luni, 26 mai 2008

Indemnizatia mamelor

Ne preocupa, dupa cum stiti, tot ceea ce este legat de felul in care mamele traiesc la noi in tara. Asa cum multe dintre voi, mamele, ne-ati semnalat, problema indemnizatiei primite dupa nastere este una dintre primele preocupari ale unei mame in Romania. Initiativa mamelor a fost invitata in studioul stirilor Realitatea TV pentru a comenta decizia prin care Cristina Ilina a primit despagubiri pentru faptul ca a fost nevoita sa se intoarca la munca dupa cateva luni de la nastere pentru a-si putea intretine copilul. Puteti citi mai multe despre acest caz aici si puteti urmari pozitia luata in acel moment de Initiativa Mamelor la Realitatea TV.

O mamica ne-a marturisit de curand prin email (la initiativa.mamelor@gmail.com) preocuparea ei in legatura cu legea mamelor (legea indemnizatiei maternale) despre care nu se mai auzea nimic. Ne-a rugat sa repunem acest subiect pe agenda publica. Vom incerca sa promovam aceasta tema - si multe altele - ori-de-cate-ori vom avea ocazia.

Pana atunci, va semnalam un nou articol aparut pe acest subiect. Potrivit acestuia, un nou proiect de lege, aflat din 17 mai in dezbatere in Camera Deputatilor, prevede o indemnizatie de 85% din salariu mamelor contribuabile si o indeminzatie fixa de 600 RON celor care nu au contribuit la bugetul asigurarilor sociale. Initiativa legislativa doreste sa repare discriminarile facute mamelor care au salarii mai mari si care erau obligate sa se întoarca cât mai repede la munca dar si sa elimine discriminarile dintre mamele contribuabile si cele care nu au lucrat minim un an undeva sau cele care nu au cotizatla bugetul asigurarilor sociale.

Este de vazut cat din aceasta initiativa este doar o miscare electorala si, mai ales, daca bugetul de stat va suporta o lege atat de generoasa. Sa speram! Noi va vom tine la curent daca aflam ceva!

UPDATE: citeste toate articolele despre indemnizatia mamelor

miercuri, 21 mai 2008

Mame cu initiativa: Teodora Sofronie


Va salut cu drag! Sunt Teodora Sofronie insa prietenii si colegele de initiativa imi spun Dora. Sunt nascuta in Bucuresti si tot aici am urmat scoala si facultatea. Sunt absolventa a facultatii de Calcul economic si statistica - ASE. Am lucrat ca analist si apoi ca economist. De-a lungul timpului am facut multe cursuri de perfectionare in domeniu. Sunt optimista, neobosita si destul de bataioasa - cel putin asa spun prietenii.

Sunt mama. Impreuna cu sotul meu, profesor universitar doctor Gheorghe Sofronie, am doi baieti pe care i-am crescut singuri, cu mult efort. A fost greu (asa cum este si astazi pentru orice parinte) sa facem si facultate si serviciu si gospodarie si ceva situatie materiala si cursuri de perfectionare si in acelasi timp sa crestem si doi copii. Am fost generatia care a pornit de la nimic. Am crescut incercand din rasputeri sa ne facem o viata frumoasa, decenta. Am facut diverse cursuri de specializare pentru a tine pasul cu noul. Copiii ni i-am crescut cu multa dragoste si devotament, in ciuda greutatilor, iar astazi ne fac cinste, fiind doi oameni integri, cinstiti si foarte bine pregatiti profesional.

Povestea mea nu e singulara. Toti parintii din Romania au trecut sau trec prin tot felul de greutati pentru a-si creste copiii. Pentru toate mamele, reusita copiilor este cea mai mare rasplata. Insa drumul pana acolo nu ar trebui sa fie intr-atat de greu.

Sotul meu considera, inca din anii 1973, ca un copil este in primul rand o problema sociala, deoarece el reprezinta viitorul de maine al tarii si trebuie sa fim foarte atenti la ceea ce dam societatii daca dorim sa avem o tara sanatoasa.

Am creat si m-am implicat in Initiativa Mamelor in memoria sotului meu, pentru a duce mai departe parerea lui despre importanta copiilor si a mamei pentru societate.

Acest proiect a pornit de la initiativa catorva doamne de varste diferite - Doamna Enache, Ilona Vasile au fost printre primele - care si-au propus sa faca ceva in sprijinul mamelor. Mai apoi, pe masura ce am reusit sa ne transmitem mesajul, ni s-au alaturat si alte mame din intreaga tara si continua sa ni se alature.

Suntem, cu toatele, oameni obisnuiti care doresc in mod cinstit sa schimbe cate ceva in statutul de zi cu zi al mamelor in special si al femeilor in general. Vrem sa le acordam importanta si respectul cuvenit unei femei si mame, pentru ca ele sunt datatoare de viata, creatoare de nou si pline de energii pozitive si optimiste. Credem ca societatea noastra trebuie sa sprijine si sa protejeze aceste femei care lupta sa-si creasca copiii acasa cand sunt mici, iar apoi sa-i tina in tara in care isi au radacinile, sa creeze pentru tara lor si sa traiasca in mod cat mai decent pentru a se simti oameni impliniti.

Avem si cateva idei de proiecte in beneficiul mamelor insa ne trebuie cat mai multa sustinere pentru a le putea promova si realiza.

Suntem Initiativa mamelor pentru mame. Va stam la dispozitie daca vreti sa ne impartasiti problemele voastre si solutiile de care aveti nevoie pentru a trai mai bine ca mame in Romania. Alaturati-va mamelor cu initiativa si vom deveni din ce in ce mai puternice.

Va imbratisez, cu drag!

Care este principala problema a mamelor?

Promiteam ca vom face un sondaj national in care sa colectam si sa ierarhizam toate problemele semnalate de mamele de la noi din tara. Speram sa aflam de la mamele din Romania care sunt cele mai presante probleme cu care ele se confrunta, ariile unde este nevoie urgent de imbunatatiri, de masuri de corectare a situatiilor dificile. Speram ca, odata rezultatele publicate, cineva sa tina cu adevarat cont de ceea ce avem de spus.

Incepem sondajul aici pe blog. Raspunsurile voastre, dragi mame, vor servi la pregatirea sondajului national. Va incurajam sa va spuneti parerea. In coloana alaturata (partea stanga a ecranului).

Care sunt temele care ne intereseaza

Initiativa mamelor este un grup de mame care comunica intre ele si vor sa se organizeze pentru a-si schimba un pic viata. Temele pe care le vom sustine deriva din viata noastra de zi cu zi, din problemele cotidiene ale categoriei pe care o reprezentam.

Dorim sa le reprezentam cu adevarat pe mame. A fi mama e o slujba cu norma intreaga si de cele mai multe ori mamele au si o slujba din care fac bani ca sa intretina copiii si familia. E foarte greu sa fii mama in Romania si peste tot pe unde vorbim, mamele se plang si ne povestesc anumite situatii care ne ingrijoreaza.

Este foarte greu sa fii mama in Romania si avem nevoie de solidaritate, avem nevoie sa ne organizam.

Cea mai mare problema este ca, desi exista niste legi si niste institutii care se ocupa teoretic de problemele mamelor, in realitate, in viata de zi cu zi, exista sute de mii de mame care nu-si primesc drepturile, care nu sunt constiente de drepturile care li se cuvin, care nu sunt sprijinite in situatii dificile. Exemplele sunt foarte multe si fiecare mama stie la randul ei multe (de la cunoscuti si prieteni si din experienta proprie).

Cine sunt aceste mame? Sunt mame singure care nu au cu ce sa-si creasca copiii, sunt mame care au muncit mult si primesc o indemnizatie mica dupa nastere, sunt femei discriminate la locul de munca atunci cand se decid sa devina mame, sunt mame batute, violentate, abuzate nevoite sa ramana alaturi de sot de dragul copiilor, de frica de a-si pierde casa si de a ramane fara sprijin, sunt mame umilite care se degradeaza fara consiliere psihologica, sunt mame care trebuie sa se intoarca la munca la o luna de la nastere, sunt mame care nu-si cunosc drepturile si nu mai pot lupta, sunt mame care nu au bani de avocati si pierd procese de divort, pierd copiii si casa, sunt mame demoralizate, fara sprijin, fara consiliere, etc.

Vrem sa le ajutam pe aceste mame, cu experinta noastra, cu sfaturi, cu solutii la problemele lor si chiar cu propuneri de legi. Le vom ajuta fie si prin simpla promovare a temelor cele mai urgente pentru mame.

Suntem mame diferite cu experiente diverse si comunicand putem sa ne sprijinim intre noi pentru a merge mai departe si pentru a trai mai bine.

Ce am facut pana acum

Am lansat ideea unui Partid al mamelor
Initiativa Mamelor a iesit pentru prima data oficial la rampa in martie anul acesta cand a anuntat intentia de a constitui un partid politic: Partidul Mamelor. Tot atunci a inceput si strangerea de semnaturi care sa sprijine aceasta idee. Prima actiune a avut loc in cartierul Militari din Bucuresti, in zona fostei intreprinderi Apaca. Inceputul a fost promitator: pe o vreme friguroasa si neprietenoasa actiunilor in aer liber am reusit sa srangem peste 300 de semnaturi in doar 4 ore. Tot atunci am atras si atentia presei, mai multe televiziuni si publicatii find prezente la locul strangerii se semnaturi pentru a ne intervieva si pentru a ne cere detalii.
Teodora Sofronie si Floarea Enache intervievate de Realitatea TV
Teodora Sofronie si una dintre simpatizante
Floarea Enache convinge si viitoarele mamici
Chiar si barbatii au semnat pentru Initiativa mamelor
Ilona Vasile strangand semnaturi de sustinere
In acest moment actiunea de strangere de semnaturi continua in intreaga tara. Pentru a putea inregistra Partidul mamelor este nevoie de 25.000 de semnaturi in minim 18 municipii.

Am promovat temele importante pentru mame in presa
Initiativa Mamelor a comunicat cu presa iar jurnalistii au raspuns pozitiv invitatiilor noastre. Mass-media din Romania ne-a sustinut in efortul de strangere de semnaturi si speram ca am reusit sa convingem ca Initiativa noastra este cat se poate de serioasa.
Ne bucuram ca ne-au oferit expunere si le multumim chiar si acelora care au crezut ca initiativa noastra este doar o gluma prezentand-o ca atare. Ceea ce este important pentru noi este faptul ca mesajul nostru a fost auzit si ca din martie primim constant semne de apreciere si de sustinere din partea mamicilor din Romania. Multumim presei pentru aceasta sustinere.
Mai jos puteti consulta o parte dintre articolele si reportajele care au aparut despre Initiativa Mamelor si ideea partidului.
Libertatea 27 martie 2008
Romania Libera 27 martie 2008
Cotidianul 28 martie 2008
Atac 27 martie 2008
Am participat la o serie de emisiuni si ne-am spus punctul de vedere cu privire la chestiuni de extrema importanta pentru mame: indemnizatia pentru cresterea copilului, violenta in scoli, problemele sociale ale mamelor.
Ilona si Dora invitate la Teo


Teodora Sofronie despre indemnizatia pentru cresterea copilului in studioul Realitatea TV


Si cum problemele noastre nu sunt niciodata suficient aduse in atentie vom continua sa promovam subiecte de importanta pentru mame.

Le multumim tuturor celor care ne-au spus parerea lor fie prin email fie semnand petitia pentru infiintarea Partidului Mamelor. Va stam la dispozitie in continuare la adresa initiativa.mamelor@gmail.com si aici pe blog.

Am inceput sa ne organizam
Pregatim infiintarea unei asociatii care sa ne ajute sa ne desfasuram activitatea intr-o maniera organizata si cu sanse mai mari de reusita. In acest moment, Initiativa Mamelor lucreaza la statutul si structura viitoarei organizatii dedicate mamelor si luptei pentru imbunatatirea vietii acestora. Va asteptam cu propuneri de teme si proiecte pe care le vom include cu bucurie in lista de obiective ale organizatiei. Fiecare idee si fiecare mama, indiferent de orasul unde locuieste, este bine-venita in Initiativa Mamelor. Ne dorim o asociatie activa in cat mai multe orase si deschisa cu totul la sugestiile si propunerile mamelor din Romania. Va asteptam cu comentarii aici pe blog, precum si la adresa de email: initiativa.mamelor@gmail.com

Ce este Initiativa mamelor

Initiativa Mamelor este un grup constituit de cateva reprezentante ale societatii civile din Romania care militeaza pentru emanciparea mamelor din tara noastra.

Initiativa a aparut in martie 2008 datorita catorva doamne, mame cu experienta, preocupate de situatia mamelor din tara dar si foarte hotarate sa schimbe ceva si care dispun de ceva timp liber. Floarea Enache, Teodora Sofronie, Ilona Vasile sunt cateva dintre initiatoarele care au aparut pana acum in public sustinand cauza mamelor. Grupul este insa mai mare si este compus din toate mamele cu care cele 3 initiatoare sunt in legatura permanenta de ceva vreme, care au semnat deja lista de adeziune la Initiativa sau au inceput liste noi in alte orase.

Initiativa mamelor este sprijinita la toate nivelurile si in toate straturile sociale, adica peste tot unde exista mame care se confrunta cu greutati si care simt nevoia unei schimbari. Printre sustinatoarele acestei initiative se numara mame-avocat, manageri, medici, cadre didactice, jurnalisti.

Initiativa Mamelor a fost invitata sa participe la diverse emisiuni televizate in care a avut ocazia sa isi prezinte temele sociale in care vrea sa se implice precum si punctul de vedere cu privire la subiecte importante precum indemnizatia pentru cresterea copilului, violenta din scoli, problemele cu care se confrunta femeile si mamele din tara noastra, s.a.m.d.

Initiativa mamelor primeste constant felicitari pentru ideile promovate si sustinere in actiunile care vor urma
din partea unor mame de diferite varste si pozitii sociale.

Salutul mamelor

Bine v-am gasit pe ceea ce se numeste "blogul oficial" al Initiativei Mamelor din Romania!

Ne-am avantat pe internet la sugestia multora dintre simpatizantele initiativei noastre care isi doreau sa comunice ma usor cu membrele Initiativei. Le multumim, si pe aceasta cale, tuturor, pentru mesajele de incurajare si pentru ideile pe care ni le-au dat! Cu siguranta vom tine legatura in continuare aici pe blog si ne vom coordona mai bine actiunile.

Speram sa stapanim cu succes acest instrument nou de comunicare, sa ne fie de bine "intalnirea" in acest spatiu si sa putem pune si mai usor la cale actiuni in sprijinul mamicilor. Avem de acum, cum s-ar spune, locul nostru de intalnire si de sfatuire, doar ca aici, pe blog, ne vom putea aduna mai multe mamici in acelasi timp, indiferent de locul in care suntem. Beneficiile tehnologiei!

Sper sa vedem aici cat mai multe idei de actiuni in beneficiul mamelor, cat mai multe propuneri de proiecte, sesizari cu privire la dificultatile cu care se confrunta mamele din tara noastra, cazuri speciale, povesti fericite cu rezolvari ale problemelor mamelor.

In cele ce urmeaza vom recapitula tot ceea ce Initiativa Mamelor a facut pana acum si vom incerca sa oferim un calendar al actiunilor ce urmeaza.

Ramaneti aproape de noi! Blogul Initiativa mamelor este deschis tuturor celor care isi doresc sa contribuie cu ceva la reabilitarea mamei din Romania si la repunerea ei in drepturi. Va asteptam cu drag!