vineri, 21 noiembrie 2008

9 trucuri pentru o silueta perfecta

Ziua e prea scurtă pentru toate lucrurile pe care le avem de făcut. Suntem într-un continuu dute-vino, mâncăm pe fugă alimente care au fie prea multă sare, fie prea multe grăsimi.

Când ne dăm seama că ne-am îngrăşat, ne îngrozim la gândul că ne va fi foarte greu să slăbim. Specialiştii site-ului www.healthmad.com ne învaţă care sunt cele 10 reguli esenţiale pentru o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată.

  1. Nu mâncaţi conserve. Conservele care se găsesc în magazine sunt de cele mai multe ori pline de sare şi grăsimi. Aceste alimente au foarte mult sodiu şi foarte puţine legume iar acestea sunt fierte în exces. În schimb, vă puteţi face foarte uşor o supă hrănitoare, din câteva legume. Le puneţi într-o oală cu supă de carne şi le lăsaţi să fiarbă o jumătate de oră. Veţi obţine o supă de 100 de ori mai bună şi poate fi păstrată la frigider o săptămână.
  2. Mâncaţi fructe şi legume. Studiile efectuate arată că mulţi dintre respondenţi pun pe ultimul loc în preferinţele culinare fructele şi legumele şi preferă “minuturile”, alimente pline de grăsimi, de tipul hamburgeri, şaorme ş.a. Specialiştii spun că fructele şi legumele sunt cele mai originale produse tip “fast food” şi aduc în plus şi câteva argumente: sunt ieftine, la îndemână, sunt gustoase, sănătoase şi nu ocupă mult loc în geantă.
  3. Limitaţi consumul de alimente bogate în grăsimi. Grăsimile fac alimentele să aibă un gust bun. Asta nu înseamnă însă că pentru o alimentaţie sănătoasă trebuie să deveniţi un fan al alimentelor degresate. Organismul are nevoie de grăsimi pentru a procesa vitaminele solubile şi a păstra sănătatea pielii şi a ţesuturilor.Şi nu e nevoie de foarte multă grăsime, pentru a ne menţine sănătoşi. Pulverizaţi uleiul peste mâncare, cu ajutorul unor dispozitive tip spray. Uleiurile cu aromă de unt vor aduce un plus de savoare dacă se adaugă la legumele fierbinţi. Uleiul de măsline pulverizat aduce aportul necesar de grăsime în salate, fără riscul de a exagera.
  4. Mâncaţi mai puţin zahăr. Nu este o idee bună să eliminaţi complet zahărul din alimentaţie. Specialiştii recomandă, însă, să limitaţi consumul de alimente dulci şi să înlocuiţi zahărul rafinat cu zahăr brun, fructoză sau miere. Puteţi folosi îndulcitori artificiali, dar nu abuzaţi, pentru că, la rândul lor, aceştia pot declanşa afecţiuni ale colonului.
  5. Mâncaţi fibre. Această regulă este probabil printre cele mai uşor de respectat. O grămadă de lucruri cu adevărat delicioase conţin fibre naturale, cum ar fi pâinea crocantă din cereale integrale, merele, ţelina chiar şi câteva dintre cerealele pentru micul dejun bogate în fibre şi cu un conţinut redus de zahăr. Fibrele sunt săţioase şi rămân în stomac pentru o vreme, astfel că nu o să vă mai fie foame câteva ore după ce le mâncaţi.
  6. Nu mâncaţi prea multe proteine. Această regulă nu se respectă în majoritatea ţărilor dezvoltate. Organismul are nevoie de proteine pe care le transformă în carbohidraţi. Prea multe proteine, în schimb, fac rău organismului iar carnea tinde să fie sursa celor mai multe dintre grăsimile şi colesterolul pe care îl mâncăm. Dacă nu sunteţi vegetarian, ar trebui să încercaţi să limitaţi numărul meselor cu carne la una pe zi şi să vă luaţi proteinele din surse vegetale. Fasolea poate fi o alternativă delicioasă.
  7. Mâncaţi alimente proaspete. Prelucrarea termică a alimentelor e recomandată pentru că distruge bacteriile, toxinele şi face ca anumiţi nutrienţi să devină utili pentru organism. Pentru multe fructe şi legume crude, specialiştii dau undă verde pentru a fi consumate ca atare. Nu aveţi nici un motiv să mâncaţi piersici în compot, când vă puteţi bucura de savoarea piersicilor proaspete. Acelaşi lucru şi în legătură cu spanacul, morcovii, merele, strugurii, broccoli, conopida sau ţelina.
  8. Faceţi sport. Va trebui să găsiţi un exerciţiu pe care să vă facă plăcere să-l faceţi. Dacă nu vă place să alergaţi sau să mergeţi pe jos, plimbaţi-vă cu bicicleta. Dacă nu agreaţi ideea de a face aerobic - înotaţi. Dacă nici un sport nu vă îmbie să-l practicaţi, gândiţi-vă că dansul e o formă plăcută de a face mişcare, şi astfel puteţi slăbi.
  9. Nu săriţi peste micul dejun. Micul dejun rămâne, totuşi, cea mai importantă masă a zilei. Dacă nu aveţi timp să vă aşezaţi la masă, înlocuiţi ouăle fierte, şunca, pâinea prăjită, salata de fructe sau un pahar de suc de portocale cu câteva felii de caşcaval şi o jumătate de chiflă din făină integrală. Aţi putea opta chiar pentru un pahar cu lapte şi o felie de pâine prăjită, dar în nici un caz nu mâncaţi la micul dejun cereale care conţin mult zahăr şi aditivi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu