luni, 3 noiembrie 2008

Toate femeile insarcinate vor fi testate pentru depistarea HIV/SIDA


Toate femeile gravide din Romania vor fi testate pentru depistarea unei eventuale infecţiii cu HIV, potrivit directorului Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel.

Institutul a pregătit deja 200.000 de teste pentru ca fiecare femeie gravidă să fie testată de cel puţin două ori pe timpul sarcinii. Directorul a mai precizat ca in cadrul acestei campanii ar trebui să fie testaţi şi soţii femeilor insărcinate, deoarece aceştia pot transmite virusul HIV prin contact sexual.

"Testarea femeilor gravide este foarte importantă, deoarece transmiterea pe verticală a virusului HIV, de la mamă la făt, este un fenomen care a luat amploare in ultimii ani", a adaugat directorul Institutul "Matei Balş", citat de NewsIn.

In Romania sunt inregistraţi 7.719 de pacienţi infectaţi cu HIV, dintre care 4.741 sunt femei. In perioada ianuarie-iunie, s-au născut şase copii infectaţi cu HIV pe cale maternofetală, iar in aceeaşi perioadă au fost făcute peste 30.000 de teste de depistare HIV la femei gravide, dintre care 32 au avut rezultate pozitive.

In intreaga lume, se estimează că sunt infectate cu HIV 33 de milioane de persoane, majoritatea din ţări africane, conform datelor statistice pe 2007 ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Anul trecut, din cauza HIV-SIDA au murit două milioane de oameni, cu 100.000 mai puţin decat in 2006. Potrivit medicilor, principalele căi de transmitere a virusului HIV sunt contactul sexual şi de la mamă la făt. Alte căi de transmitere sunt folosirea de seringi şi ace nesterilizate.
Sursa: Ziua

Un comentariu:

  1. si daca te descopera in luna 6-a cu HIV ce se intampla? te obliga sa renunti la copil? poate ar trebui sa introduca testul asta inainte sa ramai insarcinata...sau macar femeile care doresc sa devina mamici ar trebui sa il faca inainte sa ramana gravide...cred ca ar fi mult mai normal asa...

    RăspundețiȘtergere