miercuri, 3 decembrie 2008

Venituri admise pentru indemnizaţia de mamă

Revenim cu informatii despre indemnizatia pentru cresterea copilului. Desi normele de aplicare ale legii nu au fost publicate inca in Monitorul Oficial si proiectul acestora nu a fost facut public, aflam din Gandul care vor fi veniturile admise pe baza carora se va calcula procentul de 85% ce va reprezenta indemnizatia pentru cresterea copilului.

Pe lista propusă de Ministerul Muncii s-a pus aproape totul – de la salarii şi drepturi de autor până la veniturile din vânzarea florilor sau zarzavaturilor
Recalcularea se face la agenţiile judeţene de Prestaţii Sociale, după 01.01. 2009

Ministrul Muncii a dat asigurări mamelor că de la 1 ianuarie 2009 vor putea beneficia de legea care le dă dreptul să obţină 85% din venituri pentru creşterea copilului, dar nu mai puţin de 600 de lei, la care se adaugă câte 200 de lei pentru fiecare copil mai mic de 2 ani aflat în îngrijire. Legea nu se poate aplica, deocamdată, deoarece nu au fost publicate normele de aplicare. Ministrul spune însă că proiectul normelor a fost deja elaborat şi va fi aprobat în prima şedinţă de guvern.
Proiectul nu a fost distribuit presei pentru că, spun oficialii ministerului, poate suferi modificări în şedinţa de guvern. Totuşi, Teodora Bertzi, secretar de stat în Ministerul Muncii, a dezvăluit propunerea privind veniturile care vor fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Astfel, mama va putea primi 85% din veniturile înregistrate cu 12 luni înainte de naştere, indiferent dacă este vorba de salarii, venituri din activităţi independente sau din activităţi agricole.

În lista se regăsesc: venituri comerciale, din prestări servicii, din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, arhitect etc, din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente, respectiv brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea.

În fine, în privinţa agricultorilor, se iau în calcul veniturile din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturi, cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole, precum şi din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare.

Din ianuarie, mamele care au deja în îngrijire copii până în doi ani se vor putea duce la sediile judeţene ale Agenţiei de Prestaţii Sociale pentru a cere recalcularea indemnizaţiei după noua lege, luându-se în calcul veniturile înregistrate înainte de naştere. Mamele care nasc după 1 ianuarie îşi vor depune dosarele pentru primirea indemnizaţiei la primării.

Un comentariu:

  1. trebuie depusa doar cerere, sau si alte documente din care sa rezulte aceste venituri?
    daca au fost 2 locuri de munca: unul cu 8 ore/zi si unul cu 2 ore/zi, se vor lua ambele in calcul???

    RăspundețiȘtergere