luni, 17 noiembrie 2008

Fumatul in timpul sarcinii

Unul dintre obiceiurile nocive cu cea mai larga raspandire este fumatul. Statisticile pe anul 2007 ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 18,2 % dintre femeile din intreaga lume fumeaza iar numarul acestora este in crestere. Aceasta statistica este si mai ingrijoratoare, in cazul in care vorbim de femei insarcinate care fumeaza, pentru ca efectele nocive ale fumatului afecteaza atat mama cat si sanatatea viitorului copil.

Cand o femeie care fumeaza doreste o sarcina, daca ii pasa de sanatatea fizica si psihica a viitorului ei copil trebuie sa renunte la fumat. Cel mai bun moment pentru a se lasa de fumat este cu minim 6 luni (optim 12 luni) inainte de momentul conceptiei, sau imediat cum afla ca este insarcinata. Mai jos gasiti o lista cu cateva dintre efectele extrem de nocive pe care le are fumatul asupra sanatatii femeii insarcinate si a viitorului copil. Toate aceste efecte sunt consemnate si demonstrate de cercetari in domeniu.

Riscurile fumatului asupra fatului si sanatatii viitorului copil:

  • femeile insarcinate care fumeaza au un risc sporit de sarcina extra-uterina, care pericliteaza supravietuirea fetusului si care poate dauna iremediabil intregului aparat reproductiv al femeii.
  • copiii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii peste 10 tigari pe zi sunt in medie cu un centimetru mai scunzi si au un retard mintal de trei-cinci luni la citit si la matematica, comparativ cu copiii mamelor nefumatoare.
  • daca bunica a fumat cand era gravida, nepotul va resimti acest fapt printr-un risc dublu de a se imbolnavi de astm, chiar daca mama lui a fost nefumatoare.
  • pentru copil, fumatul mamei poate determina, dupa nastere, probleme psihice si fizice, printre care spor de greutate scazut, dificultati in dezvoltare si in invatare, probleme de oxigenare a diferitelor tesuturi. S-a constatat si faptul ca sindromul hiperkinetic sau de hiper-activitate cu deficit de atentie, cea mai frecventa tulburare comportamentala la copii, este corelat cu fumatul activ sau pasiv (involuntar) al gravidei in timpul sarcinii.
  • bebelusii cu mame care au fumat in timpul sarcinii prezinta un risc mai ridicat pentru Sindromul mortii subite, care se manifesta in proportie de 25% din cazuri. Sindromul mortii subite nu este detectabil, nu are simptome, nu se trateaza si apare la copiii pana intr-un an. Se considera ca acest sindrom reprezinta o inadaptabilitate a copilului la noul mediu de viata si apare in general la copiii care s-au nascut cu o greutate mica, au avut mame fumatoare sau care au inhalat fum de tigara, nu s-au ingrijit corespunzator pe timpul sarcinii. Sindromul mortii subite este mai des intalnit la baieti decat la fetite si nu poate fi prevenit, ci doar constatat.
  • fumatul in timpul sarcinii creste cu 38% sansele ca micutii sa faca pneumonii si sa intre in spital in primul an de viata.
  • la copiii care au mame fumatoare este de asemenea mai frecvent astmul bronsic si bronsitele.
  • autismul este mai frecvent cu 40% in cazul copiilor cand mama este fumatoare si nu renunta la acest obicei in timpul sarcinii.
  • malformatiile precum buza de iepure (unirea incompleta a structurilor buzei, in cursul vietii intrauterine) sau probleme legate de bolta palatina (cerul gurii deschis) sunt tot efecte ale fumatului si ale consumului de alcool din timpul sarcinii.
  • creste riscul nasterii unui copil mort.

Riscurile fumatului asupra gravidei:

  • Scaderea libidoului este un efect al nicotinei care afecteaza nivelul de estrogeni, acesta determina si un aspect masculinizat asociat cu voce ingrosata si tenul cenusiu mult mai predispus ridurilor si imbatranirii premature, riscul de aparitie a pilozitatii in zone specifice barbatilor.
  • Un alt lucru mai putin cunoscut de catre femeile fumataore este faptul ca nicotina, impreuna cu pastilele anticonceptionale, pot creste riscul unui accident vascular cerebral sau pot determina aparitia unor boli cardiace.
  • La femeile fumatoare menopauza apare, in medie cu 2-3 ani mai devreme decat la femeile nefumatoare, hidrocarburile aromatice din fumul de tigara omoara ovulele, determinand astfel aparitia precoce a menopauzei.

O sarcina e momentul oportun pentru viitorii parinti pentru a se lasa de fumat atat inainte de conceptie, in timpul sarcinii cat si dupa nasterea copilului. Parintii care fumeaza risca sa faca mult rau micutului lor, deoarece copilul este expus continuu compusilor rezultati din combustia tutunului.

Cercetarile pe aceasta tema continua si din ce in ce mai multe dovezi ne arata cat de nocive sunt efectele pe care le are fumatul asupra sanatatii celor mici. Gasiti aici si aici mai multe informatii despre acest subiect.

Un comentariu:

  1. În atenția: Clienți
    Sunteți binevenit să Xchange IMPRUMUT DE FINANTARE, Va oferim împrumut pentru people.we temători onest și Dumnezeu oferă împrumut pentru oameni pe credit rău, împrumut de origine îmbunătățire, credit de nevoi personale și de afaceri, de student caută ajutor financiar companiilor, etc si cu un interes foarte scăzut rată și cu sau fără collateral.If vreunul unul interesat să ne contactați împrumut esta prin e-mail trebuie fundingxchanges@gmail.com
    ********************************************** **** *****
    INFORMAȚII Împrumutații
    Nume si prenume:
    Țara:
    adresă:
    vârsta:
    Număr de fax:
    Ocupatia:
    Stare civilă:
    Starea actuală la locul de muncă:
    sex:
    Număr de telefon:
    Venit lunar:
    Suma necesară:
    Scopul creditului:
    Durata creditului:
    Urgent Cum aveți nevoie de împrumut:
    ******************************
    Cu respect,
    Agent și manager de informații.
    Mr.Paul Wilson
    E-mail: fundingxchanges@gmail.com

    RăspundețiȘtergere