luni, 30 iunie 2008

Depresia post-natala

Depresia postnatala este o afectiune care, desi afecteaza multe mamici, este neglijata. Este privita ca un fel de moft iar mama trebuie sa-si uite "problemele interioare, gandurile negre" pentru a se reintoarce la treburile casei si la ingrijirea bebelusului. Fiind devotata rolului de mama si absorbita de ingrijirea micutului mama tinde sa se neglijeze, sa-si ignore depresia. Nimic nu este, in acele momente, mai important decat sanatatea si binele copilului.

Se pare insa ca depresia din timpul sarcinii si depresia post-natala poate avea urmari grave in dezvoltarea copilului si nu trebuie deloc neglijata. Concluzia unui studiu a fost aceea ca acei copii nascuti din mame care au fost deprimate in timpul sarcinii sunt mult mai predispusi sa aiba o dezvoltare intarziata. Acelasi studiu a scos la iveala faptul ca riscul ca cei mici sa aiba o evolutie fizica si mintala slaba, creste cu 34%

Atunci când mamele suferă de depresie postnatală, riscul creşte la 50%. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 11.000 de femei şi copii. Viitoarele mămici au fost evaluate pentru a vedea dacă prezintă simptome de depresie, în săptămânile 18 şi 32 de sarcină. Ele au mai fost analizate la 8 săptămâni şi 8 luni după naştere.

Am gasit aceasta stire pe site-ul Realitatea TV. Mai multe aici

joi, 26 iunie 2008

Pensia alimentara

Alina ne-a semnalat o problema cu care multe mamici de la noi se confrunta: intretinerea copiilor dupa pronuntarea divortului. Iata cateva informatii despre regimul pensiei alimentare. Sper sa va foloseasca

Plata pensiei alimentare (de intretinere) este reglementata de Codul Familiei, Art. 94 precizand cuantumul acesteia:

“Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.

Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau a hotari, incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.

Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.”

Asadar, legea prevede o limita maxima de 25% din venitul net, cu caracter permanent, al celui care datoreaza pensia. Instanta va tine cont la stabilirea cuantumului pensiei alimentare pentru un copil, daca debitorul obligatiei de intretinere mai are sau nu in intretinere minori. Daca acesta mai are un alt copil in intretinerea sa, cuantumul pensiei alimentare va fi redus la aprox. 16%.

Pensia de intetinere se achita lunar, in functie de nevoile copilului. In caz de inflatie, sau de crestere a nevoilor copilului, mama poate introduce actiune pentru majorarea pensiei de intretinere prin care tatal sa fie obligat la plata acesteia proportional cu veniturile lui.

Pensia alimentara va fi platita pana la implinirea varstei de 18 ani, insa in eventualitatea continuarii studiilor, copilul va beneficia de sprijin financiar pana la finalizarea acestora, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.

In conformitate cu Codul de Procedura Civila, sumele reprezentand pensie de intretinere se pot executa imediat, nefiind necesara definitivarea (redactarea) hotararii, ci doar pronuntarea ei. Poprirea se face de catre instanta de fond, in functie de modul in care a decurs procesul, de existenta datelor referitoare la locul de munca al parintelui care trebuie sa achite pensia, imediat dupa pronutarea hotararii.

In cazul neachitarii de catre tata a sumelor datorate, mamica trebuie sa apeleze la executorul judecatoresc care va face toate demersurile pentru ca obligatiile de plata sa fie onorate, retroactiv de la data pronuntarii hotararii de catre instantele de judecata abilitate.

In cazul in care parintele este plecat si angajat cu forme legale in strainatate, pentru obtinerea pensiei de intretinere din partea sotului sunt aplicabile dispozitiile Conventiei privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate, încheiată la New York la 20 iunie 1956 , la care si Romania a aderat (Legea nr.26 din 6 martie 1991).

Alocatia pentru copii

Pentru ca e o tema care intereseaza pe multe dintre cititoare, ne-am gandit sa adunam aici pe blogul inititiativei cateva informatii cu caracter general despre sprijinul pe care il acorda statul roman mamicilor. Sunt informatii la care orice mamica ar trebui sa aiba acces, pentru ca a ne cunoaste drepturile este primul pas in lupta pentru o situatie mai buna pentru noi, ca mame. Asadar,

Statul roman acorda o serie de drepturi mamelor si tatilor (in cazuri speciale) printre care:
  • indemnizatia de maternitate (mamei)
  • indemnizatia pentru cresterea copilului (mamei sau tatalui)
  • alocatia de stat
  • ajutorul pentru prima nastere (mamei)
  • alte indemnizatii pentru cazurile copiilor bolnavi sau handicapati.
Principalele conditii (acestea trebuie indeplinite cumulativ) pentru a putea beneficia de aceste drepturi sunt:
  • sa fii cetatean roman, strain sau apatrid
  • sa ai domiciliul ori resedinta in Romania
  • sa locuiesti cu copilul sau copiii pentru care soliciti indemnizatia/alocatia.
Alocatia de stat pentru copii
Alocatia de stat se acorda de catre stat pentru:
  • copiii pina la 18 ani
  • copiii cu grad I si II de invaliditate si cei cu handicap, pana la 18 ani
  • tineri de peste 18 ani care repeta anul scolar din motive de sanatate, dovedite cu acte medicale
  • copiii cetatenilor straini si ai persoanelor fara cetatenie, rezidenti in Romania, care locuiesc cu parintii.
Incepand cu 2007 - alocatia pentru copii de pana la 2 ani este de 200 de lei.
Pentru copiii de pana la sapte ani, alocatia se plateste unuia dintre parinti.
Pentru cei care au implinit 14 ani, alocatia se poate plati titularului, cu consimtamantul reprezentantului legal.

Plata alocatiei se face astfel:
  • prin mandat postal la domiciliu
  • in cont curent personal, daca cel care primeste alocatia - are cont dechis la o unitate bancara
  • prin unitatile scolare, pentru copiii care sunt inscrisi intr-o unitate de invatamant.
La prima nastere, primaria de care apartine tanara mamica acorda 200 de lei noi.

Acte necesare pentru alocatia pentru copil:
  • Cererea pe care o face mama sau tatal copilului sau tutorele legal
  • Copie dupa certificatul de nastere al copilului
  • Copie dupa certificatul de casatorie al parintilor si dupa actele de indentitate ale acestora
Alocatia de stat se acorda din luna imediat urmatoare celei in care s-a depus cererea.

vineri, 6 iunie 2008

Initiativa mamelor de 1 iunie in tara

Iata cateva fotografii de la actiunea noastra de 1 iunie din tara. Mame inimoase si hotarate din Pitesti, Craiova si Constanta au vizitat de ziua copilului orfelinatele si centrele de plasament din orasele lor si au facut surprize copiilor de acolo.

PITESTI





CRAIOVA




CONSTANTA




Vom reveni si cu alte fotografii pe masura ce mamicile cu initiativa ni le vor trimite. Nu vom putea, probabil, arata pe acest blog toate faptele bune si toate dovezile de compasiune si generozitate ale mamelor. Vrem insa sa le felicitam pe toate mamicile care au facut un gest pentru copiii abandonati de 1 iunie. Solidaritatea mamelor a contat foarte mult pentru copiii fara parinti si va conta de fiecare data cand ne vom propune sa facem ceva. Va multumim, inca o data, in numele tuturor mamelor din initiativa si speram ca aceste actiuni vor continua.

Oricine ne poate sprijini, fie urmand exemplul mamelor cu initiativa, fie facand cunoscute faptele lor. Multumim inca de pe acum tuturor celor care simpatizeaza cu Initiativa mamelor si vor sa ajute!

joi, 5 iunie 2008

De ziua copilului

Initiativa Mamelor a incercat sa ajute cativa copii mai putin norocosi si a dat start-ul campaniei Dulce-n dar. Asa am numit-o noi, cele cateva mamici din Bucuresti, membre ale Initiativei. Daca gasiti un nume mai bun, scrieti-ne. Este o campanie a tuturor mamelor, deci poate purta numele pe care vi-l doriti.

De ce aceasta campanie? Am vrut ca si copiii fara parinti sa simta ca e ziua lor si se pare ca am fost in asentimentul multor mamici (si nu numai). Astfel, mamicile din Timisoara, Craiova, Pitesti, Constanta si Bucuresti au donat personal de 1 iunie dulciuri copiilor din orfelinatele si centrele de plasament din aceste orase. Vom reveni curand cu fotografii trimise de mamicile generoase.

Acţiunea de 1 iunie are menirea de a incuraja toti oamenii obisnuiti din tara sa se implice in cat mai multe activitati in beneficiul mamelor si al copiilor. Speram ca aceasta campanie sa demonstreze forta solidaritatii mamelor si sa le motiveze pe acestea sa iasa din anonimat a declarat, intr-un mesaj adresat presei nationale, Teodora Sofronie, Presedinte Initiativa mamelor.


In cadrul aceleiasi campanii, membrele initiativei noastre au vizitat, cu ocazia zilei de 1 iunie, Clinica de Pediatrie a Spitalului Fundeni, Sectia de Hemato-oncopediatrie. Initiativa mamelor a facut aici o prima donatie care a avut ca scop utilarea bucatariei pentru bebelusi si a salii de mese, incepand astfel un parteneriat de lunga durata pentru sustinerea sectiei de oncopediatrie de la Fundeni.
Initiativa mamelor si medicii de la Clinica de Pediatrie a Spitalului Fundeni, Sectia de Hematooncopediatrie. Gazdele noastre si ale celor cativa jurnalisti prezenti au fost Manager-ul General al Spitalului Fundeni Dr. Constantin Nicolae Popa si seful sectiei de Pediatrie, Prof Dr. Constantin Ariton.

Suma totala a acestei prime donatii este de 12 500 RON. Din aceasta suma au fost achizitionate obiecte de uz casnic: frigidere, aragazuri, aparate de aer conditionat dar si un dispozitiv de sterilizare a biberoanelor de sticlă. Cu aceste obiecte urmeaza sa fie utilate bucataria pentru bebelusi precum si sala de mese a copiilor internati la sectia de oncopediatrie Fundeni.
Vom reveni cat de curand cu fotografii imediat ce amenajarea celor doua incaperi va fi finalizata.

Ziua de 1 iunie a fost una vesela pentru micutii internati la Fundeni, incantati de jucariile pe care am reusit la sa cumparam, pe langa donatia propriu-zisa, cu ajutorul partenerilor nostri.

Copii au desfacut jucariile in prezenta noastra si a celor catorva jurnalisti care au acceptat invitatia noastra. S-au jucat indelung si credem ca le-a placut surpriza noastra. A fost o incantare sa-i vedem jucandu-se si bucurandu-se.
Este uimitor cat de mult poate conta un gest, oricat de mic.



Aceasta actiune a fost posibila datorita donatiei in valoare de 12500 RON pe care Initiativa Mamelor a obtinut-o de la Dr. Oetker Romania. Jucariile pentru camera de joaca a micutilor au fost donate de catre angajatii agentiei de comunicare cu ajutorul careia am organizat aceasta actiune.

Ne bucuram enorm ca ideea noastra a gasit sustinatori si ca s-a putut materializa. Am dat de niste oameni sufletisti si de companii deschise care au dovedit ca stiu sa se implice. Asa am reusit sa strangem aceasta prima donatie si sa oferim micutilor de la sectia de oncopediatrie o sala de mese si o bucatarie noi, un mediu mai bun pentru tratament si jucarii pentru 1 iunie. Cu siguranta nu ne vom opri aici. Vrem sa-i ajutam in continuare pe acesti copii si sa sprijinim eforturile zilnice ale unui personal extrem de dedicat cum este cel de la Sectia de Hemato-oncopediatrie a Spitalului Fundeni. Domnul doctor Ariton (seful sectiei de Pediatrie) este extrem de deschis iar personalul de aici impresionant. Reusesc sa faca minuni in fiecare zi cu resurse extrem de limitate. Au nevoie de ajutorul nostru si incurajam pe toata lumea sa le faca celor de la Fundeni o vizita. Vor fi impresionati si vor dori sa-i ajute, iar sprijinul lor va insemna mai multe vieti salvate. Este extrem de important sa fim solidari si sa facem lucruri concrete pentru cei din jurul nostru. Acesta este mesajul Initiativei Mamelor. (Teodora Sofronie)