miercuri, 4 martie 2009

Cât costă naşterea în spitalele din România?

Teoretic gratuită, aducerea pe lume a unui copil într-un spital de stat poate depăşi 2.000 de lei. În maternităţile de stat, pacientele ajung să dea sute de lei medicului, anestezistului şi infirmierei. O alternativă o reprezintă spitalele particulare.

În majoritatea cazurilor, pentru operaţia de cezariană se oferă mai mulţi bani decât pentru o naştere normală. În plus, dacă pacienta urmează să facă anestezie peridurală, este nevoită să-şi cumpere trusa, care costă în jur de 100 de lei. La onorariile acordate medicului obstetrician şi celui anestezist se adaugă şi cele acordate medicului neonatolog, moaşei, asistentelor sau infirmierelor.

Rezervele de la stat, alternativă

Una dintre cele mai moderne maternităţi de stat din ţară, Spitalul Clinic Filantropia are rezerve moderne, cu maximum trei locuri, pentru care pacienta poate plăti 300 de lei pe noapte. Şi maternitatea de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti are două rezerve, care pot fi închiriate cu maximum 150 de euro. În schimb, la Spitalul de Urgenţă Elias, pacientele sunt mutate, imediat după naştere, în rezerve modernizate, fără a plăti.

Maternităţile private, din ce în ce mai căutate

Româncele cu posibilităţi financiare pot alege maternităţile particulare. La Spitalul Euroclinic din Bucureşti, o naştere normală costă 6.000 de lei, iar o cezariană, 9.000 de lei. La spitalul Life Memorial, atât naşterea normală, cât şi cea prin cezariană costă 4.950 de lei.

În preţ sunt incluse consultaţia, tratamentele şi consumabilele, dar nu şi cazarea, care costă între 290 de lei şi 580 de lei. Şi în ţară există maternităţi moderne, una dintre ele fiind Gynia, un spital privat din Cluj-Napoca. Aici, naşterea normală costă 4.170 de lei, iar cezariana cu indicaţie medicală, 6.000 de lei.

Naştere în apă pentru 2.000 de euro

Maternitatea Regina Maria, din cadrul Centrului Medical Unirea (CMU) din Bucureşti, le oferă pacientelor posibilitatea naşterii în apă. „Cada de naştere este asemănătoare celor folosite în sistemul privat nemţesc, care asigură condiţii superioare de sterilitate”, declară reprezentanţii CMU. Preţul naşterii în apă este de 2.280 de euro. La maternitatea Regina Maria, preţul unei naşteri variază între 1.880 şi 3.000 de euro, în funcţie de tipul naşterii (normală sau cezariană), şi de titlul medicului ginecolog.

Naştere de 5 stele în străinătate

Una dintre cele mai cunoscute maternităţi din Elveţia, „Clinique des Grangettes” oferă condiţii de lux femeilor care aleg să nască aici, inclusiv româncelor. O naştere normală ajunge la aproape 20.000 de euro şi include şase zile de cazare, pensiune completă, îngrijirea nou-născutului şi a lăuzei şi asistenţă medicală. Cezariana se ridică la 23.500 de euro şi acoperă nouă zile de cazare.

Sursa: Adevarul

Un comentariu:

  1. Eu am nascut cu infirmiera ptr. ca doctori nu erau de garda, iar asistentele dormeau iar daca indrazneai sa le "deranjezi" nu te spala toata Dunarea. Nu spun ce vocabular au de parca ar fi facut studiile la Casa de toleranta si cum stiu ele sa trateze pacientele de la obstretica ginecologie.

    RăspundețiȘtergere