luni, 30 iunie 2008
Depresia post-natala
Se pare insa ca depresia din timpul sarcinii si depresia post-natala poate avea urmari grave in dezvoltarea copilului si nu trebuie deloc neglijata. Concluzia unui studiu a fost aceea ca acei copii nascuti din mame care au fost deprimate in timpul sarcinii sunt mult mai predispusi sa aiba o dezvoltare intarziata. Acelasi studiu a scos la iveala faptul ca riscul ca cei mici sa aiba o evolutie fizica si mintala slaba, creste cu 34%
Atunci când mamele suferă de depresie postnatală, riscul creşte la 50%. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 11.000 de femei şi copii. Viitoarele mămici au fost evaluate pentru a vedea dacă prezintă simptome de depresie, în săptămânile 18 şi 32 de sarcină. Ele au mai fost analizate la 8 săptămâni şi 8 luni după naştere.
Am gasit aceasta stire pe site-ul Realitatea TV. Mai multe aici
joi, 26 iunie 2008
Pensia alimentara
Plata pensiei alimentare (de intretinere) este reglementata de Codul Familiei, Art. 94 precizand cuantumul acesteia:
“Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau a hotari, incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.”
Asadar, legea prevede o limita maxima de 25% din venitul net, cu caracter permanent, al celui care datoreaza pensia. Instanta va tine cont la stabilirea cuantumului pensiei alimentare pentru un copil, daca debitorul obligatiei de intretinere mai are sau nu in intretinere minori. Daca acesta mai are un alt copil in intretinerea sa, cuantumul pensiei alimentare va fi redus la aprox. 16%.
Pensia de intetinere se achita lunar, in functie de nevoile copilului. In caz de inflatie, sau de crestere a nevoilor copilului, mama poate introduce actiune pentru majorarea pensiei de intretinere prin care tatal sa fie obligat la plata acesteia proportional cu veniturile lui.
Pensia alimentara va fi platita pana la implinirea varstei de 18 ani, insa in eventualitatea continuarii studiilor, copilul va beneficia de sprijin financiar pana la finalizarea acestora, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.
In conformitate cu Codul de Procedura Civila, sumele reprezentand pensie de intretinere se pot executa imediat, nefiind necesara definitivarea (redactarea) hotararii, ci doar pronuntarea ei. Poprirea se face de catre instanta de fond, in functie de modul in care a decurs procesul, de existenta datelor referitoare la locul de munca al parintelui care trebuie sa achite pensia, imediat dupa pronutarea hotararii.
In cazul neachitarii de catre tata a sumelor datorate, mamica trebuie sa apeleze la executorul judecatoresc care va face toate demersurile pentru ca obligatiile de plata sa fie onorate, retroactiv de la data pronuntarii hotararii de catre instantele de judecata abilitate.
In cazul in care parintele este plecat si angajat cu forme legale in strainatate, pentru obtinerea pensiei de intretinere din partea sotului sunt aplicabile dispozitiile Conventiei privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, încheiată la New York la 20 iunie 1956 , la care si Romania a aderat (Legea nr.26 din 6 martie 1991).
Alocatia pentru copii
Statul roman acorda o serie de drepturi mamelor si tatilor (in cazuri speciale) printre care:
- indemnizatia de maternitate (mamei)
- indemnizatia pentru cresterea copilului (mamei sau tatalui)
- alocatia de stat
- ajutorul pentru prima nastere (mamei)
- alte indemnizatii pentru cazurile copiilor bolnavi sau handicapati.
- sa fii cetatean roman, strain sau apatrid
- sa ai domiciliul ori resedinta in Romania
- sa locuiesti cu copilul sau copiii pentru care soliciti indemnizatia/alocatia.
Alocatia de stat se acorda de catre stat pentru:
- copiii pina la 18 ani
- copiii cu grad I si II de invaliditate si cei cu handicap, pana la 18 ani
- tineri de peste 18 ani care repeta anul scolar din motive de sanatate, dovedite cu acte medicale
- copiii cetatenilor straini si ai persoanelor fara cetatenie, rezidenti in Romania, care locuiesc cu parintii.
Pentru copiii de pana la sapte ani, alocatia se plateste unuia dintre parinti.
Pentru cei care au implinit 14 ani, alocatia se poate plati titularului, cu consimtamantul reprezentantului legal.
Plata alocatiei se face astfel:
- prin mandat postal la domiciliu
- in cont curent personal, daca cel care primeste alocatia - are cont dechis la o unitate bancara
- prin unitatile scolare, pentru copiii care sunt inscrisi intr-o unitate de invatamant.
Acte necesare pentru alocatia pentru copil:
- Cererea pe care o face mama sau tatal copilului sau tutorele legal
- Copie dupa certificatul de nastere al copilului
- Copie dupa certificatul de casatorie al parintilor si dupa actele de indentitate ale acestora
vineri, 6 iunie 2008
Initiativa mamelor de 1 iunie in tara
PITESTI
CONSTANTA
Vom reveni si cu alte fotografii pe masura ce mamicile cu initiativa ni le vor trimite. Nu vom putea, probabil, arata pe acest blog toate faptele bune si toate dovezile de compasiune si generozitate ale mamelor. Vrem insa sa le felicitam pe toate mamicile care au facut un gest pentru copiii abandonati de 1 iunie. Solidaritatea mamelor a contat foarte mult pentru copiii fara parinti si va conta de fiecare data cand ne vom propune sa facem ceva. Va multumim, inca o data, in numele tuturor mamelor din initiativa si speram ca aceste actiuni vor continua.
Oricine ne poate sprijini, fie urmand exemplul mamelor cu initiativa, fie facand cunoscute faptele lor. Multumim inca de pe acum tuturor celor care simpatizeaza cu Initiativa mamelor si vor sa ajute!
joi, 5 iunie 2008
De ziua copilului

De ce aceasta campanie? Am vrut ca si copiii fara parinti sa simta ca e ziua lor si se pare ca am fost in asentimentul multor mamici (si nu numai). Astfel, mamicile din Timisoara, Craiova, Pitesti, Constanta si Bucuresti au donat personal de 1 iunie dulciuri copiilor din orfelinatele si centrele de plasament din aceste orase. Vom reveni curand cu fotografii trimise de mamicile generoase.
Acţiunea de 1 iunie are menirea de a incuraja toti oamenii obisnuiti din tara sa se implice in cat mai multe activitati in beneficiul mamelor si al copiilor. Speram ca aceasta campanie sa demonstreze forta solidaritatii mamelor si sa le motiveze pe acestea sa iasa din anonimat a declarat, intr-un mesaj adresat presei nationale, Teodora Sofronie, Presedinte Initiativa mamelor.
Initiativa mamelor si medicii de la Clinica de Pediatrie a Spitalului Fundeni, Sectia de Hematooncopediatrie. Gazdele noastre si ale celor cativa jurnalisti prezenti au fost Manager-ul General al Spitalului Fundeni Dr. Constantin Nicolae Popa si seful sectiei de Pediatrie, Prof Dr. Constantin Ariton.
Copii au desfacut jucariile in prezenta noastra si a celor catorva jurnalisti care au acceptat invitatia noastra. S-au jucat indelung si credem ca le-a placut surpriza noastra. A fost o incantare sa-i vedem jucandu-se si bucurandu-se.
Aceasta actiune a fost posibila datorita donatiei in valoare de 12500 RON pe care Initiativa Mamelor a obtinut-o de la Dr. Oetker Romania. Jucariile pentru camera de joaca a micutilor au fost donate de catre angajatii agentiei de comunicare cu ajutorul careia am organizat aceasta actiune.