joi, 27 noiembrie 2008

IGNORANŢĂ Copii bolnavi, naşteri premature sau avort spontan

90% dintre românce nu-şi verifică sănătatea înainte de a face un copil
Analizele se fac cu trei luni înainte de concepţie
Fără investigaţii medicale, mamele riscă să aibă copii cu infecţii materne

Despre aceste lucruri ne informeaza azi Gandul, intr-un articol ce ar trebui sa atraga atentia tuturor femeilor care se pregatesc sa devina mamici. Numarul de romance care nu isi fac analizele inainte de a ramane insarcinate este surprinzator de mare iar consecintele acestui fapt sunt dintre cele mai triste: avorturi, nasteri premature, copii bolnavi.

Iata ce spune articolul:


Româncele nu obişnuiesc să-şi facă analizele înainte de a rămâne însărcinate. Drept consecinţă, aceste femei riscă să nască prematur sau să avorteze spontan, spun medicii ginecologi. „Viitoarele mămici trebuie să ştie că, înainte de a purta o sarcină, este necesar să-şi facă o serie de analize medicale, pentru a-şi verifica astfel starea de sănătate. În caz contrar, există riscul ca acel copil să se nască cu infecţii materne sau înainte de termen. De asemenea, gravidele care nu şi-au făcut investigaţiile înainte de a rămâne însărcinate pot avorta spontan”, atenţionează dr. Elena Voiculescu, medic primar obstetrică-ginecologie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias.

„La noi, 90% dintre femei nu-şi fac aceste investigaţii înainte de sarcină”, estimează dr. Voiculescu. Medicul consideră că cele mai multe femei nu ştiu că înainte de concepţie trebuie să consulte un medic de specialitate. O femeie care se pregăteşte să devină mamă trebuie să-şi facă analizele medicale cu maximum trei luni înainte de concepţie, spun specialiştii. Pentru realizarea unora dintre aceste investigaţii, pacientei i se recoltează secreţie vaginală, din care i se va face examen de secreţie standard, teste pentru Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamidya şi testul Babeş-Papanicolau (care detectează prezenţa cancerului de col uterin). Mycoplasma, Ureaplasma şi Chlamydia sunt bacterii care pot depista infecţii urogenitale, urmate de complicaţii. Cea de-a doua categorie de analize, din sânge, se realizează pentru depistarea HIV, sifilis (VDRL şi TPHA), rubeolă, citomegalovirus, toxoplasma, herpes, Chlamidya, antigen anticorp de hepatita B şi C şi imunoglobulinele IgM şi IgD. În cadrul acestui set de analize, se vor mai determina grupa de sânge şi Rh-ul. De asemenea, medicul de familie va testa gratuit glicemia, colesterolul şi ureea. Controlul clinic mai include şi o ecografie, care poate depista eventuale probleme medicale ale viitoarei mame. În situaţia în care femeii i s-au depistat anumite afecţiuni, ea va face mai întâi tratamentul necesar pentru boala respectivă şi abia apoi se poate gândi la o sarcină.

Febra, periculoasă la sarcină

Medicii specialişti atenţionează femeile însărcinate că febra este foarte periculoasă pe parcursul gravidităţii. „Febra este foarte gravă în timpul sarcinii. Gravidele riscă să nască prematur sau să facă avort spontan”, atenţionează dr. Elena Voiculescu. Totuşi, medicul spune că determinarea de anticorpi de listeria (bacteria răspunzătoare de apariţia febrei – n.r.) nu se încadrează în setul de analize obligatorii pe care trebuie să le facă o femeie înainte de a rămâne însărcinată. „Vin paciente însărcinate la cabinet, cu trimitere de la medicul de familie, să-şi facă acest tip de investigaţie. Vreau să spun că se face doar dacă gravida are febră. În rest, această analiză nu este obligatorie”, subliniază dr. Voiculescu.

marți, 25 noiembrie 2008

Parintii pot gasi mai usor un loc la gradinita pentru micutul lor

Inspectoratul Şcolar a introdus în grădiniţe un sistem informatizat care îi ajută pe părinţi să găsească mai uşor locuri libere




Părinţii din Bucureşti care au copii mici nu mai trebuie să îi înscrie pe micuţi la mai multe grădiniţe, pentru a găsi un loc liber. Părinţii sunt scutiţi astfel de efort datorită unui sistem informatizat introdus de inspectoratul şcolar.
Tot ce trebuie să facă e să meargă la inspectoratul şcolar unde pot afla rapid unde sunt locurile libere.

Sursa: Realitatea.net

luni, 24 noiembrie 2008

Astazi incepe vaccinarea obligatorie pentru prevenirea cancerului de col uterin

Campania de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin va incepe astazi, 24 noiembrie. In cadrul programului vor fi vaccinate 110.000 de eleve de clasa a IV-a. Vaccinarea implica injectarea a trei doze de vaccin pe parcursul a sase luni si nu poate fi refuzata decat de catre parinti, prin declaratie scrisa.
Prima doza va fi administrata in perioada 24 noiembrie - inceputul lunii decembrie, urmand ca in luna ianuarie sa fie administrata si cea de-a doua doza. Ultima etapa a vaccinarii va avea loc in luna mai.

In ultimii 20 de ani, Romania a avut cea mai ridicata rata de mortalitate din Europa la cancerul de col uterin. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu a declarat ca vaccinarea reduce considerabil riscul de cancer pentru prevenirea infectarii cu HPV. In acelasi timp, peste 20 de decese au fost asociate cu acest vaccin in Statele Unite si doua in Europa. Totusi, nu s-a putut dovedi o legatura cauzala directa intre decese si vaccin. Controverse exista si nasc multe intrebari.

Dr. Adrian Streinu-Cercel intr-un interviu acordat ziaristilor de la Hotnews ne spune mai multe despre cancerul de col uterin si despre virusul care il provoaca.

Ce este virusul HPV, cate tipuri de virus sunt si cum se transmite?


Virusul papiloma uman este un virus care se transmite relativ usor prin contact cu mana murdara sau prin contact sexual, in majoritatea cazurilor prin contact sexual. Are peste 100 de tipuri. Dintre acestea sunt unele strict corelate cu cele de col uterin. Acest cancer de col uterin apare in jurul varstei de 30-40 de ani, si femeia respectiva se prapadeste pentru ca, de obicei, in Romania cancerul de col uterin este depistat tarziu, cand este cancer invadant, si nu in faza de leziuni precanceroase. Ar putea fi depistate aceste leziuni daca s-ar duce la control sa-si faca un Papanicolau, sa fie evaluate anual cel putin.

Exista simptome prin care poate fi depistat acest virus?

Din pacate, nu exista simptome. Simptomele apar deja cand cancerul este invadant. Simptomele apar mult prea tarziu si ele sunt traduse prin dureri la contact sexual, sangerari; dar acestea apar tardiv, cand cancerul este instalat deja.

Cum provoaca virusul cancerul?

Virusul are o perioada cand este latent, sa spunem asa, din momentul in care a facut pentru prima data infectia. Dupa care, la un an de zile, incepe sa distruga celulele, sa le balonizeze se cheama, si apar coilocitele care se vad pe examenul ginecologic Papanicolau. Dupa care in decurs de 2 pana la 5 ani de zile, apare asa-numita leziune precanceroasa de tip 1. In alti 4 ani de zile, apar leziunile de tip 5.2 respectiv 5.3, astfel incat in decurs de 15 ani pana la 20 de ani apare cancerul invadant.

Ce-ar trebuie sa stie mama unei fetite de 10 ani al carei copil este obiectul campaniei de vaccinare?


Ar trebui sa stie, in primul rand, ca acest virus nu se contacteaza numai prin contact sexual. Astfel incat, daca mama respectiva isi educa fetita sa nu aiba o relatie sexuala precoce, nu este suficient. Pentru ca de la o anumita varsta incolo, copiii se descopera, fie baieti, fie fete, si aceasta descoperire se traduce prin masturbare.

Mana murdara este cea care vehiculeaza virusul. HPV-ul este un virus care se gaseste peste tot. Ar trebui sa stie ca poate sa nu aiba niciun fel de activitate sexuala, dar dupa varsta de 20 de ani, la 25-26 de ani se poate trezi cu leziuni de tip canceros. De aceea, vaccinarea este recomandata la o varsta precoce pentru a preintampina contaminarea si, respectiv, infectarea.


In Romania intre 2.600 si 3.000 de femei sunt descoperite cu cancer de col uterin anual


O estimare facuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii in Romania arata intre 2.600 si 3.000 de femei sunt descoperite cu cancer de col uterin. La acestea se adauga inca 3.000 care mor anul din cauza cancerului de col uterin.

Cu toate aceste, sunt multe voci care sunt impotriva administrarii acestui tip de vaccin. Parerile sunt impartite si greutatea alegerii cade in sarcina parintilor.

Dragi mamici, voi ce alegeti?

vineri, 21 noiembrie 2008

9 trucuri pentru o silueta perfecta

Ziua e prea scurtă pentru toate lucrurile pe care le avem de făcut. Suntem într-un continuu dute-vino, mâncăm pe fugă alimente care au fie prea multă sare, fie prea multe grăsimi.

Când ne dăm seama că ne-am îngrăşat, ne îngrozim la gândul că ne va fi foarte greu să slăbim. Specialiştii site-ului www.healthmad.com ne învaţă care sunt cele 10 reguli esenţiale pentru o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată.

  1. Nu mâncaţi conserve. Conservele care se găsesc în magazine sunt de cele mai multe ori pline de sare şi grăsimi. Aceste alimente au foarte mult sodiu şi foarte puţine legume iar acestea sunt fierte în exces. În schimb, vă puteţi face foarte uşor o supă hrănitoare, din câteva legume. Le puneţi într-o oală cu supă de carne şi le lăsaţi să fiarbă o jumătate de oră. Veţi obţine o supă de 100 de ori mai bună şi poate fi păstrată la frigider o săptămână.
  2. Mâncaţi fructe şi legume. Studiile efectuate arată că mulţi dintre respondenţi pun pe ultimul loc în preferinţele culinare fructele şi legumele şi preferă “minuturile”, alimente pline de grăsimi, de tipul hamburgeri, şaorme ş.a. Specialiştii spun că fructele şi legumele sunt cele mai originale produse tip “fast food” şi aduc în plus şi câteva argumente: sunt ieftine, la îndemână, sunt gustoase, sănătoase şi nu ocupă mult loc în geantă.
  3. Limitaţi consumul de alimente bogate în grăsimi. Grăsimile fac alimentele să aibă un gust bun. Asta nu înseamnă însă că pentru o alimentaţie sănătoasă trebuie să deveniţi un fan al alimentelor degresate. Organismul are nevoie de grăsimi pentru a procesa vitaminele solubile şi a păstra sănătatea pielii şi a ţesuturilor.Şi nu e nevoie de foarte multă grăsime, pentru a ne menţine sănătoşi. Pulverizaţi uleiul peste mâncare, cu ajutorul unor dispozitive tip spray. Uleiurile cu aromă de unt vor aduce un plus de savoare dacă se adaugă la legumele fierbinţi. Uleiul de măsline pulverizat aduce aportul necesar de grăsime în salate, fără riscul de a exagera.
  4. Mâncaţi mai puţin zahăr. Nu este o idee bună să eliminaţi complet zahărul din alimentaţie. Specialiştii recomandă, însă, să limitaţi consumul de alimente dulci şi să înlocuiţi zahărul rafinat cu zahăr brun, fructoză sau miere. Puteţi folosi îndulcitori artificiali, dar nu abuzaţi, pentru că, la rândul lor, aceştia pot declanşa afecţiuni ale colonului.
  5. Mâncaţi fibre. Această regulă este probabil printre cele mai uşor de respectat. O grămadă de lucruri cu adevărat delicioase conţin fibre naturale, cum ar fi pâinea crocantă din cereale integrale, merele, ţelina chiar şi câteva dintre cerealele pentru micul dejun bogate în fibre şi cu un conţinut redus de zahăr. Fibrele sunt săţioase şi rămân în stomac pentru o vreme, astfel că nu o să vă mai fie foame câteva ore după ce le mâncaţi.
  6. Nu mâncaţi prea multe proteine. Această regulă nu se respectă în majoritatea ţărilor dezvoltate. Organismul are nevoie de proteine pe care le transformă în carbohidraţi. Prea multe proteine, în schimb, fac rău organismului iar carnea tinde să fie sursa celor mai multe dintre grăsimile şi colesterolul pe care îl mâncăm. Dacă nu sunteţi vegetarian, ar trebui să încercaţi să limitaţi numărul meselor cu carne la una pe zi şi să vă luaţi proteinele din surse vegetale. Fasolea poate fi o alternativă delicioasă.
  7. Mâncaţi alimente proaspete. Prelucrarea termică a alimentelor e recomandată pentru că distruge bacteriile, toxinele şi face ca anumiţi nutrienţi să devină utili pentru organism. Pentru multe fructe şi legume crude, specialiştii dau undă verde pentru a fi consumate ca atare. Nu aveţi nici un motiv să mâncaţi piersici în compot, când vă puteţi bucura de savoarea piersicilor proaspete. Acelaşi lucru şi în legătură cu spanacul, morcovii, merele, strugurii, broccoli, conopida sau ţelina.
  8. Faceţi sport. Va trebui să găsiţi un exerciţiu pe care să vă facă plăcere să-l faceţi. Dacă nu vă place să alergaţi sau să mergeţi pe jos, plimbaţi-vă cu bicicleta. Dacă nu agreaţi ideea de a face aerobic - înotaţi. Dacă nici un sport nu vă îmbie să-l practicaţi, gândiţi-vă că dansul e o formă plăcută de a face mişcare, şi astfel puteţi slăbi.
  9. Nu săriţi peste micul dejun. Micul dejun rămâne, totuşi, cea mai importantă masă a zilei. Dacă nu aveţi timp să vă aşezaţi la masă, înlocuiţi ouăle fierte, şunca, pâinea prăjită, salata de fructe sau un pahar de suc de portocale cu câteva felii de caşcaval şi o jumătate de chiflă din făină integrală. Aţi putea opta chiar pentru un pahar cu lapte şi o felie de pâine prăjită, dar în nici un caz nu mâncaţi la micul dejun cereale care conţin mult zahăr şi aditivi.

luni, 17 noiembrie 2008

Fumatul in timpul sarcinii

Unul dintre obiceiurile nocive cu cea mai larga raspandire este fumatul. Statisticile pe anul 2007 ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 18,2 % dintre femeile din intreaga lume fumeaza iar numarul acestora este in crestere. Aceasta statistica este si mai ingrijoratoare, in cazul in care vorbim de femei insarcinate care fumeaza, pentru ca efectele nocive ale fumatului afecteaza atat mama cat si sanatatea viitorului copil.

Cand o femeie care fumeaza doreste o sarcina, daca ii pasa de sanatatea fizica si psihica a viitorului ei copil trebuie sa renunte la fumat. Cel mai bun moment pentru a se lasa de fumat este cu minim 6 luni (optim 12 luni) inainte de momentul conceptiei, sau imediat cum afla ca este insarcinata. Mai jos gasiti o lista cu cateva dintre efectele extrem de nocive pe care le are fumatul asupra sanatatii femeii insarcinate si a viitorului copil. Toate aceste efecte sunt consemnate si demonstrate de cercetari in domeniu.

Riscurile fumatului asupra fatului si sanatatii viitorului copil:

  • femeile insarcinate care fumeaza au un risc sporit de sarcina extra-uterina, care pericliteaza supravietuirea fetusului si care poate dauna iremediabil intregului aparat reproductiv al femeii.
  • copiii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii peste 10 tigari pe zi sunt in medie cu un centimetru mai scunzi si au un retard mintal de trei-cinci luni la citit si la matematica, comparativ cu copiii mamelor nefumatoare.
  • daca bunica a fumat cand era gravida, nepotul va resimti acest fapt printr-un risc dublu de a se imbolnavi de astm, chiar daca mama lui a fost nefumatoare.
  • pentru copil, fumatul mamei poate determina, dupa nastere, probleme psihice si fizice, printre care spor de greutate scazut, dificultati in dezvoltare si in invatare, probleme de oxigenare a diferitelor tesuturi. S-a constatat si faptul ca sindromul hiperkinetic sau de hiper-activitate cu deficit de atentie, cea mai frecventa tulburare comportamentala la copii, este corelat cu fumatul activ sau pasiv (involuntar) al gravidei in timpul sarcinii.
  • bebelusii cu mame care au fumat in timpul sarcinii prezinta un risc mai ridicat pentru Sindromul mortii subite, care se manifesta in proportie de 25% din cazuri. Sindromul mortii subite nu este detectabil, nu are simptome, nu se trateaza si apare la copiii pana intr-un an. Se considera ca acest sindrom reprezinta o inadaptabilitate a copilului la noul mediu de viata si apare in general la copiii care s-au nascut cu o greutate mica, au avut mame fumatoare sau care au inhalat fum de tigara, nu s-au ingrijit corespunzator pe timpul sarcinii. Sindromul mortii subite este mai des intalnit la baieti decat la fetite si nu poate fi prevenit, ci doar constatat.
  • fumatul in timpul sarcinii creste cu 38% sansele ca micutii sa faca pneumonii si sa intre in spital in primul an de viata.
  • la copiii care au mame fumatoare este de asemenea mai frecvent astmul bronsic si bronsitele.
  • autismul este mai frecvent cu 40% in cazul copiilor cand mama este fumatoare si nu renunta la acest obicei in timpul sarcinii.
  • malformatiile precum buza de iepure (unirea incompleta a structurilor buzei, in cursul vietii intrauterine) sau probleme legate de bolta palatina (cerul gurii deschis) sunt tot efecte ale fumatului si ale consumului de alcool din timpul sarcinii.
  • creste riscul nasterii unui copil mort.

Riscurile fumatului asupra gravidei:

  • Scaderea libidoului este un efect al nicotinei care afecteaza nivelul de estrogeni, acesta determina si un aspect masculinizat asociat cu voce ingrosata si tenul cenusiu mult mai predispus ridurilor si imbatranirii premature, riscul de aparitie a pilozitatii in zone specifice barbatilor.
  • Un alt lucru mai putin cunoscut de catre femeile fumataore este faptul ca nicotina, impreuna cu pastilele anticonceptionale, pot creste riscul unui accident vascular cerebral sau pot determina aparitia unor boli cardiace.
  • La femeile fumatoare menopauza apare, in medie cu 2-3 ani mai devreme decat la femeile nefumatoare, hidrocarburile aromatice din fumul de tigara omoara ovulele, determinand astfel aparitia precoce a menopauzei.

O sarcina e momentul oportun pentru viitorii parinti pentru a se lasa de fumat atat inainte de conceptie, in timpul sarcinii cat si dupa nasterea copilului. Parintii care fumeaza risca sa faca mult rau micutului lor, deoarece copilul este expus continuu compusilor rezultati din combustia tutunului.

Cercetarile pe aceasta tema continua si din ce in ce mai multe dovezi ne arata cat de nocive sunt efectele pe care le are fumatul asupra sanatatii celor mici. Gasiti aici si aici mai multe informatii despre acest subiect.

joi, 13 noiembrie 2008

Centrele Maternale - Ajutor pentru mamici in dificultate

Tinerele mamici care trec printr-o perioada dificila, nu au unde sa se adaposteasca sau sunt maltratate fizic, pot apela la centrele maternale din zonele de domiciliu. In cadrul centrelor, atat mamele, cat si copiii beneficiaza de gazduire si asistenta pe o perioada de 6 luni, in maxima siguranta, cu posibilitatea prelungirii, in functie de fiecare caz in parte.

Ce sunt centrele maternale?

Centrul maternal functioneaza ca un serviciu specializat de tip rezidential, organizat pe model familial. Misiunea acestuia este de a preveni separarea copilului de mama sa, de a acorda cuplului mama-copil o sansa de acomodare, de consolidare a atasamentului si de reintegrare familiala, sociala si profesionala.

Cine poate beneficia?

Beneficiarii directi ai centrelor maternale sunt cuplul mama-copil, inclusiv gravida aflata in ultimul semestru de sarcina, aflata in situatia de risc in ceea ce priveste separarea copilului de familia sa.

Cum te poate ajuta concret un centru maternal?

Serviciile oferite constau in gazduire, ingrijire a persoanelor, hrana, asistenta medicala si sociala, consiliere.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a fi acceptata intr-un centru maternal?

Potrivit autoritatilor, acceptarea intr-un astfel de centru maternal se face pe baza unei solicitari scrise a tinerei mamici sau pe baza unui proces-verbal din partea organelor de politie.

De exemplu, pentru a fi acceptata in Centrul maternal „Sf. Andrei”trebuie indeplinite urmatoarele criterii:

  • cuplul mama-copil aflat in dificultate din punct de vedere psiho-social, in care copilul nu depaseste varsta de 3 ani;
  • in cazul mamelor cu mai mulţi copii varsta unuia trebuie sa se incadreze in intervalul 0-3 ani;
  • gravida in ultimul trimestru de sarcina;
  • starea sanatatii buna;
  • semnarea contractului de rezidenta.
Mamicile aflate in dificultate se pot adresa direct catre aceste centre maternale. Iata adresele centrelor din Bucuresti si din cateva orase din tara:

Bucuresti

Sector 1:
  • Centrul Maternal 'Sf. Ecaterina' - bd. Maresal Averescu nr. 17, tel. 021.223.41.97;
  • Centrul Maternal 'Sf. Andrei' - str. Cosmesti nr. 15, tel. 021.220.60.44;
Sector 2:
  • Centrul maternal 'Maria' - str. Gh. Serban nr. 7A, tel. 021.252.22.02;
Sector 3:
  • Centrul maternal 'Sf. Andrei' - str. Nita Elinescu nr. 164, tel. 021.346.69.49;
Sector 4:
  • Centrul maternal - str. Covasna, vizavi de cinematograful Cultural, tel. 021.461.03.28, 021. 460.34.16;
Sector 6:
  • Centrul maternal 'Sf. Mihail si Gavril'. Pentru integrarea in acest centru, mamele din aceasta zona se pot adresa Directiei Protectiei Copilului, din sos. Orhideelor nr. 2D, telefon 021.317.63.11, 021.317.63.12.
Constanta:
  • Centrul de primire a copilului in regim de urgenta - str. Alunis nr. 4, tel. 0241.488.653 sau 0241.488.654;
  • Centrul de primire in regim de urgenta pentru copilul abuzat - aleea Viitorului nr. 7, tel. 0241.488.646;
Barlad:
  • Centrul maternal, str. V. Parvan nr. 4, bl. C1, tel. 0235.416.882.
Brasov:
  • Centrul de primire in regim de urgenta - str. Iuliu Maniu nr. 7, tel. 0268.417.100.
Slatina:
  • Centrul de primire in regim de urgenta, str. Plevnei nr. 7A, tel. 0249.437.514.

miercuri, 12 noiembrie 2008

Romania - pe ultimele locuri in clasamentul privind rata mortalitatii infantile

  • Peste 200 de milioane de copii cu varsta pana in 5 ani din intreaga lume nu au acces la servicii medicale de baza;
  • In fiecare an, aproximativ 10 milioane de copii mor inainte sa implineasca varsta de 5 ani din cauza unor boli, care pot fi prevenite cu usurinta, cum ar fi diareea si pneumonia (26.000 de copii in fiecare zi);
  • In fiecare an 2 milioane de bebelusi mor in ziua in care au fost nascuti.
Acestea sunt date continute de raportul State of the World’s Mothers pe anul 2008 al organizatiei internationale “Salvati Copiii”. Raportul prezinta o analiza detaliata a situatiei mamelor si copiilor cu varste pana la 5 ani, din intreaga lume.

“Indexul mamelor” este un indicator al situatiei mamelor in tarile analizate iar in cadrul ierarhiei celor 41 de state dezvoltate, in care este inclusa si Romania, tara noastra ocupa locul 37, fiind devansata de tari precum Macedonia (36) sau Bulgaria (35). In fruntea ierarhiei se afla Suedia, urmata de Norvegia si de Islanda.

Organizaţia a realizat de asemenea un index al situaţiei femeilor, în care România ocupă locul 33 din cele 41 de state. Potrivit aceleiasi surse, speranta de viata a femeilor in Romania in momentul nasterii este de 76 de ani, in comparatie cu 84 de ani in Spania, 83 in Franta sau 79 in Macedonia.

Raportul contine si un clasament al situatiei copiilor si analizeaza rata mortalitatii in randurile copiilor cu varsta sub 5 ani. Romania ocupa locul 39 dintr-un total de 43 de tari. Tara noastra este precedata in acest clasament de Serbia (36), Federatia Rusa (37) sau Montenegru (38) si urmata de Ucraina (40), Republica Moldova (41) sau Albania (43).

Potrivit raportului, in tari precum Suedia sau Islanda, in randul copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 5 ani se inregistreaza trei decese la o mie de nasteri, in comparatie cu Romania unde sunt 18 decese la mia de nou-nascuti.

Asa cum arata datele prezentate de "Salvati Copii" mamele si copiii din tara noastra nu o duc prea bine. Din pacate pentru multe dintre noi aceasta situatie nu este o simpla statistica, ci realitatea de zi cu zi.

Initiativa Mamelor va propune dragi mamici sa discutam pe baza acestor rezultate ingrijoratoare, pentru ca acestea sa nu ramana simple statistici pentru majoritatea factorilor de decizie din tara noastra. Numai atragand atentia asupra lor, vom reusi sa schimbam ceva in tara noastra.


marți, 11 noiembrie 2008

Copii trimisi la munca in strainatate

Ziaristii de la Gardianul ne povestesc despre ancheta pe care au intreprins-o in cateva localitati din judetul Dolj pentru a investiga modul cum tot mai multi parinti, pentru un trai mai bun, sunt dispusi sa faca lucruri greu de imaginat pentru multe dintre noi.

Iata stirea:

Pentru un pumn de bani, doljenii cu o situatie materiala precara sunt gata sa isi dea copiii pe mâna unor necunoscuti care i-ar duce la munca in Italia. Am batut la poarta mai multor familii sarace din Dolj, pentru a afla daca acestea sunt de acord sa-si lase copiii la munca in strainatate. Fara sa ceara prea multe informatii, oamenii s-au aratat bucurosi si totodata dispusi sa-si trimita minorii pe meleaguri straine pentru a scapa de saracie.

Tot mai multi români sunt hotarâti sa faca numeroase compromisuri in speranta unui trai mai bun. Cu atât mai bine ar fi pentru ei daca nu ar trebui sa depuna prea mult efort pentru a câstiga câtiva bani. Nu vorbim aici despre prostitutie sau de vânzarea unor organe umane, ci mai degraba de faptul ca unele familii sunt dispuse sa-si trimita propriii copii la munca in strainatate, ba chiar sa ii lase in grija unor necunoscuti. Pentru a afla realitatea, am fost pentru o zi reprezentantii unei firme româno-italiene care recruteaza copii pentru a-i duce sa munceasca la o livada din Italia. Conditiile erau ca acesti copii sa aiba vârsta cuprinsa intre 10 si 16 ani, sa fie insotiti de parinti doar pentru a trece granita, iar perioada de munca sa fie de trei luni si in tot acest timp micutii sa fie sub ingrijirea angajatilor de la ferma. Pentru o luna de sclavie, copiii primeau 700 de euro. Nu mica a fost mirarea sa constatam ca promisiunile oferite au fost inghitite pe nemestecate de unii parinti.

Vor sa iasa din saracie pe spinarea copiilor

Familia Neacsu din localitatea Bâlta traieste cu greu de pe o zi pe alta. Cei sapte membri, trei adulti si patru copii, locuiesc intr-o casuta din chirpici. Singurul venit al familiei este alocatia copiilor. Cei doi soti ne asculta atenti oferta si se lumineaza la fata când aud suma pe care o vor primi daca vor lasa copiii sa mearga la munca in Italia. „Avem doua fete si doi baieti. Fetele sunt mai mari, una are 10 ani si cealalta 9 ani. O s-o trimitem la munca pe a mare, pe Alexandra”, ne spune Valentin Neacsu. Dupa o analiza atenta asupra copiilor, il convingem pe barbat ca si fata de 9 ani ar fi potrivita pentru a merge la cules de masline si piersici: „Daca ziceti ca poate sa mearga si ea, atunci v-o dam. Asa ramâne, o sa mearga fetele astea doua. Dar sa fie seriosi aia din Italia, adica sa plateasca!” Il asiguram ca suntem o firma serioasa si ca isi vor primi banii, iar omul bucuros de ceea ce aude se justifica: „Avem mare nevoie de bani, ca suntem ingropati in datorii. Daca merg fetele la munca, poate iesim si noi din saracie. Nu vedeti in ce conditii traim? Suntem ratati aici”. Nici unul dintre parinti nu intreaba de ce vrem doar copii, sau cine va raspunde daca fetele vor pati ceva. Ne-au crezut pe cuvânt si nici macar nu ne-au cerut adresa firmei.

«Va promit ca pâna mâine strâng vreo 30 de copii!»

Incercam si la oras, iar tinta sunt familiile de rromi din cartierul Drumul Apelor de la periferia Craiovei. Ne prezentam oferta, putin schimbata, in sensul ca unul dintre parinti merge cu copiii pâna la ferma si poate sta alaturi de odraslele lor timp de doua saptamâni. In timp ce familia de români si-a dat copiii pe mâna unor necunoscuti fara sa stea prea mult pe gânduri, familiile de rromi au fost mult mai atente la detalii si au cerut cât mai multe informatii despre locul in care ar fi trebuit sa mearga puradeii lor. „In ce oras merg copiii? Se face vreun contract, vreun act ca nu se poate intâmpla ceva acolo? Dar cine raspunde daca, Doamne fereste, copilul meu cade din pom si pateste ceva?”, se arata curiosi oamenii, care in cele din urma vor sa afle de ce nu pot sa mearga ei la munca in locul copiilor. Florian, unul dintre locatarii zonei, raspunde in locul nostru: „Brre! Acolo pomii sunt foarte mici si incarcati. Si daca se urca unul ca noi, se fac crengile praf. Adevarat spun! Da’ cu un copil sunt mai rezistente”. Se intoarce catre noi si ne ia deoparte, vrând parca sa fie sigur ca nu rateaza o asemenea afacere: „Am doi copii, unul de 10 ani si altul de 12 ani, si as vrea sa ii trimit la munca”. Ne invita sa discutam si cu sotia lui care este de acord sa isi lase copiii la munca, dar daca s-ar putea sa-i insoteasca ea pe toata perioada lor de munca ar fi perfect. Si ca sa fie sigura ca acceptam propunerea, ne promite ca ne va face rost de mai multi copii. „Asa isi vor da si astia copiii daca vor sti ca merge cineva de-al lor cu ei. Va promit ca pâna mâine strâng vreo 30 de copii. Cine nu vrea sa faca bani?” Indiferent ca isi doresc sa-si insoteasca sau nu odraslele, oamenii accepta sa isi trimita propriii copii la munca pe meleaguri straine cu riscul ca nu o sa-i mai vada niciodata. Si asta in schimbul unor hârtii colorate, care se pare ca au puterea sa stearga orice urma de constiinta sau sensibilitate.

vineri, 7 noiembrie 2008

Fondul clasei - o taxa interzisa, dar obligatorie

Am gasit in Adevarul o stire care intereseaza toate mamicile ai caror copii merg la scoala. E vorba de taxa pe care o are de platit fiecare parinte fie lunar, fie semestrial, pentru burete, creta sau mici reparatii prin clasa. Suma cotizata insa ajunge uneori sa usture destul de mult, mai ales daca vorbim de o mamica ce are mai multi copii. Desi interzisa prin lege si de reprezentantii Ministerului Invatamantului, taxa e mereu prezenta in scoli, pentru ca, nu-i asa, invatamantul e gratuit, dar pe banii parintilor.

Iata si stirea:

Mulţi părinţi se tem să refuze cotizaţia pentru a nu periclita situaţia şcolară a copilului. Curăţenia în şcoli, schimbarea becurilor şi a geamurilor sunt cheltuieli care se fac pe spinarea părinţilor.


Şcoala a început şi odată cu ea şi coşmarul părinţilor. Pe lângă banii daţi pe uniforme, ghiozdane, manuale şi rechizite, cei care au copii în sistemul de învăţământ trebuie să facă rost de bani şi pentru fondul clasei şi al şcolii. Declarat ilegal de câţiva ani buni prin ordin ministerial, obiceiul de a strânge bani pentru fondul clasei este practicat în aproape toate şcolile din România. Din el se cumpără perdele la clasă, galerii, dulapuri, cuiere, clanţe, yale sau chiar se fac zugrăveli. Fondul acoperă incompetenţa managerială a directorilor de şcoli şi lipsa de implicare a primăriilor.

„Am avut şedinţă cu părinţii chiar în prima zi de şcoală. Primul punct pe ordinea de zi au fost banii pentru fondul clasei. Am hotărât să dăm fiecare câte 50 de lei pe semestru“, a spus Ana Vasile, mama unei eleve de clasa a II-a la o şcoală din sectorul 3 al Capitalei. Mama nici nu s-a gândit să nu plătească, mai ales că învăţătoarea le-a spus părinţilor despre tabla din clasă schimbată la iniţiativa primăriei. Prin urmare, trebuie procurate markere speciale pentru scris, precum şi soluţii pentru şters.

„Nu ne trebuia o tablă nouă. Nu mi se pare normal ca primăria să stabilească priorităţile unei şcoli, fără ca directorii să aibă niciun cuvânt de spus“, a adăugat mama. Anul trecut, în aceeaşi clasă s-au strâns bani pentru perdele noi şi pentru plafoniere. „Acum a venit primăria, a înlocuit lămpile cu tuburi de neon, iar în locul draperiilor au pus jaluzele verticale“.

Opţional, dar obligatoriu

„Dacă refuzi să dai se uită urât la tine şi ceilalţi părinţi, şi învăţătoarea. Aşa că vrând-nevrând trebuie să contribui şi la fondul clasei şi la fondul şcolii“, a explicat mama.

Aceeaşi experienţă o trăieşte şi Dan Chelu, un alt părinte cu copil de clasa a V-a. „Ce-aţi vrea să facem? Nu dă nimeni bani pentru reparaţii! Elevii nu au nici măcar coş de gunoi în clasă, iar cuierele sunt rupte“, a spus indignat Dan Chelu.
Tatăl a explicat că şi paza şcolii se plăteşte tot din banii părinţilor care preferă să-şi ştie copiii în siguranţă.

„Avem o firmă de securitate plătită din banii noştri. Nimeni nu este lăsat să intre“, a explicat părintele. Dacă a încercat vreodată să refuze contribuţia? „Am deschis discuţia într-o şedinţă. Toţi părinţii mi-au sărit în cap. Care mai de care se
înghesuia să câştige favorurile învăţătoarei. Şi-apoi, poate că au dreptate! Cine să dea bani?“.

Regulamentul bate ordinul ministerial

Regulamentul de organizare şi de funcţionare a unităţilor de învăţământ prevede că doar “comitetul de părinţi poate propune în adunarea generală, dacă se consideră necesar, o sumă minimă prin care părinţii elevilor clasei să contribuie la întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a clasei.

”Contribuţia nu este obligatorie şi este interzisă implicarea cadrelor didactice şi a elevilor în strângerea fondurilor. Banii se cheltuiesc la iniţiativa comitetului de părinţi “sau ca urmare a propunerii dirigintelui/învăţătorului sau a directorului.”

Obiceiul de a strânge fondul clasei există în aproape toate şcolile

"Am avut şedinţă chiar în prima zi de şcoală. Primul punct au fost banii pentru fondul clasei" Ana Vasile, părinte;
"Ce-aţi vrea să facem? Nu dă nimeni bani pentru reparaţii ! Elevii nu au nici coş de gunoi în clasă" Dan Chelu, părinte;
"Nu pot să mă transform în poliţist în fiecare şcoală. Există un ordin explicit prin care colectarea de bani de la părinţi pentru examene sau pentru fondul clasei este interzisă" Cristian Adomniţei, ministrul Educaţiei (la data la care a fost scris acest articol).

Bani se strâng în fiecare şcoală, diferă doar suma

La Iaşi, părinţii contribuie cu sume ce ajung la 200 de lei anual. La începutul acestui an şcolar, părinţii unor boboci de la Şcoala „Alexandru cel Bun“ au dat bani pentru dotarea claselor cu băncuţe noi, dulăpioare, perdele, dar şi pentru achiziţia unor table „inteligente şi ecologice“. „Nu ne-a cerut nimeni să dăm“, a declarat tatăl unui elev.

Directorul adjunct, Daniela Drăgan, spune că s-a mai cumpărat şi aparatură informatică. „Banii care vin de la minister sunt pentru cheltuieli fixe. Astfel că unele clase rămân descoperite. În orice caz, conducerea nu are nicio legătură cu deciziile celor de la clase“, explică directorul adjunct.

În judeţul Bihor nu exis­tă şcoală în care să nu fie adunaţi bani pentru fondul clasei sau al şcolii. Diferă doar suma. Părinţii ai căror copii învaţă la Liceul Teoretic Greco-Catolic din Oradea scot anual din buzunar câte 30 de lei. Un pic mai mult, 35 de lei este cotizaţia pentru fondul clasei plătită la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”.

„Chiar vineri am avut şedinţă cu părinţii. Primul punct al discuţiei a fost fondul clasei. Abia după ce s-a stabilit suma, 35 de lei pentru fiecare copil, am trecut la problema manualelor”, spune supărată Felicia M, mama unui elev de la această instituţie şcolară.

La Constanţa, şcolile sunt păzite doar dacă plătesc părinţii în medie câte 3 lei lunar. La Liceul „George Călinescu“ din Constanţa, de exemplu, la intrare este în permanenţă un agent de pază. „Fiecare părinte a dat cât a putut“, ne-a spus o elevă de clasa a X-a, sub protecţia anonimatului. Neoficial însă „cotizaţia“ este cuprinsă între 5 şi 15 lei.

Şi la Târgu Jiu, judeţul Gorj, paza în numeroase unităţi şcolare este plătită din buzunarele părinţilor. „La noi, la Şcoala numărul 8, dăm din trei în trei luni câte cinci lei de elev şi astfel diriginta strânge banii necesari pentru a asigura paza instituţiei de învăţământ. Mie, personal, mi se pare o idee foarte bună”, a spus Rodica Istratie, părinte. (Au contribuit Mihaela Floroiu, Georgiana Anghel, Ioan Drimbău)

luni, 3 noiembrie 2008

Toate femeile insarcinate vor fi testate pentru depistarea HIV/SIDA


Toate femeile gravide din Romania vor fi testate pentru depistarea unei eventuale infecţiii cu HIV, potrivit directorului Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel.

Institutul a pregătit deja 200.000 de teste pentru ca fiecare femeie gravidă să fie testată de cel puţin două ori pe timpul sarcinii. Directorul a mai precizat ca in cadrul acestei campanii ar trebui să fie testaţi şi soţii femeilor insărcinate, deoarece aceştia pot transmite virusul HIV prin contact sexual.

"Testarea femeilor gravide este foarte importantă, deoarece transmiterea pe verticală a virusului HIV, de la mamă la făt, este un fenomen care a luat amploare in ultimii ani", a adaugat directorul Institutul "Matei Balş", citat de NewsIn.

In Romania sunt inregistraţi 7.719 de pacienţi infectaţi cu HIV, dintre care 4.741 sunt femei. In perioada ianuarie-iunie, s-au născut şase copii infectaţi cu HIV pe cale maternofetală, iar in aceeaşi perioadă au fost făcute peste 30.000 de teste de depistare HIV la femei gravide, dintre care 32 au avut rezultate pozitive.

In intreaga lume, se estimează că sunt infectate cu HIV 33 de milioane de persoane, majoritatea din ţări africane, conform datelor statistice pe 2007 ale Organizaţiei Naţiunilor Unite. Anul trecut, din cauza HIV-SIDA au murit două milioane de oameni, cu 100.000 mai puţin decat in 2006. Potrivit medicilor, principalele căi de transmitere a virusului HIV sunt contactul sexual şi de la mamă la făt. Alte căi de transmitere sunt folosirea de seringi şi ace nesterilizate.
Sursa: Ziua