miercuri, 13 august 2008

Aspecte psihologice ale obezitatii infantile


Cresterea obezitatii la copil si adolescent reprezinta in lumea intreaga o problema sociala care trebuie luata in serios. In Romania, obezitatea infantila a capatat proportiile unei epidemii. Aproape 20% dintre copii sunt supraponderali sau excesiv de grasi.

Obezitatea pune tot mai mult stapanire pe copiii din Romania. Alarmati de cresterea galopanta a acestui flagel, medicii pediatri, endocrinologii si nutritionistii avertizeaza ca in lipsa unor masuri concrete „explozia” obezitatii infantile va fi foarte greu de controlat.

Cum putem preveni obezitatea infantila?

Indiferent care sunt cauzele surplusului de kilograme, NU puneti niciodata copilul la regim alimentar fara sfatul sau supravegherea unui medic.Niciodata nu trebuie impus un regim drastic. Obiectivul este de a modifica durabil modul de viata prin invatarea unei alimentatii echilibrate. A exclude definitiv alimente “interzise” tip cartofi prajiti, inghetata, prajituri este complet ineficace.
Inca de la nasterea copilului, este bine sa se opteze pentru alaptarea naturala (la san) ca mijloc de a evita surplusul de kilograme la nou-nascut. Daca va lipseste timpul de a face sport cu copilul dvs., il puteti orienta catre diferite cluburi, scoli sportive. Evitati sa-i oferiti sau sa-i fie la indemana bauturi carbogazoase, bogate in zaharuri, care pot reprezenta usor 25% din aportul caloric pentru o zi. Asigurati-va ca nu are acces la dulciurile din casa si evitati sa cumparati alimente nu tocmai bune pentru greutate (ciocolata, produse de patiserie, bomboane etc.)Incercati sa-l faceti sa inteleaga ca alimentele trebuie consumate la intervale regulate(mesele zilei) si ca nu poate rontai toata ziua.

Cum reactionam?

Sa slabim, dar cum?Asocierea dieta-acitivitate fizica da intodeauna cele mai bune rezultate. In toate cazurile trebuie acoperite necesitatile de crestere. Regimul trebuie sa fie bland, progresiv, respectand gusturile copilului. Este necesar ca acesta sa reinvete sa se alimenteze, in functie de ce ii place sa manance. Familia trebuie sa se implice practic:
  • mesele trebuie structurate;
  • ratia alimentara cotidiana necesara pentru o zi trebuie repartizata pe toata durata zilei;
  • micul dejun trebuie inclus obligatoriu in programul alimentar.
Iata cateva reguli de baza pentru a fi in forma, a manca bine si a pastra vitalitatea copilului dumneavoastra: Trioul de baza trebuie respectat: 50-55% din energie sub forma de glucide, 30-35% lipide, 10-15% proteine.

Varietatea alimentelor se impune:
  • carne, peste, oua – 1-2 ori pe zi
  • lactate, cel putin de 3 ori pe zi
  • legume si fructe, minim 5 portii pe zi, 3 portii de fructe, 1 portie de cruditati si 1 portie de legume fierte
  • cereale, paine, fainoase la fiecare masa
  • grasimi, numai pentru asezonare (de preferat uleiurile presate la rece, de masline, rapita sau nuca).
Nu sariti peste mese! De regula, se recomanda 3 mese pe zi (mic dejun, pranz si cina la care se adauga si o gustare dupa amiaza, necesara in mod special copiilor pentru a se reincarca cu energie si pentru a evita rontaitul dinainte de cina). Copiii trebuie sa bea 1,5 - 2 litri de apa pe zi, ceaiuri neindulcite, supe slabe, sucuri de fructe si legume.

Miscarea este importanta! Antrenati-va copilul in activitati fizice, fie ele si in interiorul casei.

Binefacerile activitatii fizice

Practicarea regulata a unei activitati fizice sportive:
  • favorizeaza pierderea kilogramelor si dezvoltarea muschilor;
  • limiteaza reingrasarea;
  • favorizeaza socializarea copilului, ceea ce are o buna influenta pentru psihic.
Sfaturi pentru marirea activitatii fizice cotidiene:
  • intoarcerea pe jos de la scoala (daca aceasta e prea departe, coborarea din autobuz cu o statie inainte);
  • urcarea treptelor din imobil, evitarea ascensorului;
  • plimbarea cainelui mai mult si mai des;
  • mai putin timp petrecut in fata televizorului.

Nu ezitati sa orientati copilul catre o activitate fizica sustinuta, in concordanta cu dorintele si capacitatile lui!

Sustinerea psihologica

Atentie! Problemele psihologice sunt adesea cauzele esecului sau abandonului unui regim alimentar si/sau de viata a unui copil obez. Rolul parintilor este esential. Ei trebuie :
  • sa inteleaga motivele surplusului de greutate;
  • sa inteleaga bazele unei alimentatii echilibrate;
  • sa ghideze (dupa sfaturile medicului) copilul in invatarea unui comportament alimentar personal de lunga durata;
  • sa demonstreze tact, astfel incat sa nu fie exagerat de intruzivi in deciziile alimentare ale copilului, dar in acelasi timp sa fie fermi.

Madalina Lupu, psiholog, specializare psihologie infantila

Un comentariu:

  1. Am citit de curand un articol in care obezitatea infantila era tratata ca o problema grava.Acolo mi s-a parut interesant ca s-a facut referire la faptul ca in trecut daca un copil de opt-noua ani isi dorea foarte mult o bicicleta,astazi copii de aceasta varsta isi doresc un computer sau un PlayStation.Aparent nimic grav, insa acest lucru atrage atentia asupra unui aspect deosebit de important – nivelul de activitate fizica este in continua scadere.

    Din pacate obezitatea reprezinta o problema cu care copiii se confrunta din ce in ce mai des.Consider ca educarea parintilor in acest sens este cea mai importanta. Este mai usor sa prevenim obezitatea decat sa o tratam.Multi copii sunt influentati de comportamentul parintilor. Deci daca vei avea o viata sanatoasa, sansele ca puiul tau sa te urmeze sunt foarte mari.Este esential ca parintele sa fie un model pentru copil prin modul sanatos de alimentatie si prin activitatea fizica desfasurata zilnic.

    Du-ti copilul la un doctor daca te-ai gandit ca el ar putea fi obez.

    RăspundețiȘtergere