joi, 31 iulie 2008

Mamele minore nu-si cunosc drepturile

Mamele minore nu apeleaza la sprijinul autoritatilor in mare parte pentru ca nu-si cunosc drepturile si nu stiu ca pot cere ajutor. Mai jos, relatarea unui ziar prahovean:

Respectand traditia etniei din care provin, incercand sa-si creasca singure copilul dupa cum le dicteaza instinctul, din rusine sau din necunoastere, multe tinere devenite mame in anii adolescentei isi duc greul, nestiind ca pot cere sprijin autoritatilor. Asa se face ca anul acesta, din cele 112 prahovence cu varste intre 12 si 18 ani, care au adus pe lume copii la Maternitatea din Ploiesti, numai una singura a apelat la ajutorul institutiilor abilitate. Astfel, de la inceputul anului pana in prezent o singura mama minora a solicitat sprijin la Protectia Copilului, pentru ca autoritatile sa ia masuri de protectie pentru copilul sau. In plus la Ploiesti exista si Centrul Maternal din cadrul Complexului de Servicii Comunitare ,,Sf. Andrei” , unitate aflata in subordinea DGASPC Prahova. „Misiunea generala a centrului este aceea de a asigura protectie cuplurilor mame-copii aflate in situatia de risc sau, si degradare a legaturii familiale. Centrul furnizeaza cuplurilor mame-copii o serie de servicii, de la consiliere psihologica, sociala, orientare profesionala, mediere sociala si familiala, reintegrare sociala, familiala, profesionala, dar si gazduire pe perioada determinata si servicii de asigurare a hranei” a explicat Carmen Constantin, reprezentat Protectia Copilului Prahova. De toate aceste servicii pot beneficia cuplurile mama – copil sau copii aflate in situatie de dificultate sau in risc de degradare si, sau ruptura a legaturii familiale, precum si cuplul mama - copil abuzat sau neglija, ca si cuplul mama-copil inclus intr-un program de restabilire a legaturii familiale. Din pacate, reprezentantii Directiei pentru Protectia Copilului spun sa anul acesta, nici un cuplu mama minora - copil nu a solicitat serviciile oferite in cadrul Centrului Maternal. In plus, cei de la Protectia Copilului pot oferi mamelor minore, cu exceptia adapostului temporar la Centrul Maternal, si consiliere sociala, psihologica si juridica, sprijin in identificarea unui loc de munca si a unei locuinte, precum si sprijin in refacerea si consolidarea relatiei cu familia extinsa.

Minorele nu isi dau copiii spre adoptie.

Impinsa de lipsa conditiilor materiale si a posibilitatilor financiare necesare cresterii si ingrijirii copilului, o singura mama minora a cerut autoritatilor stabilirea unei masuri de protectie speciala pentru copil. „In momentul de fata, copilul acesteia se afla la un asistent maternal profesionist” ne-a declarat Carmen Constantin. Tot cei de la Protectia Copilului spun ca pana in iunie 2008, nici un copil al unei mame minore nu a fost incredintat spre adoptie, tinerele sperand sa-si rezolve problemele si sa-si ia pruncii acasa.

Acest articol a fost scris de doamna sau domnisoara Andreea ECHIMESCU de la Monitorul de Prahova. Credem ca pune niste probleme foarte serioase. Aceste mame minore - dar mai ales copiii lor - ar avea o sansa la o viata mai buna daca ar sti unde sa se indrepte pentru ajutor, daca ar accepta consilierea si daca ar lua in calcul darea copilului spre adoptie. Este, evident, o hotarare grea insa credem ca nu ne putem astepta ca o mamica-copil de doar 11 ani sa fie suficient de puternica si constienta atunci cand ia decizia de a pastra copilul. Ea trebuie indrumata in asa fel inca sa ia cea mai buna decizie pentru ea si copilul ei.

Am mai scris pe acest subiect si aici.

marți, 29 iulie 2008

Copiii si responsabilitatile casnice

Dragele mele,

Un articol interesant ne propune cateva sfaturi despre cum ar trebui sa-i initiem pe micutii nostri in treburile casei, despre cum sa ii determinam sa inteleaga faptul ca, pe langa recompense dulci si multe jucarii, mai au si responsabilitati pe care trebuie sa le indeplineasca. Credem ca e o informatie utila pentru toate mamicile, pentru ca modul in care alegem sa ne responsabilizam copiii poate avea un impact major asupra viitorului adult.

"Daca ai un prichindel care a depasit varsta de 5 ani, trebuie sa te gandesti ca a venit vremea in care el trebuie sa isi asume cateva mici responsabilitati prin casa. Ei, nu iti sugeram ca e timpul sa dea cu aspiratorul in camera lui, ci incepeti cu chestii destul de usoare care iau amploare pe masura ce copilul inainteaza in varsta.

Dupa ce juniorul trece de 5 ani, vine momentul in care trebuie sa il iei la o mica discutie si sa il inveti despre responsabilitatile pe care fiecare membru al familiei le are. Si pentru ca el este un membru de onoare, trebuie sa isi indeplineasca atributiile.

Asadar, in functie de aptitudinile si puterile sale, tu esti cea mai in masura sa ii pasezi cateva sarcini minime. Gandeste-te la ce s-ar pricepe sau ce i-ar face placere, dar nu te astepta sa aiba initiativa pentru ca este inca foarte mic.

Specialistii sunt de parere ca implicarea copilului in treburile casnice se poate dovedi extrem de benefica pentru viitorul sau deoarece acest lucru se va reflecta foarte bine in latura psihica si emotionala a copilului.

O serie de avantaje pe care le-ar avea implicarea juniorului in treburile casnice sunt:

  • Copilul care participa la treburile casnice devine mult mai responsabil.
  • Acesta va incepe sa inteleaga ca viata este plina de atributii si ca este absolut normal sa se implice in toate acestea si sa le duca la bun sfarsit. De asemenea, aceste mici responsabilitati il vor transforma intr-un om mai ambitios, mai ales daca il vei invata sa nu renunte niciodata la un lucru bun inceput.
  • Aceste mici responsabilitati se pot dovedi extrem de amuzante pentru cel mic, mai ales daca reusesti sa il faci sa inteleaga ca treburile pe care le are de facut, nu sunt o corvoada.

Responsabilitati potrivite:

Avand in vedere ca este totusi un copil, trebuie sa incepi cu “taskuri” foarte usoare: pune-l sa isi stranga jucariile, sa hraneasca animalutul de casa, sa isi ia farfuria si scaunul de la masa, sa isi stranga hainutele murdare si sa le aranjeze pe cele curate, etc.

Sfaturi:

In momentul in care ii dai de facut o treaba, mai intai faceti-o impreuna si fa-o sa para cat mai distractiva. In acest mod, el va ramane cu impresia ca treaba nu este un lucru plictisitor si total inutil. De asemenea, explica-i ca in timp ce el hraneste pisica, spre exemplu, tu faci curatenie in baie, iar tati face cumparaturile. Da-i de inteles ca sunteti o echipa, iar daca unul dintre voi nu isi respecta atributiile, tot “sistemul” poate fi dat peste cap.

Trebuie sa dai foarte mare importanta lucrurilor pe care le face, indiferent de cat de mici sunt, iar daca le face din proprie initiva, incearca sa ii oferi un premiu: un trofeu sau o diploma: “Cel mai harnic copil”.

Acestea il vor face sa se simta mandru.. si sa isi doreasca sa faca mai mult, pentru o recompensa la fel de inaltatoare.

Chiar daca prichindelul nu reuseste sa faca lucrurile asa cum iti doresti tu, nu il descuraja si nu il certa pentru ca se va inchide in sine si va simti ca te-a dezamagit. Mai bine zambeste-i si faceti impreuna treaba respectiva, spunandu-i ca data viitoare cand o va face, in mod sigur o sa reuseasca."

Articolul a aparut pe acasa.ro.

vineri, 25 iulie 2008

7 motive sa-ti alaptezi copilul

Numarul mamelor care alapteaza se micsoreaza simtitor, mai ales in mediul urban, in conditiile cresterii si diversificarii pe piata a numarului de produse menite sa inlocuiasca laptele matern precum si a modernizarii si emanciparii, gresit intelese de unele mamici tinere.

Din pacate aceasta nu este tocmai o veste buna, pentru ca alaptatul este cel mai potrivit mod de a contribui la dezvoltarea armonioasa si santoasa a copilului. Medicii recomanda mamicilor sa alapteze o perioada cat mai indelungata, primele 6 luni fiind foarte importante in dezvoltarea ulterioara a copilului. Din acest motiv, e foarte important pentru proaspetele mamici sa cunoasca beneficiile pe care le aduce alaptarea, atat pentru copilul cat si mame:

Beneficiile alaptarii pentru copil:
  • Laptele matern este singura hrana care este adaptata nevoilor nou-nascutului si sugarului, fiind bogat in factori de creştere, hormoni, enzime, anticorpi, fiind cel mai usor de digerat, cu o solicitare minima din partea copilului. Este factorul esential ce determina dezvoltarea armonioasa a sugarului, fiind mereu proaspat, perfect sterilizat si la o temperature ideala. Numai laptele de san prezinta o compozitie variata, aceasta fiind reglata diferit in cele 3 momente ale mesei.
  • Laptele matern este singurul lapte crud care, pastrandu-si intact continutul de vitamine si saruri minerale, poate fi baut fara pericol, astfel copilul hranit exclusiv la san nu va suferi de infectii intestinale de origine alimentara, asa cum se intampla cu micutii care sunt hraniti artificial. Statisticile arata ca sugarii alimentati cu lapte de origine animala se imbolnavesc mult mai frecvent in primele 4-5 luni de viata.
  • Alimentatia la san prezinta si un alt avantaj, mai putin cunoscut: permite o adaptare mai usoara la cantitatea de lapte necesara fiecarui copil. Acesta poate suge cat simte nevoia. Se pare ca acesta este motivul pentru care, copiii hraniti la san isi sug degetul mult mai putin decat cei hraniti cu biberonul.
  • Alimentatia naturala ofera atat micutului cat si mamei siguranta emotionala, reducand stresul si favorizand adaptarea amandurora la noua conditie, copilul fiind mult mai linistit la san, mai echilibrat psihic, motor si senzorial.
  • Studiile demonstreaza ca sugarii alaptati la san au o probabilitate mai mica de a dezvolta diverse boli precum otita, diareea, diabetul, infectii respiratorii, limfoame si chiar meningita. Astfel, statisticile au confirmat faptul ca micutii sub 1 an alaptati natural au o sansa de zece ori mai mica de a fi internati in spital decat cei alaptati cu biberonul.
Beneficiile alaptarii pentru mama:
  • Ultimele cercetari demonstreaza ca alaptatul scade semnificativ sansele ca mama sa se imbolnaveasca de boli grave precum cancerul la san, cancerul de ovare, cervical sau osteoporoza.
  • Producerea constanta a laptelui ajuta la arderea caloriilor, ajutand mama sa revina mai usor la forma fizica anterioara nasterii.
Speram ca aceste sfaturi sa va fie de folos. Noi vom scrie aici ori-de-cate ori gasim subiecte de interes pentru noi mamicile. Sfaturile voastre sunt bine-venite si ele ... si pot convinge mult mai bine mamicile in cautare de raspunsuri.

miercuri, 23 iulie 2008

Singuri acasa

Dragele noastre,

Subiectul despre care vrem sa va vorbim azi il reprezinta una dintre problemele majore cu care se confrunta multe familii din tara noastra in ultima vreme: plecarea parintilor la munca, in strainatate si efectele sale asupra copiilor ramasi singuri acasa, asa cum rezulta din cel mai recent studiu pe aceasta tema, realizat de Unicef.

In ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane, in special din mediul rural au ales sa emigreze, fie pentru a obtine venituri mai bune, fie pe motiv ca nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca in localitatea in care locuiesc. In multe din aceste situatii cei mai afectati sunt copiii si numeroase cazuri au fost deja prezentate in presa, majoritatea lor ramanand insa povesti necunoscute.

Studiul Unicef ne ofera o imagine la nivelul intregii tari a dimensiunii pe care o are acest fenomen, al “copiilor ramasi singuri acasa”. Astfel, fenomenul afecteaza aproximativ 350.000 de copii, dintre care mai mult de o treime, in jur de 126.000 de copii, sunt afectati de plecarea ambilor parinti. Jumatate dintre copii ramasi fara niciun parinte care sa le poarte de grija sunt copii cu varsta sub 10 ani iar 4 % au varsta sub un an.

Principala cauza care ii determina pe parinti sa plece in strainatate este reprezentata de dorinta de a obtine venituri mai bune, de a imbunatati situatia materiala a familiei, 45% dintre acestia declarand ca nu a existat nici un motiv impotriva deciziei de a pleca. Majoritatea parintilor plecati au varste sub 40 de ani si doar 7% dintre acestia au informat autoritatile despre intentia lor de a pleca in strainatate. Si, mai mult, de obicei parintii care hotarasc sa plece la munca nu isi pregatesc in nici un fel copiii inainte de plecare.

Copiii lasati acasa de ambii parinti (sau de parintele unic) sunt de obicei in grija bunicilor si oricat s-ar stradui acestia sa compenseze lipsa mamei si a tatalui, nu reusesc, copiii fiind expusi riscurilor de diverse forme: de la rezultatele mult mai slabe la invatatura, pana la abandonul scolar sau alimentatia necorespunzatoare si chiar deficienta, ducand pana la situatii nefericite de imbolnavire a micutilor.

Copiii cei mai expuşi riscurilor de tot felul sunt cei care provin din familii destramate, in special, atunci cand mama este cea care pleaca la munca in strainatate. In aceste situaţii, de cele mai multe ori se produce abandonul copiilor sau, mai grav, acestia sunt expusi la abuzuri din partea adulţilor in grija carora raman.

Consecinţele negative ale plecarii parinţilor sunt resimţite de copii, in primul rand, in plan psihologic - dorul de parintele plecat se va transforma in sentimente de insingurare si deprimare. Pe acest fond va aparea si lipsa interesului pentru scoala sau activitati extrascolare, si se vor accentua preocuparile pentru activitati care nu sunt potrivite varstei copilului, multe dintre acestea periculoase, putand dauna sanatatii lui. Pe termen lung, astfel de situatii pot compromite in intregime viitorul adult, transformandu-l intr-o problema sociala iremediabila.

Un articol pe aceeasi tema gasiti in editia de azi a Jurnalului National.

luni, 21 iulie 2008

Tinerii romani spun ca in tara noastra nu sunt respectate drepturile copilului

Aceasta este concluzia unui sondaj realizat, la solicitarea Comisiei Europene, intre 16 si 25 februarie, pe subiecti de 15-18 ani din 27 de state membre ale Uniunii Europene. Desi tinerii romani inteleg cel mai bine care le sunt drepturile, in comparatie cu tinerii de aceeasi varsta din UE, din pacate mai mult de jumatate dintre acestia considera ca drepturile copilului nu sunt deloc sau sunt incomplet protejate.

E o veste ingrijoratoare si reprezinta un motiv in plus pentru ca noi, mamele, sa ne unim fortele si sa luptam pentru drepturile copiilor nostri. Promovarea si protejarea drepturilor mamei si copilului sunt obiectivele majore care ne-au determinat sa infiintam Asociatia Initiativa Mamelor si credem ca impreuna vom avea sanse de izbanda.

Nu avem nevoie de sondaje care sa ne spuna ca drepturile copiilor si mamelor nu sunt respectate in Romania. Multe mamici au apelat la noi pentru ajutor si multe povesti n-au intristat, intarindu-ne si mai mult convingerea ca e nevoie de multa determinare si rabdare in lupta pe care am inceput-o. Insa ne-am inarmat cu toate armele de care avem nevoie in aceasta lupta si credem cu tarie ca putem schimba ceva, credem ca putem ajuta mamele si copiii ale caror drepturi sunt incalcate.

Vrem sa le multumim tuturor mamicilor care ne sustin si dorim sa incurajam si alte mamici sa ni se alature pentru ca astfel vom putea reaminti multor mamici si copiii care au uitat de mult sa zambeasca ca viata nu inseamna numai greutati si probleme. Am preluat stirea de pe acasa.ro si o redam in intregime mai jos:

Sondaj: Tinerii romani cred ca drepturile copilului nu sunt protejate in tara noastra

Peste jumatate dintre tinerii romani intre 15 si 18 ani spun ca drepturile copilului nu sunt deloc sau sunt incomplet protejate in tara noastra, ei fiind, astfel, cei mai sceptici din UE din acest punct de vedere, arata un sondaj de opinie realizat la solicitarea Comisiei Europene (CE). La nivelul Uniunii Europene, aproximativ trei sferturi dintre tinerii intre 15 si 18 ani considera ca drepturile copilului sunt foarte bine sau destul de bine protejate in tarile lor. Cei mai multi repondenti din aceasta categorie sunt din Finlanda, Olanda si Marea Britanie. Tinerii romani intre 15 si 18 ani inteleg, in schimb, cel mai bine, dintre persoanele de aceeasi varsta din Uniunea Europeana, care le sunt drepturile, arata acelasi sondaj. Astfel, aproximativ 85% dintre romanii chestionati au spus ca isi cunosc drepturile, cu 18% peste media UE. Dupa Romania se situeaza Slovenia si Bulgaria, unde 78% dintre participantii la sondaj au declarat ca stiu care sunt drepturile copilului in tara lor. La polul opus privind constientizarea drepturilor copilului se afla adolescentii din Ungaria (38%), Danemarca (47%) si Austria (46%). Sondajul mai arata ca peste doua treimi dintre tinerii chestionati in statele UE considera internetul cel mai simplu canal de informare privind depturile lor. Alte surse sunt televiziunea, pentru 21% dintre ei, si publicatiile, pentru 8 la suta. Cei mai multi dintre tinerii chestionati in tarile UE, mai precis 82%, au spus ca nici ei, nici alte persoane cunoscute, cu varste sub 18 ani, nu au incercat sa ceara ajutor cand au crezut ca drepturile le sunt incalcate. Doar 7 la suta au spus ca au cerut ajutor in astfel de cazuri. Sondajul a fost realizat de Gallup Ungaria, intre 16 si 25 februarie, pe subiecti de 15-18 ani din 27 de state membre ale Uniunii Europene.

luni, 14 iulie 2008

Numarul mamicilor minore creste ingrijorator


Dupa cum poate va mai amintiti, discutam impreuna cu Teo la emisiunea ei despre cum problemele mamelor incep inca inainte de conceperea copiilor si ca una dintre principalele probleme este slaba informare a femeilor in perioada dinainte de a deveni mamici. Vorbeam atunci despre contraceptie si despre cat de important este sa devii mama cu voia ta, atunci cand esti pregatita si nu din greseala.

Deschidem din nou discutia despre acest subiect, mai ales ca din cate am citit in presa numarul mamicilor minore creste ingrijorator. E important sa stim ce se intampla si e important sa ne mobilizam pentru ca femeile sa fie cat mai informate si pentru ca cele mai bune decizii sa fie luate la timpul lor.

Potrivit Institutului National de Statistica si Ministerului Sanatatii numarul mamelor minore urca de la an la an, iar stirile referitoare la copilele devenite mame sunt din ce in ce mai prezente pe posturile de televiziune si in presa scrisa.

Potrivit unei stiri Realitatea TV, care citeaza un raport al Institutului Naţional de Statistică, aproape 30.000 de minore devin mame in fiecare an. Fie că a fost un accident, fie că maternitatea este o cerinţă a comunităţii în care trăieşte fata respectivă, care este deja căsătorită la 14-15 ani, adolescentele se maturizează dintr-o dată.

Studiile sunt îngrijorătoare, cifrele urcă de la an la an. Dacă până în 2005, doar fetele de 14-15 ani intrau în scripte ca fiind mame, vârsta scade de la un an la altul. Au fost cazuri în care fete de 12 ani au născut şi au şi păstrat copilul, renunţând la şcoală.

Conform Ministerului Muncii, peste 500 de minore cu vârste sub 15 ani devin mame. Printre ele, drame greu de imaginat, unele dintre ele sunt abuzate de taţi, de rude sau de necunoscuţi.

La categoria 15-18 ani, mamele minore au născut peste 28.000 de copii. Studiul pe 2007 nu este încă finalizat, pentru că Institutul Naţional de Statistică n-a colectat încă toate datele.

Si Evenimentul Zilei scrie despre asta:

Creşte numărul mamelor minore in judetul Prahova. De la începutul anului, 112 minore au devenit mame la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti. Au fost cazuri în care până şi copile de 12 şi 13 ani au devenit mame, însă cele mai multe minore care nasc au vârste cuprinse între 16 şi 17 ani“, a declarat Călin Boeru, directorul Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti.

Si o alta stire : Peste 2.000 de copii au fost nascuti in 2007 de fete cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani.

Potrivit unor statistici realizate de Ministerul Sanatatii, cei mai multi copii, respectiv 1.473, au fost nascuti de tinere cu varsta de 15 ani, alti 464 de copii au fost nascuti de mame cu varsta de 14 ani, 83, de mame cu varsta de 13 ani, 14 copii, de fete de 12 ani, iar un copil a fost adus pe lume de o fetita de 11 ani.

In plus, tot in 2007, potrivit declaratiei ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu au fost inregistrate 535 de intreruperi de sarcina la tinere cu varste pana in 15 ani.

In anul 2006 au fost inregistrati 1.942 de copii nascuti de mame cu varste intre 11 si 15 ani.

Si in 2006 o mamica de 11 ani a adus pe lume un bebelus.

Iata, cifrele sunt ingrijoratoare. Acesti copii (fie ca ne referim aici la mamele minore sau la copiii lor) sunt si problema societatii in care traim. Poate daca noi, mamele cu mai multa experienta, am incerca sa vorbim mai mult cu copiii nostri, daca am reusi sa ii facem sa inteleaga riscurile la care se supun, poate am reusi, cel putin in parte, sa pastram, pentru mai multa vreme, copilaria in viata copiilor nostri.

Poate daca ne-am stradui sa ajutam mai mult acele cazuri disperate care ne ajung la urechi am trai intr-o lume mai buna.

Poate ca daca am ajuta atunci cand inca se mai poate am evita situatii cu adevarat disperate care afecteaza sufletul unor copii care vor devin – mai devreme sau mai tarziu, probleme sociale.

miercuri, 9 iulie 2008

Ordonanta privind indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea fi modificata

In ultima vreme, tot mai multi parinti, nemultumiti de modul in care Statul intelege sa acorde sprijin financiar in vederea cresterii copilului, apeleaza la justitie pentru a-si cere drepturile, garantate de altfel prin Constitutie. In urma proceselor intentante, mai multe persoane au obtinut despagubiri banesti, demonstrand instantei ca inemnizatia stabilita de OUG nr. 148/2005 este insuficienta pentru asigurarea unui trai decent pentru beneficiarii sai – copiii si obliga mamicile sa-si reia activitatea pentru a reusi sa faca fata necesitatilor.

In ciuda numeroaselor incercari de modificare a OUG nr. 148/2005, Senatul a respins sistematic proiectele de acte normative, acestea fiind trimise spre dezbatere la Camera Deputatilor. In prezent, la Senat sunt depuse o serie de astfel de proiecte, care se afla in diferite stadii ale procesului legislativ, insa se pare ca cel mai recent proiect de modificare, depus in iunie 2008, are mari sanse de a fi aprobat, tocmai din perspectiva proceselor intentate si castigate de parinti. Astfel, proiectul ar trebui sa modifice indemnizatia de crestere a copilului, mamele beneficiind, incepand cu 1 octombrie 2008, de un ajutor in suma de 85% din venitul brut lunar obtinut, insa nu mai mic de 600 de lei. Stirea a aparut azi, 9 iulie 2008 in Capital:

Dispute legislative pentru indemnizatia de crestere a copilului

Tendinţa de modificare a OUG nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului este tot mai clară. Nu e vorba doar de acordarea unor drepturi mai favorabile ci, mai ales, de contestarea modului în care statul înţelege să acorde sprijin financiar.

Până acum, tot ceea ce venea de la stat - mult sau puţin - era luat ca atare, că doar era litera legii. În ultimul timp însă, persoanele interesate trec dincolo de litera legii şi îşi cer drepturile în spiritul acesteia. Apar tot mai multe acţiuni în instanţă, de contestare fie a constituţionalităţii, fie a legalităţii diverselor acte normative.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu OUG nr. 148/2005. Deşi a rezistat cu stoicism atacurilor privind neconstituţionalitatea, ordonanţa a cedat în faţa unei acţiuni privind nelegalitatea normelor de aplicare. Mai mult, s-au câştigat câteva procese prin care s-a contestat cuantumul indemnizaţiei, ca fiind cu totul insuficient pentru a permite mamei să stea acasă pentru a creşte copilul.

În acest moment, există mai multe proiecte de acte normative de modificare a OUG nr. 148/2005, depuse la Senat şi aflate în diferite stadii ale procesului legislativ. O bună parte dintre ele are în vedere modificarea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului, prin stabilirea acestuia ca procentaj din veniturile obţinute anterior, dar nu mai puţin de o sumă minimă. Proiectele depuse au prezentat fiecare variaţiuni pe această temă, dar au fost în mod sistematic respinse de către Senat, fiind trimise mai departe spre dezbatere către Camera Deputaţilor.

Cel mai recent proiect de act normativ care se referă la valoarea indemnizaţiei este depus în iunie 2008 şi nu a intrat încă în dezbaterea Senatului. Prin propunerea de modificare se doreşte ca, începând cu 1 octombrie 2008, mamele să beneficieze de o indemnizaţie de 85% din venitul brut lunar obţinut, dar nu mai puţin de 600 de lei.

Despăgubiri obţinute în justiţie

De ce ar avea mai mult succes o astfel de iniţiativă faţă de cele anterioare ei? Poate şi pentru că este o conjunctură mai favorabilă, pe fondul proceselor câştigate, prin care s-au obţinut compensaţii în bani. În urma proceselor intentate, persoanele au obţinut despăgubiri, acestea dovedind că au fost obligate să se reîntoarcă la muncă pentru a se putea întreţine, indemnizaţia primită de la stat fiind insuficientă. De asemenea, s-a prezentat punctul de vedere al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, prin care se susţine că OUG nr. 148/2005 este discriminatorie, deoarece diferenţiază în mod abuziv, în virtutea principiului solidarităţii, între persoanele cu venituri mici (care sunt protejate) şi cele cu venituri mari (care sunt dezavantajate).

Un alt proiect normativ depus recent la Senat are în vedere o altă problemă îndelung dezbătută, pe marginea căreia s-a pronunţat şi o decizie de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate. Concret, s-a pus în discuţie dacă indemnizaţia trebuie plătită pentru fiecare din primele trei naşteri sau, după caz, pentru primii trei copii. Dacă dintr-o naştere rezultă gemeni, mama are dreptul - conform procedurii insitutite în prezent de OUG nr. 158/2005 - la o singură indemnizaţie. Prin ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate, s-a încercat demonstrarea faptului că indemnizaţia trebuie acordată pentru fiecare din primi trei copii, indiferent de numărul de naşteri. Curtea Constituţională şi-a argumentat respingerea excepţiei, susţinând că sprijinul statului are în vedere familia, şi nu copilul, şi că indemnizaţia este indisolubil legată de concediul de îngrijire a copilului.

Lucrurile au luat însă o turnură neaşteptată în primăvara anului trecut, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat o decizie de nelegalitate în privinţa art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1.825/2005, care nu era în concordanţă cu art. 6 alin. (1) din O.U.G. nr. 148/2005. Argumentaţia Curţii a avut în vedere că „Acordarea acestei indemnizaţii lunar şi nu doar la momentul naşterii, o singură dată, confirmă că definiţia naşterii, avută în vedere la adoptarea O.U.G. nr. 148/2005, trebuie raportată la numărul de copii rezultaţi din naştere.“

De asemenea, ÎCCJ a respins ca nerelevantă pentru dezbaterea excepţiei de nelegalitate Decizia de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate nr. 937/2006 a Curţii Constituţionale, adusă în apărare de către Guvern.

Sprijin în funcţie de numărul de copii

Este evident însă că cele două decizii, cea de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate şi cea de nelegalitate, „se calcă pe picioare“, luând în discuţie aceeaşi problemă, dar din perspective aparent diferite. Una peste alta însă, decizia de nelegalitate blochează posibilitatea statului de a aplica legea în forma dorită - respectiv de a acorda o singură indemnizaţie pentru fiecare naştere, şi nu un număr de indemnizaţii egal cu numărul de copii rezultaţi în urma naşterii, chiar dacă o astfel de măsură nu apare ca fiind neconstituţională.

În concluzie, rămâne de urmărit cursul pe care îl vor lua ultimele proiecte normative de modificare a OUG nr. 148/2005. Atâta vreme cât indemnizaţia de creştere a copilului reprezintă un venit de înlocuire ca urmare a întreruperii activităţii profesionale, ea ar trebui stabilită pe aceleaşi principii care se aplică, spre exemplu, în cazul indemnizaţiei pentru concediu medical. Cât priveşte persoanele cu venituri reduse, în cazul lor se pune într-adevăr în discuţie asigurarea unei protecţii sociale. Nu este însă greu de observat că cele două probleme sunt diferite şi necesită, în consecinţă, abordări diferite.

85% din venitul brut, dar nu mai puţin de 600 de lei ar urma să primească lunar mamele după naştere, potrivit celui mai recent proiect de act normativ. În prezent, indemnizaţia are acelaşi cuantum pentru toate femeile, chiar dacă unele au avut venituri mai mari şi au contribuit mai mult la sistemul de asigurări.


vineri, 4 iulie 2008

Un nou vaccin pentru copii, in ajutorul parintilor

Sanatatea copiilor este una dintre principalele griji ale unei mame si de prea multe ori auzim povesti tragice despre copii in suferinta si familii disperate. Vom incerca de fiecare data sa ajutam cazurile speciale, sa mobilizam cat mai multe mame si cati mai multi oameni care doresc sa faca bine pentru ca traiul copiilor bolnavi sa fie mai bun, pentru ca cei care au nevoie de tratamente specializate sa poata avea acces la ele. Dar pentru ca cel mai bine este sa previi vrem sa dam o veste buna: din octombrie va fi disponibil un nou vaccin. Este important sa stim de el si poate mai important sa actionam, sa convingem cat mai multe mamici sa-si vaccineze copiii. Multe din problemele de sanatate de care ne lovim acum pot fi evitate prin preventie.

Si-acum stirea din Ziua:

Ministerul Sanatatii va introduce, din octombrie, in programul national de vaccinare, un nou vaccin tetravalent cu ajutorul caruia copiii vor fi imunizati, cu o singura injectie, impotriva a patru boli, respectiv difteria, tetanosul, tusea convulsiva si poliomielita.

"In prezent, in Romania exista un vaccin tetravalent, dar cu o alta schema si care are mai multe efecte secundare decat cel de ultima generatie care va fi lansat in octombrie", au declarat directorul general in Ministerul Sanatatii Publice, Florentina Furtunescu, ieri, intr-o conferinta de presa.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca lanseaza, de luni, campania Saptamana Europeana a Vaccinarii, al carei scop este constientizarea importantei imunizarii copiilor si respectarii dreptului fiecarui minor la vaccinare, precizeaza Mediafax.

"In perioada 21 - 27 aprilie, sub sloganul <Sa prevenim, sa protejam, sa ne vaccinam>, in Romania se va desfasura o campanie de constientizare a importantei vaccinarii copiilor si a respectarii dreptului fiecarui copil la vaccinare - obiective ale strategiei de preventie a Ministerului Sanatatii Publice", a anuntat Eugen Nicolaescu.

Acum sa speram ca aceasta decizie va fi si pusa in practica si ca micutii vor beneficia fara exceptie de acest drept la vaccinare. Sa mai speram de asemenea ca toti parintii vor intelege cat de important este sa-si vaccineze copiii pentr a-i pune la adapost de boli ingrozitoare care le vor afecta colilaria si intreaga viata.

marți, 1 iulie 2008

am putea avea bone platite de stat

Ministerul Muncii propune un proiect prin care să ofere servicii publice de îngrijire pentru copiii de la 0 la 11 ani, pentru care părinţii ar urma să plătească doar o cotă de 10% din cheltuieli.
Copiii cu vârsta de până la trei ani vor putea fi îngrijiţi acasă, de bonele angajate de stat, sau vor putea fi duşi la creşe publice, potrivit proiectului de politici publice în domeniul serviciilor de îngrijire a copilului propus de Ministerul Muncii.

Proiectul mai prevede ca, din anul 2009 cel puţin, după programul de grădiniţă sau după cel de şcoală, copiii să nu fie lăsaţi nesupravegheaţi şi să frecventeze centre de zi, respectiv centre multifuncţionale, pentru elevii de până la vârsta de 11 ani. Costurile serviciilor urmează să fie susţinute astfel: 50% din bugetul de stat, 40% de la bugetele locale, iar părinţii vor trebui să contribuie şi ei cu 10%.

Proiectul mai prevede că pentru micuţii cu vârsta cuprinsă între trei luni şi trei ani există două variante de îngrijire publică: fie să îşi ducă copilul acasă la o bonă „de la stat“, fie să îl ducă într-o creşă de stat, costurile lunare pentru fiecare dintre cele două servicii fiind de 400 de lei de copil, la o bonă, respectiv 1.200 de lei de copil, la creşă.

„O bonă va putea îngriji maximum patru copii la domiciliu, adică va putea avea un salariu de până la 1.600 de lei, iar minimumul este de 600 de lei, dacă îngrijeşte doar un copil.
Costurile pentru îngrijirea la creşă sunt mai mari, pentru că se adaugă cheltuielile de întreţinere şi cele administrative ale instituţiei, care nu se aplică în cazul bonelor, iar părinţii plătesc doar 10% din aceste costuri“, a explicat Gabriela Tonk, subsecretar de stat la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC).

Aceasta a mai spus că bonele vor trece printr-un program de pregătire profesională înainte de a fi angajate, iar apoi vor fi atestate. Părinţii interesaţi de aceste servicii vor putea depune cerere la primării, iar împreună cu specialiştii de acolo vor alege serviciul de îngrijire potrivit.

Proiectul de lege va putea intra în vigoare abia în 2009, dacă va trece de Parlament. Iniţiativa este cerută de UE, care pretinde ca, până în 2013, România să respecte ţinta impusă în materie de servicii de îngrijire a copiilor, de care ar trebui să beneficieze cel puţin 33 la sută dintre copiii sub trei ani şi 90 la sută dintre cei cu vârste cuprinse între 3 ani şi vârsta de şcolarizare.

Astfel, dacă acum doar 2,15% dintre copiii de până la trei ani, adică 14.000, au loc în creşe, până în 2013, aproape 215.000 ar urma să beneficieze de astfel de servicii. Dintre aceştia, 27.000 ar fi îngrijiţi acasă la bone, iar aproape 40.000, în creşele de stat. Pe tronsonul de vârstă 3-6 ani, 765.000 de copii ar trebui să beneficieze de centre de zi în care să fie duşi în afara orelor de grădiniţă, adică 90% din totalul celor vizaţi.

În prezent, România acordă astfel de servicii doar pentru 30 la sută dintre ei. Cât despre cei cu vârste între 7 şi 10 ani, statul îşi propune să ofere servicii de out-of-school pentru 50 la sută dintre ei până în 2013, adică pentru 400.000 de copii.

stirea a aparut in luna mai in ziarul Cotidianul

Ce parere aveti, dragi mamici? Sa avem incredere in aceasta decizie? Sa avem incredere in bonele profesioniste, pregatite de statul roman? Ar fi utile aceste bone? E mai bine cu bona de la stat decat la cresa sau cu bona privata?