miercuri, 28 ianuarie 2009

Acordarea indemnizaţiei în cazul unor tripleţi, discutată de instanţa supremă

Înalta Curte de Casţie şi Justiţie (ICCJ) a dezbatut, ieri, contestaţia Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Alba faţă de hotărârea judecătoarească prin care i s-a dat câştig de cauză unei mame care reclama statul că îi plăteşte indemnizaţie doar pentru un singur copil, deşi are tripleţi.


Ionela Danciu din Aiud, judeţul Alba, a câştigat, în 9 octombrie 2008, la un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) Alba, pe care o acţionase în judecată pentru că are tripleţi, dar primeşte indemnizaţie pentru un singur copil.

Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Alba a făcut contestaţie în anulare împotriva deciziei la un alt complet de judecată. Concret, Direcţia a formulat, în 20 octombrie 2008, contestaţie în anulare, această acţiune fiind ultima cale extraordinară de atac pe care instituţia este nevoită s-o utilizeze.

Ionela Danciu, care a adus pe lume trei fetiţe în urmă cu un an şi zece luni, a dat în judecată Direcţia Muncii Alba din 2006, întrucât primise indemnizaţie doar pentru un singur copil. În august 2008, ea a câştigat în primă fază procesul la Curtea de Apel Alba, care a admis excepţia de nelegalitate.

Potrivit Legii 148/2006, modificată printr-o ordonanţă de Gurvern, mamele primesc indemnizaţie la fiecare naştere. Dar legea nu face nicio referire la mamele care la o singură naştere pot aduce pe lume doi-trei sau mai mulţi copii.

Direcţia Muncii Alba a atacat decizia Curţii de Apel Alba şi a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Însă instanţa supremă a respins recursul ca nefondat. Astfel, femeia a cerut să i se dea retroactiv banii care le-ar fi revenit de drept celorlalte două fetiţe, suma ridicându-se la 288 de milioane de lei vechi.

Potrivit statisticilor, în România 3.500 de femei nasc, anual, gemeni şi 1.500 tripleţi. Între timp, DMPS a epuizat şi ultima cale de atac, instanţa supremă urmând să se pronunţe ieri irevocabil în acest caz.

Instanta suprema, la finalul sedintei, a hotarat ad­miterea cererii de revizuire for­­mulata in acest proces, dispunand casarea deciziei prin care i s-a dat castig de cauza Ionelei Danciu Totodata, instanta a hotarat rejudecarea procesului la Curtea de Apel Alba.

Sursa: Mediafax

luni, 26 ianuarie 2009

Pesticidele, otrava care ne ameninţă copiii

Loxynil, tepraloxydim, epoxiconazol, sunt doar câteva dintre substanţele care ajung în farfurie odată cu zarzavaturile, fructele şi alte produse agricole tratate chimic. Cercetătorii atenţionează, însă, asupra faptului că toxinele din cereale, legume şi fructe se concentrează mai rapid în organismul celor mici

Este indiscutabil faptul că trebuie să consumăm cât mai multe verdeţuri, legume şi fructe proaspete.

De asemenea, cei mici trebuie să consume cât mai multe fructe şi legume. Din păcate, aceste alimente pot fi un adevărat „cal troian” cu ajutorul căruia pătrund în organismul copiilor substanţe nocive folosite de fermieri pentru creşterea producţiilor agricole.

Un articol publicat de revista „Environmental Health Perspectives” trage un semnal de alarmă în legătură cu acest pericol.

Copiii „bio” sunt protejaţi

O echipă de cercetători condusă de Cynthia Curl, de la Universitatea din Seattle, a evaluat expunerea copiilor la pesticidele de tip organofosforic, unul dintre cele mai utilizate tipuri de pesticide agricole.

Specialiştii americani au măsurat nivelul de concentraţie a cinci metaboliţi care apar în urina copiilor ca urmare a ingerării pesticidelor odată cu diversele produse agricole tratate chimic.

Echipa americană a studiat 39 de copii cu vârste cuprinse între doi şi cinci ani. 18 dintre copii au mâncat doar alimente „bio”, care nu au fost tratate cu pesticide. Restul de 21 de copii din lotul studiat au fost hrăniţi cu alimente „normale”, tratate chimic în limitele conforme cu reglementările existente în SUA.

Rezultatele au arătat că în cazul copiilor care au mâncat alimente tratate convenţional, nivelul concentraţiilor reziduurilor chimice din urină a fost de nouă ori mai ridicat decât în cazul copiilor care au fost hrăniţi cu alimente „bio” (0,34 micromoli/litru de dimetil alchilfosfat în primul caz, faţă de doar 0,04 micromoli/litru în cazul lotului „bio”).

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti (ICA), ne-a confirmat faptul că, pe termen lung, consumul unor alimente cu concentraţii de pesticide peste cele admise în Uniunea Europeană poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii, mai ales în cazul copiilor.

„Din păcate, însă, determinările făcute la noi în ţară pentru depistarea pesticidelor din alimente sunt foarte rare”, ne-a mărturisit prof. Mencinicopschi. Directorul ICA spune că astfel de determinări sunt extrem de costisitoare - o singură analiză a unui compus într-un aliment ar costa în jur de câteva milioane de lei.

Deşi utilizarea sa a fost interzisă de mult timp, în România încă se mai găsesc urme de DDT, un pesticid foarte nociv pentru sănătate. De asemenea, prof. Mencinicopschi consideră că indisciplina din agricultura românească, unde unii producători agricoli individuali pun substanţele chimice „cu lopata” pentru a obţine producţii mari, creşte pericolul contaminării unor produse agricole.

Specialistul român subliniază că pesticidele sunt încorporate de cele mai multe ori în masa alimentelor (legume, fructe, cereale etc.) şi nici măcar printr-o spălare riguroasă chimicalele nocive nu pot fi îndepărtate complet.

Prof.dr. Constantin Ionescu-Tîrgovişte, directorul Institutului de Nutriţie şi Boli Metabolice din Bucureşti, explică, la rândul său, că aceste substanţe pot provoca intoleranţă digestivă şi methemoglobinemie (hemoglobina din globulele roşii se combină cu anumite substanţe şi nu mai permite transportul oxigenului).

Deoarece metabolismul copiilor e mult mai ridicat, rata de asimilare a substanţelor nocive în organismul lor este, de asemenea, mult mai crescută. Pesticidele se acumulează în depozitele de grăsime ale organismului şi devin în timp toxice pentru ficat sau pentru sistemul nervos, putând produce şi diverse forme de cancer.

Specialiştii atenţionează cumpărătorii că e de preferat să se gândească bine înainte de a cumpăra fructe sau legume exagerat de mari, oricât de frumoase ar părea. De cele mai multe ori, acestea sunt rezultatul fie al folosirii de îngrăşăminte în exces, fie al unor stimulatori de creştere sau chiar a ingineriei genetice, care pot avea un impact covârşitor asupra sănătăţii noastre.

De asemenea, se recomandă spălarea foarte riguroasă a legumelor şi fructelor, pentru a elimina atât microbii, cât şi - pe cât posibil - substanţele chimice de pe suprafaţa acestora.

Măsuri comunitare

Parlamentul European a aprobat recent interzicerea folosirii a 22 de tratamente cu pesticide în agricultură, informează „The Guardian”. Aceste substanţe sunt considerate printre cele mai periculoase pentru sănătatea oamenilor. Ele sunt cancerigene, toxice pentru reproducere sau au efecte perturbatoare asupra sistemului endocrin.

Cele mai multe substanţe periculoase sunt amitrol, loxynil, tepraloxydim, epoxiconazol, iprodion, metconazol, tebuconazol şi thiacloprid. Două fungicide – carbendazim şi dinocap – vor fi scoase de pe piaţă în 2009, dar ultimele autorizări pentru produsele ce provoacă perturbări endocrine vor expira abia în 2018.

Legislaţia nouă impune reducerea cantităţii de pesticide şi interzice folosirea lor în preajma şcolilor sau a spitalelor. Fermierii au avertizat, însă, că restricţiile vor afecta recoltele de iarnă, în special morcovii, cartofii şi cerealele, şi vor mări considerabil preţurile alimentelor în UE.

Ce sunt pesticidele?

Pesticidele reprezintă un grup extrem de mare de substanţe cu efect insecticid, fungicid, erbicid, raticid etc., ce şi-au găsit o largă utilizare în agricultură. După structura chimică, ele se împart în pesticide organoclorurate, organofosforice, organocarbamice, respectiv tiocarbamice, nitrofenolice etc.

Sursa: Adevarul

vineri, 23 ianuarie 2009

Povestea unei Mame


Multumim tuturor mamelor care ne scriu zilnic pe adresa initiativa.mamelor@gmail.com Parerile voastre ne ajuta sa realizam cate probleme au mamele si cate lucruri trebuie sa se schimbe.

Unul dintre mesajele care ne-au impresionat foarte mult este povestea Emiliei Andreea, din Buzau. Andrusca, asa cum o alinta mama ei, este o fetita de numai 1 an si 9 luni care a fost diagnosticata cu retard psihomotor, insa povestea este foarte complicata si trista.

Mama fetitei, Vasilica, ne-a povestit prin ce experiente dureroase a trecut micuta in numai un an si 10 luni de cand s-a nascut:

La nastere a fost un copil aparent normal, cu exceptia faptului ca avea piciorusele aduse in interior. A fost supusa tratamentului cu ghips si problema a fost oarecum rezolvata. Cand fetita a implinit 4 luni a fost suspectata de medicii din Buzau de hidrocefalie (acumulare de lichid cefalorahidian in interiorul creierului care, netratata, poate duce la tulburari neurologice sau chiar la moarte) si sifilis.

Pentru a se afla cu siguranta care este diagnosticul precis, fetita a fost trimisa la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Bucuresti, unde i s-a stabilit diagnosticul de hidrocefalie interna moderata neevolutiva.

Alte investigatii intreprinse la spitalul nr. 9 au rezultat in diagnosticarea fetitei cu ventriculi dilatati si retard neuropsihomotor. Recuperarea este foarte grea, fetita, la varsta de un an si zece luni abia daca reuseste sa mearga cu sprijin.

Fotografiile pe care le vedeti arata realitatea crunta si dureroasa cu care aceasta fetita se lupta pentru a supravietui. Ceea ce ele nu arata, sunt conditiile modeste pe care mamica Emiliei se straduieste din greu sa i le ofere. Lipsa oricarui sprijin financiar (mamica nu lucreaza fiind nevoita sa stea in permanenta cu micuta) cu exceptia alocatiei copilului si a unui salariu mult prea mic pe care il aduce in casa tatal Emiliei, nu sunt deloc suficiente pentru a creste in conditii normale un copil care are nevoie de ingrijire speciala…

















Noi, mamicile norocoase, am putea ajuta acest copil cu hainute care au ramas mici copiilor nostri, cu jucarii de care ei sau plictisit sau cu lucruri ce ii pot face viata mai usoara (patut, carucior, premergator, etc). Daca sunt printre voi mamici care pot ajuta cat de putin acest copil nevinovat, ne pot scrie aici sau pe e-mailul Initiativei – initiativa.mamelor@gmail.com.

Va multumim in numele Emiliei!

Desenele animate sunt cele mai violente emisiuni TV - Studiu CNA

Posturile de desene animate difuzeaza mai multa violenta decat restul canalelor de televiziune, potrivit unui studiu prezentat, joi de CNA. Desi studiul releva o usoara scadere a violentei in audiovizual, comparativ cu 2004, ea se mentine la cote ridicate, violenta verbala fiind cel mai des intalnita, urmata de cea fizica.


Studiul "Masurarea gradului de violenta prezent in programele audiovizualului romanesc" a fost realizat in perioada 13-19 octombrie 2008, de o echipa de cercetatori de la Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare (CSMNTC), coordonata de profesorul Ioan Dragan, directorul Centrului.


In cadrul proiectului au fost analizate ponderea, durata si frecventa actelor de violenta difuzate in emisiunile de pe 13 canale TV - TVR1, Antena 1, Antena 3, Acasa, Pro TV, Realitatea TV, Prima TV, B1 TV, OTV, Kanal D, Cartoon Network, Jetix, Minimax - in emisiuni informative, de divertisment, fictionale, de tip reality-show, de publicitate si in promo-uri.

Tipurile de violenta avute in vedere au fost: violenta reala, violenta fictionala, precum si violenta fizica, verbala, psihologica, economica, sexuala si sociala.

Principalele concluzii ale studiului, privind desenele animate:

  • Canalele de desene animate difuzeaza, in medie, 20 de acte de violenta pe ora de emisie, fata de 14 prezente la posturile generaliste si cele informative.
  • Cartoon Network este "campion" la difuzarea emisiunilor cu continut violent, in randul posturilor de desene animate, cu 27 de acte violente pe ora, urmat de Jetix (22) si Minimax (13)
  • La Minimax s-au difuzat, in intervalul monitorizat, 22 de emisiuni nonviolente, pe cand la celelalte doua, Jetix si Cartoon Network, n-a fost gasit niciun program fara cel putin un act de violenta. (vezi aici rezultatele studiului pentru posturile de desene animate)
  • In plus, pe Cartoon Network nu intra niciun promo care sa nu fie violent. Referitor la publicitatea pentru copii, aceasta nu este violenta pe niciunul dintre posturile de desene animate mentionate.
Ioan Dragan, directorul Centrului de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare (CSMNTC):

"Efectul pervers al acestor emisiuni, desi neintentionat, poate fi o apologie a crimei si violentei"."Un alt efect ar putea fi instaurarea unei culturi a violentei, care poate conduce la o anumita acomodare cu violenta mediatica, si chiar cu cea sociala, din viata oamenilor"."Violenta televizuala nu afecteaza atat prin doza in care este injectata telespectatorului, cat prin modul in care este inteleasa, scenarizata si interpretata".

Sursa: Hotnews


joi, 22 ianuarie 2009

53% din femei nu stiu cum sa previna cancerul de col uterin

58% din femeile chestionate nu cunosc nicio metoda de prevenire a cancerului de col uterin, 33% mentioneaza testul citologic Papanicolau, 15% precizeaza vaccinarea.

Acestea sunt rezultatele unui studiu Gfk, realizat in ianuarie 2009, despre cancerul de col uterin si HPV. Studiul a fost realizat la cererea unei companii farmaceutice implicate in vaccinarea anti-HPV.

Rezultatele studiului


Cauzele cancerului de col uterin

Respondentele mentioneaza o multitudine de cauze ale aparitiei cancerului de col uterin: infectii, avorturi, lipsa de igiena, boli netratate, obiceiuri legate de viata sexuala; un procent mic (2%) mentionand spontan HPV [patru tulpini de HPV sunt considerate de o parte a lumii medicale ca responsabile pentru cancerul cervical].

Probabilitatea de a face cancer de col uterin
  • 73% considera ca este deloc sau foarte putin probabil. Motivatiile principale: "Sunt o persoana sanatoasa", "Sunt prea in varsta", "Am grija de mine", "Merg la controale periodice"
  • 6% considera foarte probabil
  • 21% putin probabil; Motivatia principala: "Orice femeie poate face cancer de col uterin"

Testul Papanicolau

In 2008, 66% dintre femei au auzit de testul Papanicolau, fata de 47% in 2006. Sursa principala: televizorul si medicul (de familie si ginecologul).
  • Notorietatea cea mai scazuta este in randul femeilor cu varsta peste 60 de ani, in rural, si in randul femeilor mai putin educate (8 clase) sau casnice (care nu realizeaza venituri).
  • Dintre femeile care au auzit de test, mai mult de jumatate au stiut (spontan) ca acesta este utilizat pentru depistarea cancerului de col uterin.
Utilizarea testului Papanicolau

Procentul femeilor care si-au facut vreodata testul Papanicolau a crescut de la 10% in 2006 la 26% in 2008. Jumatate din femeile care si-au facut testul l-au efectuat in ultimul an.

Ce v-a determinat sa va faceti testul Papanicolau ultima data?
  • 45% au facut acest test la recomandarea medicului
  • 26% pentru ca au avut probleme de sanatate
  • 12% preventiv, pentru siguranta lor
  • 4% dupa o nastere

HPV

In 2008, 18% dintre femeile chestionate au auzit de virusul papilloma uman (HPV), fata de 9% in 2006. 82% au raspuns ca nu au auzit de acest virus. Trei sferturi din cele care au auzit de HPV fac legatura intre anumite tulpini ale acestui virus si cancerul cervical. Cu alte cuvinte, 13,5% din femeile din Romania cred ca intre anumite tuplini de virus HPV si cancerul cervical exista o legatura de cauzalitate.

In privinta metodelor de prevenire a cancerului de col uterin:
  • 58% nu cunosc nicio metoda de prevenire
  • 33% mentioneaza Testul citologic Papanicolau
  • 15% precizeaza vaccinarea
Ca surse de informare:
  • 64% mentioneaza emisiunile TV
  • 23% medicul de familie
  • 16% ziare/reviste
  • 15% cunostinte/prieteni
  • 12% internet

Nivelul de notorietate a HPV: scazut, dar in crestere ponderea femeilor care au auzit de HPV este mai mare in randul celor cu varsta intre 26-35 ani si 46-60 ani;

Sursa informatiei despre vaccinare:
  • 64% mentioneaza emisiunile TV
  • 23% medicul de familie
  • 16% ziare/reviste
  • 15% cunostinte/prieteni
  • 12% internet
Sursa: Hotnews.

miercuri, 21 ianuarie 2009

Campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin a fost amanata

In Romania, in fiecare an, aproximativ 3.500 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si peste 2.000 mor din cauza acestei boli. Statisticile plaseaza Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste numarul cazurilor de cancer de col uterin. Tara noastra este urmata in acest clasament de Bulgaria si Slovacia.

De asemenea, in Europa, la fiecare 18 minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin, 60.000 de cazuri noi sunt diagnosticate anual si 30.000 de femei mor in fiecare an, in urma complicatiilor acestei afectiuni. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin testare citologica regulata, respectiv prin efectuarea testului Papanicolau si prin vaccinare. Este bine de stiut ca fiecare femeie activa sexual este supusa riscului de a contacta HPV, virusul care cauzeaza acest tip de cancer. Potrivit specialistilor, pana la 80% dintre femei vor fi infectate cu HPV la un moment dat in viata.

Campania de vaccinare amanata


Ministerul Sanatatii va demara, timp de un an, o campanie publica de informare a populatiei privind vaccinarea anti HPV, dupa care, in functie de evaluarea rezultatelor acesteia, va decide daca va relansa campania de vaccinare, a anuntat, duminica, 18 ianuarie, ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Desi considera vaccinarea anti-HPV un lucru bun, ministrul spune ca executia acestui program a fost proasta. "Campania a fost un esec pentru ca a fost construita in pas de defilare", a spus ministrul Bazac. In cadrul programului de vaccinare, s-au achizitionat 110.000 de doze de vaccin, cu 23 de milioane de euro. Dozele de vaccin au ramas in custodia autoritatilor sanitare. Ministrul Sanatatii a cerut celor doua firme farmaceutice producatoare (GlaxoSmithKline si Merk Sharp & Dohme) amanarea livrarilor vaccinurilor.

Totodata, comisia de specialisti constituita la nivelul ministerului Sanatatii, a stabilit ca prioritate a politicii de sanatate publica scaderea mortalitatii prin cancer de col uterin, si ca prima urgenta, desfasurarea unui program national de screening al cancerului de col uterin.


O campanie esuata


Campania Ministerului Sanatatii demarata la sfarsitul anului trecut prin programul de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a impotriva cancerului de col uterin a fost un esec.
Vaccinarea fetitelor de clasa a IV-a a inceput in toamna anului 2008 si include administrarea a trei doze de vaccin in decurs de sase luni. Astfel, curand va incepe cea de-a doua transa de vaccinari pentru elevele care au facut primul vaccin anul trecut. Campania Ministerului Sanatatii se desfasoara conform urmatorului program:
  • prima doza: 24 noiembrie - inceputul lunii decembrie 2008
  • a doua doza: in cursul lunii ianuarie 2009, in functie de data primei vaccinari
  • a treia doza: la interval de 6 luni de la prima vaccinare – in luna mai.
Dupa incheierea termenului administrarii primei doze, Ministerul Sanatatii a anuntat cifrele legate de campania de vaccinare a fetitelor clasa a IV-a impotriva cancerului de col uterin. Astfel, intre 24 si 28 noiembrie, medicii care ar fi trebuit sa faca vaccinarea au primit 37.714 de refuzuri scrise, ceea ce reprezinta o rata de respingere a vaccinului de 70%. In Bucuresti, din 5.956 de fete care puteau fi vaccinate, doar 193 au fost imunizate.
Adica doar 3,2%. Esecul este si mai accentuat in restul tarii:

  • in judetul Bacau, unde exista 1.500 de fete de clasa a IV-a, doar doi parinti au acceptat vaccinarea;
  • in judetul Cluj, doar parintii a 41 de copii, din 2.800, au fost de acord;
  • in Satu-Mare, doar 16 fete din 2.056 au facut vaccinul.

Parintii nu sunt de a
cord cu vaccinarea

Presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar (FNAP-IP), Mihaela Guna, a declarat ca, in general, parintii nu au fost de acord cu aceasta vaccinare. “Foarte putine fetite au facut acest vaccin oferit gratuit de Minister Sanatatii Publice. Noi (n.r. – FNAP-IP) am acuzat acest minister ca nu a facut o campanile publica de informare cu privire la aceasta boala si la acest vaccin. FNAP-IP nu a incercat sa convinga parintii nici sa-l faca, nici sa nu-l faca”, a spus presedintele Federatiei.

Mihalea Guna a tinut sa precizeze: “Cu cat parintii au fost mai informati, cu atat mai mult au refuzat vaccinarea copiilor, din cauza risurilor foarte mari si numeroase mentionate in prospectul vaccinurilor.”

Nemultumirea generala vine de la faptul ca in Romania au fost aduse doua tipuri de vaccinuri impotriva cancerului de col uterin, dintre care unul nu a fost testat indeajuns. Astfel, testarea celui de-al doilea vaccin se incheie in toamna anului 2009, in conditiile in care el este comercializat de ceva timp.


Vaccinarea are efecte negative chiar si asupra unui sistem imunitar sanatos

Dr. Rares Simu, medic specialist in imunologie clinica si alergologie, este de parere ca vaccinurile nu sunt suficient testate pentru a fi administrate ca tratament. “In ultima perioada, nu se mai tine cont de indicatiile efectuarii unui vaccin, ci se merge pe vaccinarea in masa. De exemplu, un copil sau un tanar sanatos, fara alte probleme, nu are nevoie de niciun vaccin antigripal, pentru ca sistemul sau imunitar este capabil sa faca fata unei raceli. Indicatia, in acest caz, ar fi pentru cei care au imunitatea scazuta (persoanele varstnice sau cei care sufera de boli cronice), din motive care pot fi obiectivate prin analize”, explica situatia Dr. Rares Simu.

Pe de alta parte, Rares Simu spune: “Infectia cu acest virus se transmite in principal pe cale sexuala. Este adevarat ca exista si alte posibilitati de contaminare, dar tipurile pentru care exista vaccinul se transmit mai ales pe cale sexuala. Ori, nu este logic sa faci un asemenea vaccin la fetite care inca nu si-au inceput viata sexuala.“

De asemenea, se presupune ca prin acest vaccin se obtine o imunitate pe termen lung, dar trebuie avut in vedere faptul ca vaccinul nu este utilizat de mult timp pe scara larga, deci nu se stie care va fi, de fapt, perioada pentru care asigura protectie”, adauga medicul.

Dr. Rares Simu ne-a marturisit: “Eu fac parte din categoria scepticilor, in practica medicala am intalnit numeroase cazuri in care vaccinurile au facut mai mult rau decat bine pacientilor.”

Reactii adverse


Vaccinul se comercializeaza in doua forme, cea mai cuprinzatoare fiind forma tetravalenta, care ofera imunitate pentru tulpinile 6,11,16 si 18. Exista si o forma bivalenta , care contine doar tulpinile 16 si 18. Vaccinul nu este gratuit, ci se poate cumpara de la farmacie si trebuie administrat cu avizul medicului ginecolog.

Vaccinul se administreaza intramuscular in regiunea umarului, in trei etape, dupa prima doza fiind necesar un rapel la doua luni si unul la sase luni. Pretul unei doze de vaccin este intre 400 si 450 de lei si sunt necesare trei doze in sase luni. Astfel, parintii ale caror fetite sunt mai mari de clasa a IV-a, vor suporta din bugetul familiei o suma de bani mare pentru acest medicament controversat.
Lista efectelor adverse prezentate in prospectul vaccinurilor este impresionanta:








Pana acum, nu a existat nici un vaccin pe piata care sa manifeste atat de multe reactii adverse si de o variabilitate atat de mare, putand fi afectate aproape toate aparatele si sistemele organismului.


Anglia: O fetita de 12 ani a paralizat dupa ce a fost vaccinata


In urma cu aproximativ trei luni, Ashleigh Cave, o eleva de 12 ani din Anglia, a paralizat de la mijloc in jos dupa ce a fost injectata cu vaccinul HPV, titreaza publicatia britanica “DailyMail”.
Starile de rau ale fetitei au aparut la doar o jumatate de ora de la administrarea vaccinului impotriva cancerului de col uterin, copilul acuzand dureri de cap si o stare generala proasta. Sanatatea fetitei a continuat sa se deterioreze, ajungand intr-o stare severa in urmatoarele zile de la vaccinare.

Imunizarea a fost facuta la Liceul Catolic Maricourt, din Liverpool. O saptamana mai tarziu, Ashleigh a fost internata in spital, deoarece si-a pierdut in totalitate puterea de a-si mai folosi picioarele. Nici in prezent in starea acesteia nu a inregistrat nici un fel de ameliorare.

Mama fetitei, Cherzl Cave, in varsta de 37 de ani, e convinsa ca vaccinul impotriva virusului papilloma a determinat imbolnavirea fiicei sale. „Nu pot spune cu certitudine ca afectiunea fetei reprezinta o reactie patologica a organismului la vaccin”, a precizat pediatrul de la spitalul in care a fost internata fetita, dr.Andrew Curran.

Potrivit “DailyMail”, in Statele Unite, vaccinarea HPV a provocat serioase efecte adverse in rindul tinerelor imunizate, printre acestea fiind inregistrate si 30 de decese, dar si paralizii. Autoritatile americane au spus insa ca nu exista dovezi ca vaccinul HPV ar fi provocat aceste reactii.

Surse: Adevarul, MondoNews

marți, 20 ianuarie 2009

Rezultate sondaj: Sunteti de acord cu plafonarea indemnizatiei maternale la suma de 4000RON?

Conform voturilor exprimate in cadrul sondajului de pe blog, 54% dintre cititoare sunt de parere ca plafonarea indemnizatiei inseamna discriminare, in timp ce 45% considera plafonul acceptabil, suma fiind suficienta pentru ingrijirea unui copil.

Doar 4 % dintre mamici au solicitat pana in prezent recalcularea indemnizatiei pentru cresterea copilului

Aproape 6.000 de persoane, reprezentând patru la sută din numărul total de beneficiari, au solicitat recalcularea indemnizaţiei pentru creşterea copilului de la 600 de lei la 85 la sută din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni înainte de naştere, informează, marţi, Ministerul Muncii.

Din datele înregistrate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), raportat la cei 174.300 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului care erau în plată la sfârşitul anului trecut, au fost primite la nivelul agenţiilor teritoriale pentru prestaţii sociale aproximativ 12.600 de solicitări noi privind recalcularea sau stabilirea drepturilor de indemnizaţie.

Potrivit MMFPS, 6.600 dintre solicitările noi au fost primite de la primării şi vizează acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului pentru prima dată, iar 5.900 dintre ele sunt pentru recalcularea indemnizaţiei de la 600 de lei la 85 la sută din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni înainte de naştere.

"Până în prezent, doar circa patru la sută dintre persoanele care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului au solicitat, pe bază de documente, recalcularea indemnizaţiei pentru creşterea copilului", precizează MMFPS.

Persoanele beneficiare ale indemnizaţiei pentru creşterea copilului vor primi, până la recalcularea dreptului, suma de 600 lei. După recalculare, acestea vor primi indemnizaţia rezultată, inclusiv sumele restante reprezentând diferenţele de calcul începând cu luna ianuarie 2009.

La nivelul municipiului Bucureşti, Agenţia pentru prestaţii sociale a municipiului Bucureşti şi-a modificat programul de lucru cu publicul, persoanele care doresc recalcularea indemnizaţiei putând să solicite acest lucru în zilele de luni, miercuri şi joi, între orele 9.00 şi 15.00 sau marţi şi vineri, între orele 14.00 şi 18.00.
Sursa: Mediafax

joi, 15 ianuarie 2009

Indemnizaţia pentru creşterea copilului: noi provocări

Femeile care sunt în concediu de maternitate nu ştiu când vor primi diferenţa de bani la indemnizaţie. Autorităţile dau vina pe sistemul informatic.

Evenimentul Zilei de azi ne prezinta realitatea usturatoare: pentru a beneficia de ajutorul pentru cresterea copilului iti trebuie nervi de fier, pentru cas tatul la coada in fata institutiilor statului se transforma in sport national. Iata stirea:

Mamele au, mai nou, o altă preocupare: statul la coadă în faţa sediilor Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale (ANPS), unde trebuie să opteze pentru plata a 85% din venituri pentru indemnizaţia de creştere a copilului. Femeile se plâng că sunt ţinute cu orele la coadă şi că durează prea mult până ajung să depună actele. În plus, dacă sună să întrebe ce documente trebuie să conţină dosarul, nu le răspunde nimeni la telefon.

De cealaltă parte a ghişeului, însă, există tot plângeri în loc de soluţii. Preşedintele Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale, Adrian Toader, spune că problema ar fi numărul mic de angajaţi care se confruntă cu un număr foarte mare de dosare.
La sediile judeţene şi municipale ale ANPS se formează cozi în fiecare zi de lucru cu publicul. În Bucureşti, în patru zile în care s-au primit dosare, au venit nu mai puţin de 600 de cereri, recordul fiind atins luni, cu 300 de opţiuni depuse în câteva ore, spune directorul agenţiei din Bucureşti, Mihai Rapi.
„Dosarele pentru recalcularea indemnizaţiilor solicitanţilor aflaţi deja în plată se depun până la sfârşitul lunii iunie. Diferenţele rezultate vor fi restituite retroactiv, începând cu 1 iulie“, susţine şi Adriana Savu, directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Prahova.
Doar 2.000 dintre cei 9.000 de părinţi din judeţul Prahova care primesc în prezent indemnizaţia de creştere a copilului vor beneficia de prevederile noii legi. În plus, ei vor primi banii abia în vară.
„Programul informatic nu e pregătit“
Problema devine cu atât mai acută pentru beneficiarii indemnizaţiei cu cât nimeni nu le poate garanta că îşi vor primi diferenţele de bani la o dată sigură. „Nu ştim cât ar mai putea dura. Calculele au fost demarate, dar nu putem face o estimare. Depinde de program (sistemul informatic - n.r.)“, a spus Rapi.
Mămicile reclamă şi aglomeraţia de la ghişee şi spun că aceasta este cauzată mai ales de numărul insuficient de birouri şi funcţionari care primesc cererile mămicilor. „Am gemeni şi nu pot să mă plimb toată ziua pe drumuri. Am venit degeaba până aici, pentru că la telefon nu răspunde nimeni. Am sunat să întreb ce acte îmi trebuie pentru recalcularea indemnizaţiei şi când pot să vin. Înţeleg că azi nu este program cu publicul aici, da’ la telefon de ce nu răspund?“, se arăta extrem de nemulţumită, ieri, o mămică din Capitală.
Şi în acest caz, Adrian Toader dă vina pe sistemul informatic. „Fiind vorba de o lege nouă, programul informatic nu este pregătit. Am chemat oamenii care se ocupă de asta, ca să pună la punct sistemul, să poată fi prelucrate automat datele. Însă asta durează. Oamenii ar trebui să înţeleagă. Avem 940 de angajaţi în ţară pentru 24 de tipuri de prestaţii sociale şi 11 milioane de beneficiari“, se scuză Toader, preşedintele ANPS. (A contribuit Marius Nica)

Cum primiti indemnizatie mai mare de crestere a copilului. Ce acte sunt necesare la dosar si unde trebuie sa le depuneti

Femeile care au nascut dupa 1 ianuarie 2009 trebuie sa mearga la Directiile de Asistenta Sociala ale Primariilor. In schimb, cele care sunt deja in plata se pot adresa Agentiilor locale de Prestatii Sociale, fostele Directii de Munca.

Mamele trebuie:

  • să completeze o cerere „de mână“ în care să precizeze că optează pentru 85% din venituri;
  • să depună o copie după buletin;
  • să depună o copie după certificatul de naştere al copilului;
  • să aducă de la serviciu o adeverinţă cu veniturile nete pe ultimele 12 luni înainte de a naşte.
Nu este nevoie de formulare tipizate la dosar.

Dacă mămica realizează şi alte venituri în afară de salariu, mai are nevoie de o adeverinţă avizată de Fisc, prin care să dovedească natura veniturilor respective şi faptul că acestea au fost impozitate.

Dacă reuşiţi să depuneţi dosarul până în data de 15 ianuarie ar urma să primiţi indemnizaţia marită chiar din februarie. În caz contrar, veţi primi banii retroactiv.

miercuri, 7 ianuarie 2009

Indemnizatia pentru cresterea copilului: sunteti de acord cu plafonul impus la suma de 4.000 lei?

Modificarile aduse legii privind indemnizatia acordata mamelor pentru cresterea copilului au ridicat o multime de intrebari si au provocat multe nemultumiri in randul mamicilor.

Iata, pe scurt, principalele decizii ce au fost luate in privinta acestei legi:

  • 30 octombrie: Preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea care prevede acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, dar nu mai puţin de 600 de lei, cât era pana atunci nivelul indemnizaţiei.
  • 10 decembrie: au fost adoptate normele de aplicare
  • 30 decembrie: noul guvern decide pastrarea nivelului de 85% din veniturile nete realizate in ultimele 12 luni, insa introduce un plafon superior de trei salarii medii brute pe economie – 4.000 de lei.
  • 1 ianuarie 2009 – legea intra in vigoare.

Desi multe dintre noi nu ar ajunge la plafonul care se discuta in legatura cu indemnizatia, totusi nu suntem de acord cu plafonarea

Decizia de plafonare a nivelului indemnizatiei in cazul persoanelor cu venituri foarte mari adoptata de Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a starnit un interes urias, multe mamici scriindu-ne despre nemultumirile lor fata de aceasta decizie:

Sunt de acord cu celelalte mamici. O lege deja promulgata si publicata in MO ar trebui sa se aplice cu data specificata. Chiar isi bat joc de noi! Ar trebui sa facem ceva in directia asta. O sa discut cu avocati sa vedem, chiar nu se poate face nimic?” C.

Multe dintre noi nu sunt de acord cu acest lucru, nu neaparat deoarece am fi multe care depasesc plafonul ci pentru faptul ca ne-am simtit atacate si injosite de guvernantii care cred ca pot face orice doresc cu noi fara sa intampine vreo forma puternica de protest” C.P.

Pe de alta parte, in vremuri de criza economica in care se afla si tara noastra, prin plafonarea indemnizatiei, se va realiza o economie la bugetul de stat de circa 150 milioane euro, Premierul Emil Boc declarand ca “indemnizatia platita de la bugetul public e efectul solidaritatii (...) in vremuri dificile, grele". Tot el a adaugat despre aceasta lege ca este “este una dintre cele mai generoase din sistemul European” si ca “persoanele care au salarii mai mari si contribuie cu o suma mai mare la buget isi vor gasi materializata aceasta contributie la pensie”.

Noi dorim sa aflam parerile cat mai multor mamici cu privire la aceasta masura. Credeti ca este una discriminatorie? Va rugam sa ne scrieti, dragele noastre, despre cum vedeti aceasta decizie si despre cum credeti ca va va afecta in viitor.

Iata cateva comentarii de pana in prezent:

Avand in vedere ca este un ajutor oferit de stat, nu o obligatie a statului (nu exista un procent care se retine din salariu special pentru aceasta perioada ca in cazul pensiei), consider ca suma de 4000 ron este suficienta chiar si pentru mamicile care pana acum castigau mai mult de 2000 de euro pe luna. Sper totusi ca (si chiar va intreb daca) se pastreaza normele de aplicare discutate. Adica daca se iau in considerare toate formele de venit. Astept cu nerabdare mai multe detalii privind alcatuirea dosarului.”

“Este inca neclar cum va arata legea pana la urma. Oricum nici o decalaratie nu mai reprezinta ogarantie pentru mame.”

“Nu. Acest lucru inseamna discriminare impotriva mamelor care au salarii mari!

Cred ca afirmatii de genul "consider ca suma de 4000 ron este suficienta chiar si pentru mamicile care pana acum castigau mai mult de 2000 de euro pe luna" nu isi au rostul. Pana la urma nu este vorba doar de suma in sine, ci de faptul ca o mama cu 2000 EUR pe luna plateste taxe la bugetul statului aferent salariului de 2000 EUR si nu sumei de 4000 RON.
Statul ar trebui sa tina cont de contributia fiecaruia nu doar atunci cand i se solicita taxe, ci si atunci cand peroana in cauza are nevoie de ajutor.”

“E gresit spus ca mamele/tatii au contribuit si acum trebuie sa beneficieze pe masura; Pentru ca:

1. ei n-au contribuit cu 85% din salariu;
2. contributia se reflecta in pensie nu intr-un ajutor social.” “Cred ca e mai important sa va concentrati eforturile pentru a creste nivelul alocatiei pentru cresterea copilului - care pt multi parinti (cei fara loc de munca sau care lucreaza la negru), inseamna singura indemnizatie pentru a-si creste copilul.
Oamenii saraci si cu nevoia de sprijin pentru copii lor sunt mult mai multi decat cei cu venituri mari care oricum nu-si pun problema banilor la momentul in care isi extind familia.”

“Buna seara,am si eu o intrebare....lucrez de 3 luni cu contract de munca si mi-au promis ca imi fac carte de munca....daca raman insarcinata beneficiez de indemnizatia pt cresterea copilului chiar daca nu am un an de munca???Chiar daca am decat un simplu contaract?Va multumesc si as dorii sa ma lamuriti si pe mine.O seara buna”

“Buna seara...

Chiar credeti ca se va aplica L 257/2008?
Tocmai am vazut ca "dl" Marian Sarbu spune ca este o incertitudine...
De ce lovesc intotdeauna acesti "politicieni" in cei mai slabi? Femei si copii...
Sunt dezgustata... Ma gandesc serios ca inca nu este prea tarziu sa emigrez... Copilul meu poate inca sa faca parte dintr-o societate sanatoasa bazata pe valori, nu trebuie sa-l oblig sa traiasca in aceasta mocirla din Romania, in care totul se rezuma la interesul propriu si bataia pe "cascaval"!!!”

“Trebuie sa facem ceva...asa nu se mai poate dl Sarbu care a mai plafonat o data indemnizatiile s-a trezit din nou...sa ajutam tiganii sa faca 10 copii si o sa ne numim Tigania, nu Romania...iar mamelor care contribuie din salariile lor la bugetul statului sa le lasam sa moara de foame si sa fie nevoite sa munceasca imediat dupa ce se naste copilul...nenorociti de PSD-isti..cred ca emigrez...asa nu se mai poate!!!!”

“Si eu sunt absolut indignata de anuntul acesta. Eu m-am hotarat sa incep munca de la 1 ianuarie chiar daca tocmai fusese promulgata legea. Chiar le spuneam celor din familia mea ca este doar o manevra electorala si vor gasi o modalitate de a nu o aplica. Sau poate ca vor aplica un plafon, dar chiar sa anuleze legea... Desigur, fiica lu' Sarbu nu are nevoie de indemnizatie... Mie ar fi trebuit sa-mi acorde circa 4000 lei , de aceea mi-am spus ca este imposibil. Lumea ar putea spune ca n-am nevoie de indemnizatie daca am avut un salariu mare. Realitatea este alta: avem rata la casa si la masina ( parinti nostri nu ne-au dat nimic), cheltuili curente de acoperit , plus 2 parinti pensionari de ingrijit. Am muncit mult, cate 14-16 ore pe zi si am cotizat mult la fondurile statului.”


“Noi, mamicile impreuna cu intreaga societate civila ar trebui sa actionam pentru a le demonstra ca suntem o forta!” “Este incredibil!!! Omul care a jurat ieri ca se angajeaza a respecte legile tarii (in fata lui Basescu) isi bate joc de o lege IN VIGOARE si spune ca ar fi o ipocrizie sa spuna ca LEGEA se va aplica...Iar Basescu, care a promulgat legea, sustine acest Guvern al "visurilor lui".
Chiar suntem atat de usor de prostit? Chiar nu se poate face nimic????”

“Sunt de acord cu celelalte mamici. O lege deja promulgata si publicata in MO ar trebui sa se aplice cu data specificata. Chiar isi bat joc de noi! Ar trebui sa facem ceva in directia asta. O sa discut cu avocati sa vedem, chiar nu se poate face nimic? Revin cu noutati....”