luni, 16 martie 2009

Naşterea sub apă - 3000 de euro pentru dureri mai mici

  • Metodă Benefică atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş
  • Naşterea are loc într-o cadă specială
  • O astfel de procedură costă între 1.800 şi 3.000 de euro
Medicii ginecologi spun că naşterea sub apă presupune dureri uşoare, travaliu scurt şi un copil sănătos. Această metodă este mai uşoară pentru mamă, iar pentru bebeluş, presupune trecerea graduală şi mai puţin traumatizantă de la mediul intrauterin la cel extrauterin. De asemenea, specialiştii susţin că această metodă de a aduce pe lume un copil îmbunătăţeşte relaţia dintre mamă şi copil. „Această naştere presupune relaxarea muşchilor şi a articulaţiilor, astfel că durerile sunt diminuate. Pentru această naştere, femeii nu i se mai face anestezie epidurală, astfel că naşterea se desfăşoară pe viu”, spune dr. Iosif Niculescu, directorul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Regina Maria“ din Capitală. Travaliul poate să dureze între patru ore şi o zi, timp în care pacienta este strict supravegheată de cadrele medicale. „Pacienta are acces în apă, din momentul în care se declanşează contracţiile. În perioada activă a travaliului, pacienta va sta într-o poziţie semiculcată sau şezândă”, adaugă doctorul Niculescu.

Mai mult, medicii urmăresc starea fătului printr-un sistem special de ascultare a bătăilor cordului fetal sincron, care înregistrează şi contracţiile uterine. Perioada de stat în apă este limitată, astfel că pacienta stă cel mult două ore cu pauze de 15 sau de 30 de minute.

Momentul expulziei se petrece în apă, iar medicii urmăresc ca perineul să nu se rupă. Nou-născutul poate rămâne câteva minute în apă, dar personalul medical are grijă ca faţa bebeluşului să nu mai ia contact cu mediul acvatic. „Expulzia placentei şi eventuala sutură a leziunilor perineale au loc pe masa normală de naştere”, explică dr. Iosif Niculescu. De asemenea, imediat după ce micuţul a venit pe lume, acesta poate fi pus la sânul mamei pentru a mânca. Această naştere se produce într-o cadă specială, iar apa este caldă şi poate fi reglată conform dorinţei pacientei. „Temperatura mediului acvatic, care trebuie să fie pe placul femeii şi care trebuie să îi ofere confort, are rolul de a relaxa musculatura”, adaugă medicul.

Naşterea sub apă presupune cursuri speciale

Medicul Niculescu spune că o pacientă care doreşte să nască sub apă trebuie să urmeze cursuri speciale de pregătire, care constau în gimnastică, acupunctură sau metode alternative. De asemenea, viitoarea mamă va avea o discuţie cu medicul care o va asista la naştere, în care i se va explica procedura, lămuririle ce au loc cu aproximativ două sau trei săptămâni înainte de termenul de naştere. În acelaşi timp, pacienta va beneficia şi de o pregătire psihologică. Mai mult, în cazul în care femeia a ales să nască sub apă, dar durerile sunt insuportabile, venirea pe lume a nou-născutului se va face pe masa de naştere obişnuită. Potrivit medicului Niculescu, această metodă de naştere este interzisă persoanelor supraponderale, celor care prezintă risc de infecţii şi celor pentru care au contraindicaţii medicale.

O astfel de naştere costă între 1.800 şi 3.000 de euro, dar medicii spun că pacienta are parte de o îngrijire profesionistă.

Sursa: Gandul.info

marți, 10 martie 2009

ALARMĂ: Numărul copiilor diabetici s-a triplat

Numărul cazurilor de diabet la copii a crescut de aproape trei ori în ultimele două decenii - un „dezastru metabolic”, susţin specialiştii, care i-au cerut ministrului Sănătăţii să aprobe introducerea unui program naţional de depistare precoce a acestei boli în rândul şcolarilor, program care în momentul de faţă este în stadiul de proiect.

„Este vorba de diabet de tip 2, care nu este dependent de insulină, dar este o formă de boală de care acum două decenii sufereau doar adulţii”, a spus prof. dr. Constantin Ionescu Târgovişte, preşedintele Asociaţiei Medicale Române. Acesta a adăugat că au fost depistaţi cu diabetul de tip 2 şi copii în vârstă de cinci ani. În România sunt aproape 3.000 de copii diabetici. În 1988 erau trei cazuri noi de diabet anual la o sută de mii de copii, iar în 2008 sunt nouă cazuri noi la o sută de mii de copii.

Aproape 2.500 de copii sunt dependenţi de insulină, 500 au diabet de tip 2 şi obezitate.

Aproape 42 la sută dintre diabetici au între zero şi cinci ani, iar 58 la sută au între 6 şi 18 ani, a declarat Ionescu Târgovişte.
Medicii spus că principala cauză a acestui „dezastru metabolic” este alimentaţia bogată în grăsimi. Un al doilea motiv al apariţiei diabetului în rândul copiilor este sedentarismul. (M.Ch.)

Sursa: Gandul.info

vineri, 6 martie 2009

Cand ti-ai sunat ultima data mama?

Romanii sunt mai atasati de mamele lor decat alte popoare, arata ultimul sondaj global realizat de revista Reader's Digest. Realizat online, pe e-mail sau prin telefon, sondajul a relevat ca 73% dintre repondentii romani isi suna zilnic mama, in timp ce englezii sau francezii se prezinta cu procente de 18%.

La categoria “Nu-mi amintesc cand mi-am sunat mama ultima data“, castigatori sunt americanii (16%) si canadienii (14%). Doar 4% dintre romani au declarat ca nu isi amintesc cand au vorbit ultima data la telefon cu mama lor.

Iata rezultatele detaliate ale sondajului Reader's Digest:

Cand ti-ai sunat mama ultima data?

ROMANIA
Azi 73%
In aceasta saptamana 21%
Luna asta 2%
Nu-mi amintesc 4%

MAREA BRITANIE
Azi 18%
In aceasta saptamana 31%
Luna asta 6%
Nu-mi amintesc 2%

SUA
Azi 34%
In aceasta saptamana 26%
Luna asta 8%
Nu-mi amintesc 16%

BRAZILIA
Azi 49%
In aceasta saptamana 14%
Luna asta 6%
Nu-mi amintesc 4%

CANADA
Azi 25%
In aceasta saptamana 30%
Luna asta 17%
Nu-mi amintesc 14%

CHINA
Azi 62%
In aceasta saptamana 20%
Luna asta 9%
Nu-mi amintesc 4%

FRANTA
Azi 18%
In aceasta saptamana 29%
Luna asta 7%
Nu-mi amintesc 9%

GERMANIA
Azi 33%
In aceasta saptamana 42%
Luna asta 18%
Nu-mi amintesc 3%

INDIA
Azi 58%
In aceasta saptamana 35%
Luna asta 3%
Nu-mi amintesc 3%

INDONEZIA
Azi 30%
In aceasta saptamana 41%
Luna asta 11%
Nu-mi amintesc 12%

RUSIA
Azi 20%
In aceasta saptamana 33%
Luna asta 33%
Nu-mi amintesc 1%

Esantioanele au cuprins intre 150 si 7.500 de respondenti, in functie de tara. In Romania, sondajul a fost realizat pe site-ul revistei, www.erd.ro, cu 385 de respondenti.

Sursa: Hotnews.ro

joi, 5 martie 2009

Din cauza lipsei banilor, tot mai multe mame îşi abandonează copiii

Criza financiară loveşte peste tot, chiar şi în copii. De la începutul anului peste 600 de minori au fost abandonaţi de părinţi numai în judeţul Iaşi. Mulţi dintre copii părăsiţi au ajuns în această situaţie fiindcă familia nu mai are din ce trăi. Aşa s-a ajuns în situaţia ca într-o singură zi nu mai puţin de 33 de copii să ajungă în grija statului.

Numărul mamelor care renunţă la cei cărora le-au dat viaţă, din cauza lipsei banilor, creşte de la o zi la alta.

În luna februarie, tot mai mulţi părinti au depus cereri la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, legate de instituirea unor măsuri de protecţie pentru copiii din familiile respective. În general, aceste familii provin din mediul rural şi nu mai au bani ca să-şi întreţină copiii, a declarat purtător de cuvânt la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, Tiberiu Bantaş. La Iaşi se depun în jur de 12 cereri pe zi, iar dintre acestea doar 10-15% sunt ca urmare a cazurilor sociale, restul se referă la abuzuri sexuale sau violenţă în familie. la sfârşitul lunii ianuarie s-au instituit 33 de măsuri de protecţie specială, respectiv plasament de urgenţă pentru familiile care au probleme financiare, a declarat Tiberiu Bantaş.

Sursa: Realitatea.net

De azi, mamele primesc indemnizatia de 85% pentru copii

Incepand de joi, 5 martie, primariile vor plati indemnizatiile pentru cresterea copiilor, dupa noua lege, adica 85% din venitul lunar pe ultimul an.

Banii vor fi trimisi, in perioada 5-28 martie, prin posta sau vor fi virati pe card, informeaza Realitatea TV.

Primele mamici care vor incasa indemnizatia sunt cele care au nascut dupa 1 ianuarie, iar in a doua jumatate a lunii, vor primi banii si cele care au nascut anul trecut.

In ultima sedinta din 2008, Guvernul a aprobat ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa reprezinte 85% din veniturile realizate in ultimele 12 luni.

Indemnizatia nu poate fi insa mai mica de 800 de lei si nici mai mare de 4000 de lei, adica echivalentul a 3 salarii medii pe economie.

miercuri, 4 martie 2009

Cât costă naşterea în spitalele din România?

Teoretic gratuită, aducerea pe lume a unui copil într-un spital de stat poate depăşi 2.000 de lei. În maternităţile de stat, pacientele ajung să dea sute de lei medicului, anestezistului şi infirmierei. O alternativă o reprezintă spitalele particulare.

În majoritatea cazurilor, pentru operaţia de cezariană se oferă mai mulţi bani decât pentru o naştere normală. În plus, dacă pacienta urmează să facă anestezie peridurală, este nevoită să-şi cumpere trusa, care costă în jur de 100 de lei. La onorariile acordate medicului obstetrician şi celui anestezist se adaugă şi cele acordate medicului neonatolog, moaşei, asistentelor sau infirmierelor.

Rezervele de la stat, alternativă

Una dintre cele mai moderne maternităţi de stat din ţară, Spitalul Clinic Filantropia are rezerve moderne, cu maximum trei locuri, pentru care pacienta poate plăti 300 de lei pe noapte. Şi maternitatea de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti are două rezerve, care pot fi închiriate cu maximum 150 de euro. În schimb, la Spitalul de Urgenţă Elias, pacientele sunt mutate, imediat după naştere, în rezerve modernizate, fără a plăti.

Maternităţile private, din ce în ce mai căutate

Româncele cu posibilităţi financiare pot alege maternităţile particulare. La Spitalul Euroclinic din Bucureşti, o naştere normală costă 6.000 de lei, iar o cezariană, 9.000 de lei. La spitalul Life Memorial, atât naşterea normală, cât şi cea prin cezariană costă 4.950 de lei.

În preţ sunt incluse consultaţia, tratamentele şi consumabilele, dar nu şi cazarea, care costă între 290 de lei şi 580 de lei. Şi în ţară există maternităţi moderne, una dintre ele fiind Gynia, un spital privat din Cluj-Napoca. Aici, naşterea normală costă 4.170 de lei, iar cezariana cu indicaţie medicală, 6.000 de lei.

Naştere în apă pentru 2.000 de euro

Maternitatea Regina Maria, din cadrul Centrului Medical Unirea (CMU) din Bucureşti, le oferă pacientelor posibilitatea naşterii în apă. „Cada de naştere este asemănătoare celor folosite în sistemul privat nemţesc, care asigură condiţii superioare de sterilitate”, declară reprezentanţii CMU. Preţul naşterii în apă este de 2.280 de euro. La maternitatea Regina Maria, preţul unei naşteri variază între 1.880 şi 3.000 de euro, în funcţie de tipul naşterii (normală sau cezariană), şi de titlul medicului ginecolog.

Naştere de 5 stele în străinătate

Una dintre cele mai cunoscute maternităţi din Elveţia, „Clinique des Grangettes” oferă condiţii de lux femeilor care aleg să nască aici, inclusiv româncelor. O naştere normală ajunge la aproape 20.000 de euro şi include şase zile de cazare, pensiune completă, îngrijirea nou-născutului şi a lăuzei şi asistenţă medicală. Cezariana se ridică la 23.500 de euro şi acoperă nouă zile de cazare.

Sursa: Adevarul

marți, 3 martie 2009

Vaccinul pentru cancerul de col uterin, in atentia Comisiei Europene

Comitetul pentru medicamente de uz uman al Agentiei Europene a Medicamentului a trimis Comisiei Europene un raport privind cazul a doua fete din Spania vaccinate cu Gardasil impotriva cancerului de col uterin, care dupa imunizare au avut convulsii repetate, prelungite si pierderea cunostintei, informeaza Mediafax.

Pe baza datelor actuale, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMEA a concluzionat ca este putin probabil ca aceste cazuri sa fie legate de vaccinarea cu Gardasil si ca beneficiile medicamentului continua sa depaseasca riscurile. In acest context, CHMP recomanda continuarea vaccinarii cu Gardasil in conformitate cu programele nationale de vaccinare din statele membre.

Ambele fete au fost vaccinate cu aceeasi serie de Gardasil, simptomele aparand la scurt timp dupa vaccinare. In prezent, starea acestora s-a imbunatatit.

In 9 februarie, ca urmare a celor doua cazuri si ca masura de precautie, autoritatea de sanatate publica din Spania a dispus incetarea vaccinarii cu seria de Gardasil implicata. La scurt timp, si autoritatile din Italia au oprit vaccinarea cu aceasta serie. O zi mai tarziu, distributia intregii serii de Gardasil a fost oprita.

CHMP si Grupul de lucru de farmacovigilenta (PhVWP) evalueaza in continuare aceasta situatie. Detinatorului autorizatiei de punere pe piata (DAPP) i s-a solicitat sa furnizeze o analiza completa a seriei, precum si informatii ulterioare despre reactiile adverse ale vaccinului, orice alte cazuri similare si modul in care se poate stabili o legatura intre Gardasil si cazurile aparute in Spania.

Dupa evaluarea tuturor datelor disponibile, CHMP va stabili actiunile necesare. Medicamentul Gardasil al companiei Sanofi Pasteur MSD SNC este un vaccin destinat prevenirii cancerului de col uterin si al altor boli precanceroase produse de papilomavirusul uman (HPV). Medicamentul Gardasil este autorizat in Uniunea Europeana (UE) din luna septembrie 2006.

In actiunea sa de monitorizare continua a medicamentelor, in ianuarie 2009, CHMP a recomandat actualizarea datelor despre Gardasil, in vederea sustinerii informatiei despre lesin ca reactie adversa a vaccinarii, precizand ca uneori este insotita de miscari tonico-clonice (miscari asemanatoare convulsiilor).

Opinia CHMP a fost inaintata Comisiei Europene in vederea adoptarii unei decizii aplicabile in toate statele membre ale Uniunii Europene.

Seria incriminata a fost distribuita si in Franta, Olanda, Italia si Germania. Cu toate acestea, in Germania si Olanda seria respectiva nu a fost utilizata pana in prezent. Pe piata romaneasca se gasesc doua vaccinuri, Cervarix si Gardasil, comercializat in Romania sub numele Silgard.

Sursa: Hotnews.ro

luni, 2 martie 2009

Cât te costă să îţi aduci bebeluşul acasă

Toţi părinţii îşi iubesc copiii şi ar dori să le ofere ce este mai bun. Unul dintre cele mai importante momente din viaţa unui cuplu este reprezentat de venirea pe lume a unui copil. Dacă este şi primul, emoţiile sunt mai mari.

În orice familie, evenimentul naşterii unui copil este îndelung pregătit. De fiecare dată, sfaturile rudelor experimentate, ale prietenilor deveniţi deja părinţi, ale obstetricienilor şi ale neonatologului sunt binevenite. Lor li se adaugă informaţiile utile cuprinse în cărţile de specialitate.

Statul contribuie la încurajarea natalităţii

"Nicio mamă angajată nu va primi mai puţin de 8 milioane de lei vechi-6 milioane indemnizaţia, plus 2 alocaţia de stat- dar nici mai mult de 40 de milioane de lei vechi (1.000 de euro)", preciza premierul Emil Boc, la sfârşitul anului trecut.

În plus, tot prin hotărâre guvernamentală, tinerele mame vor primi suma de 150 de lei, considerată necesară pentru achiziţionarea trusoului bebeluşului. Dacă suma este suficientă, sau câţi bani ar trebui să adauge tinerii părinţi poate hotarî fiecare, în primul rând în funcţie de buget.

Evz.ro a făcut o „excursie” prin mai multe magazine, s-a ferit de cele de fiţe, a comparat preţuri, în încercarea de a alcătui trusoul complet.


Preţul face diferenţa

Prima oprire a fost un magazin de cartier. „De cartier” doar cu numele pentru că, în rest, este aliniat normelor occidentale-are site de prezentare- şi este capabil să mulţumească până şi cei mai exigenţi clienţi. „Pentru viitoare mămici şi copiii lor minunaţi”, Junoland este magazinul din Militari unde, în primul rând, primeşti sfaturi utile în ceea ce priveşte trusoul nou-născutului. Aici am aflat de la bun început că „Dacă vrei să-ţi aduci bebeluşul acasă ai nevoie, în medie, de 500 de lei”. Adică de trei ori suma oferită de Guvern.

La fel ne-au spus şi tinerele reprezentante ale magazinului „Piciul” din centrul Comercial Unirea. Acestea însă au scăzut suma, nu cu mult „ Am auzit că au scos copilul din casă şi cu trei milioane jumătate, patru”.

Aceleaşi informaţii le-am primit şi la farmacie. Este adevărat că aici se găsesc numai anumite produse destinate nou-născuţilor, dar, oricine doreşte ca bebeluşul să fie în siguranţă din toate punctele de vedere trebuie să apeleze la sfatul profesioniştilor. Aici pot fi găsite scutece tetine, suzete, lapte şi toate produsele parafarmaceutice destinate copiilor, încă din prima zi de viaţă.


Magazinele cu renume nu sunt neapărat cele mai scumpe. Recunoaşterea au primit-o în urma profesionalismului dar, mai ales, ca urmare a preţurilor accesibile şi a gamei variate de produse.

Diana şi Cosmin sunt doi tineri, părinţi în devenire. I-am întâlnit la ieşirea din magazin. Făcuseră cumpărături pe ultima sută de metri, întrucât Diana urma să nască peste două săptămâni. I-am întrebat cât au cheltuit. Cu zâmbetul pe buze, prea fericiţi în aşteptarea momentului, au răspuns: 20 de milioane şi „am luat numai strictul necesar”.

O privire de ansamblu ne indică existenţa unui echilibru al preţurilor practicate în magazinele de cartier, cele specializate, farmacii şi site-urile de unde pot fi cumpărate online articole pentru copii. Însă, ce poate fi observat, în urma unor calcule simple, este că banii acordaţi de Stat pentru alcătuirea trusoului nou-născutului nu sunt nici pe departe suficienţi.

ProdusMagazin de cartierMagazin specializat FarmacieSite-uri specializate
Junoland„Piciul”(Unirea Shopping Centre)Helpnet Militari
Necesare la externare
Cămaşuţă 7,00 lei 7,90 lei -
Bluză de corp 8,00 ÷ 9,00 lei 8,00 ÷ 9,00 lei - 10,00 lei
Panataloni 8,00 lei 7,90 lei - 19,00 lei
Salopete cu talpă 15,00 ÷ 23,00 lei 19,90 lei - 19,00 lei
Body-uri 13,00 ÷17,00 lei 11,90 lei - 14,00 lei
Căciuliţe din bumbac 4,00 lei 3,90 lei - 4,00 lei
Căciuliţe de exterior 10,00 ÷ 40,00 lei 21,00 ÷ 24,00 de lei - 15,00 lei
Şosete 4,00 ÷ 6,00 lei 4,90 lei - 5,00 lei
Botoşei 2,00 ÷ 2,50 lei 5,90 lei - 6,00 lei
Dresuri 10,00 ÷ 15,00 lei 12,90 lei - -
Scutece de unică folosinţă 24 buc/pc - 19,50 lei - 43 buc/pc- 36,73 lei 24 buc/pc ÷ 19,00 lei
Scutece refolosibile - 3,90 lei
29,00 ÷ 133,00 lei
Păturică 10,49 lei 39,00 lei (subţire) ÷ 59,90 lei (groasă) 10,43 lei (5 buc) 113,00 lei
TOTAL PARTIAL 110.99 ÷ 161.49 lei 147,70 ÷ 172,00 lei 47.16 lei 253,00 ÷ 357,00 lei
În camera bebeluşului
şi necesare igienei zilnice
Salteluţă 180,00 lei 139,00 lei
84,00 ÷ 328,00 lei
Cearşaf de bumbac 10,00 lei - - 47,00 lei
Lenjerie 55,00 ÷ 60,00 lei 69,90 lei - 31,00 ÷ 169,00 lei
Cădiţă de baie 52,00 lei (mică) ÷ 68,00 lei (mare) 89,90 lei (cu forme) - 80,00 lei (anatomică)
Prosoape din bumbac cu glugă 15,00 ÷ 28,00 de lei 29,00 lei - 30,00 lei
Forfecuţă pentru unghii rotunjite 12,00 lei - 14,24 lei 13,00 lei
Pătură pentru pătuţ 12,00 ÷ 95,00 lei 84,90 lei - 100,00 lei
Ulei de corp 3,00 ÷15,00 lei 17,90 lei 12,75 lei 11,00 lei
Pudră -
10,00 lei 8,00 lei
Şerveţele umede
10,90 lei 10,00 lei 12,00 lei
Aspirator nazal
13,90 lei
9,00 lei
Babete 3,90 lei 8,90 lei - -
Perie pentru bebeluşi - 9,90 lei 10,00 lei 13,00 lei
Biberoane cu capac - 21,00 de lei 9,81 ÷ 33,24 lei 8,00 ÷ 25,00 lei
Tetine pentru lapte - 9,90 ÷15,90 lei 6,09 ÷ 17,81 lei 10,00 ÷ 117,00 lei
Suzete -
11,00 lei 7,00 ÷ 23,00 lei
Perie de curăţat biberoanele 10,00 lei 21,90 lei 18,00 ÷ 20,00 de lei -
Şampon fără lacrimi 10,00 lei 33,00 lei
8,00 lei
Beţigaşe de urechi pentru copii 4,00 lei
4,13 lei 50,00 lei
Cremă pentru pielea iritată 9,00 lei 10,00 lei 3,96 ÷ 28,25 lei 12,00 lei
Cărucior 180,00 ÷ 900,00 lei (cu dotări) 400,00 ÷ 2600,00 lei (multifuncţional) - 208,00 ÷ 2400,00 lei (dublu)
Genţi pentru mămici 62,00 lei 139,90 ÷174,90 lei - 22,00 ÷ 333,00 lei
Marsupii/Portbebe 53,00 ÷ 84,00 lei 54,90 ÷ 249,00 lei - 105,00 ÷ 280,00 lei
Masă pentru înfăşat
349,90 lei - 274,00 ÷1000,00 lei
Pătuţ din lemn 480,00 lei 699,00 lei (cu baldachin) - 250,00 ÷ 500,00 lei
Pat pliant 315,00 ÷ 420,00 lei (cu masă) 289,00 ÷ 799,00 lei - 241,00 ÷ 1000,00 lei
TOTAL PARTIAL 1465,90 ÷ 2450,90 lei 2502,00 ÷ 5447,80 lei 109,98 ÷ 171,42 lei 1633,00 ÷ 6568,00 lei





TOTAL 1576,89 ÷ 2612,39 lei 2649,70 ÷ 5619,80 lei 157,14 ÷ 218.58 lei 1886,00 ÷ 6925,00 lei

Sursa: Evenimentul Zilei