vineri, 27 februarie 2009

Ecaterina Andronescu vrea să reducă numărul de ore predate în şcoli

Elevii ar putea să stea mai puţin la şcoală şi să parcurgă lecţii mai aerisite, începând cu anul viitor. Anunţul a fost făcut de către ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a spus, ieri, la finalul unei întâlniri cu liderii sindicali, că elevii au în prezent un orar prea încărcat: „Am lucrat pe planurile de învăţământ, pe curriculum, pentru că din păcate aproape în toate specializările numărul de ore este între 33 şi 38 pe săptămână, ceea ce este absolut îngrozitor de mult.

Trebuie să reducem puţin numărul de ore pe săptămână ca să creştem randamentul elevilor şi calitatea învăţământului. Se va reduce şi din materie. Există un proiect care încearcă să regândescă curriculum-ul dintr-unul cu accent pe acumularea de informaţie cum este acum, într-un curriculum care pune accentul pe formarea de competenţe. Este o procedură puţin mai dificilă şi sperăm să o terminăm până la sfârşitul anului şcolar". (R.F.)

Sursa: Gandul.

joi, 26 februarie 2009

Bebelusii - victime in cazuri de malpraxis

Dragele mele,

Vrem sa va vorbim azi despre o realitate cutremuratoare si din pacate din ce in ce mai prezenta la stirile si in ziarele noastre: cazurile de malpraxis si suferinta provocata unor oameni fara nicio vina.

Destine curmate din neatentie, dezinteres, lipsa de profesionalism. Primind pe email povestea unei mame care a trecut printr-o astfel de experienta cutremuratoare, am incercat sa cautam pe internet informatii si despre alte cazuri de malpraxis in care au fost implicate mame si copii. La o simpla cautare, multitudinea de cazuri pe care am gasit-o ne-a ingrozit si ne-a determinat sa va atragem si noi atentia asupra acestui subiect.

O astfel de situatie este greu predictibila, pentru ca, in momentele de cumpana, inaintea unei nasteri sau inainte de a suferi o interventie chirurgicala de exemplu, nu prea poti face mare lucru decat sa ai incredere in medicul ce te va opera si sa speri ca este un profesionist si ca va face tot ce ii sta in putinta pentru ca pacientul sau sa treaca prin aceasta experienta cu bine. In cele mai multe dintre cazuri asa se si intampla. In altele insa, situatia nu este deloc ceea ce ar trebui sa fie si rezultatele sunt dintre cele mai dureroase.

Cu toate astea, daca am sti din timp anumite informatii, am reusi sa diminuam riscurile la care am putea fi supusi in momentul in care alegem un spital sau altul, un doctor sau altul.

In general, majoritatea viitoarelor mame se intereseaza din timp si planifica unde si cu cine va naste, nelasand la voia sortii acest important lucru. Totusi sunt multe cazuri in care asteptarile le-au fost inselate in modul cel mai grav cu putinta, reputatia unor medici sau asistente medicale depasindu-le cu mult abilitatile practice si profesionalismul.

Nu este normal ca in Romania anului 2009 sa mai existe astfel de "intamplari". Nu este normal ca bebelusi nevinovati sa fie scutiti de dreptul la viata sau mutilati pur si simplu intr-un minut de neatentie sau graba, lipsa de interes sau bani.

Sistemul sanitar are lacune foarte mari. Cu toatele stim asta. Poate daca am spune mai multe, mai des despre situatiile de care ne lovim fiecare am reusi sa mai schimbam cate ceva, astfel incat sa ne fie noua mai bine.

Va rugam, dragi mamici, daca ati trecut prin situatii similare cu cele din articolele de mai jos, sa ne spuneti. Sa putem spune si altora ca noi sa stim de cine si de ce sa ne ferim si sa apelam cu incredere la oameni care isi fac meseria cu dedicatie, de medici care au salvat vieti, care au adus pe lume bebelusi sanatosi si care au facut mame fericite.

Accesand linkurile ce urmeaza, veti gasi povesti triste ale unor mame ca si noi care au avut ghinionul de a se afla intr-un moment nepotrivit intr-un loc nepotrivit.


Senatul scoate din priză calculatoarele pentru elevi

MECI vrea ca elevii să utilizeze calculatoarele cumpărate din bani publici la şcoală, nu acasă

Elevii de liceu care încă mai aşteaptă să primească din partea Ministerului Educaţiei (MECI) calculatoare pe care să le poată utiliza acasă îşi pot pune pofta-n cui. Senatul a respins, ieri, ordonanţa guvernului care asigura fiecărui elev de clasa a IX-a şi a X-a câte un calculator tip desktop destinat studiului la domiciliu. Raportul de respingere întocmit de comisia de învăţământ a fost aprobat cu 50 de voturi pentru şi 19 voturi împotrivă, după ce conducerea MECI i-a invitat pe parlamentari să pună capăt proiectului demarat de fosta guvernare liberală.

„Considerăm mult mai profitabil pentru elevi asigurarea calculatoarelor chiar în sala de clasă, astfel încât toate orele din programă să poată beneficia de aportul lor. Mai amintim că ministerul susţine achiziţionarea de calculatoare care intră în posesia elevilor pentru a fi utilizate acasă, prin programul Euro 200”, a spus secretarul de stat, Oana Badea, afirmând că fostul ministru, Anton Anton, a comunicat printr-o notificare încetarea de drept a contractului, pentru că liderul consorţiului Altex, care trebuia să livreze calculatoarele, nu a constituit garanţia de bună execuţie în termen legal.

Din cei 450.000 de elevi ce urmau să beneficieze de programul MECI, doar 1551 au primit, până în prezent calculatoare, deşi prima tranşă, care a demarat în luna noiembrie avea planificat un număr de 3000 de astfel de aparate. Cheltuirea celor 200 de milioane de euro, implicate în proiect a stârnit, anul trecut, mai multe critici, Ecaterina Andronescu declarându-şi dezaprobarea faţă de iniţiativa predecesorilor săi, imediat după preluarea şefiei învăţământului. Decizia finală în cazul respingerii ordonanţei va fi luată de Camera Deputaţilor. (R.F.)

Sursa: Gandul

marți, 24 februarie 2009

Liceele mari vor admitere din 2010

Dascălii de la colegiile centenare vor alt sistem de selecţie a elevilor în clasa a IX-a, deoarece tezele cu subiect unic sunt nerelevante. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că noile legi ale educaţiei vor da posibilitatea liceelor să-şi organizeze singure modalitatea de admitere.

Profesorii de la 40 de colegii centenare vor să introducă examenul de admitere la liceu din anul şcolar 2010-2011.
Cadrele didactice de la cele mai mari licee din România spun că tezele cu subiect unic sunt nerelevante ca modalitate de testare pentru clasele a şaptea şi a opta.
Reuniţi la sfârşitul săptămânii trecute, la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, în cadrul Asociaţiei Colegiilor Centenare, profesorii au propus Ministerului Educaţiei să schimbe sistemul de examinare a elevilor.

Astfel, începând cu anul şcolar 2010-2011, fiecare liceu să poată organiza propria testare a elevilor.

Dascălii vor ca admiterea la liceu să fie dată mai devreme de luna iulie, astfel încât cei picaţi să poată fi redistribuiţi la şcolile unde mai rămân locuri neocupate. „Au fost cazuri când elevi cu note de 9,70 la tezele cu subiect unic au rămas corigenţi sau au obţinut medii foarte mici după ce au intrat la liceu“, a spus Octavian Rusu, profesor de fizică la Colegiul „Sf. Sava“ din Bucureşti.

Legea s-a schimbat, tezele au rămas

„Tezele cu subiect unic, aşa cum sunt acum, sunt nerelevante pentru admiterea la liceu, mai ales în zonele rurale, unde notele sunt mult mai mari decât în realitate“, a spus Ioan Onofrei, director la Colegiul Naţional „A.T. Laurian“ din Botoşani. O altă variantă propusă de profesori este ca nota de la admiterea în liceu să fie o medie între tezele cu subiect unic şi media de peste ani din liceu.

Note mai mari în rural

Alţi dascăli spun că tezele cu subiect unic nu îşi mai găsesc rostul în condiţiile unui sistem de învăţământ obligatoriu de 10 clase. „În urmă cu 10 ani, când s-au introdus tezele, învăţământul obligatoriu era de opt ani, şi atunci se justifica testarea capacităţii elevilor. Apoi s-a revenit la sistemul de învăţământ obligatoriu de 10 ani, dar tezele s-au menţinut, deşi nu se mai justifică“, a spus Ioan Pop, directorul de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Satu Mare.

Adrian Horodnic, profesor de istorie la Colegiul Naţional Ferdinand din Bacău, susţine că sistemul de învăţământ „s-a stricat“ din cauza cadrelor didactice.

„Am comparat notele de la tezele cu subiect unic cu cele obţinute de elevi în primul semestru. Am constatat că notele de la teze au fost umflate“, a spus Adrian Horodnic. Dascălii spun că profesorii sunt de vină pentru notele foarte mari pentru că ei supraveghează la examene.

„Notarea nu e deloc obiectivă pentru că tezele sunt corectate de profesorii de la clasă. Admiterea la liceu ar trebui să constea într-o testare pe profil. De exemplu, dacă vor să urmeze limbile străine, atunci vor da examen obligatoriu la limbi străine“, a declarat Oana Topan, profesoară la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă“ din Sighetu Marmaţiei.
"Admiterea în liceu ne-ar permite să triem elevii. Acest lucru îl cer cele mai importante licee din ţară"

George Cazacu
preşedintele Alianţei
Colegiilor Centenare

"Au fost cazuri când elevi cu note de 9,70 la tezele unice au rămas corigenţi sau au obţinut medii foarte mici la liceu"
Octavian Rusu
profesor Bucureşti

"Tezele cu subiect unic sunt nerelevante pentru admiterea la liceu, mai ales în zonele rurale, unde notele sunt mai mari"

Ioan Onofrei
profesor Botoşani

"Notarea nu e deloc obiectivă pentru că tezele sunt corectate de profesorii de la clasă"
Oana Topan
profesoară Sighetu Marmaţiei

Ce propune Andronescu

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu (foto), nu respinge schimbarea modalităţii de intrare la liceu, dar susţine că aşteaptă ca legile învăţământului să treacă prin Parlament.

„Propunerea ministerului este ca liceele bune, unde concurenţa este mare, să-şi poată organiza din anul şcolar 2010-2011 propria modalitate de admitere. Această schimbare va fi cuprinsă în pachetul de legi ale educaţiei pe care îl vom înainta Parlamentului spre dezbatere, la 1 aprilie“, a precizat ministrul Andronescu.

Tezele dezavantajează elevii buni

Într-un raport al Organizaţiei „EDU CER“ se arată că anul trecut la tezele cu subiect unic s-a fraudat masiv, motiv pentru care ar trebui excluse dintre criteriile de admitere la liceu. „În actuala formulă, tezele unice schimbă fundamental ierarhia şi barează accesul elevilor buni la liceele performante“, spune Ştefan Vlaston, preşedintele „EDU CER”. Documentul propune ministerului schimbarea metodologiei de admitere încă din vara lui 2009.

Sursa: Adevarul

vineri, 20 februarie 2009

Sfaturi pentru mamele care alapteaza

Majoritatea soiurilor de lapte pentru copii nu sunt fabricate din produse biologice curate. Sugarii sunt deci pasibili de-a ingera pesticide sau alte deseuri chimice, care pot provoca suferinte grave: astm, alergii, eczeme... Solutia: lapte de mama si hrana pasata

Sfaturi pentru mamele care alapteaza

• Majoritatea soiurilor de lapte pentru copii nu sunt fabricate din produse biologice curate. Sugarii sunt deci pasibili de-a ingera pesticide sau alte deseuri chimice, care pot provoca suferinte grave: astm, alergii, eczeme... Solutia: lapte de mama si hrana pasata, preparata din alimente curate si proaspete.

• Laptele matern intareste sistemul imunitar al copilului. Pruncii hraniti la san au mai putine probleme gastrice si respiratorii, mai putine eczeme si diabet, in comparatie cu copiii care beau lapte artificial.

• Sindromul mortii subite prin hrana este redus.

• Alaptatul creeaza o legatura privilegiata intre mama si prunc.

• Mamele care alapteaza trebuie sa se hraneasca sanatos si echilibrat. Sunt excluse cafeaua, alcoolul si medicamentele, picanteriile si alimentele care contin aditivi chimici.

• Mancati putin, dar des, pentru a va mentine un bun nivel energetic.

• Odihniti-va cat mai des posibil.

• Beti cel putin doi litri de lapte pe zi, pentru a compensa pierderea de lichid.

• Consultati un medic sau o moasa cu experienta, daca aveti probleme cu alaptatul.

• Alimentele gata preparate pentru copii contin adesea zahar, ceea ce creeaza complicatii pe termen lung. Obezitatea infantila a devenit deja o problema de sanatate. Zaharul favorizeaza cancerul, bolile de ficat, problemele oculare si cutanate, diabetul.

• Aciditatea continuta in sucurile industriale de fructe poate fi daunatoare pentru emailul dintilor copiilor. Sucurile nebiologice contin si urme de pesticide.

Sursa: Formula As

joi, 19 februarie 2009

Şcoală la plic

Criza financiară a ajuns şi în unitatile de învăţământ. La Şcoala Generală 113 din Bucureşti, părinţii care vor să-şi înscrie copiii în clasa întâi, pe lângă actele necesare, trebuie să aducă şi 50 de coli xerox, două pixuri cu gel, cinci plicuri mari, cinci plicuri mici şi cinci mape din plastic.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti spun că legea interzice perceperea unor taxe sau sponsorizări din partea părinţilor pentru a-şi înscrie copiii în clasa I.
În faţa camerei de luat vederi, conducerea şcolii susţine că părinţii nu sunt obligaţi să aducă rechizitele pentru a-şi înscrie copiii in clasa întâi.
Părinţii care citesc anunţul cu actele necesare înscrierii se conformează cerinţelor deşi susţin că nu este normal să li se ceară coli, pixuri şi mape pentru înscriere.

Sursa: Realitatea.net

Mamele fara acte le dau batai de cap medicilor

Multe femei care vor sa-si paraseasca copilul se razgandesc

Femeile insarcinate, care nu se prezinta cu actele atunci cand merg sa nasca, sunt luate la intrebari de autoritati. Acestora le este verificata identitatea cu ajutorul Politiei, iar cele care isi dau un nume fals sunt prinse cu minciuna.


„Cand ne vin fara acte, anuntam la 112 dispeceratul de Politie, care preia cazul pentru identificarea persoanei. Ei ne comunica prin telefon apoi daca persoana in cauza este sau nu cea care a declarat. Noi preluam CNP pentru foaia de observatie, iar daca a mintit, ei se ocupa de caz mai departe”, ne-a spus Gabriela timbota, asistenta sefa de la Clinica Bega a Spitalului Judetean.

Medicii de la maternitatile din oras se intalnesc destul de des cu femei insarcinate care vin sa nasca la Urgente si nu au acte, ele neavand domiciliul in Timis, multe dintre acestea spun ca sunt in trecere prin oras. Cu aceste cazuri sunt ceva mai atenti pentru ca ele nu isi dau numele adevarat si este posibil sa isi paraseasca mai apoi copilul. Asistentii sociali si psihologul din maternitate intervin pentru a convinge mama sa-si pastreze nou-nascutul. „Cazurile sociale sunt consiliate si indrumate apoi catre centrele sociale din oras, unde pot sta in conditii decente cu bebelusii lor“, a mai adaugat Gabriela Timbota.

Sursa: Agenda.ro

miercuri, 18 februarie 2009

Preotii sustin un program de consiliere pre si post avort

Episcopia Aradului a initiat un program de consiliere pre si post avort in Spitalul de Obstetrica si Ginecologie "Salvator Vuia" din Arad, ca urmare a cresterii numarului de avorturi in tara.

Preotul Mircea Bupte, consilier social in cadrul Episcopiei Aradului, a precizat, miercuri, ca programul se deruleaza prin Sectorul social filantropic al Episcopiei si va oferi servicii specializate tuturor tinerelor aflate in pragul savarsirii unui avort, informeaza NewsIn.

Preotul Mircea Bupte, consilier social in cadrul Episcopiei Aradului, a precizat, miercuri, ca programul se deruleaza prin Sectorul social filantropic al Episcopiei si va oferi servicii specializate tuturor tinerelor aflate in pragul savarsirii unui avort, informatii cu privire la alternative ale avortului, plasament sau adoptie, prezentarea riscurilor unui avort, a traumei post avort, precum si ajutoare materiale si/sau financiare.

Consilierul social din cadrul Episcopiei Arad a mai mentionat ca serviciile se vor extinde si in privinta consilierii post avort, oferite atat in incinta Spitalului Matern din Arad, cat si la Centrul Social "Sfintii Cosma si Damian" al Episcopiei. "La Centrul Social sunt cabinete medicale care ofera asistenta medicala gratuita, iar prin intermediul acestora vom monitoriza tinerele dupa externarea din spital", a mai spus Mircea Bupte.

Conducerea Spitalului de Obstetrica si Ginecologie "Salvator Vuia" din Arad a precizat ca in cursul anului 2008, la aceasta unitate spitaliceasca au fost efectuate aproximativ 1.500 de avorturi. La acest numar se adauga avorturile efectuate la cabinetele medicale private din judet.

De asemenea, la Spitalul Matern din Arad au fost inregistrate, in 2008, 3.500 de nasteri, dintre care 280 au fost consemnate in randul minorelor.
Sursa: ziare.com

Cum primiţi prima pentru nou-născut

Mamele interesate de obţinerea alocaţiei pentru copilul nou-născut trebuie să se adreseze Serviciului de protecţie socială. Peste 5.000 de mămici din judeţul Mureş au încasat, anul trecut, această alocaţie.

Alocaţia pentru copiii nou-născuţi se acordă o singură dată, până când copilul împlineşte un an. Suma de bani se acordă doar pentru primii patru copii născuţi, indiferent dacă mama are loc de muncă sau nu. Alocaţia are valoarea de 230 de lei, iar banii se ridică de la primărie.

Dacă în luna decembrie aceşti bani au întârziat să apară, deoarece bugetul pentru anul 2009 nu era încă aprobat, în acest an nu mai există probleme în acordarea alocaţiilor. „Fiecare dosar primit la Serviciul de protecţie socială pentru alocaţia pentru nou-născut este analizat de către funcţionarii Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale, se face un centralizator şi se solicită de la Ministerul Muncii sumele necesare. Banii se virează apoi către primării, urmând ca mămicile să îi ridice. Deşi în decembrie 2008 au fost întârzieri cu plata acestor bani, în ianuarie 2009, am primit toate sumele solicitate şi suntem la zi cu plăţile alocaţiilor”, a precizat Ioan Oprişor, director adjunct al AJPS Mureş.

Mămicile interesate de obţinerea alocaţiei pentru copilul nou-născut trebuie să se adreseze Serviciului de protecţie socială din oraşul în care locuiesc şi să depună un dosar ce cuprinde:
  • o cerere tip
  • certificatul de naştere al copilului, în original şi copie
  • cartea de identitate a ambilor părinţi.
  • certificatul de naştere al celorlalţi copii ai familiei, în original şi copie
  • certificatul de căsătorie în original şi copie.
  • pentru copiii care s-au născut în altă localitate decât cea de domiciliu a mamei, trebuie prezentată o adeverinţă eliberată de primăria localităţii pe raza căreia s-a născut copilul, din care să rezulte că nu a depus dosar pentru acordarea alocaţiei de stat şi alocaţiei pentru copil nou-născut.
Conform datelor oferite de la AJPS Mureş, aproximativ 5.600 de părinţi au primit anul trecut alocaţia pentru nou-născut, iar valoarea sumelor accordate depăşea 900.000 de lei. În 2008 la Târgu-Mureş au fost înregistrate 1.456 de astfel de cereri.
Sursa: Adevarul

marți, 17 februarie 2009

De serviciu pe şcoală

Deşi inspectoratele şcolare nu încurajează instituţia „elevului de serviciu“, copiii, părinţii şi profesorii închid ochii la această formă de chiul motivat.

Elevii abia aşteaptă ziua în care sunt de serviciu pe şcoală. Pentru câteva ore sunt mâna dreaptă a profesorului de serviciu, trec în condică vizitatorii instituţiei, transmit mesaje, interzic intrarea colegilor în cancelarie şi, cel mai important, nu merg la cursuri. În plus, sunatul pentru pauze este reglat în funcţie de ceasul copiilor, care oricum ticăie în favoarea lor.

În fiecare instituţie de învăţământ s-a format şi o mică „mafie“ a serviciului pe şcoală, astfel că elevii care nu vor să-şi îndeplinească această îndatorire, ci să meargă în schimb la ore, sunt înlocuiţi, la cerere, cu cei mai puţin interesaţi de şcoală. Asemenea fondului clasei, serviciul pe şcoală este considerat inutil de părinţi, acceptat cu bucurie de copii şi consimţit de profesori.

„E mişto!“


„N-am făcut până acum, dar ni s-a spus că o să facem. E mişto! Facem anunţuri la clase, sunăm de intrare şi de ieşire şi nu ne pune nimeni absenţe“, defineşte conceptul o liceeană de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“, la ieşirea din librăria de lângă şcoală. Purtătoarea blondă a trei cercei într-o ureche şi a ghiozdanului lăsat pe un umăr ştie că nu greşeşte dacă vorbeşte în numele tuturor colegilor ei: „Ne place să facem de serviciu“.

Şi elevii de gimnaziu sunt încântaţi că sunt de serviciu, nu neapărat că lipsesc de la ore, ci că le sunt de folos profesorilor. „Noi nu lăsăm pe toată lumea să intre în şcoală, pe cei care intră îi trecem într-o condică, facem anunţuri la clase. E interesant şi ne place“, spune o elevă de clasa a V-a de la Şcoala Generală nr. 81, consimţind că oricum le vine rândul cam greu, abia la două luni.

Chiar dacă nu văd eficienţa prezenţei copiilor la intrarea în şcoală, părinţii sunt îngăduitori.

„Şi eu am făcut pe vremea mea de serviciu. Oricum, eu îţi demonstrez că intru în şcoală cu tot cu portar şi cu tot cu elev de serviciu. Ei n-au nicio autoritate şi mai pierd şi orele. Pierd vremea degeaba, e ca o chiu langeală“, spune Felicia Lazăr, aşteptând pe o bancă, la soare, să-şi ia copilul de clasa întâi de la şcoală. Consideră că serviciul la licee poate avea efectul dorit. „Dacă ar fi mai mari şi s-ar pune problema drogurilor sau a bătăilor, cred că elevii de serviciu ar afla mai uşor şi ar putea să anunţe pe cineva“, crede femeia.

Să fie linişte în şcoală


Conducerile şcolilor sunt mândre că reu şesc să menţină ordinea cu ajutorul ele vilor.

„Trebuie să vedeţi ce linişte e la noi. Chiar acum am vorbit cu nişte fetiţe de serviciu care făceau teste la geografie. Elevii comunică între ei, nu pierd nimic de la ore“, este convinsă Mihaela Marco vici, directorul adjunct al Şcolii Gene rale nr. 81.

Nici la liceu nu se consideră că serviciul pe şcoală ar periclita pregătirea elevilor, mai ales că un copil ajunge să fie de serviciu o singură dată pe an. „Rolul lor este bine precizat. Trebuie să stea cineva care cunoaşte persoanele din şcoală şi îi poate îndruma pe cei care nu cunosc şcoala“, explică directorul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul“, Sever Popa.

REGULAMENT
Îndatorire doar pentru profesori

Serviciul pe şcoală al elevilor este menţionat în regulamentul de ordine interioară al şcolilor, dar intră în contradicţie cu regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. În acesta din urmă, excepţiile pentru care sunt motivate absenţele elevilor sunt: îmbolnăvirea, depistarea unei boli contagioase în familie sau alte „cazuri de forţă majoră, dovedite cu acte legale“. Chiar dacă nici reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) nu încurajează serviciul pe şcoală pentru elevi, ci doar pentru profesori, şcolile au totuşi libertatea de a opta pentru astfel de atribuţii pentru „învăţăcei“, în virtutea unei tradiţii moştenite. „Fiecare unitate de învăţământ are un regulament intern care vizează serviciul pe şcoală pentru cadrele didactice, dar, evident, pot face şi copiii. Totuşi, trebuie făcut în aşa fel încât să nu lipsească elevii de la ore, iar paza este asigurată evident de firmele de pază. Dacă există situaţii de conflict de exemplu, pe coridoare, trebuie să intervină un profesor, nu un copil“, spune purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.

Sursa: Evenimentul Zilei

luni, 16 februarie 2009

Şanse pentru copiii bolnavi de cancer

Cu tratamentul potrivit, jumătate din copiii depistaţi cu tumori maligne înving boala. Anual sunt diagnosticaţi în România aproximativ 600 de copii cu cancer. Cu cât afecţiunea este depistată mai devreme, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copiilor cu Cancer, marcată ieri, medicii au tras un semnal de alarmă cu privire la numărul în creştere al cazurilor de copii depistaţi cu tumori maligne.
Anual, sunt raportate în România 10 noi cazuri de cancer la 100.000 de copii de până în 14 ani, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii. Acestora li se adaugă şi adolescenţii de până în 19 ani. Datorită tratamentelor moderne, mortalitatea în rândul copiilor cu cancer este în continuă scădere. „Şansele de vindecare depind de stadiul bolii”, explică Eugen Gruber, medic primar de oncologie în cadrul Secţiei de oncopediatrie a Institutului Oncologic din Bucureşti.

Diagnostic în stadii avansate

În România, copiii cu tumori maligne sunt diagnosticaţi târziu, când afecţiunea se află în ultimele stadii, subliniază specialiştii în oncologie. În mare parte, vina aparţine părinţilor, care ignoră primele semne şi nu se prezintă imediat la medicul pediatru.

„De obicei, cancerul are manifestări nespecifice: copilul este palid, are febră şi preferă să nu mai iasă la joacă. De asemenea, acesta se poate plânge că se sufocă sau îi pot apărea diferite umflături pe corp”, subliniază medicul oncolog Eugen Gruber. Cauza apariţiei cancerului la vârste fragede nu se cunoaşte cu exactitate, însă specialiştii susţin că predispuşi sunt copiii care au în familie cazuri de cancer sau cei care trăiesc în medii poluate, în care se fumează, şi care au o alimentaţie deficitară.

„Orice om poartă în bagajul său genetic un anumit tip de gene care predispun la cancer. Dar, la oamenii sănătoşi, acestea sunt inactive, datorită acţiunii altor gene reglatoare. Formaţiunile maligne apar atunci când echilibrul dintre cele două grupe de gene se rupe, din cauza factorilor toxici de mediu şi a infecţiilor”, explică mecanismul de apariţie a cancerului doctorul Eugen Gruber.

Leucemia, cea mai frecventă

Leucemia (aşa-numitul cancer al sângelui) este cel mai frecvent tip de cancer în rândul copiilor, urmată de limfoame (tumori cu aspect de ganglioni limfatici) şi de tumori la nivelul sistemului nervos central. Şansele de vindecare depind de combinarea mai multor metode de tratament: chirurgie, radioterapie şi chimioterapie.

Din păcate, în multe cazuri, tratamentul este din start compromis, din cauza bugetului insuficient al spitalelor pentru procurarea necesarului de medicamente, susţin medicii.

Tratament

Copiii diagnosticaţi cu cancer sunt trataţi în cinci centre universitare din ţară, aflate în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi în Timişoara. Din păcate, secţiile de oncopediatrie sunt mai slab echipate decât cele pentru adulţi, spun medicii.
Sursa: Adevarul

Guvernul creşte cu 50% numărul de locuri la liceu

Absolvenţii de gimnaziu vor avea la dispoziţie cu 50% mai multe locuri la liceu faţă de anul precedent.

Guvernul a stabilit o cifră de şcolarizare de 221.000 de locuri pentru învăţământul liceal, cu 71.000 mai multe decât în 2008. Grădiniţele au primit 660.000 de locuri, învăţământul primar 900.000, iar cel gimnazial 950.000, cifre asemănătoare cu cele stabilite în anii precedenţi.

La nivelul învăţământului superior creşterile sunt modeste: câte 500 de locuri în plus la licenţă şi doctorat, respectiv 1000 de locuri la masterat. Mai exact, în anul universitar 2009-2010 vor fi subvenţionate studiile a 62.600 de tineri care vor începe ciclul I, în timp ce masteranzii vor concura pentru 35.000 de locuri, iar doctoranzii pentru 3.500.

Sursa: Gandul.info

vineri, 13 februarie 2009

Ministerul Muncii a definit veniturile luate in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) a definit la inceputul acestei luni veniturile care se iau in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului, potrivit site-ului Avocat.net. De la inceputul acestui an, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului este in valoare de 600 lei sau 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Prin Ordinul nr. 68, emis pe 4 februarie 2009, MMFPS a aprobat instructiunile de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului.

Conform acestor instructiuni, veniturile care se iau in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz:

a) pentru veniturile din salarii:
- la locul unde se afla functia de baza: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului determinata ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si deducerea personala acordata pentru luna respectiva; contributiile la fondurile de pensii facultative; cotizatia sindicala platita in luna respectiva.
- pentru veniturile obtinute in celelalte cazuri: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora.

b) suma incasata de persoana indreptatita, calculata potrivit legii de catre platitorul acesteia, pentru perioadele asimilate prevazute la art.4 alin.(7) din normele metodologice;

c) suma incasata de persoana indreptatita care realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;

d) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati independente determinat in conditiile legii;

e) suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitati agricole determinat in conditiile legii.

Pentru persoanele care realizeaza venituri profesionale din salarii, venitul brut reprezinta salariul de baza, indemnizatii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii. In cazul in care o persoana realizeaza concomitent venituri profesionale din mai multe surse, se vor lua in calcul toate veniturile lunare incasate de aceasta.
Sursa: Hotnews.ro

joi, 12 februarie 2009

Femeile care recurg la fertilizare in vitro pot avea gemeni sau tripleţi

Medicii implantează mai mulţi embrioni, pentru ca măcar unul să „prindă”
O astfel de sarcină are şanse de 30-40%

Femeile care, din diferite motive, nu pot avea copii sau nu pot „ţine” o sarcină şi recurg la fertilizare in vitro (FIV) riscă să nască mai mulţi copii. Medicii spun că femeile apelează la această procedură medicală atunci când sunt în imposibilitatea de a duce mai departe o sarcină din diferite motive: tânăra nu are uter, uterul este incomplet dezvoltat, mucoasa uterină nu este aptă pentru o sarcină sau uterul este malformat şi femeile pierd, frecvent, sarcina.

În cazul femeilor care nu au uter, dar au ovare, se produce o stimulare ovariană, în urma căreia se recoltează, prin puncţie, ovule. De la soţul femeii se recoltează spermă. Ovulele şi sperma se amestecă şi se duc în laborator. Se observă apoi, în următoarele zile, evoluţia embrionilor şi sunt selectaţi cei cu şansele cele mai mari să se dezvolte. Ulterior, embrionii se pun în uterul viitoarei mame”, explică dr. Laura Dracea, şeful Departamentului de Reproducere Umană Asistată, de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu” din Bucureşti. Potrivit specialistului, o astfel de sarcină nu are însă şanse maxime să se dezvolte.

„După ce se introduc embrionii în uterul mamei, şansele de a dezvolta o sarcină sunt de 30-40%”, mai adaugă dr. Laura Dracea, şef de lucrări la UMF „Carol Davila”. Din acest motiv, medicii implantează uneori mai mulţi embrioni, pentru o rată mai mare de succes. Implantarea unui număr crescut de embrioni transferaţi prin FIV creşte procentul reuşitei, dar există şi riscul unei sarcini multiple – de gemeni, tripleţi etc. „Dacă se implantează doi embrioni, femeia poate avea gemeni, dacă se implantează trei, poate avea tripleţi. Totuşi, numărul copiilor nu este mereu acelaşi cu cel al embrionilor implantaţi, pentru că nu toţi supravieţuiesc. Câteodată nu supravieţuieşte niciunul, de aceea se recurge la implantarea mai multora. De obicei, însă, eu implantez doi, aşa cum se procedează şi în Occident, ca măcar unul să reziste”, explică dr. Dan Tutunaru, medic primar obstetrică-ginecologie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, din Bucureşti.

Procedura costă 1.500 - 3.500 de euro

Din punctul de vedere al sănătăţii, specialiştii spun că nu există diferenţe între copiii concepuţi prin fertilizare in vitro şi cei concepuţi în mod natural. „Din cei aproape 1.000 de copii care s-au născut până acum prin FIV făcute de mine, n-a fost niciunul malformat. În plus, se fac nişte analize speciale la 11 şi 16 săptămâni, unde s-ar vedea eventualele malformaţii”, susţine prof. univ. dr. Ioan Munteanu, şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie „Bega” din Timişoara şi autorul primei FIV din România.

La astfel de proceduri medicale poate apela orice femeie cu o stare de sănătate perfectă, care nu are boli genetice sau contagioase (HIV, hepatita B sau C). Intervenţiile se fac la toate centrele de reproducere umană asistată, care recurg la fertilizare in vitro. Costul unui asemenea procedeu este de 1.500 - 3.500 de euro şi nu este decontat de stat.

Info plus:

F.I.V în lume

Primul centru de FIV din România a fost inaugurat la Timişoara, în 1995. Astfel, ţara noastră a devenit al 18-lea stat din lume în care se realizează fertilizarea in vitro. În acelaşi an, 1995, profesorul doctor Ioan Munteanu, de la Timişoara, a realizat prima procedură de acest gen din România. Pe 6 februarie 1996, s-a născut Daniel, primul copil obţinut datorită unuia dintre cele mai mari succese ştiinţifice ale medicinei secolului al XX-lea. Tot pe CV-ul prof. dr. Munteanu se află şi nasterea primului copil prin fertilizare in vitro, la o mamă de 50 de ani. La nivel mondial, prof. dr. R.G. Edwards (Cambridge, Marea Britanie) este cel care a realizat pentru prima oară în lume fertilizarea in vitro, în anul 1978.

miercuri, 11 februarie 2009

Numărul familiilor monoparentale s-a dublat în 2008

Un studiu realizat de IMAS arata ca numarul familiilor monoparentale s-a dublat in 2008, comparativ cu datele de la recensamantul din 2002. “S-ar putea ca pe viitor sa asistam la o crestere a numarului de copii din familiile monoparentale", a spus Ovidiu Voicu, manager program la Fundatia Soros Romania.

Potrivit studiului, si concubinajul a crescut cu aproape 50% fata de ultimul recensamant. Daca la recensamantul din 2002, concubinajul reprezenta 3,9% din totalul populatiei, in 2008 insa, acesta a crescut pana la 5,7%.

Cercetarea mai spune ca 58,4% dintre cei care traiesc in uniune consensuala au probleme financiare, dar si un nivel educational scazut, comparativ cu cei casatoriti. Romanii se tem sa-si petreaca toata perioada concediului post-natal ingrijindu-si copiii.

Potrivit noului studiu, 13% dintre persoanele chestionate despre viata de familie au declarat ca niciunul dintre parinti nu a luat concediul de crestere si ingrijire a copilului. Studiul mai arata ca, dintre cei care s-au intors mai devreme la locul de munca, 70% au ales aceasta varianta din cauza banilor, in timp ce 20% se tem de posibilitatea aparitiei unor probleme la serviciu.

Studiul arata ca 90% dintre familiile monoparentale sunt alcatuite din mama (preponderent, femei cu varste intre 25 si 45 de ani) si copii. Jumatate dintre copiii din familiile monoparentale nu si-au vazut niciodata celalalt parinte. Totodata, implicarea statului in protectia familiei este o problema invocata de majoritatea respondentilor.

Studiul a fost realizat de IMAS pentru Fundatia Soros, in perioada aprilie-mai 2008, si s-a desfasurat pe trei esantioane, unul cuprinzand 1400 de respondenti pentru populatia adulta neinstitutionalizata, unul de 500 de cupluri care traiesc in uniune consensuala si 500 de familii monoparentale. Marja de eroare a studiului este de 2,8%.
Sursa: Capital

Copiii care locuiesc aproape de scoala au prioritate la inscriere

Scolile din Capitala vor trebui sa inscrie in clasa I cu prioritate copiii care locuiesc in apropierea unitatilor de invatamant, a anuntat Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).

Cei cu domiciliul in afara circumscriptiei scolare vor fi primiti in limita locurilor disponibile.

Potrivit ISMB, inscrierea copiilor in clasa I va incepe miercuri, 11 februarie, si se va realiza pana la data de 1 mai. Data nu are un caracter de termen limita, inscrierile fiind posibile pana la inceputul anului scolar 2009/2010, in functie de solicitarile parintelui sau tutorelui si de locurile disponibile.

Pentru asigurarea transparentei procesului de inscriere la clasa I, fiecare unitate scolara va afisa, pana pe 16 martie, numarul de clase disponibile, in conformitate cu planul de scolarizare, iar saptamanal, situatia inscrierilor in unitatea de invatamant.

Reprezentantii ISMB precizeaza ca este interzisa conditionarea inscrierii in clasa I de sustinerea unor teste, cu exceptia celor prevazute in regulament.

De asemenea, se interzice perceperea unor taxe sau sponsorizari din partea parintilor.

Potrivit proiectului privind planul de scolarizare pentru anul scolar viitor, in Bucuresti vor functiona 524 de clase destinate elevilor din primul an de scoala, in care vor fi disponibile, in total, 13.100 de locuri.
Sursa: Ziare.com

Mamele sustin normele speciale de acordare a indemnizatiei maternale pentru gemeni/tripleti

Initiativa mamelor a intrebat iar mamele au votat in cadrul celui mai recent sondaj de la noi de pe blog.
90% dintre cei care au votat sunt de parere ca normele de aplicare a ordonantei pentru indemnizatia maternala trebuie sa fie adaptate in cazul nasterilor multiple. Mamele trebuie sa fie sprijinite pentru fiecare copil pe care-l aduc pe lume.

marți, 10 februarie 2009

Lipsa vitaminei D în copilărie duce la apariţia sclerozei

Femeile însărcinate trebuie să ia suplimente de vitamina D, iar copiilor să le fie asigurată o alimentaţie bogată în această vitamină, sugerează cercetătorii de la Universitatea Oxford.

Oamenii de ştiinţă recomandă suplimentele de vitamina D şi alimente precum peşte, ulei de peşte, gălbenuş de ou, ficat, lapte integral şi produse lactate nedegresate în mod special persoanelor care stau în regiuni umbroase. „Pe lângă faptul că această vitamină este responsabilă cu întărirea oaselor, cu buna dezvoltare a masei musculare şi cu glandele endocrine, vitamina D are un rol important şi în dezvoltarea sistemului nervos”, spune prof. George Ebers, autorul studiului.

Specialistul adaugă că lipsa acestei vitamine din organism în perioada sarcinii şi în copilărie duce la apariţia sclerozei. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford sunt de părere că prezenţa acestei vitamine în dietă reduce riscul de apariţie a sclerozei cu până la 80 la sută.

Cercetarea s-a desfăşurat pe 85.000 de persoane cu această afecţiune. Specialiştii le-au făcut subiecţilor analize complexe pentru a putea determina principala cauză a apariţiei sclerozei. „Cu excepţia câtorva persoane, pacienţii au prezentat deficienţe de vitamina D în organism”, explică dr. Screeram Ramagopalan, coautor al studiului. Cercetătorii spun că o doză de cel mult 50 de micrograme pe zi este suficientă pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.

Sursa: Gandul.info

Cinci copii din Romania au invins virusul HIV

Cinci copii nascuti de mame seropozitive au toate sansele sa duca o viata normala. Micutii au varste de la cateva luni la 5 ani si au urmat tratament imediat ce s-au nascut. In prezent, viata nu le mai este pusa in pericol, iar virusul nu mai este transmisibil.

"Mamele au fost responsabile si au respectat tratamentul prescris din momentul in care au aflat ca sunt insarcinate. Ca rezultatele sa fie bune, tratamentul trebuie luat in permanenta, la aceleasi ore, fara nici o exceptie", a declarat coordonatorul programului HIV/SIDA in Vrancea, Georgeta Serban, medic-sef al Sectiei contagioase din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta "Sfantul Pantelimon" Focsani.

Conform Gardianul, in judet exista 12 copii cu varste de la cateva luni la 13 ani care s-au nascut din mame infectate cu HIV. Doar in cinci cazuri boala a fost tinuta sub control, iar copiii au fost scosi din evidenta programului destinat bolnavilor seropozitivi.

"In momentul in care analizele au aratat ca acesti copii sunt vindecati, ei au fost scosi din evidenta si duc o viata cat se poate de normala", a spus medicul Georgeta Serban.

In total, la sfarsitul anului trecut, in Vrancea existau 145 de persoane infectate cu virusul HIV.

luni, 9 februarie 2009

Pregatire la matematica oferita gratuit de profesorii Universitatii Bucuresti

Elevii de liceu pot beneficia incepand din 14 februarie de cursuri de pregatire la matematica oferite gratuit de catre profesorii de la Facultatea de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii Bucuresti.

UPDATE:

Pentru ca multe mame ne-au intrebat despre cum pot participa copii la aceste cursuri, ne-am interesat si am aflat de pe site-ul Facultatii de Matematica si Informatica din cadrul Universitatii Bucuresti:

Lectii gratuite de pregatire pentru candidatii la FMI

Lectiile vor avea loc in fiecare Sambata, incepand cu 14 februarie 2009, in amfiteatrul "Spiru Haret" (parter) dupa programul:

orele 10-12 Matematica;
orele 12-14 Informatica.

Intrarea in cladire se face pe la Facultatea de Litere (prin strada E.Quinet, sau prin curtea interioara)



Purtatorul de cuvant al universitatii, Aurel Ghimpu, a declarat luni pentru Agerpres ca astfel se reia astfel o mai veche traditie a facultatii, aceea de a tine cursuri gratuite pentru elevii de liceu, in vederea concursului de admitere pentru urmatorul an universitar.

Lectiile vor avea loc in fiecare zi de sambata, incepand cu 14 februarie, si se vor tine in amfiteatrul "Spiru Haret", situat la parterul facultatii, dupa urmatorul program: orele 10,00-12,00 - matematica; orele 12,00-14,00 - informatica.
Sursa: Ziare.com

Nasterea prematura prin cezariana supune copiii unor complicatii

Frica de chinurile nasterii - motivul pentru tot mai multe operatii cezariene

Din ce in ce mai multe femei aleg sa nasca prin operatie cezariana, cauza fiind frica de chinurile nasterii. Daily Mail informeaza ca in Marea Britanie, una din patru nasteri are loc pe cale chirurgicala, cu o treime mai mult decat in 1980.

Conform lui Louise Silverton, secretar general al Colegiului Roial al Moaselor, nivelul "inacceptabil de ridicat” al nasterilor prin cezariana este determinat de cultura analgezicelor: pastilele sunt folosite in mod curent pentru a ameliora durerile cotidiene. Moasa de 30 de ani, Silverton este de parere ca toleranta societatii la durere si boala a scazut drastic, femeile fiind mai putin dispuse sa treaca prin chinurile nasterii pentru ca nu au dezvoltat o rezistenta la durere.

Cercetarile au demonstrat ca bebelusii nascuti prin cezariana sunt de doua ori mai expusi riscului de a muri decat ceilalti.

Mai mult de jumatate dintre operatiile de cezariana sunt efectuate la cerere si mai mult de o treime sunt facute prea devreme, supunand copiii unor riscuri precum problemele respiratorii, au anuntat cercetatorii americani. Potrivit acestora, riscul de complicatii se dubleaza daca operatia de cezariana se efectueaza, la cerere, la 37 de saptamani, cand se considera ca fatul este dezvoltat suficient, si nu la 39 de saptamani, cand operatia e considerata sigura.

"Chiar si nasterile prin cezariana facute cu trei zile mai devreme de 39 de saptamani au riscuri de complicatii", spune dr. Alan Tita, de la Universitatea Alabama din Birmingham.

In ciuda sfaturilor cercetatorilor, 36% dintre copii sunt adusi pe lume mai devreme de termenul de 39 de săptămâni. Motivul pentru care se efectuaza astfel de nasteri este ca medicii considera ca un termen sigur ar fi 37 de saptamani si cedeaza presiunilor mamelor, obosite de sarcina si nerabdatoare sa-si vada bebelusii. Un alt motiv ar fi ca medicii vor sa micsoreze sansele ca femeile sa intre in travaliu inainte ca operatia sa fie programata.

Studiul mai spune ca medicii nu ar trebui nici sa astepte prea mult, in conditiile in care riscurile de complicatii cresc si dupa 41 de saptamani de sarcina.

Surse:Realitate a.net, Romania Libera

Harta genetica a tuturor bebelusilor va transforma medicina preventiva

Fiecare bebelus nascut in urmatorul deceniu va avea codul genetic trasat si arhivat inca de la nastere, sustine seful celei mai importante companii de cercetare in domeniul genomului uman.

Intocmirea unei scheme complete a ADN-ului pentru fiecare nou-nascut este o tehnica ce va deveni posibila si accesibila in mai putin de cinci ani, promitand o revolutie in domeniul sanatatii, sustine Jay Flatley, director executiv la Illumina, scrie The Times.

Era "secventelor genomului" pentru toti va putea fi amanata doar de chestiuni de ordin social si legal. Pana in 2019 va deveni rutina stabilirea hartei generice a bebelusilor, chiar la nastere, spune Flatley.

Prin aceasta masura se deschide o noua abordare pentru medicina, in care conditii precum diabetul si bolile coronariere pot fi prevazute si tratate mai sigur si mai eficient.

Poiectul Human Genome, care a publicat prima secventa in mare a codului genetic al omenirii in 2001, a costat 4 miliarde de dolari. Pana cand oamenii de stiinta James Watson si Craig Venter si-au intocmit harta genetica anul trecut, costul a scazut la 1 milion de dolari.

Illumina se pregateste sa lanseze un serviciu mult mai ieftin de trasare a hartii genetice pentru doritori, care ar putea costa intre 10.000-20.000 de dolari.

Flatley spera insa ca progresele tehnologice vor cobori pretul pana la 1.000 de dolari in urmatorii trei-cinci ani.
Sursa: Ziare.com

Înscrierea copiilor în clasa I, ar trebui să aibă loc până pe 1 mai, anunţă Ministerul Educaţiei

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării recomandă părinţilor să îşi înscrie copiii la şcoală pe cât posibil, până la data de 1 mai 2009. În aceste fel, MECI vrea să stabilească cu o mai mare claritate numărul de elevi care vor începe şcoala în septembrie 2009, astfel încât să poată fi identificat necesarul real de posturi disponibile pentru mişcarea personalului didactic.

Data de 1 mai nu are caracter de termen limită, fiind doar o recomandare din partea Ministerului. Inspectoratele şcolare judeţene vor trebui să se asigure că toate unităţile şcolare cunosc arondarea străzilor din fiecare localitate şi vor transmite acestora obligaţia înscrierii cu prioritate a copiilor care locuiesc în apropierea şcolii şi ulterior, în limita locurilor disponibile, a celorlalţi solicitanţi.

Pentru asigurarea transparenţei procesului de înscriere în clasa I, fiecare unitate şcolară va afişa până la data de 16 martie 2009, numărul de clase disponibil, în conformitate cu planul de şcolarizare, iar săptămânal, situaţia înscrierilor.

În plus, unităţile şcolare vor răspunde în scris şi în timp util tuturor solicitărilor de înscriere depuse de către părinţi. Conform legii, în clasa I se pot înscrie copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar, precum şi cei care împlinesc respectiva vârstă până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psiho-somatică este corespunzătoare. De asemenea, „la cererea scrisă a părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali, înscrierea în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar, va fi amânată cu un an”.
Sursa: Realitatea.net

vineri, 6 februarie 2009

Ghid pentru părinţii vitregi

Acceptaţi întâlnirile dintre micuţi şi părinţii lor naturali şi nu încercaţi să vă impuneţi prea repede în faţa copiilor.

Una dintre greşelile mari pe care le fac părinţii vitregi este să-şi intre prea repede în rolul de părinte, atrag atenţia psihologii. O altă eroare este să-l bârfească pe celălalt părinte biologic al copilului şi să-i restricţioneze întâlnirile cu acesta. Dacă sunteţi în situaţia de a relaţiona cu un astfel de copil, este bine să nu încercaţi să vă împrieteniţi cu orice preţ cu micuţii dacă aceştia sunt reticenţi, deoarece riscaţi ca atitudinea lor ostilă să se menţină mai mult timp.

Părinţii vitregi care au la rândul lor un copil în grijă trebuie să stabilească reguli clare şi să evite comparaţiile şi competiţiile dintre micuţi.

Nu-i criticaţi părintele biologic

Copiii cu părinţi divorţaţi trebuie să rămână cu o impresie pozitivă faţă de aceştia. „Părintele în custodia căruia rămâne copilul nu trebuie să vorbească urât despre celălalt părinte sau să-l învinuiască, fiindcă micuţul riscă să devină vulnerabil emoţional. Copiii sunt ataşaţi de ambii părinţi. Părintele vitreg trebuie să urmeze regula şi să nu interzică vizitele dintre copil şi părinţii biologici. Copiii se simt responsabili pentru despărţirea părinţilor şi vor încerca să-i împace, să se ţină de mână, să se întâlnească des, dar asta este o atitudine la care părintele vitreg trebuie să se aştepte“, explică Bogdana Bursuc, psiholog la Mind Institut din Bucureşti.

Dacă relaţia părintelui biologic cu alt partener începe la scurt timp de la divorţ, copilul îl va percepe pe acesta din urmă ca pe o barieră în calea reunirii familiei. „În acest caz, părintele vitreg trebuie să facă eforturi suplimentare şi să dea dovadă de multă toleranţă“, mai spune psihologul. Totodată, copilului trebuie să i se explice că un divorţeste o rupere a relaţiei dintre adulţi, nu a familiei.

Ostilitatea e normală

De asemenea, părintele vitreg nu trebuie să-i critice excesiv pe copii şi să impună standarde. „Părintele vitreg este oricum perceput ca ostil, iar o atitudine rigidă din partea adultului ar creşte acest sentiment“, adaugă Bogdana Bursuc.
Dacă micuţul vă ignoră sau nu vă ascultă, nu încercaţi să vă impuneţi şi nici să-i câştigaţi cu orice preţ prietenia. Copilul ar putea simţi că atitudinea foarte prietenoasă este de fapt artificială şi că vreţi să-l manipulaţi. Dacă vedeţi că este trist sau retras, e suficient să-l întrebaţi dacă-l puteţi ajuta cu ceva, iar în cazul unui refuz, nu insistaţi. În timp, copilul îşi va da seama că poate avea încredere în voi, iar şansele de a vă accepta vor creşte.

Căutaţi relaţii autentice, nu de dragul copiilor

O greşeală pe care părinţii vitregi o fac este să intre în competiţie cu copilul vitreg. „Se poate întâmpla ca părintele vitreg să vrea să petreacă mai mult timp cu partenerul decât cu copilul, dar competiţiile pot apărea şi pe plan financiar. De exemplu, părintele vitreg vrea să cumpere un lucru, copilul alt lucru şi până la urmă se ţine cont doar de dorinţa adultului“, explică Bogdana Bursuc. Importantă este însă şi atitudinea părintelui biologic. Acesta trebuie să petreacă cât mai mult timp de calitate cu micuţul şi să nu anuleze întâlnirile cu părintele natural al copilului în favoarea noului partener.

Este foarte importantă şi atitudinea părintelui faţă de noul partener. Sunt frecvente situaţiile în care o mamă găseşte un nou tată pentru copil, nu un partener pentru ea. Astfel, apar stări conflictuale, pentru că micuţul simte că relaţia dintre cei doi nu este autentică. Copilului i se încurajează o atitudine cu care nu e de acord şi ajunge să fie făcut responsabil pentru alegerea mamei“, explică psihologul Mihnea Popescu.
Sursa: Evenimentul Zilei

joi, 5 februarie 2009

Mai multe vaccinuri gratuite din toamnă

Copiii ar putea fi imunizaţi, în curând, împotriva unor boli care pot da complicaţii grave, cum ar fi varicela sau infecţia cu rotavirus.

Programul naţional de imunizări ar putea fi modernizat prin introducerea din această toamnă a trei noi vaccinuri. Este vorba despre:
  • vaccinul antipneomococic
  • antirotaviral
  • antivaricelos
Introducerea celor trei vaccinuri depinde de bugetul pe care Ministerul Sănătăţii îl va aloca pentru acest program, decizia urmând să fie luată luna aceasta.

Rotavirusul poate fi mortal


Vaccinul antirotaviral ar urma să fie administrat pe cale orală copiilor până la 6 luni.

Vaccinul este foarte util, deoarece rotavirusul este mortal pentru copiii cu vârsta între 6 luni şi 2 ani. 90% din cazurile de gastroenterite sunt cauzate de acest virus, iar 2% dintre copiii afectaţi riscă să moară“, explică Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Capitală. Infecţia se manifestă, printre altele, cu scaune diareice şi vărsături.

Vaccinul antipneumococic se administrează copiilor cu vârsta sub 5 ani, iar schema de vaccinare diferă în funcţie de vârstă. Copiilor mai mici de un an li se fac patru doze de vaccin, cu rapel la 16 luni. În cazul copiilor mai mari, dozele se reduc.
Pneumococul este responsabil de otite, pneumonii sau meningite. „Pneumococul este a doua cauză de meningită după haemophilus influenzae. 60% dintre copiii cu meningită mor, iar din restul de 40%, mulţi îşi pierd auzul. Otita medie supurată poate cauza o infecţie cronică, scade auzul, iar timpanul se poate perfora. Vaccinul antipneumococic este cu dublă acţiune, pentru că îi protejează şi pe adulţi. De multe ori, bunicii se ocupă de creşterea copiilor. Dacă micuţii se îmbolnăvesc şi tuşesc, bunicii se îmbolnăvesc de pneumonie cu pneumococ şi pot muri“, mai spune Adrian Streinu Cercel. În România, pneumococul are o rezistenţă foarte mare la antibiotice din cauza faptului că aceste medicamente au fost administrate în mod necontrolat.

Imunizarea pentru varicelă, prioritară sub 5 ani

Vaccinul împotriva varicelei (vărsat de vânt) se face printr-o singură administrare copiilor cu vârsta de până la 5 ani, prioritate având micuţii de un an. O persoană nevaccinată care a avut varicelă rămâne cu virusul în organism.
Virusul poate fi periculos mai ales pentru vârstnici, din cauza imunităţii scăzute, iar în cazul unei viroze, acesta migrează de-a lungul nervului până la piele, cauzând dureri herpetice atroce care pot persista o perioadă de doi ani. În plus, copiii nevaccinaţi care fac această boală pot face complicaţii grave.

CONDIŢII

Cele trei vaccinuri ar putea intra în programul naţional de imunizare în această toamnă.

Luna aceasta, Comitetul Naţional de Vaccinologie va avea o şedinţă de lucru şi vom lansa propunerile pentru 2009 ministrului sănătăţii. Extinderea gamei de protecţie se va face în funcţie de bugetul alocat“, a declarat medicul Gheza Molnar, membru al Comitetului Naţional de Vaccinologie.
Dacă vaccinarea împotriva celor trei afecţiuni nu se va face prin programul naţional, o soluţie ar fi vaccinarea copiilor din zonele cu risc, propun specialiştii. Vaccinurile pot fi însă cumpărate şi din farmacii. Cel antipneumococic costă în jur de 300 de lei, iar cel antivaricelă peste 100 de lei.

Sursa: Evenimentul Zilei

miercuri, 4 februarie 2009

Dosare pentru mame

SECTOR 3. Dosarele privind recalcularea cuantumului pentru indemnizaţia de creştere a copilului sunt primite, de ieri, şi de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 3, din Bulevardul 1 Decembrie 1918.

Pentru întocmirea dosarului sunt necesare următoarele acte: cerere scrisă cu datele mamei şi ale copilului, certificatul de naştere al copilului (copie), B.I./ C.I. titular indemnizaţie, adeverinţă în original cu veniturile nete realizate de titularul indemnizaţiei pe ultimele 12 luni anterioare datei naşterii copilului.

Sursa:Evenimentul Zilei

marți, 3 februarie 2009

Indemnizatiile marite au intors mamele si tatii acasa

Aproape 100 de romani au renuntat la serviciu numai in prima luna de la introducerea noii indemnizatii marite de crestere a copilului pentru a sta acasa.

11.000 de parinti s-au adresat statului pentru a cere recalcularea indemnizatiei de crestere a copilului la valoarea de 85% din media veniturilor profesionale, numai in prima luna de la aplicarea ei. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, 10.500 de mame au depus cerere la agentiile de prestatii sociale pentru a primi mai mult de cele sase milioane standard de pana acum, in timp ce numarul tatilor care au cerut recalcularea a fost de aproape 500. in total, aproape 175.000 de parinti primeau in luna ianuarie, de la stat, indemnizatia de crestere a copilului, in timp ce aproape 18.000 aveau stimulentul pentru cei care aleg sa mearga la serviciu in loc sa stea acasa.in ambele cazuri, majoritatea sunt femei, adica aproape 144.000 cu indemnizatie si 13.000 cu stimulent.

In ceea ce priveste parintii care au renuntat la stimulent pentru a reveni la indemnizatia de crestere a copilului, deci s-au intors de la serviciu acasa, aproape 100 au depus o cerere in acest sens, majoritatea mame, in conditiile in care acum sunt indreptatiti sa primeasca 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni dinaintea nasterii. Cele mai multe cereri de revenire din stimulent, depuse in decursul primei luni a anului, s-au inregistrat in judetul Arges, 13, urmat de Iasi, Mures si Ilfov.

Datele ministerului mai releva si faptul ca cele mai multe cereri de recalculare a indemnizatiei de crestere a copilului, la finalul primei luni de aplicare, s-au inregistrat in Bucuresti - aproape 3.000, urmat de Timis, Brasov, Bihor si Constanta, unde se presupune ca si salariile sunt mai mari. Judetele cu cele mai putine cereri de recalculare sunt Harghita, Giurgiu, Mehedinti si Teleorman, in jur de 50. Au fost inregistrate de asemenea si cereri noi de indemnizatie, depuse de cei care au devenit proaspat parinti. Astfel, aproape 8.000 de noi parinti au cerut in prima luna a anului sa li se acorde acest drept, dintre care 6.700 femei si aproape 1.200 barbati. Cele mai multe cereri au fost depuse in Bucuresti, urmat de judetele Cluj, Constanta Prahova, Brasov si Timis.

In cazul mamelor care nasc mai mult de un copil, secretarul de stat pe Afaceri Sociale din minister, Mariana Nedelcu, a declarat de curand ca legea nu permite acordarea de indemnizatii pentru fiecare dintre copii, insa a afirmat ca exista posibilitatea modificarii legii in acest sens. Aceasta a spus ca 'se va avea in vedere si reconsiderarea acordarii indemnizatiei in cazul copiilor rezultati din sarcini multiple, dupa o ampla dezbatere cu societatea civila, ministerele si institutiile centrale cu atributii in domeniu'. Pana atunci, indemnizatia de crestere este un drept al parintelui, nu al copilului, spun autoritatile, iar dreptul care apartine copilului exclusiv este doar alocatia de stat, de 200 de lei.

Sursa: Newz.ro

Totul despre indemnizatiile pentru cresterea copilului

Protv online a gazduit, in cadrul Stirilor Protv o discutie cu Dna Teodora Bertzi, fost secretar de stat in Ministerul Muncii, cea care a pastorit legea cu privire la indemnizatiile pentru nou-nascuti, despre indemnizatia pentru cresterea copilului.

In videoclipul de mai jos, puteti afla raspunsurile care au fost oferite mamelor cu privire la modul in care se aplica aceasta lege.

60 de cazuri de abuzuri au fost semnalate la Telefonul Copilului, în luna ianuarie

Zeci de copii care sunt abuzaţi sexual, sunt puşi să cerşească sau sunt bătuţi au curajul să pună mâna pe telefon şi să anunţe abuzul. Numai în luna ianuarie au fost înregistrate la "Telefonul Copilului" 60 de cazuri reale, iar numărul celor care au revenit cu un telefon a ajuns la aproape 100.



Cele mai multe cazuri reale de abuzuri asupra copiilor au fost sesizate în Capitală. Pe următorul loc se află Constanţa, apoi judeţele Timiş, Suceava, Prahova, Braşov, Bacău, Giurgiu, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Teleorman şi Tulcea. Tipurile de abuz cel mai frecvent semnalate au fost molestarea fizică, abuz emoţional, neglijare, abuz sexual şi cerşetorie.

Mai trebuie spus că mamele au fost printre cele mai curajoase persoane care au sunat la "Telefonul Copilului" pentru a reclama abuzurile. Din păcate tot mamele, potrivit statisticilor, sunt şi cele care-şi abuzează cel mai mult copiii.

Potrivit statisticilor, la "Telefonul Copilului" în 2008 au fost înregistrate peste 3.000 de cazuri confirmate, dar şi de oameni care au sunat de mai multe ori, cu peste 80% mai multe faţă de 2007.

Cei care au probleme pot anunţa abuzurile la numărul de telefon 116111, gratuit in reteaua Romtelecom.

Sursa: Realitatea

Imbolnaviti de televizor

Copiii care petrec prea mult timp in fata televizorului sau pe Internet risca o serie de afectiuni mentale ireversibile, au concluzionat autorii unui studiu efectuat la nivel national in Marea Britanie.
Pe langa influentarea negativa a comportamentului, televizorul si computerul pot determina o deteriorare a relatiilor cu parintii si chiar aparitia unor probleme grave de sanatate.

Studiul sustine ca anumite reclame le sugereaza copiilor sa exercite asupra parintilor (pentru achizitionarea unui obiect dorit) toate meca­nismele de presiune pe care le au la indemana, adultii fiind adesea descrisi ca niste bufoni. Mai mult decat atat, unele spoturi publicitare le induc, subliminal, micutilor ideea ca "esti ceea ce posezi".

Studiul precizeaza si faptul ca minorii sunt parte a unei noii forme de consume­rism - numai in Marea Britanie copiii sub 16 ani cheltuie anual aproximativ trei miliarde de lire sterline din banii de buzunar pe haine, muzica, jocuri video si reviste.

"Concluzia noastra este clara: cu cat un copil petrece mai mult timp la televi­zor/pe Internet cu atat devine mai materialist, distru­gandu-si sanatatea fizica si psihica si relatiile cu parintii", specifica studiul, citat de telegraph.co.uk.
Sursa: Ziua

luni, 2 februarie 2009

Mamele de gemeni sau tripleti lupta azi pentru dreptate

Pe 27 ianuarie 2009 Elena Pirnea si Ionela Danciu, mama tripletilor din Aiud care a dat in judecata Directia de Munca si Prestatii Sociale pentru plata indemnizatiei pentru fiecare copil nascut, au organizat marsul de protest de la Intalta Curte de Casatie si Justitie prin care au cerut modificarea HG nr. 1025 /2006 pentru adoptarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, norme care in prezent discrimineaza familiile cu nasteri multiple.

Azi, 2 februarie mamele, sustinute de asociatia T.A.T.A. vor depune la Comisia de Munca si Familie din cadrul Parlamentului Romaniei un proiect de modificare a Ordonantei nr. 148/2005.

Proiectul de lege vine in sprijinul familiilor care au gemeni, tripleti sau cvadrupleti, in asa fel incat fiecare copil sa primeasca 600 de lei indemnizatie de nastere si 200 de lei alocatie. Totodata, proiectul va in vedere si reglementarea situatiei copiilor care se nasc la un an diferenta, in conditiile in care, in prezent, primul copil isi pierde dreptul de a primi alocatia pana la doi ani pentru ca s-a nascut al doilea copil.

In prezent, mamele care nasc gemeni, tripleţi sau cvadrupleţi primesc, lunar, o indemnizatie lunara de 600 de lei pentru toti copiii ai alocatii de crestere in valoare de 200 de lei pentru fiecare copil cu varsta pana la doi ani.

Initiativa Mamelor sustine mamele in incercarea de a face dreptate in aceasta cauza si incurajeaza cititoarele noastre care sunt mame de gemeni, tripleti sau cvadrupleti si care doresc sa fie la curent cu ce se intampla pe aceasta tema, sa ne scrie pe blog sau pe email - initiativa.mamelor@gmail.com.