Vacanta de vara se apropie cu pasi repezi de final si cu totii ne pregatim sa incepem un nou an scolar. Copiii cu emotii, mamele cu grijile lor. In tot acest timp insa Ministerul Sanatatii ne pregateste surprize, asa cum veti vedea in articolul de mai jos. In ce masura vor putea fi puse in practica aceste schimbari, numai timpul ne poate spune. Iata stirea:
ORDIN Încă o gândire genială, dar inaplicabilă a Ministerului Sănătăţii

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a mai produs un ordin inaplicabil, după celebra dispoziţie a „medicamentelor invizibile“ care prevedea decontarea de către directorii spitalelor a medicamentelor cumpărate de cei internaţi. Astfel, un proiect de ordin al Ministerului Sănătăţii stabileşte normele de igienă în unităţile de învăţământ. Normele, bune în teorie, nu ţin deloc seama de „amănunte“ cum ar fi numărul insuficient de şcoli şi grădiniţele supraaglomerate.
Practic, elevii din clasele I-VIII, precum şi cei din licee nu vor mai avea voie să înveţe după-amiaza. Totodată, actul normativ prevede că ghiozdanele nu trebuie să depăşescă 10 la sută din greutatea copiilor. Totodată, ordinul instituie un număr maxim de ore pentru fiecare tip de învăţământ. Astfel, elevii din clasele I-IV vor învăţa doar 3-4 ore pe zi, copiii din învăţământul gimnazial nu pot sta mai mult de 4-5 ore la şcoală, iar cei din licee vor avea o limită de 5-6 ore pe zi.
În cazul învăţământului postliceal şi universitar numărul de ore de studiu nu va trebui să treacă de şase. Documentul reglementează, în acelaşi timp, orele predate şi numărul de teze. Spre exemplu, activitatea de scriere din clasele a I-a şi a II-a nu se va putea desfăşura la prima oră, iar orele consecutive ale aceluiaşi obiect de studiu vor fi interzise. Tot interzisă va fi şi planificarea unui număr mai mare de două teze pe săptămână. Ordinul stabileşte clar că tezele şi lucrările de control planificate nu pot fi programate lunea şi vinerea şi nici în două zile şcolare consecutive.
În grădiniţe, la micul dejun, nu se va servi ceai cu pâine şi gem, ci cu preparate din carne sau derivate lactate. De asemenea, ouăle nu vor putea fi preparate ca ochiuri româneşti sau prăjite, mai indică ordinul ministrului Sănătăţii. Actul normativ stabileşte şi numărul maxim de copii admişi în unităţile de învăţământ: la creşe-15 copii, grădiniţe - 20, clasele primare -25, iar la gimnazial, liceal şi profesional – 30 de elevi.
Propunerea ministrului Nicolăescu, de a muta tot preuniversitarul în “schimbul de dimineaţă”, a stârnit ironii printre sindicaliştii din învăţământ. Nu pentru că ar fi o idee rea, ci pentru că e extrem de greu de realizat, iar costurile implicate sunt enorme. “Să-i dea Dumnezeu sănătate, să facă treaba asta, că nu se supără nimeni. Ideea este nobilă, dar, din păcate, criza actuală de spaţii de învăţământ nu ne permite acest lucru”, ne-a declarat preşedintele executiv al Federaţiei “Spiru Haret”, Marius Nistor. Acelaşi motiv – numărul insuficient de unităţi de învăţământ - l-a invocat şi liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea.
Din punctul său de vedere, proiectul este rupt de realitate, iar ideea de a obliga o şcoală să organizeze cursuri doar dimineaţa, absurdă. O reacţie asemănătoare a avut-o şi preşedintele sindicatului “Alma Mater”, Răzvan Bobulescu: “Mi se pare o idee cam creaţă. N-am ce comenta la aşa o aberaţie. Domnul ministru Nicolăescu să-şi vadă de contabilitatea sa”.
Sindicaliştii îi recunosc însă câteva merite ministrului Sănătăţii. Copiii nu ar trebui să care atâtea manuale după ei, pentru că le impun profesorii. Problema aceasta ar fi eliminată dacă în România ar funcţiona sistemul “school after school”, iar copiii ar avea la şcoală, ca la americani, dulăpiorul propriu pentru cărţi şi caiete. Chiar dacă statul ar găsi bani să pună pe picioare un asemenea sistem, rămâne o problemă: românul e prea sărac să-şi tină copilul într-o şcoală concepută după model occidental.
Proiectul se află în dezbatere publică până pe 10 septembrie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu