parintilor.

Iata si stirea:

Mulţi părinţi se tem să refuze cotizaţia pentru a nu periclita situaţia şcolară a copilului. Curăţenia în şcoli, schimbarea becurilor şi a geamurilor sunt cheltuieli care se fac pe spinarea părinţilor.


Şcoala a început şi odată cu ea şi coşmarul părinţilor. Pe lângă banii daţi pe uniforme, ghiozdane, manuale şi rechizite, cei care au copii în sistemul de învăţământ trebuie să facă rost de bani şi pentru fondul clasei şi al şcolii. Declarat ilegal de câţiva ani buni prin ordin ministerial, obiceiul de a strânge bani pentru fondul clasei este practicat în aproape toate şcolile din România. Din el se cumpără perdele la clasă, galerii, dulapuri, cuiere, clanţe, yale sau chiar se fac zugrăveli. Fondul acoperă incompetenţa managerială a directorilor de şcoli şi lipsa de implicare a primăriilor.

„Am avut şedinţă cu părinţii chiar în prima zi de şcoală. Primul punct pe ordinea de zi au fost banii pentru fondul clasei. Am hotărât să dăm fiecare câte 50 de lei pe semestru“, a spus Ana Vasile, mama unei eleve de clasa a II-a la o şcoală din sectorul 3 al Capitalei. Mama nici nu s-a gândit să nu plătească, mai ales că învăţătoarea le-a spus părinţilor despre tabla din clasă schimbată la iniţiativa primăriei. Prin urmare, trebuie procurate markere speciale pentru scris, precum şi soluţii pentru şters.

„Nu ne trebuia o tablă nouă. Nu mi se pare normal ca primăria să stabilească priorităţile unei şcoli, fără ca directorii să aibă niciun cuvânt de spus“, a adăugat mama. Anul trecut, în aceeaşi clasă s-au strâns bani pentru perdele noi şi pentru plafoniere. „Acum a venit primăria, a înlocuit lămpile cu tuburi de neon, iar în locul draperiilor au pus jaluzele verticale“.

Opţional, dar obligatoriu

„Dacă refuzi să dai se uită urât la tine şi ceilalţi părinţi, şi învăţătoarea. Aşa că vrând-nevrând trebuie să contribui şi la fondul clasei şi la fondul şcolii“, a explicat mama.

Aceeaşi experienţă o trăieşte şi Dan Chelu, un alt părinte cu copil de clasa a V-a. „Ce-aţi vrea să facem? Nu dă nimeni bani pentru reparaţii! Elevii nu au nici măcar coş de gunoi în clasă, iar cuierele sunt rupte“, a spus indignat Dan Chelu.
Tatăl a explicat că şi paza şcolii se plăteşte tot din banii părinţilor care preferă să-şi ştie copiii în siguranţă.

„Avem o firmă de securitate plătită din banii noştri. Nimeni nu este lăsat să intre“, a explicat părintele. Dacă a încercat vreodată să refuze contribuţia? „Am deschis discuţia într-o şedinţă. Toţi părinţii mi-au sărit în cap. Care mai de care se
înghesuia să câştige favorurile învăţătoarei. Şi-apoi, poate că au dreptate! Cine să dea bani?“.

Regulamentul bate ordinul ministerial

Regulamentul de organizare şi de funcţionare a unităţilor de învăţământ prevede că doar “comitetul de părinţi poate propune în adunarea generală, dacă se consideră necesar, o sumă minimă prin care părinţii elevilor clasei să contribuie la întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a clasei.

”Contribuţia nu este obligatorie şi este interzisă implicarea cadrelor didactice şi a elevilor în strângerea fondurilor. Banii se cheltuiesc la iniţiativa comitetului de părinţi “sau ca urmare a propunerii dirigintelui/învăţătorului sau a directorului.”

Obiceiul de a strânge fondul clasei există în aproape toate şcolile

"Am avut şedinţă chiar în prima zi de şcoală. Primul punct au fost banii pentru fondul clasei" Ana Vasile, părinte;
"Ce-aţi vrea să facem? Nu dă nimeni bani pentru reparaţii ! Elevii nu au nici coş de gunoi în clasă" Dan Chelu, părinte;
"Nu pot să mă transform în poliţist în fiecare şcoală. Există un ordin explicit prin care colectarea de bani de la părinţi pentru examene sau pentru fondul clasei este interzisă" Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei (la data la care a fost scris acest articol).

Bani se strâng în fiecare şcoală, diferă doar suma

La Iaşi, părinţii contribuie cu sume ce ajung la 200 de lei anual. La începutul acestui an şcolar, părinţii unor boboci de la Şcoala „Alexandru cel Bun“ au dat bani pentru dotarea claselor cu băncuţe noi, dulăpioare, perdele, dar şi pentru achiziţia unor table „inteligente şi ecologice“. „Nu ne-a cerut nimeni să dăm“, a declarat tatăl unui elev.

Directorul adjunct, Daniela Drăgan, spune că s-a mai cumpărat şi aparatură informatică. „Banii care vin de la minister sunt pentru cheltuieli fixe. Astfel că unele clase rămân descoperite. În orice caz, conducerea nu are nicio legătură cu deciziile celor de la clase“, explică directorul adjunct.

În judeţul Bihor nu exis­tă şcoală în care să nu fie adunaţi bani pentru fondul clasei sau al şcolii. Diferă doar suma. Părinţii ai căror copii învaţă la Liceul Teoretic Greco-Catolic din Oradea scot anual din buzunar câte 30 de lei. Un pic mai mult, 35 de lei este cotizaţia pentru fondul clasei plătită la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”.

„Chiar vineri am avut şedinţă cu părinţii. Primul punct al discuţiei a fost fondul clasei. Abia după ce s-a stabilit suma, 35 de lei pentru fiecare copil, am trecut la problema manualelor”, spune supărată Felicia M, mama unui elev de la această instituţie şcolară.

La Constanţa, şcolile sunt păzite doar dacă plătesc părinţii în medie câte 3 lei lunar. La Liceul „George Călinescu“ din Constanţa, de exemplu, la intrare este în permanenţă un agent de pază. „Fiecare părinte a dat cât a putut“, ne-a spus o elevă de clasa a X-a, sub protecţia anonimatului. Neoficial însă „cotizaţia“ este cuprinsă între 5 şi 15 lei.

Şi la Târgu Jiu, judeţul Gorj, paza în numeroase unităţi şcolare este plătită din buzunarele părinţilor. „La noi, la Şcoala numărul 8, dăm din trei în trei luni câte cinci lei de elev şi astfel diriginta strânge banii necesari pentru a asigura paza instituţiei de învăţământ. Mie, personal, mi se pare o idee foarte bună”, a spus Rodica Istratie, părinte. (Au contribuit Mihaela Floroiu, Georgiana Anghel, Ioan Drimbău)

5 comentarii:

  1. iata la cosbuc ce se intampla


    http://colegiul-cosbuc-abuzuri-buciu-ilinca.blogspot.com/2008/12/abuz-si-coruptie-cu-fondul-scolii-in.html

    RăspundețiȘtergere
  2. ptr @elena, alias profesor din cosbuc

    din pacate, banii educatiei se duc pe profesori debili mintali ca tine, care si-au obtinut titulariazarea prin spagi, iar acum sistemul nu are ce sa le faca. ....e profesor titular, .....nu avem ce sa facem, .....ii dam o mustrare si atat, ....iar copiii raman cu sechele pe viata din cauza unor descentrati ca tine. cate lectii le-ai predat stimabile, elevilor intr-un an? .........iti spun eu, ca tu ai memorie scurta: 10, atat..... cati bani ai muls de la parinti intr-un an?.......... iti spun tot eu, ca tu ai memorie scurta: 5.000.000 lei......... ce ai facut cand parintii au refuzat sa mai fie mulsi? .........iti spun tot eu, ca tu ai uitat: le-ai dat note de 4 si 5 copiilor....ti-am spus ca ptr tine imi fac timp, mai greu, ca la mine copilul e pe primul plan, nu ca la tine, care ti-ai abandonat copilul si stai si postezi toata ziulica pe net.


    http://corectitudinea-lui-riegler.blogspot.com/2008/09/investitii.html

    RăspundețiȘtergere
  3. desi este ilegal insusi directorii cersesc aceste fonduri. si eu m-am luptat cu cele doua directoare insa in zadar au un tupeu fantastic si sprijinul majoritatii retardatilor de parinti cu frica ca daca se uita stramb la ei.

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.tomatacuscufita.com/2011/10/03/mafia-din-scolile-din-romania/

    RăspundețiȘtergere
  5. am si eu nevoie de legea unde se spune despre asigurarea pazei in unitatitle de invatamant
    nu de alta dar urmeaza sa particip la o sedinta pe scoala si la un calcul minim facut pentru un gardian se platesc luan aproximativ 3200 ron
    va multumesc daca ma puteti ajuta

    RăspundețiȘtergere