miercuri, 12 noiembrie 2008

Romania - pe ultimele locuri in clasamentul privind rata mortalitatii infantile

  • Peste 200 de milioane de copii cu varsta pana in 5 ani din intreaga lume nu au acces la servicii medicale de baza;
  • In fiecare an, aproximativ 10 milioane de copii mor inainte sa implineasca varsta de 5 ani din cauza unor boli, care pot fi prevenite cu usurinta, cum ar fi diareea si pneumonia (26.000 de copii in fiecare zi);
  • In fiecare an 2 milioane de bebelusi mor in ziua in care au fost nascuti.
Acestea sunt date continute de raportul State of the World’s Mothers pe anul 2008 al organizatiei internationale “Salvati Copiii”. Raportul prezinta o analiza detaliata a situatiei mamelor si copiilor cu varste pana la 5 ani, din intreaga lume.

“Indexul mamelor” este un indicator al situatiei mamelor in tarile analizate iar in cadrul ierarhiei celor 41 de state dezvoltate, in care este inclusa si Romania, tara noastra ocupa locul 37, fiind devansata de tari precum Macedonia (36) sau Bulgaria (35). In fruntea ierarhiei se afla Suedia, urmata de Norvegia si de Islanda.

Organizaţia a realizat de asemenea un index al situaţiei femeilor, în care România ocupă locul 33 din cele 41 de state. Potrivit aceleiasi surse, speranta de viata a femeilor in Romania in momentul nasterii este de 76 de ani, in comparatie cu 84 de ani in Spania, 83 in Franta sau 79 in Macedonia.

Raportul contine si un clasament al situatiei copiilor si analizeaza rata mortalitatii in randurile copiilor cu varsta sub 5 ani. Romania ocupa locul 39 dintr-un total de 43 de tari. Tara noastra este precedata in acest clasament de Serbia (36), Federatia Rusa (37) sau Montenegru (38) si urmata de Ucraina (40), Republica Moldova (41) sau Albania (43).

Potrivit raportului, in tari precum Suedia sau Islanda, in randul copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 5 ani se inregistreaza trei decese la o mie de nasteri, in comparatie cu Romania unde sunt 18 decese la mia de nou-nascuti.

Asa cum arata datele prezentate de "Salvati Copii" mamele si copiii din tara noastra nu o duc prea bine. Din pacate pentru multe dintre noi aceasta situatie nu este o simpla statistica, ci realitatea de zi cu zi.

Initiativa Mamelor va propune dragi mamici sa discutam pe baza acestor rezultate ingrijoratoare, pentru ca acestea sa nu ramana simple statistici pentru majoritatea factorilor de decizie din tara noastra. Numai atragand atentia asupra lor, vom reusi sa schimbam ceva in tara noastra.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu