luni, 24 noiembrie 2008

Astazi incepe vaccinarea obligatorie pentru prevenirea cancerului de col uterin

Campania de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin va incepe astazi, 24 noiembrie. In cadrul programului vor fi vaccinate 110.000 de eleve de clasa a IV-a. Vaccinarea implica injectarea a trei doze de vaccin pe parcursul a sase luni si nu poate fi refuzata decat de catre parinti, prin declaratie scrisa.
Prima doza va fi administrata in perioada 24 noiembrie - inceputul lunii decembrie, urmand ca in luna ianuarie sa fie administrata si cea de-a doua doza. Ultima etapa a vaccinarii va avea loc in luna mai.

In ultimii 20 de ani, Romania a avut cea mai ridicata rata de mortalitate din Europa la cancerul de col uterin. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu a declarat ca vaccinarea reduce considerabil riscul de cancer pentru prevenirea infectarii cu HPV. In acelasi timp, peste 20 de decese au fost asociate cu acest vaccin in Statele Unite si doua in Europa. Totusi, nu s-a putut dovedi o legatura cauzala directa intre decese si vaccin. Controverse exista si nasc multe intrebari.

Dr. Adrian Streinu-Cercel intr-un interviu acordat ziaristilor de la Hotnews ne spune mai multe despre cancerul de col uterin si despre virusul care il provoaca.

Ce este virusul HPV, cate tipuri de virus sunt si cum se transmite?


Virusul papiloma uman este un virus care se transmite relativ usor prin contact cu mana murdara sau prin contact sexual, in majoritatea cazurilor prin contact sexual. Are peste 100 de tipuri. Dintre acestea sunt unele strict corelate cu cele de col uterin. Acest cancer de col uterin apare in jurul varstei de 30-40 de ani, si femeia respectiva se prapadeste pentru ca, de obicei, in Romania cancerul de col uterin este depistat tarziu, cand este cancer invadant, si nu in faza de leziuni precanceroase. Ar putea fi depistate aceste leziuni daca s-ar duce la control sa-si faca un Papanicolau, sa fie evaluate anual cel putin.

Exista simptome prin care poate fi depistat acest virus?

Din pacate, nu exista simptome. Simptomele apar deja cand cancerul este invadant. Simptomele apar mult prea tarziu si ele sunt traduse prin dureri la contact sexual, sangerari; dar acestea apar tardiv, cand cancerul este instalat deja.

Cum provoaca virusul cancerul?

Virusul are o perioada cand este latent, sa spunem asa, din momentul in care a facut pentru prima data infectia. Dupa care, la un an de zile, incepe sa distruga celulele, sa le balonizeze se cheama, si apar coilocitele care se vad pe examenul ginecologic Papanicolau. Dupa care in decurs de 2 pana la 5 ani de zile, apare asa-numita leziune precanceroasa de tip 1. In alti 4 ani de zile, apar leziunile de tip 5.2 respectiv 5.3, astfel incat in decurs de 15 ani pana la 20 de ani apare cancerul invadant.

Ce-ar trebuie sa stie mama unei fetite de 10 ani al carei copil este obiectul campaniei de vaccinare?


Ar trebui sa stie, in primul rand, ca acest virus nu se contacteaza numai prin contact sexual. Astfel incat, daca mama respectiva isi educa fetita sa nu aiba o relatie sexuala precoce, nu este suficient. Pentru ca de la o anumita varsta incolo, copiii se descopera, fie baieti, fie fete, si aceasta descoperire se traduce prin masturbare.

Mana murdara este cea care vehiculeaza virusul. HPV-ul este un virus care se gaseste peste tot. Ar trebui sa stie ca poate sa nu aiba niciun fel de activitate sexuala, dar dupa varsta de 20 de ani, la 25-26 de ani se poate trezi cu leziuni de tip canceros. De aceea, vaccinarea este recomandata la o varsta precoce pentru a preintampina contaminarea si, respectiv, infectarea.


In Romania intre 2.600 si 3.000 de femei sunt descoperite cu cancer de col uterin anual


O estimare facuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii in Romania arata intre 2.600 si 3.000 de femei sunt descoperite cu cancer de col uterin. La acestea se adauga inca 3.000 care mor anul din cauza cancerului de col uterin.

Cu toate aceste, sunt multe voci care sunt impotriva administrarii acestui tip de vaccin. Parerile sunt impartite si greutatea alegerii cade in sarcina parintilor.

Dragi mamici, voi ce alegeti?

2 comentarii:

  1. Nu sunt de acord cu acest vaccin! Atata vreme cat au existat cazurile din SUA si Europa, eu nu voi accepta ca fetita mea sa fie vaccinata! Poate in urmatorii ani vom sti mai multe despre acest virus si vom fi siguri ca vaccinul nu dauneaza. Numai atunci voi putea sta linistita...altfel nu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici eu nu sunt de acord cu acest vaccin. Din cate am citit eu, sunt peste 100 de tipuri de virusuri HPV, dintre care tipul 16 si 18 este mai periculos, si doar 2% dintre femei sunt infectate cu aceste tipuri si la cele mai multe cazuri in doi ani dispare. Vaccinul Gardasil este pentru aceste 2 tipuri (16 si 18).

    Mai am foarte multe intrebari. Si nu imi voi vaccina fetele. Cred ca cel mai mult va castiga firma care produce vaccinul. E vorba de bani.

    http://www.aapsonline.org/alerts/alert-3-1-07.php

    http://www.aapsonline.org/nod/newsofday429.php

    RăspundețiȘtergere