marți, 1 iulie 2008

am putea avea bone platite de stat

Ministerul Muncii propune un proiect prin care să ofere servicii publice de îngrijire pentru copiii de la 0 la 11 ani, pentru care părinţii ar urma să plătească doar o cotă de 10% din cheltuieli.
Copiii cu vârsta de până la trei ani vor putea fi îngrijiţi acasă, de bonele angajate de stat, sau vor putea fi duşi la creşe publice, potrivit proiectului de politici publice în domeniul serviciilor de îngrijire a copilului propus de Ministerul Muncii.

Proiectul mai prevede ca, din anul 2009 cel puţin, după programul de grădiniţă sau după cel de şcoală, copiii să nu fie lăsaţi nesupravegheaţi şi să frecventeze centre de zi, respectiv centre multifuncţionale, pentru elevii de până la vârsta de 11 ani. Costurile serviciilor urmează să fie susţinute astfel: 50% din bugetul de stat, 40% de la bugetele locale, iar părinţii vor trebui să contribuie şi ei cu 10%.

Proiectul mai prevede că pentru micuţii cu vârsta cuprinsă între trei luni şi trei ani există două variante de îngrijire publică: fie să îşi ducă copilul acasă la o bonă „de la stat“, fie să îl ducă într-o creşă de stat, costurile lunare pentru fiecare dintre cele două servicii fiind de 400 de lei de copil, la o bonă, respectiv 1.200 de lei de copil, la creşă.

„O bonă va putea îngriji maximum patru copii la domiciliu, adică va putea avea un salariu de până la 1.600 de lei, iar minimumul este de 600 de lei, dacă îngrijeşte doar un copil.
Costurile pentru îngrijirea la creşă sunt mai mari, pentru că se adaugă cheltuielile de întreţinere şi cele administrative ale instituţiei, care nu se aplică în cazul bonelor, iar părinţii plătesc doar 10% din aceste costuri“, a explicat Gabriela Tonk, subsecretar de stat la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC).

Aceasta a mai spus că bonele vor trece printr-un program de pregătire profesională înainte de a fi angajate, iar apoi vor fi atestate. Părinţii interesaţi de aceste servicii vor putea depune cerere la primării, iar împreună cu specialiştii de acolo vor alege serviciul de îngrijire potrivit.

Proiectul de lege va putea intra în vigoare abia în 2009, dacă va trece de Parlament. Iniţiativa este cerută de UE, care pretinde ca, până în 2013, România să respecte ţinta impusă în materie de servicii de îngrijire a copiilor, de care ar trebui să beneficieze cel puţin 33 la sută dintre copiii sub trei ani şi 90 la sută dintre cei cu vârste cuprinse între 3 ani şi vârsta de şcolarizare.

Astfel, dacă acum doar 2,15% dintre copiii de până la trei ani, adică 14.000, au loc în creşe, până în 2013, aproape 215.000 ar urma să beneficieze de astfel de servicii. Dintre aceştia, 27.000 ar fi îngrijiţi acasă la bone, iar aproape 40.000, în creşele de stat. Pe tronsonul de vârstă 3-6 ani, 765.000 de copii ar trebui să beneficieze de centre de zi în care să fie duşi în afara orelor de grădiniţă, adică 90% din totalul celor vizaţi.

În prezent, România acordă astfel de servicii doar pentru 30 la sută dintre ei. Cât despre cei cu vârste între 7 şi 10 ani, statul îşi propune să ofere servicii de out-of-school pentru 50 la sută dintre ei până în 2013, adică pentru 400.000 de copii.

stirea a aparut in luna mai in ziarul Cotidianul

Ce parere aveti, dragi mamici? Sa avem incredere in aceasta decizie? Sa avem incredere in bonele profesioniste, pregatite de statul roman? Ar fi utile aceste bone? E mai bine cu bona de la stat decat la cresa sau cu bona privata?

4 comentarii:

  1. Nu mi-aş încredinţa copilul de 2 ani nici unei bone, pregătite de oricine care mai are grijă de încă 2-3 copii. Ştiu cum e să ieşi cu doi copii în parc, da' mai cu 3-4 copii de 2-3 ani. Mulţumesc, dar NU!

    RăspundețiȘtergere
  2. E mai bine cu orice decat singura!.

    RăspundețiȘtergere
  3. nici eu mi mi-as incredinta copilul unui strain dar cum ramane cu legea in care mamele pot ramane bone la copii lor ca nu sa mai auzit nimic de ea?

    RăspundețiȘtergere
  4. Salvează-ți căsnicia și recuperează-ți urgent fostul iubit după despărțire / divorț ”Mă numesc Felicia, voi fi dator pentru totdeauna marelui doctor Egwali pentru că am reparat căsătoria ruptă după ce soțul meu m-a părăsit pentru o altă amantă timp de 6 luni. Nu am crezut niciodată în vrăji până când prietenul meu nu mi l-a prezentat. La început, am fost sceptic în privința asta, pentru că am auzit multe despre vrăjitorii falși, dar mi-am pus îndoielile în spate, fiind disperat să-mi recuperez soțul și am făcut în conformitate cu ceea ce mi-a cerut el să fac. . Acum soțul meu s-a întors la doar 48 de ore după ce l-am contactat. Trăiesc din nou fericit cu soțul meu după 6 luni de divorț și nu mă voi odihni până nu va fi cunoscut de lumea pe care i-am spus-o. De asemenea, este specializat în vrăji la loterie, vindecarea diferitelor tipuri de boli, plante pentru sarcină, E.T.C. Conectați-vă cu Doctor Egwali prin poșta sa (Dregwalispellbinder@gmail.com) sau Whats-app la +2348122948392

    RăspundețiȘtergere