luni, 11 august 2008

Copiii disparuti – o problema reala

Dragele noastre,

Dorim sa continuam subiectul despre care v-am vorbit aici, pentru ca, din pacate, tema este de actualitate si are un impact major asupra multor familii, o consecinta grava fiind cresterea numarului de copii disparuti, decedati sau abuzati sexual.

Astfel, 3.000 de familii de romani se confrunta cu plecarea unuia dintre copiii lor de acasa, fie din cauza neglijentei parintilor, lipsei de comunicare, anturajului sau a unor fenomene externe de familie (copii care dispar de acasa in imprejurari dramatice, copii care sunt gasiti morti sau maltratati sexual). O parte din dramele - simbol ale acestor familii au fost prezentate de Stirile PRO TV in cadrul celei de-a treia parti a campaniei “Tu stii ce mai face copilul tau?”, demarata impreuna cu Centrul roman pentru copii disparuti si exploatati sexual FOCUS. Asa cum aflam de pe site-ul PRO TV, de la demararea campaniei, multi dintre telespectatori au dat o mana de ajutor la gasirea copiilor care au fost prezentati in reportaje, scriind fie pe www.protv.ro, fie pe www.copiidisparuti.ro.

Un articol pe aceasta tema am gasit pe site-ul PRO TV, la sectiunea dedicata acestei campanii:

400 de copii, dispăruţi în evidenţele Poliţiei

România nu are încă un sistem performant pentru rezolvarea cazurilor de acest gen, iar experienţa ultimilor ani consemnează multe erori grave din partea anchetatorilor - poliţişti puţini, prost plătiţi şi neglijenţi.

Părinţi nepăsători, care deseori nu au grijă de copiii lor. Sunt doar câteva dintre personajele principale, în cele mai frecvente scenarii legate de dispariţiile celor mici. Iar asta, în condiţiile în care, spun specialiştii, fenomenul de-abia începe să se facă simţit şi în România.

Copii dispăruţi, găsiţi morţi, după anchete superficiale. Copii încă negăsiţi, după ani întregi de absenţă de-acasă. Un sistem slab administrat, cu prea puţine resurse. La ora actuală, doar câte doi sau cel mult trei oameni din fiecare inspectorat judeţean de poliţie se ocupă de zecile de cazuri de copii dispăruţi. De multe ori sunt obosiţi, pentru că fac şi urmăriri de infractori sau identificări de cadavre şi pentru că ajung să lucreze chiar şi zeci de ore fără pauză.

Anual, în România se înregistrează peste 3.000 de cazuri de dispariţii. Aproape 400 de copii nu s-au întors nici până acum acasă. Majoritatea pleacă de-acasă de bunăvoie. Fug de părinţi violenţi şi nepăsători sau de sărăcie, fără să realizeze că pot fi abuzaţi de persoane cu dizabilităţi psihice, că pot fi forţaţi să cerşească, să muncească la negru sau chiar să se prostitueze.

Cele mai multe dispariţii se întâmplă în oraşe, acolo unde copilul se poate pierde uşor în aglomeraţie, iar jumătate din copiii dispăruţi de-acasă ajung să trăiască în stradă. În goana vieţii de zi cu zi, mulţi adulţi îşi dau seama mult prea târziu că cei mici ar putea fi în pericol şi sesisează poliţia după câteva ore sau chiar zile de la dispariţie.

Părinţii trebuie să-şi înveţe copiii să memoreze adresa şi un număr de telefon la care să poată fi găsiţi, să ştie că dacă se pierd ar fi mai bine să rămână pe loc şi să se adreseze unui om în uniformă. Trebuie să-i înveţe să spună mereu unde şi cu cine pleacă şi să discute cu cineva de încredere, de fiecare dată când se simt ameninţaţi. Trebuie să se asigure că cei mici ştiu ce riscuri îi aşteaptă dacă pleacă de-acasă. Trebuie să încerce să-i cunoască şi să-i înţeleagă, pentru că altfel riscă să se afle cândva în cele trei procente dintre cazurile de dispariţie despre care statistica rece ne spune că rămân nerezolvate.

Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual - FOCUS a fost înfiinţat în ianuarie 2007 şi este constituit ca asociaţie nonprofit iar scopul sau il reprezinta prevenirea si participarea in solutionarea cazurilor de copii disparuti, rapiti sau exploatati sexual. Orice disparitie a unui copil trebuie anuntata imediat la politie (112) sau prin apelarea numarului gratuit - 0800 822 116, pus la dispozitie de FOCUS.




Un comentariu:

  1. E intradevar un subiect de care toti ar trebui sa ne preocupam.Copiilor trebuie sa le acorzi atentia cuvenita,sa-i inveti de mici ce e bine si ce e rau,sa stie cum ii cheama,unde stau orasul,strada etc.Din pacate exista cazuri cand mamele au mai multi copii,si ii lasa pe cei mici in grija celor mari,ele trebuind sa munceasca,exista familii dezorganizate in care se consuma bauturi alcoolice,si grija pentru copii dispare,exista parinti,unul sau chiar amindoi care lucreaza in strainatate,iar copii sunt lasati in grija rudelor,care au la randul lor alti copii,si nu le pot duce grija la toti,si exemplele ar putea continua.Sunt cateva din cauzele disparitiilor de copii.Sa strangem randurile oameni buni ca aceste lucruri sa nu se mai intample.E un semnal de alarma care trebuie sa sune in continuare...

    RăspundețiȘtergere